Back to top

Meg-megújuló erőgépek – New Holland TD5 és T5

Az elmúlt évtizedekben a New Holland egyik legnagyobb darabszámban értékesített erőgépei Magyarországon is a 80 – 110 LE teljesítménykategóriát felölelő gépek közül kerültek ki. Az alacsony kabinmagasság, az optimális tengelytáv, a mellső kerekek nagy befordulási szöge (55 fok) a traktorokat különösen mozgékonnyá teszik.

Az utóbbi évek trendjeinek megfelelően a nagytraktorokból átemelt intelligens technológiai megoldásoknak köszönhetően a komfortfokozat és a hatékonyság is egyre tovább növekszik.

EGY SOROZAT SIKERTÖRTÉNETE DIÓHÉJBAN

A történet az 1990-es évek közepén az L-es szériával indult, amiből leginkább az L85-s modell vált keresetté hazánkban. Az ezredfordulón leváltotta a TL széria, amelynek legnépszerűbb modelljévé a TL90-es típus nőtte ki magát, méghozzá olyannyira, hogy a ’90-es évek végén, illetve a 2000-es évek elején több száz ilyen erőgép talált gazdára itthon. A TL széria után a Tier3-as környezetvédelmi szabvány bevezetésével 2004-ben érkeztek meg az első TL-A traktorok, amelyek hasonlóan nagy népszerűségnek örvendtek, mint elődeik. A történelem soron következő szereplői a T5000 erőgépek voltak, a T5040, T5050 és T5060 típusok az elődök hagyományait igazán méltó módon folytatták, hiszen a 2008-as debütálásuktól 2015-ig majdnem 400 talált belőlük gazdára. Bátran mondhatjuk, hogy azok a gazdálkodók, akik ezeket az erőgépeket használták és használják, nagy elégedettséggel számoltak és számolnak be gépkezelőbarát működésükről és sokoldalú felhasználhatóságukról.

Ez a lassan 30 éves sikertörténet alapozza meg azt, hogy jelenlegi traktorkínálatunk egyik legnépszerűbb darabjai továbbra is a T5 és TD5 traktormodellek. A három különféle alapfelszereltségi szintet képviselő traktorsorozat-opciók hosszú sorával garantálja, hogy mindenki megtalálja az igényeihez legjobban illeszthető változatot ebben a teljesítményszegmensben is.

T5 EC TRAKTOROK – NAGYTRAKTOROS KOMFORT RUGÓZOTT ELSŐ HÍDDAL

A T5 EC traktorcsalád a 2016-os év második felétől vadonatúj kivitelben került be a kínálatba, három modellváltozatban érhető el 99, 107 és 117 LE-s teljesítményű erőforrással szerelve. A 3,4 literes, négyhengeres, 16 szelepes közös nyomócsöves motorokkal felszerelt erőgépek immár a legszigorúbb Tier4B emissziós előírásoknak is megfelelnek.

Ezekbe a T5 traktorokba csak és kizárólag az Electro Command váltóművet építik be, a csoport powershift erőátvitel lehetővé teszi, hogy a joystick karon lévő két nyomógombbal a gépkezelő terhelés alatt 8 sebesség között fel-le váltson, harmadik gombbal pedig a csoportváltás hajtható végre. A nagyon lassú haladási sebességet igénylő munkaműveletekhez igény szerint rendelhető mászófokozatokkal ellátott kivitelű sebességváltó, illetve mindez kiegészíthető automata szántóföldi vagy országúti fokozatváltást biztosító üzemmódokkal is.

Talán a legnagyobb újdonságot a felszereltségi kínálatban az jelentette, hogy a korábban is rendelhető kabinrugózás mellett a rugózott első híd is bekerült a kérhető opciók sorába, amely ebben a kategóriában eddig nem látott komfortot jelent a gépkezelő számára. A rugózott, légkondicionált tágas kabin akár 8 darab LED-technológiás munkalámpával is felszerelhető.

A kényelem további növeléséhez választható opció az alacsony frekvenciás rugózású, fűthető prémium vezetőülés. Az igen tetszetős külsőt elnézve bizton állíthatjuk, hogy kategóriája legszemrevalóbb gépei a New Holland T5 Electro Command traktorok.

T5 UTILITY ERŐGÉPEK – AZ „ARANY KÖZÉPÚT”

A teljesítménykategóriában középső felszereltségi szintet hoznak a T5 Utility traktorok. Ebben az esetben egy 24/24-es Hi-Lo 40 km/h sebességváltóval, elektro-hidraulikus kapcsolású első-hátsó differenciálzárral szerelt gépről beszélhetünk. Az alapfelszereltséghez tartozik a 3 pár kihelyezett hátsó hidraulika, a légrugós vezetőülés, az 540/750/1000 fordulatú elektrohidraulikus kapcsolású kardán, amelynek segítségével a munkagép indítása lágyan és fokozatosan történik, illetve a digitális teljesítmény-monitor is.

A T5 Utility széria gépeibe épített 3,4 literes közös nyomócsöves erőforrások 407-444 Nm maximális nyomatékot, és több mint 40 százalékos nyomatékrugalmasságot biztosítanak.

Szintén pluszt jelent a TD5-s gépekhez viszonyítva, hogy a Power Clutch váltófunkció is mint alapfelszereltség szerepel, így a sebességváltás a kuplungpedál használata nélkül végezhető el. A fő sebességváltókaron elhelyezett nyomógombbal működő Power Clutch funkció segítségével a három fő sebességcsoportban elhelyezett 8 sebességfokozatot lehet kapcsolni. Alapfelszereltség az elektronikus helyzet erő- és vegyes szabályzású 3 pont emelőberendezés is, amely a sárvédőről is vezérelhető.

