Back to top

Kétségbeesett aratás: versenyfutás egy hurrikánnal

Az előző hurikán valósággal letarolta a dohány- és gyapotültetvényeket, milliós nagyságrendben pusztított el csirkéket és sertéseket, most a Michael névre keresztelt szörnyeteg még nagyobb erővel készül lecsapni Észak- és Dél-Karolinára.

Négy héten belül másodszor csap le nagy erejű hurikán az Egyesült Államok keleti partjaira. A helyi gazdák kétségbeesetten próbálják legalább a termés egy részét megmenteni.

Az utolsó pillanatig járnak a gépek – a Michael hurrikán érkezését ma, szerda délutánra várják.

Pár hete a Florence hurrikán – az első becslések alapján – 1 milliárd dollár veszteséget okozott a gazdáknak és sajnos 40 ember életét is követelte az ítéletidő.

A régió már most is „átázott” a túl sok csapadéktól. Ám ha beigazolódik a legrosszabb előrejelzés, Michael hurrikán is rengeteg, akár 40 centi esővel érkezik. Ha nem gyengül, akkor az idei legnagyobb amerikai viharra készülhetnek a helyiek 3-4 méteres hullámokkal és 200 kilométer/órás széllökésekkel.  Floridában 50 ezer part menti ingatlan van közvetlen veszélyben.

Katlanban érlelt viharok

A tudósok véleménye szerint a klímaváltozás hatására megemelkedett a Mexikói-öböl hőmérséklete, és ez okozza a szokottnál gyakoribb és erősebb viharokat. Jill Trepanier, a Louisiana Egyetem professzora kiemelte:

„Az extrém időjárások hátterét kutatjuk. A hurrikánok végeredményben a meleg nyílt vizekből nyerik az erejüket.

Jelenleg a Mexikói-öbölben 2,5 fokkal van melegebb, mint átlagosan az év ezen időszakában.

Michael pár nap alatt egy erős viharból képes volt átalakulni pusztító hurrikánná. Sokkal több nedvességet hoz magával, sokkal erősebb esőzés várható – amit már évek óta mondogatunk, most megmutatja magát: ez is a klímaváltozás eredménye.”

Mi lesz a mezőgazdasággal?

Észak-Karolina kormányzója, Roy Cooper úgy látja, hogy Michael is hihetetlen károkat fog okozni, melyek évekre meghatározhatják a térség mezőgazdaságát.

„A termőföldek nedvességtartalma már így is túl magas – amire jelenleg egyáltalán nem vágyunk, az még több eső” – mondta.

A kormányzó elmondta, hogy Karolina állam gazdaságának alapköve a mezőgazdaság, a gazdákat a teljes csődtől csak gyors és hatékony támogatás tudja megmenteni.

Észak-Karolina
A dohány- és gyapotültetvények mellett, most a legnagyobb veszélyben a földimogyoró és az édesburgonya betakarítása van.

A helyi földimogyoró szövetség elnöke is elmondta, hogy a farmerek minden erejüket összeszedve próbálnak annyi terményt betakarítani, amennyit csak lehet, mielőtt megérkezik Michael:

„Az elmúlt három évet megszenvedte az ágazat. 2015 végén rekord áradások nehezítették a termesztést, 2016-ban Matthew és Irma hurrikánok tarolták le a vidéket. Ehhez hozzájönnek az alacsony felvásárlási árak – sokan azt tervezik, hogy felhagynak a tevékenységükkel, mert kezdik felélni tőketartalékaikat. Sőt, vannak olyan farmerek, akik helyett már döntöttek a körülmények... tönkrementek.

Forrás: 
insideclimatenews.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A dísznövények is megszenvedik, hogy már nincs négy évszakunk

Az idei időjárás is számos meglepetést okozott a dísznövény-kereskedelemben. Például Németországban, ahol a mieinknél hűvösebbek a nyarak, óriási erőfeszítéseket követelt a faiskoláktól az idei szokatlan nyári forróság és a szárazság, jelentősen megemelve a kiadásaikat.

Beindulhatnak a dunai fuvarok

A Duna vízszintjének emelkedésével megugrott a kereslet a folyami áruszállítás iránt, ennek következtében magasak az árak is. Ám a szakma jó pozíciója ingatag: folyik a folyami fuvarozók piacvesztése – minderről Bencsik Attila, az MBFSZ elnöke nyilatkozott a Világgazdaságnak.

17 tonna feletti átlagtermés: szenvedélyük a kukorica

Ha nem is dőltek meg a korábbi rekordok, szép sikerek születtek az idei, X. Kukorica Termésversenyen. Minderről ünnepélyes keretek között számolt be a Magyar Kukorica Klub Egyesület elnöksége. A gödöllői Grassalkovich Kastélyban tartott díjátadó ünnepségen az ország öt régiójából jöttek el termelők, hogy együtt örüljenek saját és egymás sikereinek.

Megvan az amerikai E. coli fertőzés forrása

Az öt ember halálát okozó júniusi Escherichia coli baktérium-kitörés után újabb megbetegedéseket tapasztaltak az USA 12 államában és Kanadában október végén. Az amerikai és a kanadai hatóságok november közepén felhívták az érintettek figyelmét, hogy származástól függetlenül minden termést meg kell semmisíteni.

Két új rekord egy kombájnnal

8 óra alatt 1111 tonna és 12 óra alatt 1620 tonna szemes kukorica betakarításával a Yorkville-i Steward Farms Partnership gazdaság egy CLAAS LEXION 760 TERRA TRAC kombájnnal rögtön két új Guiness-világrekordot is felállított.

Batátatermesztés: az első fecskék

A megújulási képesség és annak megőrzése: mezőgazdászaink számára ez a piacon maradás egyik fontos feltétele. Mindez korszerű technológiák bevezetésével vagy új termékek piacra juttatásával egyaránt lehetséges. Ez utóbbival próbálkozik egy tucat fiatal kárpátaljai gazda, akik a batátatermesztés meghonosításában látnak fantáziát.

Esik minden halmazállapotban: jön a sáros időjárás

Majd' egy hét hideg idő után változékony, enyhe idő következik a folytatásban, így ezen a héten végig sáros talajra kell számítani. Az újabb csapadékkal a talaj mélyebb rétegeiben is fokozatosan pótlódik a vízhiány.

Klímaegyezmény - A Világbank megduplázná a klímapolitikára szánt támogatást

A Világbank megduplázná a klímapolitikára szánt támogatást, így 2020 után öt éven belül 200 milliárd dollárt szánna a világszerte a klímavédelem terén kezdeményezett projektekre - jelentette be Kristalina Georgiewa, a Világbank vezérigazgatója hétfőn a lengyelországi Katowicében.

Nem dolgoznak többet a növények, hiába tavaszodik korábban

Ezzel eddig nem számoltunk. Azt hihettük, hogy a sokszor emlegetett negatív következmények mellett van legalább egy pozitív velejárója is a klímaváltozásnak: ha korábban kitavaszodik, akkor a növényeknek több idejük van szén-dioxidot megkötni és oxigént termelni. Nos, ez még sincs így, derült ki egy nemzetközi kutatócsoport munkájából.

Terítéken a burgonya

November 29-én, a Hermann Ottó Intézetben került megrendezésre a Terítéken a burgonya- termőföldtől az asztalig című, bemutatóval és kostolóval egybekötött NÉBIH által szervezett burgonyáról szóló konferencia. Az eseményen a hazai burgonyanemesítők, fajtaképviselők, hazai termelők és feldolgozók mellett éttermi szakácsok, séfek, élelmezésvezetők és hatósági szakemberek is részt vettek.