Back to top

Meg-megújuló erőgépek – New Holland TD5 és T5

Az elmúlt évtizedekben a New Holland egyik legnagyobb darabszámban értékesített erőgépei Magyarországon is a 80 – 110 LE teljesítménykategóriát felölelő gépek közül kerültek ki. Az alacsony kabinmagasság, az optimális tengelytáv, a mellső kerekek nagy befordulási szöge (55 fok) a traktorokat különösen mozgékonnyá teszik.

Az utóbbi évek trendjeinek megfelelően a nagytraktorokból átemelt intelligens technológiai megoldásoknak köszönhetően a komfortfokozat és a hatékonyság is egyre tovább növekszik.

EGY SOROZAT SIKERTÖRTÉNETE DIÓHÉJBAN

A történet az 1990-es évek közepén az L-es szériával indult, amiből leginkább az L85-s modell vált keresetté hazánkban. Az ezredfordulón leváltotta a TL széria, amelynek legnépszerűbb modelljévé a TL90-es típus nőtte ki magát, méghozzá olyannyira, hogy a ’90-es évek végén, illetve a 2000-es évek elején több száz ilyen erőgép talált gazdára itthon. A TL széria után a Tier3-as környezetvédelmi szabvány bevezetésével 2004-ben érkeztek meg az első TL-A traktorok, amelyek hasonlóan nagy népszerűségnek örvendtek, mint elődeik. A történelem soron következő szereplői a T5000 erőgépek voltak, a T5040, T5050 és T5060 típusok az elődök hagyományait igazán méltó módon folytatták, hiszen a 2008-as debütálásuktól 2015-ig majdnem 400 talált belőlük gazdára. Bátran mondhatjuk, hogy azok a gazdálkodók, akik ezeket az erőgépeket használták és használják, nagy elégedettséggel számoltak és számolnak be gépkezelőbarát működésükről és sokoldalú felhasználhatóságukról.

Ez a lassan 30 éves sikertörténet alapozza meg azt, hogy jelenlegi traktorkínálatunk egyik legnépszerűbb darabjai továbbra is a T5 és TD5 traktormodellek. A három különféle alapfelszereltségi szintet képviselő traktorsorozat-opciók hosszú sorával garantálja, hogy mindenki megtalálja az igényeihez legjobban illeszthető változatot ebben a teljesítményszegmensben is.

T5 EC TRAKTOROK – NAGYTRAKTOROS KOMFORT RUGÓZOTT ELSŐ HÍDDAL

A T5 EC traktorcsalád a 2016-os év második felétől vadonatúj kivitelben került be a kínálatba, három modellváltozatban érhető el 99, 107 és 117 LE-s teljesítményű erőforrással szerelve. A 3,4 literes, négyhengeres, 16 szelepes közös nyomócsöves motorokkal felszerelt erőgépek immár a legszigorúbb Tier4B emissziós előírásoknak is megfelelnek.

Ezekbe a T5 traktorokba csak és kizárólag az Electro Command váltóművet építik be, a csoport powershift erőátvitel lehetővé teszi, hogy a joystick karon lévő két nyomógombbal a gépkezelő terhelés alatt 8 sebesség között fel-le váltson, harmadik gombbal pedig a csoportváltás hajtható végre. A nagyon lassú haladási sebességet igénylő munkaműveletekhez igény szerint rendelhető mászófokozatokkal ellátott kivitelű sebességváltó, illetve mindez kiegészíthető automata szántóföldi vagy országúti fokozatváltást biztosító üzemmódokkal is.

Talán a legnagyobb újdonságot a felszereltségi kínálatban az jelentette, hogy a korábban is rendelhető kabinrugózás mellett a rugózott első híd is bekerült a kérhető opciók sorába, amely ebben a kategóriában eddig nem látott komfortot jelent a gépkezelő számára. A rugózott, légkondicionált tágas kabin akár 8 darab LED-technológiás munkalámpával is felszerelhető.

A kényelem további növeléséhez választható opció az alacsony frekvenciás rugózású, fűthető prémium vezetőülés. Az igen tetszetős külsőt elnézve bizton állíthatjuk, hogy kategóriája legszemrevalóbb gépei a New Holland T5 Electro Command traktorok.

T5 UTILITY ERŐGÉPEK – AZ „ARANY KÖZÉPÚT”

A teljesítménykategóriában középső felszereltségi szintet hoznak a T5 Utility traktorok. Ebben az esetben egy 24/24-es Hi-Lo 40 km/h sebességváltóval, elektro-hidraulikus kapcsolású első-hátsó differenciálzárral szerelt gépről beszélhetünk. Az alapfelszereltséghez tartozik a 3 pár kihelyezett hátsó hidraulika, a légrugós vezetőülés, az 540/750/1000 fordulatú elektrohidraulikus kapcsolású kardán, amelynek segítségével a munkagép indítása lágyan és fokozatosan történik, illetve a digitális teljesítmény-monitor is.

A T5 Utility széria gépeibe épített 3,4 literes közös nyomócsöves erőforrások 407-444 Nm maximális nyomatékot, és több mint 40 százalékos nyomatékrugalmasságot biztosítanak.

