0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Hagyományos macskafajtáké a főszerep

Immár több mint másfél évtizedes hagyománya van annak, hogy a Magyar Macskamánia egyesület a Lurdy Házban rendezi meg kiállításait. Az idei első őszi seregszemlén különösen sok szép hazai tenyésztésű, fiatal állatot láthattunk. Ezek általában azon állatok leszármazottai, melyeket jellemzően 2005 és 2013 között pénzt, időt és fáradságot nem kímélve importáltak tulajdonosaik.

A hagyományosnak nevezhető fajták meghatározóak a kiállításokon. Igaz, napjainkban egyre gyakoribbak az igazi macskaritkaságok, melyek nem különleges fajták ritka képviselői, hanem a hagyományos fajták ritka színváltozatai.

A kiállítást járva mind gyakrabban találkozhatunk olyan ketrecekkel is, melyekben teljes almokat láthatunk. Ez kiváló lehetőséget kínál arra, hogy megbizonyosodjunk, macskatenyésztőink igen jó munkát végeznek, hiszen jellemzően egyöntetű, a fajtaleírásnak már-már tökéletesen megfelelő kölyköket mutatnak be. Azonban még mindig elmondhatjuk, hogy nálunk a fajtamacskák ára elmarad a nyugat-európaihoz képest, sőt a Visegrádi országok közül Magyarországon kelnek el legmérsékeltebb összegekért a pedigrés bársonytalpúak. De tény, ami tény, ez a szakadék évről-évre mérséklődik.

Nálunk a leggyakrabban kiállított és az egyik legkeresettebb fajta továbbra is a brit rövidszőrű, de a maine coon is igen népszerű.

Tovább tart a kiállításon az a trend, hogy ma már nemcsak a macskák versenyeznek – a gazdák abban is próbálják egymást túlszárnyalni, hogy a kiállítási ketreceket minél díszesebben, gazdagabban dekorálják.

Forrás: Magyar ÍMezőgazdaság