Back to top

Pincefeltörést is megakadályoznak a lovas polgárőrök

Lovas polgárőrök gyakorlati továbbképzését tartották a mögöttünk hagyott hétvégén, péntektől vasárnapig Békésen. Az ilyen jellegű szolgálatot vállaló lovasok több területen tevékenykednek, például az illegális fakitermelések, illegális szemétlerakók és parlagfűvel szennyezett területek felszámolásában.

Fotó: Hamar György
Emellett eltűnt személyek felkutatásában és a határrendészeti mélységi programban egyaránt szerepet vállalnak, de arra is akadt példa, hogy pincefeltörést akadályoztak meg.

Az Agrárminisztérium támogatásával megvalósuló gyakorlati továbbképzésen összesen tizennyolcan vettek részt – nyilatkozta a beol.hu-nak dr. Rácz Adrienn. Az Országos Polgárőr Szövetség lovas tagozatának elnöke elmondta, öten a békéscsabai Fényesi tanyák polgárőrséget, négyen a békési polgárőrséget képviselték, öten jöttek el Jász-Nagykun-Szolnok, ketten Hajdú-Bihar megyéből. Mellettük a készenléti rendőrség lovas alosztályától is érkeztek ketten a megye névadó településére, hogy a kölcsönösség alapján bekapcsolódjanak az oktatásba.

Dr. Rácz Adrienn elmondta, hogy az OPSZ berkein belül 2012 áprilisától működik a lovas tagozat, bár már azt megelőzően is szerveződtek kisebb lovas csoportok. Az említett bő hat évvel ezelőtti időponttól ugrásszerűen növekszik a lovas polgárőrök létszáma. Napjainkban már több mint kétszáz településen látnak el ilyen jellegű szolgálatot hazánkban.

A lovasok kiválóan kiegészítik a gépkocsizó vagy motoros polgárőr járőrök tevékenységét

– tette hozzá. – A gépkocsi is kijut ugyan a külterületekre, de nem olyan rendszerességgel, mint a szabadidős, de szolgálatot is ellátó lovas polgárőrök, akik több alkalommal értek tetten fatolvajokat. A fűrész hangos, a lovak viszont halkan képesek megközelíteni a területet. Sümegen pedig egy pince-feltörés elkövetőit zavarták meg a hegyoldalban, azóta nem is volt ott hasonló kísérlet sem.

A képzések során a lovak és lovasok felkészülnek a magasabb szintű járőrvezetői szolgálatokra is, melyekre sikeres vizsgákkal minősülnek
A képzések során a lovak és lovasok felkészülnek a magasabb szintű járőrvezetői szolgálatokra is, melyekre sikeres vizsgákkal minősülnek
Fotó: Sebestyén Jenő
A képzéssel kapcsolatban a tagozatvezető kiemelte, a feladatokra nem elég elméletben felkészülni, csiszolni kell a lovasok tudását és a lovak képzettségi fokát is.

A polgárőr is csak akkor tud hatékony lenni, ha kontroll alatt képes tartani a lovát. Az állat nem félhet, hiszen a külterületeken láncfűrészek hangjával, orvvadászok fegyvereinek dörgésével, támadó fellépéssel egyaránt találkozhatnak.

Az érintett polgárőröknek éppen ezért egy többszintű vizsgarendszeren kell bizonyítaniuk. A lovasnak minden esetben, lépésben, ügetésben és vágtában egyaránt kontroll alatt kell tartani a lovat, és fontos, hogy adott esetben az állatoknak nyugodtan kell állniuk. Aki ezt az idomító vizsgát teljesítette, ráfordulhat a használati lovaglás feladatsorra, s ha később az elméletet is abszolválja, külterületi portyaszolgálatot láthat el. A Járőrvezető I-es vizsgát teljesítők már több feladatot vállalhatnak, rendezvényeket biztosíthatnak, belterületre is bemehetnek. A Járőr II-es végzettség pedig egyéni célfeladatok teljesítését is lehetővé teszi, például nagyvárosi forgalomban vagy nagy nemzetközi rendezvényeken.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányságot is képviselő Ladányi Zoltán ezredes, a Békési Rendőrkapitányság vezetője hangsúlyozta, a rendőrség számára rendkívül fontos a polgárőrséggel való közös munka.

– A lovas polgárőrök olyan területen is ellátnak szolgálatot, amelyek gépkocsival nehezebben megközelíthetők – fogalmazott.

