Back to top

Kétségbeesett aratás: versenyfutás egy hurrikánnal

Az előző hurikán valósággal letarolta a dohány- és gyapotültetvényeket, milliós nagyságrendben pusztított el csirkéket és sertéseket, most a Michael névre keresztelt szörnyeteg még nagyobb erővel készül lecsapni Észak- és Dél-Karolinára.

Négy héten belül másodszor csap le nagy erejű hurikán az Egyesült Államok keleti partjaira. A helyi gazdák kétségbeesetten próbálják legalább a termés egy részét megmenteni.

Az utolsó pillanatig járnak a gépek – a Michael hurrikán érkezését ma, szerda délutánra várják.

Pár hete a Florence hurrikán – az első becslések alapján – 1 milliárd dollár veszteséget okozott a gazdáknak és sajnos 40 ember életét is követelte az ítéletidő.

A régió már most is „átázott” a túl sok csapadéktól. Ám ha beigazolódik a legrosszabb előrejelzés, Michael hurrikán is rengeteg, akár 40 centi esővel érkezik. Ha nem gyengül, akkor az idei legnagyobb amerikai viharra készülhetnek a helyiek 3-4 méteres hullámokkal és 200 kilométer/órás széllökésekkel.  Floridában 50 ezer part menti ingatlan van közvetlen veszélyben.

Katlanban érlelt viharok

A tudósok véleménye szerint a klímaváltozás hatására megemelkedett a Mexikói-öböl hőmérséklete, és ez okozza a szokottnál gyakoribb és erősebb viharokat. Jill Trepanier, a Louisiana Egyetem professzora kiemelte:

„Az extrém időjárások hátterét kutatjuk. A hurrikánok végeredményben a meleg nyílt vizekből nyerik az erejüket.

Jelenleg a Mexikói-öbölben 2,5 fokkal van melegebb, mint átlagosan az év ezen időszakában.

Michael pár nap alatt egy erős viharból képes volt átalakulni pusztító hurrikánná. Sokkal több nedvességet hoz magával, sokkal erősebb esőzés várható – amit már évek óta mondogatunk, most megmutatja magát: ez is a klímaváltozás eredménye.”

Mi lesz a mezőgazdasággal?

Észak-Karolina kormányzója, Roy Cooper úgy látja, hogy Michael is hihetetlen károkat fog okozni, melyek évekre meghatározhatják a térség mezőgazdaságát.

„A termőföldek nedvességtartalma már így is túl magas – amire jelenleg egyáltalán nem vágyunk, az még több eső” – mondta.

A kormányzó elmondta, hogy Karolina állam gazdaságának alapköve a mezőgazdaság, a gazdákat a teljes csődtől csak gyors és hatékony támogatás tudja megmenteni.

Észak-Karolina
A dohány- és gyapotültetvények mellett, most a legnagyobb veszélyben a földimogyoró és az édesburgonya betakarítása van.

A helyi földimogyoró szövetség elnöke is elmondta, hogy a farmerek minden erejüket összeszedve próbálnak annyi terményt betakarítani, amennyit csak lehet, mielőtt megérkezik Michael:

„Az elmúlt három évet megszenvedte az ágazat. 2015 végén rekord áradások nehezítették a termesztést, 2016-ban Matthew és Irma hurrikánok tarolták le a vidéket. Ehhez hozzájönnek az alacsony felvásárlási árak – sokan azt tervezik, hogy felhagynak a tevékenységükkel, mert kezdik felélni tőketartalékaikat. Sőt, vannak olyan farmerek, akik helyett már döntöttek a körülmények... tönkrementek.

Forrás: 
insideclimatenews.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Washington kétoldalú kereskedelmi egyezményeket készül kötni Nagy-Britanniával és az EU-val

Az amerikai kormányzat kétoldalú kereskedelmi egyezményeket készül kötni Nagy-Britanniával, az Európai Unióval és Japánnal - közölte az amerikai törvényhozással kedden Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója.

Rekord alacsony a Duna: az iszap fogságába estek a kishajók Neszmélynél

Komáromtól Esztergomig régen nem látott alacsony vízállást mérnek a Dunán. A szakemberek véleménye szerint pedig ez még nem is a „mélypont”, hiszen az elkövetkező napokban legalább húsz-harminc centis további apadás várható.

Nagy átalakítást sürgetnek a klímaváltozás elleni harcban

A növényi eredetű ételekben gazdag, de húsban szegény flexitáriánus étrendre való áttérés, az élelmiszerhulladék felére csökkentése, valamint a mezőgazdasági termelés fejlesztése a három kulcslépés, hogy az emberiség fenntartható jövőt építsen ki magának 2050-re.

Gabonatermesztők: jól haladnak az őszi munkák

Jó ütemben haladnak az őszi betakarítási és a vetési munkák is a száraz időjárásnak köszönhetően, ugyanakkor a megfelelő keléshez szükség lenne a csapadékra - mondta Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hétfőn az MTI-nek.

Új ORBIS-generáció

A CLAAS nemcsak a betakarítógépeket, hanem azok adaptereit is folyamatosan fejleszti, hiszen minden a gép elején kezdődik. Ezekre a fejlesztésekre példa a CLAAS legújabb, 6 és 7,5 méteres munkaszélességű ORBIS kukoricaadapter-családja.

Vessünk direktbe!

Még gyakorlott francia gazdák is azt vallják, hogy a forgatás nélküli talajművelés minden évben egy-egy újabb kísérlet. Egészen más hozzáállást igényel egy csapadékosabb, mint egy szárazabb évjáratban. Az Agri Szerviz Kft. szervezésében Somogyfajszon, Berend Ferenc birtokán mutatták be a francia Sky MaxiDrill mulcs vetőgépet.

Tizenöt tagállam tovább szigorítaná az Európai Unió klímavédelmi célkitűzéseit

Tizenöt tagállam tovább szigorítaná az Európai Unió klímavédelmi célkitűzéseit, amelyek értelmében a következő évtized végéig összességében 40 százalékkal kellene visszaszorítani az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest.

Figyeljünk egymásra! A sárfelhordás balesetet okozhat

A megyei rendőrkapitányságok kérésére a NAK felhívja a gazdálkodók figyelmét a KRESZ-ből adódó kötelezettségükre, illetve a közútra történő sárfelhordás közlekedésbiztonsági veszélyeire.

Nagyon gyenge az idei krumplitermés

Még tart a burgonya betakarítása, nagyjából 80 százalékos a betakarítási terület aránya. Az időjárás miatt gyenge termés várható – emelte ki az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnöke.

Végleg betilthatják a tyúkketrecet

Teljesen eltűnhet a ketreces tyúktartás Kaliforniában, ha a szavazók igent mondanak a tíz évvel ezelőtti szabályozás további szigorítására.