0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Meg-megújuló erőgépek – New Holland TD5 és T5

Az elmúlt évtizedekben a New Holland egyik legnagyobb darabszámban értékesített erőgépei Magyarországon is a 80 – 110 LE teljesítménykategóriát felölelő gépek közül kerültek ki. Az alacsony kabinmagasság, az optimális tengelytáv, a mellső kerekek nagy befordulási szöge (55 fok) a traktorokat különösen mozgékonnyá teszik.

Az utóbbi évek trendjeinek megfelelően a nagytraktorokból átemelt intelligens technológiai megoldásoknak köszönhetően a komfortfokozat és a hatékonyság is egyre tovább növekszik.

EGY SOROZAT SIKERTÖRTÉNETE DIÓHÉJBAN

A történet az 1990-es évek közepén az L-es szériával indult, amiből leginkább az L85-s modell vált keresetté hazánkban. Az ezredfordulón leváltotta a TL széria, amelynek legnépszerűbb modelljévé a TL90-es típus nőtte ki magát, méghozzá olyannyira, hogy a ’90-es évek végén, illetve a 2000-es évek elején több száz ilyen erőgép talált gazdára itthon. A TL széria után a Tier3-as környezetvédelmi szabvány bevezetésével 2004-ben érkeztek meg az első TL-A traktorok, amelyek hasonlóan nagy népszerűségnek örvendtek, mint elődeik. A történelem soron következő szereplői a T5000 erőgépek voltak, a T5040, T5050 és T5060 típusok az elődök hagyományait igazán méltó módon folytatták, hiszen a 2008-as debütálásuktól 2015-ig majdnem 400 talált belőlük gazdára. Bátran mondhatjuk, hogy azok a gazdálkodók, akik ezeket az erőgépeket használták és használják, nagy elégedettséggel számoltak és számolnak be gépkezelőbarát működésükről és sokoldalú felhasználhatóságukról.

Ez a lassan 30 éves sikertörténet alapozza meg azt, hogy jelenlegi traktorkínálatunk egyik legnépszerűbb darabjai továbbra is a T5 és TD5 traktormodellek. A három különféle alapfelszereltségi szintet képviselő traktorsorozat-opciók hosszú sorával garantálja, hogy mindenki megtalálja az igényeihez legjobban illeszthető változatot ebben a teljesítményszegmensben is.

T5 EC TRAKTOROK – NAGYTRAKTOROS KOMFORT RUGÓZOTT ELSŐ HÍDDAL

A T5 EC traktorcsalád a 2016-os év második felétől vadonatúj kivitelben került be a kínálatba, három modellváltozatban érhető el 99, 107 és 117 LE-s teljesítményű erőforrással szerelve. A 3,4 literes, négyhengeres, 16 szelepes közös nyomócsöves motorokkal felszerelt erőgépek immár a legszigorúbb Tier4B emissziós előírásoknak is megfelelnek.

Ezekbe a T5 traktorokba csak és kizárólag az Electro Command váltóművet építik be, a csoport powershift erőátvitel lehetővé teszi, hogy a joystick karon lévő két nyomógombbal a gépkezelő terhelés alatt 8 sebesség között fel-le váltson, harmadik gombbal pedig a csoportváltás hajtható végre. A nagyon lassú haladási sebességet igénylő munkaműveletekhez igény szerint rendelhető mászófokozatokkal ellátott kivitelű sebességváltó, illetve mindez kiegészíthető automata szántóföldi vagy országúti fokozatváltást biztosító üzemmódokkal is.Talán a legnagyobb újdonságot a felszereltségi kínálatban az jelentette, hogy a korábban is rendelhető kabinrugózás mellett a rugózott első híd is bekerült a kérhető opciók sorába, amely ebben a kategóriában eddig nem látott komfortot jelent a gépkezelő számára. A rugózott, légkondicionált tágas kabin akár 8 darab LED-technológiás munkalámpával is felszerelhető.

A kényelem további növeléséhez választható opció az alacsony frekvenciás rugózású, fűthető prémium vezetőülés. Az igen tetszetős külsőt elnézve bizton állíthatjuk, hogy kategóriája legszemrevalóbb gépei a New Holland T5 Electro Command traktorok.

T5 UTILITY ERŐGÉPEK – AZ „ARANY KÖZÉPÚT”

A teljesítménykategóriában középső felszereltségi szintet hoznak a T5 Utility traktorok. Ebben az esetben egy 24/24-es Hi-Lo 40 km/h sebességváltóval, elektro-hidraulikus kapcsolású első-hátsó differenciálzárral szerelt gépről beszélhetünk. Az alapfelszereltséghez tartozik a 3 pár kihelyezett hátsó hidraulika, a légrugós vezetőülés, az 540/750/1000 fordulatú elektrohidraulikus kapcsolású kardán, amelynek segítségével a munkagép indítása lágyan és fokozatosan történik, illetve a digitális teljesítmény-monitor is.

A T5 Utility széria gépeibe épített 3,4 literes közös nyomócsöves erőforrások 407-444 Nm maximális nyomatékot, és több mint 40 százalékos nyomatékrugalmasságot biztosítanak.

Szintén pluszt jelent a TD5-s gépekhez viszonyítva, hogy a Power Clutch váltófunkció is mint alapfelszereltség szerepel, így a sebességváltás a kuplungpedál használata nélkül végezhető el. A fő sebességváltókaron elhelyezett nyomógombbal működő Power Clutch funkció segítségével a három fő sebességcsoportban elhelyezett 8 sebességfokozatot lehet kapcsolni. Alapfelszereltség az elektronikus helyzet erő- és vegyes szabályzású 3 pont emelőberendezés is, amely a sárvédőről is vezérelhető.

GAZDASÁGOS TD5 TRAKTOROK

Hazánkban kétféle felszereltségi szinttel váltak keresetté a TD5 erőgépek.

Az alapverzióban kínáljuk a 40 km/h-ás végsebességű, mászóval ellátott, 20 előre és 12 hátrameneti fokozattal rendelkező irányváltós, mechanikus szinkronizált sebességváltót. Ebben az esetben a gépeket 2 pár hátsó kihelyezett hidraulika körrel, 540/750 fordulatú járókerék arányos TLT-vel. Ezt a felszereltségi szintet képviselik a TD5 traktorok.

Az utóbbi időben a piac igényeihez igazodva egy valamivel jobban felszerelt verziót is életre hívtunk a népszerű TD5.95 modellek esetében is. A standard TD géphez viszonyítva a pluszt a terhelés alatti irányváltóval ellátott 12×12 fokozatú váltómű, a légrugós vezetőülés és a 3. pár hátsó kihelyezett hidraulikaszelep jelenti.

A TD5 széria széles motorpalettát kínál a gazdaságos felszereltséget kereső gazdálkodók rendelkezésére, így ezúttal is mindenki megtalálhatja a neki legmegfelelőbb motorteljesítményt.

Elmondható, hogy a T5 és TD5 erőgépek megőrizve a méltán népszerű elődök jó tulajdonságait fordulékonyságuknak köszönhetően egyaránt kitűnő megoldást jelentenek a szántóföldi, országúti vontatási, de akár ültetvényes és kertészeti munkálatoknál is. A fejlett erőforrások, a még gazdagabb alapfelszereltség és a tetszetős külső pedig új alapokra helyezi a kompakt szántóföldi traktorok fogalmát. (x)

Forrás: AGROTEC Magyarország Kft.