Back to top

Oros Divízió: fél évszázados tapasztalat a betakarító adapterek gyártásában

Az Oros márkanév jó ideje ismerős lehet a gazdáknak: a cég ötven éve készít mezőgazdasági gépeket és azokhoz használatos adaptereket, illetve részegységeket. Az orosházi székhelyű vállalat 92 óta a kanadai Linamar Corporation-höz tartozik, így nemcsak a hazai, a kelet-, vagy éppen a nyugat-európai, hanem például az észak-amerikai és az észak-afrikai piacokra is fejleszt és értékesít termékeket.

Az Oros Divízió standjával az elmúlt hetek nagy, hazai mezőgép-kiállításain, így a 31. Bábolnai Gazdanapokon, illetve a II. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n is találkozhattak az érdeklődők.

Utóbbi eseményen Héjja Csabával, az Oros Divízió közép-európai régióért felelős key account menedzserével beszélgettünk. Mint mondta, vállalatuk napraforgó, illetve kukorica betakarító adaptereket gyárt és forgalmaz SUN, CORNADO, illetve a HSA elnevezésű termékcsaládjaik révén.

„Mezőhegyesen egy szárzúzós OROS SUN-t, egy Case IH kombájnra szerelt CORNADO kukorica csőtörő adaptert hatsoros, csukható vázzal állítottunk ki, illetve egy nyolcsoros, csukható CORNADO adaptert láthattak az érdeklődők betakarítás közben a szántóföldi bemutatón” – mondta Héjja Csaba. Szerinte ezek az alkalmak kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy a gazdák testközelből láthassák az e gépek által végzett munka minőségét, a szárzúzás képét.

Beszélgetésünk alkalmával megtudtuk, az OROS SUN adapterek mechanikus hajtásának előnye, hogy akár 65 centiméteres magasságban is lehet betakarítani úgy, hogy a szárzúzó 8 centis tarlót hagy maga után, de akár 143 cm magasságban is lehet vele úgy dolgozni, hogy ugyanekkora tarlómagasságot hagy maga után. Mint azt a cég munkatársa elmondta, a kombájnosok számára gyakorta jelent problémát, hogy nem látják, pontosan hol helyezkedik el a szárzúzó.

„Felhelyeztünk az adapterre két visszajelzőt, amelyek informálják a gép kezelőjét a szárzúzó pozíciójáról." 

Héjja Csaba szerint az eszköz használatakor mindemellett az sem jelent gondot, ha a kombájn egyik kereke barázdába megy, vagy éppen az egyenetlen talajviszonyok közepette beletúrná a szárzúzó egységet a földbe. A szárzúzó gerendára rögzített két csúszótalp szolgál biztonsági védelemként ugyanis.

A szakember ezen felül a CORNADO termékcsaládjukról is beszélt: esetükben a szárzúzó helyzete a fosztóhengerhez képest ideális, így a munkamenet során a lehető legjobb technológiával a legszebb szárzúzó kép érhető el. Héjja Csaba szerint az ezen gépek által használt kardánhajtásnak is nagy hasznát vehetik a gazdák. „A kardánhajtás egyszerűsége miatt minimális karbantartást igényel, ráadásul így a kombájn is kevesebbet fogyaszt" - tette hozzá a cég munkatársa.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Közeleg a hazai agrárium legfőbb seregszemléje, az AGROmashEXPO

Bő egy hónap múlva kezdetét veszi a magyarországi agráripar csúcsrendezvénye, a 2019-es AGROmashEXPO. A rendezvény január 23-a és 26-a között, a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban várja majd a látogatókat mintegy 40 ezer négyzetméteren, több mint 350 kiállító részvételével, akik a legújabb mezőgazdasági technológiákat és gépeket vonultatják fel.

Medvegázolások Erdélyben

Két medvét gázoltak el két nap alatt az erdélyi utakon. Személyi sérülés egyszer sem történt, de az egyik állat elpusztult a balesetben, a másik pedig sérülten is elmenekült a helyszínről.

Szívvel, lélekkel a 2019-es AgrárgépShow kiállításon is

A hazai agrárszakma csúcsrendezvénye 2019-ben sem marad el! Az egyik legnagyobb kiállító, az AXIÁL Kft. január 23. és 26. között újfent a Budapesti Hungexpo Vásárközpont 5000 négyzetméteres D pavilonjában várja meglévő és leendő partnereit.

Futurisztikus traktor már létező technológiákból összerakva

Futurisztikus MTZ modellt mutattak be a BelarusCrossway elnevezésű fehérorosz gazdasági fórumon november végén Minszkben. Az új MTZ modell érdekes koncepciójának kigondolója Alexander Nasyr, a Minszk Traktorgyár fiatal formatervezője.

Új megjelenésű török ​​traktorok törnek be az uniós piacra

Törökország a közelmúltban komoly traktorgyártóként jelent meg Nyugat-Európa térképén. A Hattat, a Tumosan és az Armatrac, mellett, egy új gyártó, a Basak Traktor is beszállt az EU -s piacra.

Kiegyensúlyozott az agrárgéplízing-piac

Megint két számjegyű növekedés következett be a magyar lízingpiacon: a finanszírozott összeg 17 százalékkal 500 milliárd forint fölé került az év első kilenc hónapjában - közölte a Magyar Lízingszövetség.

Új román traktor olasz motorral

Tíz év után újból saját traktort gyárt Románia: az IRUM Reghin gyárában, az erdélyi Szászrégenben mutatták be a TAGRO elnevezésű modellt, amelynek fejlesztése öt évig tartott és nagyjából 6 millió euróba került. A tervek szerint a traktorok sorozatgyártása 2019 áprilisában kezdődhet el.

Vessünk direktbe!

Még gyakorlott francia gazdák is azt vallják, hogy a forgatás nélküli talajművelés minden évben egy-egy újabb kísérlet. Egészen más hozzáállást igényel egy csapadékosabb, mint egy szárazabb évjáratban. Az Agri Szerviz Kft. szervezésében Somogyfajszon, Berend Ferenc birtokán mutatták be a francia Sky MaxiDrill mulcs vetőgépet.

Hiába röpködnek a drónok, az ekére mindig szükség lesz

Összesen 19 fiatal mérte össze tudását pénteken a 9. Középiskolás Szántóversenyen: két kategóriában – ágyeke és váltva forgató eke – gyűjtötték a pontokat. A zsűri szerint erős volt a mezőny, s lelkesedésből sem volt hiány: diáktársak szurkoltak az agráros tanulóknak.

Az öntözésfejlesztés a legfőbb célok egyike

Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár az Országos Szakmai Nap Konferencián foglalta össze az agrárágazat legfőbb aktualitásait. Beszédében kiemelten foglalkozott a 2020 utáni KAP tervezetével, valamint az öntözésfejlesztés szükségességével is.