GAZDASÁGOS TD5 TRAKTOROK

Hazánkban kétféle felszereltségi szinttel váltak keresetté a TD5 erőgépek.

Az alapverzióban kínáljuk a 40 km/h-ás végsebességű, mászóval ellátott, 20 előre és 12 hátrameneti fokozattal rendelkező irányváltós, mechanikus szinkronizált sebességváltót. Ebben az esetben a gépeket 2 pár hátsó kihelyezett hidraulika körrel, 540/750 fordulatú járókerék arányos TLT-vel. Ezt a felszereltségi szintet képviselik a TD5 traktorok.

Az utóbbi időben a piac igényeihez igazodva egy valamivel jobban felszerelt verziót is életre hívtunk a népszerű TD5.95 modellek esetében is. A standard TD géphez viszonyítva a pluszt a terhelés alatti irányváltóval ellátott 12x12 fokozatú váltómű, a légrugós vezetőülés és a 3. pár hátsó kihelyezett hidraulikaszelep jelenti.

A TD5 széria széles motorpalettát kínál a gazdaságos felszereltséget kereső gazdálkodók rendelkezésére, így ezúttal is mindenki megtalálhatja a neki legmegfelelőbb motorteljesítményt.

Elmondható, hogy a T5 és TD5 erőgépek megőrizve a méltán népszerű elődök jó tulajdonságait fordulékonyságuknak köszönhetően egyaránt kitűnő megoldást jelentenek a szántóföldi, országúti vontatási, de akár ültetvényes és kertészeti munkálatoknál is. A fejlett erőforrások, a még gazdagabb alapfelszereltség és a tetszetős külső pedig új alapokra helyezi a kompakt szántóföldi traktorok fogalmát. (x)

Forrás: 
AGROTEC Magyarország Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mit tudnak a szőlőkombájnok?

A szőlőkombájnon belül különböző szállítóberendezések mozgatják az anyagot. A vízszintes irányú szállítást szállítószalagok, kaparószalagok, a ferde és függőleges irányú anyagmozgatást nyitott vagy zárt házban futó kaparóelemes, rekeszes szállítószalagok, illetve serleges felvonók biztosítják. A szállítóberendezések rendszert képeznek, a szállítás végpontja a gyűjtőtartály.

Új ORBIS-generáció

A CLAAS nemcsak a betakarítógépeket, hanem azok adaptereit is folyamatosan fejleszti, hiszen minden a gép elején kezdődik. Ezekre a fejlesztésekre példa a CLAAS legújabb, 6 és 7,5 méteres munkaszélességű ORBIS kukoricaadapter-családja.

Az Év Magyar Vállalata 2018-ban az AXIÁL Kft.

Október 11-én rendezték meg a FIGYELŐ TOP200 Gálát Budapesten a Várkert Bazárban. Az AXIÁL Kft. az Év Magyar Vállalata díjat nyerte meg.

Édesipari összefogás a szakképzett utánpótlásért

Három édesipari cég összefogásával, valamint a helyi önkormányzat támogatásával többféle duális képzés indul a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencsen – jelentették be a városban megrendezett sajtótájékoztatón, csütörtökön.

Napraforgó-termesztésünk válaszúton

Egy-egy szántóföldi növényfaj termésátlaga akkor növekedett jelentősen, amikor termesztéstechnológiája elemeinek komplex fejlesztése megvalósult. Hazánkban a napraforgó termésátlagának változása, növekedése az elmúlt évtizedekben nem volt folyamatos.

Vessünk direktbe!

Még gyakorlott francia gazdák is azt vallják, hogy a forgatás nélküli talajművelés minden évben egy-egy újabb kísérlet. Egészen más hozzáállást igényel egy csapadékosabb, mint egy szárazabb évjáratban. Az Agri Szerviz Kft. szervezésében Somogyfajszon, Berend Ferenc birtokán mutatták be a francia Sky MaxiDrill mulcs vetőgépet.

Figyeljünk egymásra! A sárfelhordás balesetet okozhat

A megyei rendőrkapitányságok kérésére a NAK felhívja a gazdálkodók figyelmét a KRESZ-ből adódó kötelezettségükre, illetve a közútra történő sárfelhordás közlekedésbiztonsági veszélyeire.

Kézre "gépesített" szüreti technológiák

A szőlőszüret technikai fejlesztése a kézi szüret műveleteinek könnyítésére és teljesítményének növelésére irányul, és mind korszerűbb szüretelőgépeket eredményez. Cikkünkben a kézi szedést könnyítő berendezéseket és a szőlőkombájn leválasztószerkezetét ismertetjük.

Hiába röpködnek a drónok, az ekére mindig szükség lesz

Összesen 19 fiatal mérte össze tudását pénteken a 9. Középiskolás Szántóversenyen: két kategóriában – ágyeke és váltva forgató eke – gyűjtötték a pontokat. A zsűri szerint erős volt a mezőny, s lelkesedésből sem volt hiány: diáktársak szurkoltak az agráros tanulóknak.

EuroSkills 2018 – három a magyar igazság

28 ország, 37 szakma 525 fiatal versenyzője és 500 szakértője versenyzett a múlt héten Budapesten, amire százezer látogató volt kíváncsi. A fantasztikus hangulatú díjátadó ünnepségre szeptember 29-én este a Papp László Budapest Sportarénában került sor. 27 szakmában indultak magyar versenyzők; 3 arany-, 3 ezüst- és 3 bronzérmet vihettek haza.