Szintén pluszt jelent a TD5-s gépekhez viszonyítva, hogy a Power Clutch váltófunkció is mint alapfelszereltség szerepel, így a sebességváltás a kuplungpedál használata nélkül végezhető el. A fő sebességváltókaron elhelyezett nyomógombbal működő Power Clutch funkció segítségével a három fő sebességcsoportban elhelyezett 8 sebességfokozatot lehet kapcsolni. Alapfelszereltség az elektronikus helyzet erő- és vegyes szabályzású 3 pont emelőberendezés is, amely a sárvédőről is vezérelhető.

GAZDASÁGOS TD5 TRAKTOROK

Hazánkban kétféle felszereltségi szinttel váltak keresetté a TD5 erőgépek.

Az alapverzióban kínáljuk a 40 km/h-ás végsebességű, mászóval ellátott, 20 előre és 12 hátrameneti fokozattal rendelkező irányváltós, mechanikus szinkronizált sebességváltót. Ebben az esetben a gépeket 2 pár hátsó kihelyezett hidraulika körrel, 540/750 fordulatú járókerék arányos TLT-vel. Ezt a felszereltségi szintet képviselik a TD5 traktorok.

Az utóbbi időben a piac igényeihez igazodva egy valamivel jobban felszerelt verziót is életre hívtunk a népszerű TD5.95 modellek esetében is. A standard TD géphez viszonyítva a pluszt a terhelés alatti irányváltóval ellátott 12x12 fokozatú váltómű, a légrugós vezetőülés és a 3. pár hátsó kihelyezett hidraulikaszelep jelenti.

A TD5 széria széles motorpalettát kínál a gazdaságos felszereltséget kereső gazdálkodók rendelkezésére, így ezúttal is mindenki megtalálhatja a neki legmegfelelőbb motorteljesítményt.

Elmondható, hogy a T5 és TD5 erőgépek megőrizve a méltán népszerű elődök jó tulajdonságait fordulékonyságuknak köszönhetően egyaránt kitűnő megoldást jelentenek a szántóföldi, országúti vontatási, de akár ültetvényes és kertészeti munkálatoknál is. A fejlett erőforrások, a még gazdagabb alapfelszereltség és a tetszetős külső pedig új alapokra helyezi a kompakt szántóföldi traktorok fogalmát. (x)

Forrás: 
AGROTEC Magyarország Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nagy gépek kicsiben - nem csak gyerekeknek

A holland Martin Limpens nagyméretű betakarítógépek és traktorok élethű működőképes modelljeit készíti el 1:32/1:4/1:5-ös méretekben, távirányítható kivitelben.

Szívvel, lélekkel a 2019-es AgrárgépShow kiállításon is

A hazai agrárszakma csúcsrendezvénye 2019-ben sem marad el! Az egyik legnagyobb kiállító, az AXIÁL Kft. január 23. és 26. között újfent a Budapesti Hungexpo Vásárközpont 5000 négyzetméteres D pavilonjában várja meglévő és leendő partnereit.

Precíziós gazdálkodási szakirányú továbbképzés indul

2019. februárjában újraindul a precíziós gazdálkodási szakirányú továbbképzés Székesfehérváron, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézetében.

Futurisztikus traktor már létező technológiákból összerakva

Futurisztikus MTZ modellt mutattak be a BelarusCrossway elnevezésű fehérorosz gazdasági fórumon november végén Minszkben. Az új MTZ modell érdekes koncepciójának kigondolója Alexander Nasyr, a Minszk Traktorgyár fiatal formatervezője.

Guminyomás GPS-vezérléssel

Az osztrák GeoCare GmbH traktorokra és magajáró gépekre utólag felszerelhető guminyomás szabályzót fejlesztett ki, mely számos tényezőt figyelembe véve képes automatikusan állítani az erőgépek gumiabroncsának belső nyomását.

Hogy került gumi a traktorra?

1928-ban a Continental elsőként vezette be az európai piacra a traktorok számára készült sürített levegős gumiabroncsot. A kilencven év során végrehajtott fejlesztések biztosították a Continental nemzetközi sikerét a gumiabroncs ágazatban. Az elkövetkező években a vállalat azt tervezi, hogy bővíti a kínálatot erre a szegmensre.

Új megjelenésű török ​​traktorok törnek be az uniós piacra

Törökország a közelmúltban komoly traktorgyártóként jelent meg Nyugat-Európa térképén. A Hattat, a Tumosan és az Armatrac, mellett, egy új gyártó, a Basak Traktor is beszállt az EU -s piacra.

A Fiat traktor évszázada

A Fiat Agri utódja, a New Holland, ebben az évben ünnepli, hogy az első Fiat emblémás traktor legurult a szerelő szalagról. A márka 702-es számot viselő modellje megoldást kívánt adni a gazdák számára az I. világháborút követően kialakult munkaerő-hiányra.

Piaci előny a digitalizálás

Ma már nem sci-fi a precíziós mezőgazdaság, amelynek közvetlen gazdálkodási, piaci előnyei vannak – hangzott el egy gödöllői szakmai konferencián. A technológiához kapcsolódó tudás átadásában azonban még bőven van tennivaló.

Üzleti Etikai Díjat kapott az Axiál

Immár 91 cég viselheti az üzleti etikus vállalat jelzőt Magyarországon. Az alapítók tizenkilencedik alkalommal ítélték oda a díjakat az etikus jelző viselésére érdemes kis-, közép- és nagyvállalatoknak, illetve multinacionális cégeknek. A nagyvállalatok között a bajai AXIÁL Kft.-t díjazták.