Back to top

Oros Divízió: fél évszázados tapasztalat a betakarító adapterek gyártásában

Az Oros márkanév jó ideje ismerős lehet a gazdáknak: a cég ötven éve készít mezőgazdasági gépeket és azokhoz használatos adaptereket, illetve részegységeket. Az orosházi székhelyű vállalat 92 óta a kanadai Linamar Corporation-höz tartozik, így nemcsak a hazai, a kelet-, vagy éppen a nyugat-európai, hanem például az észak-amerikai és az észak-afrikai piacokra is fejleszt és értékesít termékeket.

Az Oros Divízió standjával az elmúlt hetek nagy, hazai mezőgép-kiállításain, így a 31. Bábolnai Gazdanapokon, illetve a II. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n is találkozhattak az érdeklődők.

Utóbbi eseményen Héjja Csabával, az Oros Divízió közép-európai régióért felelős key account menedzserével beszélgettünk. Mint mondta, vállalatuk napraforgó, illetve kukorica betakarító adaptereket gyárt és forgalmaz SUN, CORNADO, illetve a HSA elnevezésű termékcsaládjaik révén.

„Mezőhegyesen egy szárzúzós OROS SUN-t, egy Case IH kombájnra szerelt CORNADO kukorica csőtörő adaptert hatsoros, csukható vázzal állítottunk ki, illetve egy nyolcsoros, csukható CORNADO adaptert láthattak az érdeklődők betakarítás közben a szántóföldi bemutatón” – mondta Héjja Csaba. Szerinte ezek az alkalmak kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy a gazdák testközelből láthassák az e gépek által végzett munka minőségét, a szárzúzás képét.

Beszélgetésünk alkalmával megtudtuk, az OROS SUN adapterek mechanikus hajtásának előnye, hogy akár 65 centiméteres magasságban is lehet betakarítani úgy, hogy a szárzúzó 8 centis tarlót hagy maga után, de akár 143 cm magasságban is lehet vele úgy dolgozni, hogy ugyanekkora tarlómagasságot hagy maga után. Mint azt a cég munkatársa elmondta, a kombájnosok számára gyakorta jelent problémát, hogy nem látják, pontosan hol helyezkedik el a szárzúzó.

„Felhelyeztünk az adapterre két visszajelzőt, amelyek informálják a gép kezelőjét a szárzúzó pozíciójáról." 

Héjja Csaba szerint az eszköz használatakor mindemellett az sem jelent gondot, ha a kombájn egyik kereke barázdába megy, vagy éppen az egyenetlen talajviszonyok közepette beletúrná a szárzúzó egységet a földbe. A szárzúzó gerendára rögzített két csúszótalp szolgál biztonsági védelemként ugyanis.

A szakember ezen felül a CORNADO termékcsaládjukról is beszélt: esetükben a szárzúzó helyzete a fosztóhengerhez képest ideális, így a munkamenet során a lehető legjobb technológiával a legszebb szárzúzó kép érhető el. Héjja Csaba szerint az ezen gépek által használt kardánhajtásnak is nagy hasznát vehetik a gazdák. „A kardánhajtás egyszerűsége miatt minimális karbantartást igényel, ráadásul így a kombájn is kevesebbet fogyaszt" - tette hozzá a cég munkatársa.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kukoricabetakarítási rekord: 8 óra alatt 1110 tonna

Egy Amerikában összeszerelt 503 LE-s motorral szerelt CLAAS Lexion 760 Terra Trac RotoPlus APS hibrid cséplőszerkezetű kombájn 8 óra alatt 1110 tonna kukoricát takarított be,

Mezőgazdasági gépekre licitáltak Somogyjádon

Bár továbbra is dinamikusan nő az új mezőgazdasági eszközök, gépek forgalma, ezzel párhuzamosan a használt piac is folyamatosan bővül. A nagyobb gazdaságok és a pályázatok nyertesei az új eszközöket keresik, míg a kisebb gazdaságoknak inkább a másodpiac a realitás.

Még mindig nő az agrárlízing

Rekordösszeggel zárta a múlt évet a magyar lízingpiac. A teljes lízingpiacot érintő erőteljes növekedés az egyes szegmenseken belül eltérően érvényesül. Az agrárlízing piacán nem növekedett ilyen látványosan a kihelyezés, de szégyenkezésre így sincs ok.

Még Új-Zélandon is keresettek a szlovén SIP termékei

A korábbi állami vállalatból privatizált vállalkozás egyre sikeresebb a világpiacon. Árbevételük 20 százaléka származott a hazai piacról, 80 százalékát az export tette ki. Legfőbb piacaik az Alpok-beli országok, Ausztria és Svájc, ezen kívül még Új-Zéland.

A precíziós gazdálkodás gépesítési kérdései

Az elmúlt tíz évben Európában a Precíziós Mezőgazdaság jó tudományból, jó gyakorlattá változott. 2016-ban Magyarországon 656 gazdaságból 45 folytatott precíziós gazdálkodást. A technológiai elemeket tekintve az automata-kormányzás a legelterjedtebb. A kutatásokból egyértelműen kiderül, hogy tovább nőhet a digitális különbség a kis- és nagy gazdaságok között.

Ipari zöldségek permetezéséhez is

AGROmashEXPO különdíjat kapott a Damman trac DT2400H Highlander S4 DTPA 5030DAS önjáró permetezőgépe a Starcz Kft. kínálatából. Elsősorban a szántóföldi, illetve az értékes, ipari feldolgozásra termesztett zöldségkultúrákba ajánlják.

Univerzális traktorok az Odisystől

Tavalyi év közepére elkészült az Odisys Bt. korosfa ültető gépe, s üzembe is állt. Egy projekt keretein belül kaptak lehetőséget a hasznos gép megalkotására, s mutatták be az AgroMashexpon. Hernek Zoltán, a kecskeméti cég tulajdonosa kiemelte, idén a Goldoni fog sok újdonságot tartalmazni.

Mobil fertőtlenítő kapu – gyors és biztonságos

A tavalyi hannoveri EuroTier kiállításon mutatták be a gyorsan felállítható (mobil) talajfertőtlenítő kaput, amellyel az állattartótelepre vagy a vágóhídra be- és kihajtó állatszállító járművek fertőtlenítése gyorsan és automatikusan végezhető el.

Sebességrekord a földeken

Az idei AGROmashEXPO-n nemzetközi termékfejlesztési különdíjat nyert a Vaderstad Tempo L 12/18 vetőgépe. „Ilyen nagy munkaszélességű vetőgép, változtatható sortávval, nincsen a piacon”- mutatta Kalmár Tibor, a cég ügyvezetője.

Mérlegen a mezőgazdaság

Idén harminc éves alakulását ünnepli a Metripond Plusz Kft. Szokásos termékein – zsákoló-, asztali és hídmérlegek – kívül újdonságokkal is jelentkeztek az AGROmashEXPO-n.