Back to top

Pincefeltörést is megakadályoznak a lovas polgárőrök

Lovas polgárőrök gyakorlati továbbképzését tartották a mögöttünk hagyott hétvégén, péntektől vasárnapig Békésen. Az ilyen jellegű szolgálatot vállaló lovasok több területen tevékenykednek, például az illegális fakitermelések, illegális szemétlerakók és parlagfűvel szennyezett területek felszámolásában.

Fotó: Hamar György
Emellett eltűnt személyek felkutatásában és a határrendészeti mélységi programban egyaránt szerepet vállalnak, de arra is akadt példa, hogy pincefeltörést akadályoztak meg.

Az Agrárminisztérium támogatásával megvalósuló gyakorlati továbbképzésen összesen tizennyolcan vettek részt – nyilatkozta a beol.hu-nak dr. Rácz Adrienn. Az Országos Polgárőr Szövetség lovas tagozatának elnöke elmondta, öten a békéscsabai Fényesi tanyák polgárőrséget, négyen a békési polgárőrséget képviselték, öten jöttek el Jász-Nagykun-Szolnok, ketten Hajdú-Bihar megyéből. Mellettük a készenléti rendőrség lovas alosztályától is érkeztek ketten a megye névadó településére, hogy a kölcsönösség alapján bekapcsolódjanak az oktatásba.

Dr. Rácz Adrienn elmondta, hogy az OPSZ berkein belül 2012 áprilisától működik a lovas tagozat, bár már azt megelőzően is szerveződtek kisebb lovas csoportok. Az említett bő hat évvel ezelőtti időponttól ugrásszerűen növekszik a lovas polgárőrök létszáma. Napjainkban már több mint kétszáz településen látnak el ilyen jellegű szolgálatot hazánkban.

A lovasok kiválóan kiegészítik a gépkocsizó vagy motoros polgárőr járőrök tevékenységét

– tette hozzá. – A gépkocsi is kijut ugyan a külterületekre, de nem olyan rendszerességgel, mint a szabadidős, de szolgálatot is ellátó lovas polgárőrök, akik több alkalommal értek tetten fatolvajokat. A fűrész hangos, a lovak viszont halkan képesek megközelíteni a területet. Sümegen pedig egy pince-feltörés elkövetőit zavarták meg a hegyoldalban, azóta nem is volt ott hasonló kísérlet sem.

A képzések során a lovak és lovasok felkészülnek a magasabb szintű járőrvezetői szolgálatokra is, melyekre sikeres vizsgákkal minősülnek
A képzések során a lovak és lovasok felkészülnek a magasabb szintű járőrvezetői szolgálatokra is, melyekre sikeres vizsgákkal minősülnek
Fotó: Sebestyén Jenő
A képzéssel kapcsolatban a tagozatvezető kiemelte, a feladatokra nem elég elméletben felkészülni, csiszolni kell a lovasok tudását és a lovak képzettségi fokát is.

A polgárőr is csak akkor tud hatékony lenni, ha kontroll alatt képes tartani a lovát. Az állat nem félhet, hiszen a külterületeken láncfűrészek hangjával, orvvadászok fegyvereinek dörgésével, támadó fellépéssel egyaránt találkozhatnak.

Az érintett polgárőröknek éppen ezért egy többszintű vizsgarendszeren kell bizonyítaniuk. A lovasnak minden esetben, lépésben, ügetésben és vágtában egyaránt kontroll alatt kell tartani a lovat, és fontos, hogy adott esetben az állatoknak nyugodtan kell állniuk. Aki ezt az idomító vizsgát teljesítette, ráfordulhat a használati lovaglás feladatsorra, s ha később az elméletet is abszolválja, külterületi portyaszolgálatot láthat el. A Járőrvezető I-es vizsgát teljesítők már több feladatot vállalhatnak, rendezvényeket biztosíthatnak, belterületre is bemehetnek. A Járőr II-es végzettség pedig egyéni célfeladatok teljesítését is lehetővé teszi, például nagyvárosi forgalomban vagy nagy nemzetközi rendezvényeken.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányságot is képviselő Ladányi Zoltán ezredes, a Békési Rendőrkapitányság vezetője hangsúlyozta, a rendőrség számára rendkívül fontos a polgárőrséggel való közös munka.

