Back to top

Névtáblát cseréltek a NAIK-ban

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében (NAIK) rendezett Kováts Zoltán Emléknapon több kiemelt eseményre került sor. Felavatták az intézet új névtábláját, Kováts Zoltán emlékművét, valamint együttműködési megállapodást írt alá a NAIK a Magyar Díszkertészek Szövetségével.

Gyuricza Csaba (b) és Lakatos Tamás (j) intézetigazgató leleplezi az új névtáblát 2018.október 10-én a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében
Fotó: Merényi Alexandra
A névtáblaavatáskor mondott beszédében a NAIK főigazgatója, Gyuricza Csaba ünnepélyes pillanatnak nevezte a névváltozást, amivel az intézet visszakapta az 1996-ban elveszített méltó nevét, és újra Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézetként működhet. Hangsúlyozta, ezzel a gesztussal nagy adósságot törlesztettek, hiszen állami szintű kutatás-fejlesztés nem folyt a díszkertészet területén, ahogy az intézményi elnevezésben sem szerepelt az elmúlt években. Tudvalevőnek nevezte, hogy a 21. században innováció nélkül nincs előrehaladás az agráriumban, anélkül versenyképes és fenntartható mezőgazdaságot sem lehet működtetni.

A névváltozás tartalmai megújulást is jelent, hangsúlyozta Gyuricza Csaba, hiszen a díszkertészet lehetőségei nincsenek kihasználva.

A dísznövénytermesztés több mint 100 milliárdos értéket előállító ágazat, vetekszik a gyümölcstermesztéssel vagy más kertészeti tevékenységgel, úgy, hogy az intézményesített kutatás-fejlesztés-innováció csupán szerény mértékben járul hozzá.

Az ország és a díszkertészek stratégiájához igazodva olyan kutatás-fejlesztési tevékenységeket kívánnak megvalósítani az elkövetkező években, megerősítve az intézeti dísznövénykutatást is, ami elősegíti az ágazat kibocsátásának további növekedését.

E munka első lépéseként, a névváltoztatással egy időben a díszkertészettel foglalkozó vállalkozásokat leginkább reprezentáló szervezettel, a Magyar Díszkertészek Szövetségével együttműködési megállapodást írtak alá. Abban kiemelt közös feladatként fogalmazták meg a magyar díszkertészeti ágazat innovációs kutatásainak elősegítését és szervezését.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Emelkedtek a karácsonyfa árak, nem is kevéssel

Megkezdődött a karácsonyfavásár, a fő kérdés pedig nyilván minden médiumban az, hogy mennyibe fog kerülni az idén, drágább lesz-e mint tavaly. Erre évek óta az volt a válasz, hogy nem. Az idén azonban némi áremelkedésről kell beszámolnunk.

Varga Mihály: diverzifikálni kell a gazdaságot

El kell mozdulni attól, hogy a járműipari beruházások adják a gazdasági növekedés alapjait, szükség van más iparágakra, például az élelmiszeriparra is – jelentette ki a Vállalkozók Napján Varga Mihály.

Strukturális okokra vezethetők vissza a gyümölcspiaci gondok

Az idei gyümölcspiaci lehetőségeket még a tavalyi európai fagyhullám befolyásolta, mondta Apáti Ferenc, a szervezet alelnöke a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács mátraházai évértékelő tanácskozásán.

Együttműködik az Agrárminisztérium a horgászszövetséggel

Stratégiai partnerségi megállapodást és közfeladat-ellátási szerződést kötött az Agrárminisztérium (AM) a Magyar Országos Horgász Szövetséggel (Mohosz) pénteken Budapesten.

Küszöbön az év eleji kiállítási szezon

Az év végi tempóban nem könnyű erre gondolni, ám hamarosan mégis itt a január, és megnyitnak a híres és nagy nemzetközi kertészeti kiállítások Európa-szerte. Ajánlunk néhány érdekes úti célt, kisebb és nagyobb szabású rendezvényt az év első heteire.

Többet kapnak vissza a támogatott agrárbiztosítást kötő gazdák

Nagyobb arányú visszatérítést kapnak idén a támogatott agrárbiztosítást kötő gazdák, mivel idén nyáron 4 milliárd forintról 5 milliárd forintra emelték az agrárbiztosítások díjtámogatási keretét - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Módosítana a földforgalmi előterjesztésen a törvényalkotási bizottság

A föld jövedelemtermelő képességét is figyelembe kell vennie a helyi földbizottságoknak az adásvétel véleményezésekor, erről fogadott el módosító indítványt csütörtökön az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága.

Fákat ajándékoz Cserkeszőlő erdésze a helyieknek

Egy helyi erdész önszorgalomból gyűjtött magokat, melyeket a saját portáján nevelt fává. Már három évesek a csemeték, és ideje, hogy végleges helyükre kerüljenek.

Így választja ki a csiga, mit egyen meg a kiskertben

A kertészek már évek óta találgatják, miért szeretik jobban a csigák egyes növények palántáit. A tudósok feltételezése szerint a kártékony puhatestűek a fiatal növények által kibocsátott szag alapján döntenek: enni vagy nem enni.

Új stratégiát jelentett be a BASF

Ludwigshafenben ismertette a BASF új stratégiáját dr. Martin Brudermüller, a cég igazgatótanácsának elnöke. A német vegyipari vállalat 2012 óta töretlenül fejlődik, jövedelemnövekedése meghaladta a globális vegyipari termelés évi 3,7%-os növekedését. Az új stratégia legfőbb célja az értékesítés és a volumen növelése.