0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A Bayer nem hagyja magát

A Bayer nehezményezi a neonikotionoid tilalom Európai Bíróság általi indoklását. A cég szerint ez más engedélyezett szereket is veszélybe sorol. A tilalmat a cég tudománytalannak minősíti.

Májusban az Európai Uniós Bíróság elutasította a Bayer és  Syngenta vádjait a három neonikotinoid betiltásával kapcsolatban.

A Bayer most a Bíróság növényvédelemmel kapcsolatos interpretációját szeretné felülvizsgáltatni. A bíróság döntésének indoklásában ugyanis többek között a megelőzési alapelvre hagyatkozott. Ennek alapján az Európai Bizottság azelőtt is hozhat tilalmi intézkedéseket, mielőtt egy adott szer veszélyei  és azok súlyossága  teljes körűen bizonyítottak lennének. 

A cég szerint az ilyen eljárásnak nincsenek meg a jogi alapjai, és a már forgalomban lévő engedélyezett szereket is veszélyezteti, ezért nem hunyhatnak szemet efölött.

A Bayer szándéka ellenére bejelentette, hogy a a az EU-tagországok legfrissebb határozatát a vitatott neonikotinoidok betiltásával kapcsolatban elfogadja és visszavonja a clothianidin újraengedélyeztetésére tett beadványát.

A Bayer ezzel együtt továbbra is azt hangsúlyozza, hogy a neonikotinoidok betiltása tudományos szempontból alaptalan.

Természet- és fogyasztóvédelmi szervezetek viszont, mint például az Aurelia Alapítvány, élesen kritizálják a Bayer eljárását és nézeteit.

Forrás: Deutsches Bienenjourna 2018/9