Back to top

Négy árva vidrakölyköt fogadtak be

Húsz éves születésnapját ünnepelte a hévégén a petesmalmi vidrapark. Erre az alkalomra meghívták a nagykorpádi Pöttömpark óvoda gyermekeit, akik a kemencénél színezhettek, fonalakkal kézműveskedhettek, miközben kétóránként azt is láthattak, hogyan eteti meg a gondozójuk a vidrákat.

– Elszorul a szívem, ha visszatekintek az eltelt két évtizedre – összegezte a múltat Balogh Márti, a vidrapark vezetője. – A létesítmény számomra nem csak munkahely, hanem az életem értelme, elkötelezettség a természet iránt – mondta. – Sok-sok lemondással teli évvel sikerült olyat létrehozni, ami az országban egyedülálló: ezt a kecses, éjszakai kisragadozót a természetes környezetében bemutatni a halastavak élővilágával együtt - olvasható a sonline.hu-n.

A vidrapark hívei 700 ezer forintot gyűjtöttek össze egy vidraóvodára. Balogh Márti ott napi 24 órás munkával a természetben talált, elhagyott vidrakölyköket neveli fel, majd visszaszoktatja a vadvilágba. A vidraparkban igyekeznek, hogy a szűkös keretből mindig jusson felújításra is.

Árva kölykök érkeztek

A nyáron egyetlen hét szabadságra ment Balogh Márti, ám ezalatt négy árva kölyök vidrát találtak az országban. Rögtön küldték is ezeket neki a természetvédők, mire hazaért a szabadságról. Még Debrecenből és Tatáról is érkezett kisvidra Petesmalomra. Az ősszel ezt a négy példányt gondozza szorgalmasan. – Kettő még bölcsis, kettő pedig ovis – így foglalta össze ember-léptékben mérve az életkorukat a vidrapark vezetője. A területen egy fehér gólya és egy nyári lúd is várja a látogatókat. A vendégek a tanösvényen anélkül barangolhatják be a környéket, hogy megzavarnák az élővilágot.

Forrás: 
sonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A természet megóvása csak közös összefogással lehetséges

Hazánk természeti öröksége, nemzeti kincs, amit közösen kell megóvnunk - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Velencei-tavi Madárrezervátum Természetvédelmi Terület megalapításának 60. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.

Lehalásszák a hortobágyi halastavakat

Megkezdődött az idei őszi lehalászás a hortobágyi halastavakon - közölte a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatója kedden az MTI-vel.

A gemenci sztárpár

Televíziók, hírportálok, újságok – köztük lapunk is – foglalkoznak hónapról hónapra Tóbiás és Sára magánéletével. Talán nincs is az országban olyan médiafogyasztó, aki ne hallott volna a híres gemenci feketególyapár életének egy-egy szívmelengető vagy éppen fájdalmas eseményéről.

Rekord alacsony a Duna: az iszap fogságába estek a kishajók Neszmélynél

Komáromtól Esztergomig régen nem látott alacsony vízállást mérnek a Dunán. A szakemberek véleménye szerint pedig ez még nem is a „mélypont”, hiszen az elkövetkező napokban legalább húsz-harminc centis további apadás várható.

Nagy átalakítást sürgetnek a klímaváltozás elleni harcban

A növényi eredetű ételekben gazdag, de húsban szegény flexitáriánus étrendre való áttérés, az élelmiszerhulladék felére csökkentése, valamint a mezőgazdasági termelés fejlesztése a három kulcslépés, hogy az emberiség fenntartható jövőt építsen ki magának 2050-re.

A Debreceni Nagyerdő védetté nyilvánítására emlékeztek

79 éve, 1939. október 10-én nyilvánították védetté a Debreceni Nagyerdő észak-keleti sarkának egy harminchektáros tölgyesét. A magyar Természetvédelmi Törzskönyv első tételeként jegyezték be ezt a területet és alább még öt kisebb darabot.

Együttélési kisokos az emberért és a medvéért

Az utóbbi időkben gyakoribbá váltak a medveészlelések hazánk területén. Bár ez alapvetően jót jelent, mindannyiunk közös érdeke, hogy elkerüljük a közvetlen találkozásokat, és néhány apró praktikával minimalizáljuk a konfliktusokat az együttélés érdekében. A WWF Magyarország ezért egy szórakoztató infografika-sorozatot indít, amelyből mindannyian tanulhatunk.

Spontán jelent meg a poloskák ellensége

Az ázsiai márványpoloska az amerikai gyümölcsösökben is rengeteg kárt okoz. Mivel ott is inváziós fajnak számít, nincs természetes ellensége. A tudósok ezért eredeti otthonából, Ázsiából próbáltak behozni egy apró darázs-fajt, mely felveheti a versenyt a bűzös rovarral.

Mandulatej - pro és kontra

Szinte minden nap hallunk olyan új típusú ételekről, amelyek egészségesebbé teszik az életünket, mégis néhány trendi fittness élelmiszer sokkal bonyolultabb módon hat az életünkre, mint gondolnánk.

A cinkelányok félrelépnek

A japán széncinege (Parus minor) tojói alapvetően monogám párkapcsolatban élnek, azonban ha az első költés sikertelen, hajlamosak félrelépni a sikeres szaporodás reményében.