Back to top

Melegebb éghajlatról települt be és szinte minden növényt felfal

Az amerikai lepkekabócát, mint a kertészeti növények új kártevőjét itthon először Budapesten figyelték meg 2004-ben. Azóta egyre nagyobb az elterjedése és a károsítása.

Az amerikai lepkekabóca melegkedvelő faj. Itthoni megtelepedése összefüggésbe hozható a globális felmelegedéssel. Tápnövényeinek száma igen nagy, itthon eddig majdnem 100 növényfajon figyelték meg.

A gyümölcsfák, a szőlő, a díszfák és díszcserjék hajtásait, leveleit támadja meg, de nem kerüli el a lágyszárú növényeket sem, és a gyomnövényeken is gyakran megtelepszik.

Házikertekben a szőlőn, az őszibarackon, a birsen és a dión is károsít. Az első imágók július közepétől jelennek meg és egészen nyár végéig táplálkoznak a növények hajtásain. Jelenlétére leggyakrabban a hajtásokon, illetve a levelek fonákán lévő fehér viaszváladék, illetve a növény felületén megjelenő ragacsos mézharmat hívja fel a figyelmet. A szőlőben elsősorban a hajtásokat és a szőlőfürtök tengelyét szívogatják és viaszszállal hálózzák be a növényt (1. kép).

A vastag, fehér viaszváladék a növényvédő szerek hatékonyságát is csökkenti.

Ha megzavarjuk őket, a lárvák és a nimfák elugranak, az imágók pedig hirtelen elrepülnek.

A szőlőskertekben egyelőre ritkán okoz számottevő kárt, bár a kártevő egyre gyakrabban megfigyelhető a tőkéken. Évente egy nemzedéke van és tojásként telel át a kéreg alatt. Az első lárvák május második felében kelnek ki, és ötszöri vedlés után júliustól jelennek meg a kifejlett alakok is. A kifejlett egyedek, az imágók átlagosan 5–8 mm hosszúságúak. Testük szürkésfehér viaszporral borított, egy pár szárnyuk ezüstös színű és hegyesszögben záródik (2. kép).

A növényen megjelenő fehér, viaszos telepeket, a lárvákkal fertőzött hajtásrészekkel együtt májustól folyamatosan vágjuk le, és összegyűjtve távolítsuk el a kertből, majd semmisítsük meg.

Egyelőre csak alkalmilag szükséges ellene védekezni. A szőlőben az Actara SC (1-2 ml/10 l víz dózisban) rovarölő szer engedélyezett ellene, de az amerikai szőlőkabóca vagy a szőlőmolyok elleni védekezésekkel e faj egyedeit is gyéríthetjük. Nagyon fontos még a fertőzésmentes szaporítóanyag forgalmazása is.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2018/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Agrárvonatkozású miniszteri rendeletek módosulnak októberben

A Magyar Közlönyben 2018. október 11-én megjelent a 30/2018. (X.11.) AM rendelet az egyes agrártárgyú miniszteri rendeletek módosításáról. A NAK elemzése következik:

Poloskacsapdát fejleszt az MTA

Tömegével húzódnak be a házakba, lakásokba a vándorpoloskák és a márványospoloskák. Ajánlatos minél előbb elpusztítani a bejutó egyedeket, mert az áttelelő példányokból lesznek a következő évi populációk. Rossz hír, hogy természetes ellenségeiket egyelőre nem ismerjük, jó hír viszont, hogy az MTA növényvédelmi kutatói már dolgoznak egy hatékony poloskacsapda kifejlesztésén.

Növényvédelmi előrejelzés – jön a mezei pocok

A mezei pocok ez idáig sem a szántóföldön, sem pedig a gyümölcsös ültetvényekben nem okozott gondot. Most azonban fordulat állt be, mindenütt aktivizálódását lehet megfigyelni. Jelentős, gócos kolóniák alakultak ki a füvesített sorközökben, ahol semmi sem gátolja a szaporodását.

EU kampány az uniós élelmiszerek népszerűsítésére

Az Európai Bizottság az Európai Unió (EU) mezőgazdasági költségvetéséből 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte - közölte az uniós bizottság.

FruitVeB: a zöldségtermés a tavalyihoz hasonlóan, 1,9 millió tonna körül lehet

Néhány zöldségfélét, köztük a paprikaféléket és a zöldborsót ugyan károsította a hosszú aszályos időjárás, a csemegekukoricának ugyanakkor jót tett a meleg, rekordtermés várható. A zöldségtermés az idén megközelítheti a tavalyihoz hasonló 1,9 millió tonnát, a mennyiséget azonban októberi időjárás még akár 5 százalékkal is befolyásolhatja.

A pálinkák ágyazáshoz is magyar gyümölcs kell

Új aszalóüzemet épített saját beruházásban az újszilvási Bolyhos Pálinkafőzde, amelyet szerdán, nyílt nap keretében adnak át - tájékoztatta a cég az MTI-t.

Nyugat-nílusi láz lovaknál

Hazánkban lovaknál a nyugat-nílusi láz vírusát először 2007-ben izolálták, majd 2008-ban 18 ló betegedett meg, melyből 5 elhullott, és a betegséget átvészelt állatokból három egyednek maradandó idegrendszeri elváltozása maradt fent. A helyzet nem javul, hiszen napjainkig a vírus nagy utat tett meg, számos országban kimutatták jelenlétét.

Ökológiai gyümölcstermesztés most újra támogatással?

Bizonyos értelemben egyszerűsödött az ökológiai ültetvénytelepítés engedélyeztetési eljárása, azonban maradt még tisztázandó szabályozási kérdés.

A Dunántúlon terem a legtöbb szelídgesztenye

A szelídgesztenye jellemzően októberben érik, így a napokban frissáruként megtalálható már a piacokon, az üzletek polcain; ha pedig beköszönt a hidegebb idő, az utcai gesztenyesütőknél is megjelenik. Hazánkban a legtöbb a Nyugat- és a Dél-Dunántúlon, valamint a Börzsönyben terem belőle.

Gyümölcsösök trágyázása szüret után

A lágyszárúaktól eltérően a fás kultúrák a szüret utáni időszakban is folytatják élettevékenységüket, egészen addig, amíg a lombjuk le nem hullik, és be nem következik a téli nyugalom. A fák tápanyagellátásához jól kell ismerni a növényélettant, mert a különböző elemeket más ütemben veszik és használják föl.