0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Csökkent az élelmiszeripar eladósodottságának mértéke

Az élelmiszer-termelés gazdálkodó szervezeteinek 2016-os pénzügyi helyzetéről adott közre összefoglalót az Agrárgazdasági Kutató Intézet.

Az AKI elemzésének célja az élelmiszer-termelésben működő gazdálkodó szervezetek 2016. évi gazdálkodásának bemutatása a 2015. évi eredményekhez hasonlítva – írja a nak.hu. A 9712 mezőgazdasági vállalkozás nemzetgazdasági szinten a gazdasági tevékenységet végző szervezetek között 4,2 százalékos arányt képviselt, míg a nyereségesen működő gazdaságok 4,5 százalékát jelentette 2016-ban. Az élelmiszeripari vállalkozások aránya a nemzetgazdaságban 2,3 százalék volt, a nyereségesen működő vállalkozások között pedig 2,1 százalékos részesedéssel bírt.

A mezőgazdasági társas vállalkozások adózás előtti eredménye érdemben nem változott, 103,4 milliárd forintról 105,4 milliárd forintra nőtt, míg az élelmiszeripari szervezetek adózás előtti eredménye 129,8 milliárd forintról 149,4 milliárd forintra bővült 2016-ban. Az élelmiszeripari szakágazatok eredménykategóriái között a legfontosabb változást a pénzügyi műveletek eredményének jelentős emelkedése és pozitív tartományba kerülése jelentette.

A mezőgazdaság jövedelemhelyzete az előző évihez hasonlóan kedvező volt, az árbevétel- és a tőkearányos jövedelmezőségi mutatók (ROS, ROE) továbbra is 5 százalék körül alakultak.

Az élelmiszeripar jövedelemhelyzete és likviditása tovább javult, az ágazat árbevétel-arányos nyeresége (ROS) 0,5 százalékponttal növekedett. A tőkeállomány szerkezetében bekövetkezett változásnak, azaz a saját tőke növekedésének és a kötelezettségállomány mérséklődésének köszönhetően csökkent az ágazat eladósodottságának mértéke.

Forrás: nak.hu