Back to top

Befektetői támadás a McDonald’s ellen

A McDonald’s egy vezető new yorki nyugdíjpénztár támadásainak kereszttüzébe került. A társaság kritikáit egy Amerikában nem rég véget ért állatvédelmi kampányt követően fogalmazta meg, melyben a tenyésztési körülmények és a vágóhídi gyakorlat megváltoztatását sürgették az Egyesült Államokban.

A levél, melyet Thomas DiNapoli, a New York Állami Nyugdíjpénztár vagyonkezelőjeként írt, a gyorséttermi lánc beszállítóinak állattartási gyakorlatát bírálta, ennek esetleges pénzügyi és jó hírnevet rontó kockázatairól szólt. (A Nyugdíjpénztár piaci áron kb. 343 millió USD étékben rendelkezik McDonald’s részvényekkel.)

A levélben DiNapoli leírja, hogy bár dicséretesnek tartják a McDonald’s tavalyi nyilatkozatát, mely szerint a cég korszerűsíti a baromfitartási irányelveit, de ezen elvek nincsenek összhangban a tudományos kutatások által támogatott és széleskörűen elfogadott ’legjobb’ gyakorlatokkal, és messze elmaradnak a versenytársaikétól.

Pedig az elvárt irányelvek követése nem csak az állatok jólétének szempontjából fontos, hanem komoly üzleti előnyt is jelent. A biztonságos, magasra tett minőségi mércének megfelelő állattartás fenntartható sőt, emelkedő jövedelmezőséggel és eladásokkal jár, mivel a fogyasztók egyre komolyabban foglalkoznak az állatok jóllétével és a megvásárolt élelmiszerek biztonságával.

DiNapoli elmondta, hogy a Nemzeti Baromfi Tanács (National Chicken Council) felmérése alapján a fogyasztók, ha baromfit vásárolnak jobban aggódnak az élelmiszerbiztonsági problémák miatt, de ha eloszlatják az aggodalmaikat, illetve biztosak a baromfi származását illetően, akkor szívesebben választják a baromfihúst, mint az egyéb hústermékeket.

A McDonald’s vezető beosztottjainak címzett levél szerint a multicég nem követte versenytársainak – köztük például a Burger King, a Subway és további 80 másik jelentős élelmiszercég - példáját, amelyek baromfibeszállítóitól megkövetelik, hogy 2024-től feleljenek meg a földrész nagy állatvédelmi társaságainak (pl. az RSPCA vagy a Global Animal Partnership) szigorú állatjóléti ajánlásainak.

A McDonald’s válaszában elmondta, hogy múlt ősszel új irányelveket vezettek be ők is, melyek nyolc globális kötelezettségvállalás köré épültek. Ezek “mérhetően növelni fogják a szárnyasok jólétét a teljes ellátási lánc egészében.” A kötelezettségvállalások között szerepel, hogy a baromfit háziasított körülmények között tartsák, ezzel is elősegítve a természetes viselkedésüket. Mindemellett tervezik egy megfigyelési rendszer kiépítését is a baromfitelepeken, csakúgy, mint harmadik félként külső megfigyelő bevonását, illetve egy független globális fenntarthatósági tanácsadó testület létrehozását is.

Forrás: 
Poultry World

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Többet pazarolnak a fogyasztók, mint a feldolgozók

Felmérések szerint az Európai Unióban a fogyasztók élen járnak az élelmiszerpazarlás tekintetében, azonban a feldolgozók számára is vannak lehetőségek a veszteségek csökkentésére. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara igyekszik a fejlődést elősegíteni az élelmiszer előállítók körében.

Szépen araszol fölfelé a vágójuh ára

Augusztusban – 2017 azonos hónapjához képest – a vágójuh ára kilónként 38, a vágómarháé pedig 2 forinttal nőtt, ugyanakkor a vágósertésé 41 forinttal visszaesett. A vágóbaromfiért és a nyerstejért 1-1, az étkezési tojásért pedig 2 Ft-tal fizettek kevesebbet.

Horrorvideó a Nébihtől - gyomorforgató állapotok

Súlyos élelmiszerbiztonsági problémák miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a Nébih egy Pest megyei sütőüzem működését.

Adománygyűjtő-konvojjal hívták fel a figyelmet a súlyos élelmezési problémákra

30 tonnányi élelmiszeradomány gurult keresztül Budapest belvárosán az Élelmezési világnap alkalmából: a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) közös akciója amellett, hogy rászorulókon segít, rendkívül súlyos, globális problémákra is felhívta a figyelmet.

Bioropi és a feldolgozóipar

Évek óta nő a feldolgozott élelmiszerek forgalmazásának aránya, s az egyre élesedő ágazati versenyben a költségek optimalizálásával, csökkentésével igyekeznek nyerő helyzetbe kerülni. Egervári Márk, a Biopont Kft. ügyvezető igazgatójának cégbemutatkozójával kezdődött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága "Erősödő élelmiszergazdaság" címmel tartott sajtótájékoztatója Ercsiben.

EU kampány az uniós élelmiszerek népszerűsítésére

Az Európai Bizottság az Európai Unió (EU) mezőgazdasági költségvetéséből 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte - közölte az uniós bizottság.

Élelmezési Világnap: Tetteink alakítják a jövőt

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) minden évben október 16-án – az Élelmezési világnapon – a szervezet 1945-ös alapítására emlékezik. Szerte a világon több mint 150 országban tesznek ugyanígy, ezzel az ENSZ egyik legjelentősebb napjává emelve az eseményt. A cél, felhívni a figyelmet az éhezőkre, hogy az élelem, a megfelelő táplálék még nem biztosított mindenki számára.

Elhallgatott magyar minőség?

A rendszerváltozás után érdekes módon, keveset hallani a magyar sajtról. Mintha csak a külföldről érkezett és a külföldiek által Magyarországon készített sajtok lennének. A média hallgat, miközben nemzetközi színtéren egyre másra elismerik a magyar sajtkészítő kistermelők termékeit.

A magyar bor a külföldi turisták kedvence

Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy 850 palack bor fogy el egyetlen nap alatt a budapesti repülőtér duty-free üzleteiben. Késői szüretelésű tokaji édes fehérborból fogy a legtöbb a Liszt Ferenc Repülőtér duty-free üzleteiben, mert ez legnépszerűbb bor a magyar fővárost repülőgépen elhagyó utazók körében.

Drágulhatnak az élelmiszerek a mezőgazdasági árak emelkedése nyomán

Az élelmiszerárak emelkedését vetíti előre, hogy augusztusban 6 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak éves összehasonlításban - írta a szombati Népszava.