Back to top

Melegebb éghajlatról települt be és szinte minden növényt felfal

Az amerikai lepkekabócát, mint a kertészeti növények új kártevőjét itthon először Budapesten figyelték meg 2004-ben. Azóta egyre nagyobb az elterjedése és a károsítása.

Az amerikai lepkekabóca melegkedvelő faj. Itthoni megtelepedése összefüggésbe hozható a globális felmelegedéssel. Tápnövényeinek száma igen nagy, itthon eddig majdnem 100 növényfajon figyelték meg.

A gyümölcsfák, a szőlő, a díszfák és díszcserjék hajtásait, leveleit támadja meg, de nem kerüli el a lágyszárú növényeket sem, és a gyomnövényeken is gyakran megtelepszik.

Házikertekben a szőlőn, az őszibarackon, a birsen és a dión is károsít. Az első imágók július közepétől jelennek meg és egészen nyár végéig táplálkoznak a növények hajtásain. Jelenlétére leggyakrabban a hajtásokon, illetve a levelek fonákán lévő fehér viaszváladék, illetve a növény felületén megjelenő ragacsos mézharmat hívja fel a figyelmet. A szőlőben elsősorban a hajtásokat és a szőlőfürtök tengelyét szívogatják és viaszszállal hálózzák be a növényt (1. kép).

A vastag, fehér viaszváladék a növényvédő szerek hatékonyságát is csökkenti.

Ha megzavarjuk őket, a lárvák és a nimfák elugranak, az imágók pedig hirtelen elrepülnek.

A szőlőskertekben egyelőre ritkán okoz számottevő kárt, bár a kártevő egyre gyakrabban megfigyelhető a tőkéken. Évente egy nemzedéke van és tojásként telel át a kéreg alatt. Az első lárvák május második felében kelnek ki, és ötszöri vedlés után júliustól jelennek meg a kifejlett alakok is. A kifejlett egyedek, az imágók átlagosan 5–8 mm hosszúságúak. Testük szürkésfehér viaszporral borított, egy pár szárnyuk ezüstös színű és hegyesszögben záródik (2. kép).

A növényen megjelenő fehér, viaszos telepeket, a lárvákkal fertőzött hajtásrészekkel együtt májustól folyamatosan vágjuk le, és összegyűjtve távolítsuk el a kertből, majd semmisítsük meg.

Egyelőre csak alkalmilag szükséges ellene védekezni. A szőlőben az Actara SC (1-2 ml/10 l víz dózisban) rovarölő szer engedélyezett ellene, de az amerikai szőlőkabóca vagy a szőlőmolyok elleni védekezésekkel e faj egyedeit is gyéríthetjük. Nagyon fontos még a fertőzésmentes szaporítóanyag forgalmazása is.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2018/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem kell még félniük a hétvégi fagyoktól a gyümölcstermesztőknek

A héten volt olyan nap, amikor 15-17 C-fokot is mértek, de már napok óta 8-10 C-fok körül alakul a hőmérséklet országszerte napközben. A hétvégére viszont erős lehűlést jeleztek a meteorológusok. A bogyós gyümölcsök már jól láthatóan nagyon elkezdtek hajtani, kell-e félni attól, hogy elfagynak– kérdeztük Ledó Ferenctől FruitVeB elnökétől.

Ismeretlen betegség tizedeli a bükkfákat

Egyelőre nem tudni, milyen kórokozó pusztítja a bükkfákat az Amerikai Egyesült Államok illetve Kanada területén. Aggodalomra ad okot, hogy a betegséget az európai bükkből (Fagus sylvatica) is kimutatták.

A szívó kártevők réme

Bár az elmúlt években nem volt jellemző, hogy új hatóanyaggal jelennek meg a növényvédős cégek, a Bayer Hungárai Kft. most mégis meglepte a gazdákat. A cég országjáró szőlő szimpóziumának egri állomásán mutatkozott be az idei év nagy újdonsága, a Sivanto prime, amelyet egyszerűen úgy jellemeztek, hogy a természet ajándéka a szívó kártevők ellen.

Még nem lehet drónnal permetezni

A drónok mezőgazdaságban történő, növényvédelmi célú alkalmazása új jelenség. A Nébih felhívja az érdeklődők és érintettek figyelmét, hogy e célú használatuk jelenleg nem engedélyezett, arra csak a jogi környezet kialakítását követően nyílik lehetőség.

Egyszerűbb lesz a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevők elleni támogatás igénylése

Az Agrárminisztérium a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevőkkel szemben - mint például az amerikai szőlőkabóca - fontosnak tartja a megelőzést, amelyhez jelentős összegben támogatást nyújt. A támogatás igénylése egyszerűsödik, a kérelmek 2019. március 1-31. között nyújthatók be postai úton a Magyar Államkincstárhoz.

47 millió tonna gyümölcs termett Európában

A közelmúltban Berlinben lebonyolított Fruit Logistica szakvásár kiváló alkalmat adott az elmúlt év gyümölcs- és zöldségtermeléséről és –kereskedeleméről szóló leltár elkészítéséhez.

Nagykoalíciós egyet nem értés

Németországban egy, a közelmúltban a Neue Osnabrücker Zeitung c. napilapnak adott interjúban Svenja Schulze (SPD) szövetségi környezetvédelmi miniszter azt vetette Julia Klöckner (CDU) élelmezési és mezőgazdasági miniszter szemére, hogy az agrártárca vezetőjeként a közös agrárpolitika (KAP) jövőjéről folytatott viták során nem veszi kellően figyelembe a környezetvédelem érdekeit.

KSH: jelentősen drágult a gabona tavaly

A mezőgazdasági termelői árak tavaly decemberben 2017 azonos időszakához képest 5,8 százalékkal nőttek. A gyümölcsök ára 15 százalékkal mérséklődött, ezen belül az alma ára számottevően, 27 százalékkal. A burgonya ára 44, a zöldségféléké 30, a paradicsomé 22 százalékkal emelkedett, a vöröshagymáé pedig majdnem duplájára nőtt.

Nulla maradék: zöldség-gyümölcs termesztés természetesebben

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legnagyobb francia zöldség-gyümölcs termelői szervezet, a Rougeline kezdeményezésére 7 taggal 2017 áprilisában útjára indult a Nulla növényvédőszer-maradék elnevezésű mozgalom.

Feldolgozásra jobbak a magyar kajszik

Kajszi- és szilvafajták vizsgáztak Cegléden a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet állomásán rendezett befőttbírálaton. Ismét bebizonyosodott, hogy feldolgozásra a közkedvelt hazai fajták a legjobbak. A tavalyi fagykár miatt kevesebb fajtát vontak vizsgálatba és az előzetes próbák alapján befőtt, ivólé vagy lekvár készült belőlük, amit népes szakmai bizottság bírált.