Back to top

Ne titkolhassák el az élelmiszerek származását

Akkor is mindig egyértelműen és világosan derüljön ki, hogy honnan származik egy-egy élelmiszer alapanyaga, ha az eltér a végtermék származásától – egyebek között erről szól egy frissen jóváhagyott uniós polgári kezdeményezés. Ha egy éven belül egymillió aláírás összejön, akkor a Bizottságnak érdemben foglalkoznia kell a felvetésekkel.

Szeptember 19-én megjelent a Bizottság (EU) 2018/1304 határozata az az „Eat ORIGINal! Unmask your food” elnevezésű javasolt polgári kezdeményezésről.

A magyar fordításban „Egyél EREDETit! Leplezd le az ételed” néven futó javasolt polgári kezdeményezés indítványozói azt szeretnék elérni, hogy az Európai Bizottság vezessen be kötelező származási nyilatkozatot minden élelmiszertermék esetében a csalások megelőzése, a közegészségügy védelme és a fogyasztók tájékoztatáshoz való jogának garantálása érdekében.

A javasolt polgári kezdeményezés célkitűzései a következőkre vonatkoznak:

1. Az EU-ban forgalomban lévő valamennyi feldolgozott és feldolgozatlan élelmiszer esetében legyen kötelező a származási ország feltüntetése, ne legyenek eltérések a bejegyzett védjegyek és földrajzi jelzések esetében.

2. A feldolgozott élelmiszerek tekintetében az elsődleges összetevők esetében legyen kötelező a származás feltüntetése, ha az eltér a végtermék származásától.

3. Javuljon a címkék következetessége, ideértve az előállítási és feldolgozási módszerekre vonatkozó harmonizált információkat annak érdekében, hogy az átláthatóság biztosítva legyen a teljes élelmiszerláncban.

Ahogy az Európai Bizottság sajtóközleményében olvasható, október 2-ától kezdődően egy évük van a szervezőknek, hogy legkevesebb egymillió támogató aláírást összegyűjtsenek legkevesebb hét uniós tagállam lakosaitól. Ha ez összejön, akkor a Bizottságnak kötelező érdemben foglalkozni a felvetésekkel, és három hónap múlva reagálni rájuk.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi üzletek forgalma tavaly decemberben a nyers adat szerint 3,7 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,4 százalékkal nőtt a forgalom.

Többet költünk élelmiszerre, mint bármi másra

A magyarok közel fele (46 százalék) úgy véli, jobban áll anyagilag, mint öt évvel korábban. A pénztöbbletből leginkább a kiskereskedelem profitált: 100-ból 42 magyar fogyasztó, saját bevallása szerint, többet költ élelmiszerre, mint öt évvel ezelőtt.

A németek megfeleznék a kidobott élelmiszer mennyiségét

Az élelmiszerhulladék 50 százalékos csökkentését célzó stratégiát fogadott el szerdai ülésén a német kormány, az évente 11 millió tonnás mennyiséget 2030-ig kellene megfelezni.

Termelői piac nyílt Pusztaszeren

A helyben és a környékbeli tanyákon élők régóta felmerülő igényeit kiszolgáló új közösségi térrel gazdagodott Pusztaszer, ahol a kor követelményeinek megfelelő elárusítóhelyen találhat egymásra termelő és fogyasztó – mondta Farkas Sándor országgyűlési képviselő, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a 31 és fél millió forintból kialakított pusztaszeri piactér átadásán.

Kasztrálás csak teljes érzéstelenítéssel

Németországban 2021-től tilos lesz teljes érzéstelenítés nélkül állatokat kasztrálni. A 2018. decemberében elfogadott új törvény az eddigi legnagyobb lépés, amit az EU tett a malacok kasztrálásának befejezése felé.

Ha kistermelőktől vásárolna, ezt az oldalt önnek találták ki

Nem szükséges többé zord téli időben a termelői kispiacon dideregni. Egy vállalkozó kedvű szegedi könyvelő egyszerű megoldása segítségével jóval könnyebben találkozhatnak a kistermelők és vevőik. A Microker új térképes kereső alkalmazása segít a termelőknek és a vevőknek egymásra találni.

Európába jön a zöld csoki

A Nestlé idén tavasszal Európában is bevezeti a Japánban igen népszerű KitKat Matcha zöld teás változatot.

Vadkárfelmérés drónnal

A modernizáció térhódítása szinte valamennyi gazdasági ágazatban észlelhető. Ezeknek a technológiai eszközöknek az alkalmazása az alapos adatgyűjtés mellett lehetővé teszi a pontos felmérést, ami hatékonyabb gazdálkodást eredményez.

Porosodó pálinkafőzőkkel lenne tele az ország?

Nem tartja életszerűnek a NAV-hoz befolyó adatokat a Pálinka Nemzeti Tanács, a magánfőzésről szóló 2018-as adóhatósági adatokból ugyanis az derül ki, hogy az országban nyilvántartott, magánfőzésre szolgáló lepárlókészülékeknek csak mintegy egyharmadát használták 2018-ban.

Szárnyal a prémium sörök forgalma

Hetvenhatezer hektoliterrel több sört adtak el tavaly a vezető sörgyárak a hazai piacon. A felsőkategóriás sörök értékesítése 2018-ban messze az átlag felett, összesen 24 százalékkal nőtt. Szintén átlag feletti növekedést ért el az alkoholmentes és az ízesített sörök forgalma is.