Back to top

Kétségbeesett aratás: versenyfutás egy hurrikánnal

Az előző hurikán valósággal letarolta a dohány- és gyapotültetvényeket, milliós nagyságrendben pusztított el csirkéket és sertéseket, most a Michael névre keresztelt szörnyeteg még nagyobb erővel készül lecsapni Észak- és Dél-Karolinára.

Négy héten belül másodszor csap le nagy erejű hurikán az Egyesült Államok keleti partjaira. A helyi gazdák kétségbeesetten próbálják legalább a termés egy részét megmenteni.

Az utolsó pillanatig járnak a gépek – a Michael hurrikán érkezését ma, szerda délutánra várják.

Pár hete a Florence hurrikán – az első becslések alapján – 1 milliárd dollár veszteséget okozott a gazdáknak és sajnos 40 ember életét is követelte az ítéletidő.

A régió már most is „átázott” a túl sok csapadéktól. Ám ha beigazolódik a legrosszabb előrejelzés, Michael hurrikán is rengeteg, akár 40 centi esővel érkezik. Ha nem gyengül, akkor az idei legnagyobb amerikai viharra készülhetnek a helyiek 3-4 méteres hullámokkal és 200 kilométer/órás széllökésekkel.  Floridában 50 ezer part menti ingatlan van közvetlen veszélyben.

Katlanban érlelt viharok

A tudósok véleménye szerint a klímaváltozás hatására megemelkedett a Mexikói-öböl hőmérséklete, és ez okozza a szokottnál gyakoribb és erősebb viharokat. Jill Trepanier, a Louisiana Egyetem professzora kiemelte:

„Az extrém időjárások hátterét kutatjuk. A hurrikánok végeredményben a meleg nyílt vizekből nyerik az erejüket.

Jelenleg a Mexikói-öbölben 2,5 fokkal van melegebb, mint átlagosan az év ezen időszakában.

Michael pár nap alatt egy erős viharból képes volt átalakulni pusztító hurrikánná. Sokkal több nedvességet hoz magával, sokkal erősebb esőzés várható – amit már évek óta mondogatunk, most megmutatja magát: ez is a klímaváltozás eredménye.”

Mi lesz a mezőgazdasággal?

Észak-Karolina kormányzója, Roy Cooper úgy látja, hogy Michael is hihetetlen károkat fog okozni, melyek évekre meghatározhatják a térség mezőgazdaságát.

„A termőföldek nedvességtartalma már így is túl magas – amire jelenleg egyáltalán nem vágyunk, az még több eső” – mondta.

A kormányzó elmondta, hogy Karolina állam gazdaságának alapköve a mezőgazdaság, a gazdákat a teljes csődtől csak gyors és hatékony támogatás tudja megmenteni.

Észak-Karolina
A dohány- és gyapotültetvények mellett, most a legnagyobb veszélyben a földimogyoró és az édesburgonya betakarítása van.

A helyi földimogyoró szövetség elnöke is elmondta, hogy a farmerek minden erejüket összeszedve próbálnak annyi terményt betakarítani, amennyit csak lehet, mielőtt megérkezik Michael:

„Az elmúlt három évet megszenvedte az ágazat. 2015 végén rekord áradások nehezítették a termesztést, 2016-ban Matthew és Irma hurrikánok tarolták le a vidéket. Ehhez hozzájönnek az alacsony felvásárlási árak – sokan azt tervezik, hogy felhagynak a tevékenységükkel, mert kezdik felélni tőketartalékaikat. Sőt, vannak olyan farmerek, akik helyett már döntöttek a körülmények... tönkrementek.

Forrás: 
insideclimatenews.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

47 millió tonna gyümölcs termett Európában

A közelmúltban Berlinben lebonyolított Fruit Logistica szakvásár kiváló alkalmat adott az elmúlt év gyümölcs- és zöldségtermeléséről és –kereskedeleméről szóló leltár elkészítéséhez.

Szezonális vendégmunkások: kik dolgoznak a német földeken?

Évente 300 ezer, főként lengyel és román mezőgazdasági vendégmunkás érkezik Németországba, hogy – olykor embert próbáló feltételek között – részt vegyen a spárga vagy az eper és más zöldség- és gyümölcsfélék betakarításában.

Kialakult az El Nino

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal csütörtökön közölte, hogy az időjárási jelenség létrejött a Csendes-óceán középső térségében, ám a meteorológusok szerint csupán három-négy hónapig fog tartani.

Ki húzza a Mikulás szánját a jövőben?- Komoly veszélyben a sarkvidéki rénszarvas

Az éghajlatváltozás következtében nemcsak a jegesmedve, hanem a sarkvidéki rénszarvas populáció is kihívásokkal néz szembe. A lappföldi rénszarvasoknak a klímaváltozás miatt kevesebb élelemmel kell beérniük. A tudósok aggódnak amiatt, hogy az időjárás változás negatív hatásai már most, közvetlenül érvényesülnek az állatokon. 

Klímaváltozás: merre indulhatnak a kistermelők?

Tömegével pusztulnak az állatok Ausztráliában, ahol most nyár van, és nem is akármilyen, hiszen a hőmérséklet több helyen folyamatosan negyven Celsius-fok fölött van. Hazánkban is egymás után megdőlnek a téli melegrekordok - sok más érdekes téma mellett erről is olvashat a Kistermelők Lapja februári számában.

Új növényfajtákkal a klímaváltozás ellen

Az elmúlt hónapok szélsőséges időjárása Ausztriában a szántóföldi növényeknél 10-15 százalékos terméscsökkenést okozott, ám egyes más növényi kultúrák esetében a veszteség akár a 40 százalékot is eléri. Erős visszaesés jellemezte a gyümölcs- és zöldségtermelést is; egyedül a szőlőtermelők zártak viszonylag kedvező szezont.

Rekordhideggel kénytelenek szembenézni a gazdák

A tengerentúlon, Washington államban ezekben a napokban is tombol a tél: a hóviharok és a rendkívüli hideg miatt rengeteg tejelő szarvasmarha is elpusztult az elmúlt hetekben. A kormányzó vészhelyzetet hirdetett a térségben.

Mogyoró: bujtványt vagy merisztéma-szaporításút?

Kissé megfeledkeztünk a kevésbé jelentős gyümölcsfajainkról, pedig véleményem szerint manapság mind nagyobb figyelmet érdemelnek. A mogyorófajtákat köztudottan bujtással szaporított gyökeres sarjakkal telepítették régen és Magyarországon még ma is. A világon azonban több új módszert is kifejlesztettek, amivel a mogyorótermesztés egyes problémái elkerülhetők.

Rendkívülinek számító hóesés Hawaii egyik szigetén

Kedden is szakadt a hó az egyesült államokbeli Hawaii egyik szigetén, Mauin, ahol eddig még soha nem havazott.

Lehetővé válhat a kezelt szennyvíz mezőgazdasági újrahasznosítása

Az Európai Parlament kedden elfogadta álláspontját arról a jogszabálytervezetről, amely a kezelt szennyvíz mezőgazdasági újrahasznosítását teszi lehetővé, és amely egyúttal hozzájárulhat a vízhiány mérsékléséhez.