Back to top

Hagyományos macskafajtáké a főszerep

Immár több mint másfél évtizedes hagyománya van annak, hogy a Magyar Macskamánia egyesület a Lurdy Házban rendezi meg kiállításait. Az idei első őszi seregszemlén különösen sok szép hazai tenyésztésű, fiatal állatot láthattunk. Ezek általában azon állatok leszármazottai, melyeket jellemzően 2005 és 2013 között pénzt, időt és fáradságot nem kímélve importáltak tulajdonosaik.

A hagyományosnak nevezhető fajták meghatározóak a kiállításokon. Igaz, napjainkban egyre gyakoribbak az igazi macskaritkaságok, melyek nem különleges fajták ritka képviselői, hanem a hagyományos fajták ritka színváltozatai.

A kiállítást járva mind gyakrabban találkozhatunk olyan ketrecekkel is, melyekben teljes almokat láthatunk. Ez kiváló lehetőséget kínál arra, hogy megbizonyosodjunk, macskatenyésztőink igen jó munkát végeznek, hiszen jellemzően egyöntetű, a fajtaleírásnak már-már tökéletesen megfelelő kölyköket mutatnak be. Azonban még mindig elmondhatjuk, hogy nálunk a fajtamacskák ára elmarad a nyugat-európaihoz képest, sőt a Visegrádi országok közül Magyarországon kelnek el legmérsékeltebb összegekért a pedigrés bársonytalpúak. De tény, ami tény, ez a szakadék évről-évre mérséklődik.

Nálunk a leggyakrabban kiállított és az egyik legkeresettebb fajta továbbra is a brit rövidszőrű, de a maine coon is igen népszerű.

Tovább tart a kiállításon az a trend, hogy ma már nemcsak a macskák versenyeznek – a gazdák abban is próbálják egymást túlszárnyalni, hogy a kiállítási ketreceket minél díszesebben, gazdagabban dekorálják.

Maine coon

Forrás: 
Magyar ÍMezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új biológiai hulladéktechnológiát fejleszt a Profikomp Zrt.

Új, integrált biológiai hulladék feldolgozó technológiát fejleszt ki a gödöllői székhelyű Profikomp Környezettechnika Zrt. vezette konzorcium, amellyel elsősorban állattartó telepek állíthatnak elő új típusú szerves trágyát - közölték az MTI-vel.

A juhágazat hiányosságainak pótlása és új ismeretek szerzése a cél

"A hazai juhtartás eredményessége, termelékenysége, állategészségügyi helyzete, technológiai színvonala, és sajnos a juhtenyésztésé is elmarad az európai szinttől. Egy kutatóintézetnek nem feladata, hogy a hiányosság kialakulásának okát keresse. A mi feladatunk releváns megoldási javaslatok kidolgozása a felmerülő problémákra" - Dr. Monori István összefoglalóját olvashatják.

A bírálat nem hibakeresés

A ló törzskönyvezésének első lépése (a származásellenőrzés után) a küllemi és mozgás bírálat. Ezzel a munkával, szinte minden tenyésztő találkozik, aki törzskönyvezett lovat tart.

Magyar fejlesztés: új állategészségügyi és takarmányozási rendszer

Új állategészségügyi, szaporodásbiológiai és takarmányozási rendszert fejlesztett ki a komáromi Solum Zrt. és a balatonfüredi Adexgo Kft. 555 millió forintos beruházással - tájékoztatta a komáromi társaság vezérigazgatója az MTI-t.

Egy igazán hosszú fülű nyúl Budapesten

Nem mindennapi élményben volt része annak, aki az elmúlt hétvégén ellátogatott a budapesti Lurdy Házba, ahol immár hagyományosan megrendezték a fővárosban és az agglomerációban élő nyulászok első őszi kiállítását. Ezúttal igen sok volt a törpenyúl, de a nagytestű fajtákból is bőséggel láthattunk.

Medveháború tört ki Franciaországban

A medve-ellenes gazdákkal szemben az állatbarátok győzedelmeskedtek múlt csütörtökön, amikor a francia hatóságok titokban, légi úton juttatták el új élőhelyére a Pireneusokban azt a nősténymedvét, mely Szlovéniából érkezett.

Téli szállásukra hajtották a bivalyokat

Újabb négy vízibivalybébi született a halasi Csetényi-parkban a nyáron. Szombaton hajtották vissza a vízibivalyokat a három kilométerre lévő felsőszállási telelőhelyükre, most is sokan voltak kíváncsiak rájuk.

Végleg betilthatják a tyúkketrecet

Teljesen eltűnhet a ketreces tyúktartás Kaliforniában, ha a szavazók igent mondanak a tíz évvel ezelőtti szabályozás további szigorítására.

Kincs a nyúltrágya!

A házinyúl trágyáját sokan lebecsülik, gazdasági értéket nem tulajdonítanak neki, sőt gyakorta a ház körüli állattartás szükséges, de rossz melléktermékeként értékelik. Pedig érdemes tisztában lenni vele, hogy nagy értéket képvisel – megéri kihasználni!

Különös lények udvarunkban

Már az ókoriakat is lenyűgözte a selyemtyúk különös lénye. Indiából előkerültek olyan több mint hatezer éves ábrázolások, melyeken a fajtát egyértelműen be lehet azonosítani. Ebből arra következtethetünk, hogy az emberiség egyik legrégebbi díszállatának tekinthető, hiszen Indiában leginkább szépségéért tartották.