Back to top

Befektetői támadás a McDonald’s ellen

A McDonald’s egy vezető new yorki nyugdíjpénztár támadásainak kereszttüzébe került. A társaság kritikáit egy Amerikában nem rég véget ért állatvédelmi kampányt követően fogalmazta meg, melyben a tenyésztési körülmények és a vágóhídi gyakorlat megváltoztatását sürgették az Egyesült Államokban.

A levél, melyet Thomas DiNapoli, a New York Állami Nyugdíjpénztár vagyonkezelőjeként írt, a gyorséttermi lánc beszállítóinak állattartási gyakorlatát bírálta, ennek esetleges pénzügyi és jó hírnevet rontó kockázatairól szólt. (A Nyugdíjpénztár piaci áron kb. 343 millió USD étékben rendelkezik McDonald’s részvényekkel.)

A levélben DiNapoli leírja, hogy bár dicséretesnek tartják a McDonald’s tavalyi nyilatkozatát, mely szerint a cég korszerűsíti a baromfitartási irányelveit, de ezen elvek nincsenek összhangban a tudományos kutatások által támogatott és széleskörűen elfogadott ’legjobb’ gyakorlatokkal, és messze elmaradnak a versenytársaikétól.

Pedig az elvárt irányelvek követése nem csak az állatok jólétének szempontjából fontos, hanem komoly üzleti előnyt is jelent. A biztonságos, magasra tett minőségi mércének megfelelő állattartás fenntartható sőt, emelkedő jövedelmezőséggel és eladásokkal jár, mivel a fogyasztók egyre komolyabban foglalkoznak az állatok jóllétével és a megvásárolt élelmiszerek biztonságával.

DiNapoli elmondta, hogy a Nemzeti Baromfi Tanács (National Chicken Council) felmérése alapján a fogyasztók, ha baromfit vásárolnak jobban aggódnak az élelmiszerbiztonsági problémák miatt, de ha eloszlatják az aggodalmaikat, illetve biztosak a baromfi származását illetően, akkor szívesebben választják a baromfihúst, mint az egyéb hústermékeket.

A McDonald’s vezető beosztottjainak címzett levél szerint a multicég nem követte versenytársainak – köztük például a Burger King, a Subway és további 80 másik jelentős élelmiszercég - példáját, amelyek baromfibeszállítóitól megkövetelik, hogy 2024-től feleljenek meg a földrész nagy állatvédelmi társaságainak (pl. az RSPCA vagy a Global Animal Partnership) szigorú állatjóléti ajánlásainak.

A McDonald’s válaszában elmondta, hogy múlt ősszel új irányelveket vezettek be ők is, melyek nyolc globális kötelezettségvállalás köré épültek. Ezek “mérhetően növelni fogják a szárnyasok jólétét a teljes ellátási lánc egészében.” A kötelezettségvállalások között szerepel, hogy a baromfit háziasított körülmények között tartsák, ezzel is elősegítve a természetes viselkedésüket. Mindemellett tervezik egy megfigyelési rendszer kiépítését is a baromfitelepeken, csakúgy, mint harmadik félként külső megfigyelő bevonását, illetve egy független globális fenntarthatósági tanácsadó testület létrehozását is.

Forrás: 
Poultry World

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Porosodó pálinkafőzőkkel lenne tele az ország?

Nem tartja életszerűnek a NAV-hoz befolyó adatokat a Pálinka Nemzeti Tanács, a magánfőzésről szóló 2018-as adóhatósági adatokból ugyanis az derül ki, hogy az országban nyilvántartott, magánfőzésre szolgáló lepárlókészülékeknek csak mintegy egyharmadát használták 2018-ban.

Szárnyal a prémium sörök forgalma

Hetvenhatezer hektoliterrel több sört adtak el tavaly a vezető sörgyárak a hazai piacon. A felsőkategóriás sörök értékesítése 2018-ban messze az átlag felett, összesen 24 százalékkal nőtt. Szintén átlag feletti növekedést ért el az alkoholmentes és az ízesített sörök forgalma is.

Problémás csiliolajat és őrölt gyömbért találtak

Határérték feletti benzo(a)pirént és PAH-ot mértek Kínából származó őrölt gyömbérben, illetve határérték feletti lágyítószert, úgynevezett epoxidált szójaolajat (ESBO) mutatott ki kínai, csirke ízesítésű, tofus, chili olajban. Mindkét esetről a RASFF-on keresztül szerzett tudomást a Nébih.

Elszállnak az élelmiszerárak Ausztriában

Nyugati szomszédainknál 2011 óta 6 százalékponttal gyorsabban emelkedtek az árak az euró-övezet átlagánál, s e különbséghez a regionális élelmiszerek jelentős drágulása is hozzájárult.

Nem áll végrehajtás alatt a HELL ENERGY

A megindított végrehajtás során a 12 millió forint értékű követelés a társaság részéről január közepén teljes mértékben kiegyenlítésre került. A végrehajtó az eljárását 2019. január 31. napján befejezetté nyilvánította. Mindezekből okszerűen következik, hogy a cégnyilvántartásban 2019. február 4-én megjelent végrehajtási jog bejegyzésére törvénytelenül került sor.

Bantamot a tyúkudvarba!

Vannak olyan díszbaromfifajták, melyek első pillantásra megnyerik a szemlélő tetszését. Ilyen sokak által kedvelt fajta a bantam, melynek tenyésztése nálunk is több mint egy évszázados múltra tekint vissza. Egyesek a tyúkudvar kis királyfijának nevezik ezt, a meglehetősen élénk vérmérsékletű, kackiás tollast.

Sajtbírálói tanfolyam indul

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával, március 22-i kezdettel sajtbírálói képzést indít a Magyar Sajtkészítők Egyesülete.

A német élelmiszeripar az aszály és a Brexit árnyékában

„A német mezőgazdaság számára a legfőbb prioritás a nyitott piac fenntartása az Egyesült Királysággal”, mondta Joachim Rukwied, a Német Parasztszövetség (DBV) elnöke egy, a közelmúltban az ágazat helyzetéről tartott sajtótájékoztatón.

Átlagosan 15 százalékkal emeli dolgozói bérét a Lidl

Újabb, átlagosan 15 százalékos béremelést hajt végre a Lidl Magyarország március 1-jétől, csaknem 4600, az üzletekben és a raktárakban dolgozó munkavállaló fizetése nő - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.

Lassan csökken az osztrák húsfogyasztás

Bár évről évre csökken, szakértői vélemények szerint még mindig rendkívül magas az ausztriai húsfogyasztás. Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy míg 2007-ben az egy főre jutó évi húsfogyasztás 66,8 kilogramm volt, ez a mennyiség 2017-re 63,4 kilogrammra mérséklődött.