0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Tömeges ételmérgezés: nem fertőtlenített a fertőtlenítő?

Egyre többet tudunk meg az utóbbi évek legnagyobb tömeges ételmérgezéséről. A legújabb hír szerint a fertőtlenítőszerek nem fertőtlenítettek rendesen, s ennek is szerepe lehetett az ételmérgezésben.

Ami már tény: összesen 332 gyermek betegedett meg, hányt és hasmenése volt, négy szombathelyi általános iskolában, amelyek menzáját az Elamen Zrt. egyetlen főzőkonyháról látta el – írja a napi.hu. Külön futár vitte a gyanúsnak talált ételmintákat a budapesti laboratóriumba, ahol kimutatták, hogy calicivírus okozta a fertőzést.

Az viszont további vizsgálat tárgyát képezte, hogyan juthatott a vírus a gyermekekszervezetébe. A Vas megyei Kormányhivatal most arról értesítette a napi.hu-t, hogy a NÉBIH élemiszer-mikrobiológiai laboratóriuma az eltett ételmintákból kórokozót eddig nem mutatott ki,

„ugyanakkor a főzőkonyhán használt fertőtlenítő szerek vizsgálata nem megfelelő hatékonyságot tárt fel, ami miatt további használatukat megtiltották.”

Magyarán az Elamen Zrt. által használt mosogatószerek, kézfertőtlenítők nem fertőtlenítettek megfelelően. Egy megkérdezett szakember szerint vagy nem jó koncentrációban, túlzottan hígítva alkalmazták azokat, vagy eleve rossz minőségű voltak.

Egyes sajtóhírek szerint a gyümölcsleves is tettes lehetett a tömeges ételmérgezésben, ám az eddigi vizsgálatok ezt se meg nem erősítették, se meg nem cáfolták. Horváthné Dr. Sélley Erzsébet, a NÉBIH megyei főosztályvezetője azt közölte, hogy a gyümölcsleves virológiai vizsgálati eredménye e hét végére várható.

A vizsgálatokat, az adatok összegzését és az esemény komplex értékelését még folytatják, idő kell tehát még ahhoz, hogy kiderüljön, pontosan ki a felelős a tömeges ételmérgezésért. A napi.hu értesülése szerint,

már a rendőrség is beszállt, vizsgálatot indított foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt

Az Elamen Zrt. szombathelyi főzőkonyhája a fertőtlenítő nagytakarítás után tegnaptól újra üzemelhet. Több helyen is megjelent már a sajtóban, hogy az Elamen Zrt. saját hatáskörében zárta be a főzőkonyháját a biztonság kedvéért, de a Vas megyei Kormányhivatal közleményéből most kiderült,
hogy a hatóság tiltotta meg átmenetileg annak üzemelését.

Forrás: Napi.hu