Gyarmati Sándor, a Békés megyei és a békési polgárőrség elnöke kiemelte, a megyében Békéscsabán, Sarkadon, Sarkadkeresztúron, Méhkeréken, Füzesgyarmaton is tevékenykednek lovas polgárőrök.

A Fényesi Tanyák lovas polgárőreihez tartozó, de Füzesgyarmaton tevékenykedő Szabó Erzsébet bár lovas edzői végzettséggel is rendelkezik, fontosnak tartja, hogy folyamatosan képezze magát. Akadt, hogy polgárőr társával, Tóth Laurával mindennap kint voltak területen, és elsősorban útba igazításban kértek tőlük segítséget.

– A lovak az életem fontos részét képezik, emellett nagyon szeretek embereknek segíteni, amire a lovas polgárőrség egy kiváló lehetőség – húzta alá.

Forrás: 
beol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem áll végrehajtás alatt a HELL ENERGY

A megindított végrehajtás során a 12 millió forint értékű követelés a társaság részéről január közepén teljes mértékben kiegyenlítésre került. A végrehajtó az eljárását 2019. január 31. napján befejezetté nyilvánította. Mindezekből okszerűen következik, hogy a cégnyilvántartásban 2019. február 4-én megjelent végrehajtási jog bejegyzésére törvénytelenül került sor.

Csak engedéllyel gyűjthető a hullott agancs!

A gímbikák többsége februárban és márciusban veti le fejdíszét, ami ezekben a hetekben szinte vonzza az agancsgyűjtőket az erdőkbe. Tudni kell azonban, hogy ez a tevékenység a hatályos jogszabályok szerint csak az adott terület vadászatra jogosultjának írásbeli hozzájárulásával történhet. E nélkül a Büntető Törvénykönyv (Btk.) szerint lopásnak minősül!

Termőföldek visszaadásáért indított pert a somogyi ügyészség

Bűncselekmény útján szerzett tizenkilenc termőföld visszaadásáért indított polgári pert a Somogy Megyei Főügyészség a közelmúltban - tájékoztatta az ügyészség csütörtökön az MTI-t.

Változás az élelmiszerek mikrobiológiai kritériumában

Megjelent az Európai Bizottság 2019/229/EU rendelete, amely az élelmiszerek mikrobiológiai kritériumairól szóló 2073/2005/EK rendeletnek a módosítása.

Jobban járhatnak a K+F-re vállalkozó cégek

Kedvező változásokat hozott az idei év a szociális hozzájárulási adóból a kutatás-fejlesztési tevékenység után érvényesíthető adókedvezmény vonatkozásában. A tapasztalatok alapján a gyártócégek jelentős része nem jelöli meg, hogy K+F tevékenységet folytat, pedig az ehhez kapcsolódó közvetlen költségek csökkenthetik a társasági adó, a helyi iparűzési adó és az innovációs járulék adóalapját is.

Új magyar borászati kifejezések uniós oltalom alatt

Előrelépés történt a magyar borok uniós oltalma területén, ugyanis az Európai Bizottság foglalkozik a már öt éve benyújtott hagyományos magyar borászati kifejezések kérdésével, és hamarosan sor kerülhet ezek hivatalos bejegyzésére - közölte Erdős Norbert fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Brexit lehetséges hatásai a nemzetközi adózás területén

A megállapodás nélküli Brexit számos nyitott kérdést és bizonytalanságot eredményezhet. Az alábbiakban néhány, a határon átnyúló tőkebefektetéseket és cégcsoporton belüli átszervezéseket érintő adózási témával foglalkozik a Deloitte.

Több mint négymillió embert érint az osztatlan közös földtulajdon

Rövidesen rendeződhet a több mint 4 millió embert érintő osztatlan közös tulajdonú birtokok helyzete, mivel hamarosan a parlament elé kerülhet az erről szóló törvényjavaslat - közölte az agrárminiszter pénteken Hévízen.

Magával ragadó lendület

Arie Yom-Tov meghívására az idei évben is Magyarországra látogatott Nicolette van Leeuwen. A nagyszámú jelentkezőből végül 16 lovassal tudott foglalkozni. Így is szinte egész nap folytak az edzések.

A legális mellett feketén is értékesített tűzifát

A NAV és a Nébih munkatársai Békés megyében ellenőrizték azt a vállalkozót, akiről kiderült, hogy csak az utóbbi időben több mint 12 millió forint értékű tűzifát értékesített feketén.