– A lovas polgárőrök olyan területen is ellátnak szolgálatot, amelyek gépkocsival nehezebben megközelíthetők – fogalmazott.

Gyarmati Sándor, a Békés megyei és a békési polgárőrség elnöke kiemelte, a megyében Békéscsabán, Sarkadon, Sarkadkeresztúron, Méhkeréken, Füzesgyarmaton is tevékenykednek lovas polgárőrök.

A Fényesi Tanyák lovas polgárőreihez tartozó, de Füzesgyarmaton tevékenykedő Szabó Erzsébet bár lovas edzői végzettséggel is rendelkezik, fontosnak tartja, hogy folyamatosan képezze magát. Akadt, hogy polgárőr társával, Tóth Laurával mindennap kint voltak területen, és elsősorban útba igazításban kértek tőlük segítséget.

– A lovak az életem fontos részét képezik, emellett nagyon szeretek embereknek segíteni, amire a lovas polgárőrség egy kiváló lehetőség – húzta alá.

Forrás: 
beol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Agrárvonatkozású miniszteri rendeletek módosulnak októberben

A Magyar Közlönyben 2018. október 11-én megjelent a 30/2018. (X.11.) AM rendelet az egyes agrártárgyú miniszteri rendeletek módosításáról. A NAK elemzése következik:

Nyugat-nílusi láz lovaknál

Hazánkban lovaknál a nyugat-nílusi láz vírusát először 2007-ben izolálták, majd 2008-ban 18 ló betegedett meg, melyből 5 elhullott, és a betegséget átvészelt állatokból három egyednek maradandó idegrendszeri elváltozása maradt fent. A helyzet nem javul, hiszen napjainkig a vírus nagy utat tett meg, számos országban kimutatták jelenlétét.

Felejthetetlen világjátékok

A 2018-as Lovas Világjátékokra sokan örökre emlékezni fognak. Van, aki a Florence hurrikán okozta bonyodalmak, van, aki a szervezés hiányosságai miatt, és persze van, aki élete legnagyobb eredményét érte el 2018-ban. Legjobb hazai eredményünk a lovastornász Bence Balázs előkelő 10. helye.

Nem úszta meg Tokaj-hegyaljai borvidéken a Nébih ellenőrzést

Négynapos ellenőrzés-sorozatot tartott Nébih a Tokaj-hegyaljai borvidéken. A szakemberek az ellenőrzés során két esetben tapasztaltak olyan súlyos adminisztratív hiányosságokat, amelyek miatt az érintett egységek működését felfüggesztették.

A bírálat nem hibakeresés

A ló törzskönyvezésének első lépése (a származásellenőrzés után) a küllemi és mozgás bírálat. Ezzel a munkával, szinte minden tenyésztő találkozik, aki törzskönyvezett lovat tart.

Béremelés és adócsökkentés jövőre, de miből?

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége nem gondolkozik két számjegyű béremelésben 2019 vonatkozásában, már jövő januártól 2 százalékkal csökkentené a szochót, és optimalizálná a cafeteriát érintő adóterheket.

Haladék az illegális kutakra?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezte az illegális kutak moratóriumának 2020-ig történő meghosszabbítását. Erről a napokban tárgyal a kormány.

Figyeljünk egymásra! A sárfelhordás balesetet okozhat

A megyei rendőrkapitányságok kérésére a NAK felhívja a gazdálkodók figyelmét a KRESZ-ből adódó kötelezettségükre, illetve a közútra történő sárfelhordás közlekedésbiztonsági veszélyeire.

Őstermelők! NAV ellenőrzések október közepétől

Az adóhatóság megyei, fővárosi igazgatóságai október 15-től vizsgálatot indítanak az őstermelői tevékenységet folytató adózók körében.

Ne titkolhassák el az élelmiszerek származását

Akkor is mindig egyértelműen és világosan derüljön ki, hogy honnan származik egy-egy élelmiszer alapanyaga, ha az eltér a végtermék származásától – egyebek között erről szól egy frissen jóváhagyott uniós polgári kezdeményezés. Ha egy éven belül egymillió aláírás összejön, akkor a Bizottságnak érdemben foglalkoznia kell a felvetésekkel.