Back to top

Melegebb éghajlatról települt be és szinte minden növényt felfal

Az amerikai lepkekabócát, mint a kertészeti növények új kártevőjét itthon először Budapesten figyelték meg 2004-ben. Azóta egyre nagyobb az elterjedése és a károsítása.

Az amerikai lepkekabóca melegkedvelő faj. Itthoni megtelepedése összefüggésbe hozható a globális felmelegedéssel. Tápnövényeinek száma igen nagy, itthon eddig majdnem 100 növényfajon figyelték meg.

A gyümölcsfák, a szőlő, a díszfák és díszcserjék hajtásait, leveleit támadja meg, de nem kerüli el a lágyszárú növényeket sem, és a gyomnövényeken is gyakran megtelepszik.

Házikertekben a szőlőn, az őszibarackon, a birsen és a dión is károsít. Az első imágók július közepétől jelennek meg és egészen nyár végéig táplálkoznak a növények hajtásain. Jelenlétére leggyakrabban a hajtásokon, illetve a levelek fonákán lévő fehér viaszváladék, illetve a növény felületén megjelenő ragacsos mézharmat hívja fel a figyelmet. A szőlőben elsősorban a hajtásokat és a szőlőfürtök tengelyét szívogatják és viaszszállal hálózzák be a növényt (1. kép).

A vastag, fehér viaszváladék a növényvédő szerek hatékonyságát is csökkenti.

Ha megzavarjuk őket, a lárvák és a nimfák elugranak, az imágók pedig hirtelen elrepülnek.

A szőlőskertekben egyelőre ritkán okoz számottevő kárt, bár a kártevő egyre gyakrabban megfigyelhető a tőkéken. Évente egy nemzedéke van és tojásként telel át a kéreg alatt. Az első lárvák május második felében kelnek ki, és ötszöri vedlés után júliustól jelennek meg a kifejlett alakok is. A kifejlett egyedek, az imágók átlagosan 5–8 mm hosszúságúak. Testük szürkésfehér viaszporral borított, egy pár szárnyuk ezüstös színű és hegyesszögben záródik (2. kép).

A növényen megjelenő fehér, viaszos telepeket, a lárvákkal fertőzött hajtásrészekkel együtt májustól folyamatosan vágjuk le, és összegyűjtve távolítsuk el a kertből, majd semmisítsük meg.

Egyelőre csak alkalmilag szükséges ellene védekezni. A szőlőben az Actara SC (1-2 ml/10 l víz dózisban) rovarölő szer engedélyezett ellene, de az amerikai szőlőkabóca vagy a szőlőmolyok elleni védekezésekkel e faj egyedeit is gyéríthetjük. Nagyon fontos még a fertőzésmentes szaporítóanyag forgalmazása is.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2018/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ne a kártevők fogyasszák el a salátánkat

A salátát elő- vagy utónövényként hajtatják, rendszerint a melegigényes növények előterményeként. Termesztőberendezésünk fűtési szintjétől függően ősztől tavaszig bármikor ültethetjük. Nem tartozik a hőigényes primőrök közé, fényigénye viszont fajtánként változó. A szélsőséges klimatikus viszonyokra érzékenyen reagál, ezért nagy odafigyelést igényel.

Az év legszebb szőlőbirtoka nem csak mutatós, "finom" is

A Bor és Piac Magazin által minden évben meghirdetett Magyarország legszebb szőlőbirtoka pályázaton a középbirtok kategória nyertese az egri Tóth Ferenc Pincészet lett.

Menő a fair trade azaz a méltányos kereskedelem

Sosem látott növekedést produkált 2017-ben a méltányos kereskedelmi (fair trade)termékek forgalma hazánkban. A növekedés nyolcszoros az előző évhez képest – derül ki a Tudatos Vásárlók Egyesületének jelentéséből.

Újabb Xylella-észlelés

A hivatalos növényegészségügyi monitorozás keretében újabb Xylella-fertőzéseket találtak Olaszországban. Ezúttal erdei fák és díszcserjék is vannak a beteg növények között. Az Európai Unió karanténlistáján szereplő kórokozó terjedését szigorú intézkedésekkel, kivágással és növényvédelmi zárlattal igyekeznek megakadályozni, több-kevesebb sikerrel.

Gyorsan élő növények

Mi az oka annak, hogy bizonyos növények „gyorsan élnek és fiatalon pusztulnak”, míg mások hosszú és egészséges életet élnek?

Gyümölcsökkel és zöldségekkel a puffadás ellen

Kellemetlen puffadás jelentkezhet nagyon sós, fűszeres ételek elfogyasztása után, vagy akár a rendszeres havi hormonális ingadozás időszakában. Amennyiben gyakran tapasztalunk ilyet, érdemes megismerkednünk a természetes diuretikumokkal, melyek csökkenthetik problémánkat.

A vegetarianizmus a jövő útja?

A vegetarianizmus területén listavezető Németország, ahol minden tizedik ember húsmentes diétán él. Európa sok országában népszerűek a növényekből készült termékek. Egy kutatás szerint a válaszadók 3,7%-a vallotta magát vegetáriánusnak, 1,6%-a pedig a vegán étrendet követi. Az élelmiszeripar intenzíven reagál erre.

Ismét Túrkevét választották a baglyok fővárosuknak

Magyarországon Túrkeve számít a baglyok fővárosának. A téli hónapokban ezernél is több bagoly tölti itt a napokat. A hideg idő beköszöntével már idén is megjelentek a nagyobb fákon, s a helybéliek ismerősként köszöntik őket.

A zöldségchips és a lekvárkészítés titkai

2018. december 7-8-án lezajlott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) „Tanuljunk Együtt!” programsorozatának idei utolsó eseménye. A zöldség- és gyümölcsfeldolgozási gyakorlaton élelmiszer-előállítók és mezőgazdasági termelők egyaránt részt vettek.

11 élelmiszer, amit ne tartsunk hűtőben!

Egyes élelmiszereket tilos hűtőben tárolni, mivel ízük és állaguk romlik általa, sőt bizonyos esetekben az egészségre is ártalmassá válnak. Vegyük sorra azt a tizenegy élelmiszert, amit nem célszerű betenni a hűtőbe!