Back to top

Gombafonal vázon nőhet a labor-steak

Az Ecovative startup cég – ami jelenleg az IKEA-val és a Dellel áll szerződésben, és a habszivacs csomagolókat váltja le gombafonal alapúra – új babérokra tör: gombanövesztő kapacitása révén a laboratóriumban „készített” hús gyártásába szállna be.

Elsőre furcsának tűnhet ez a törekvésük. A sejttenyésztett húsnak azonban jelenleg van egy nagy problémája. A koncepció alapján veszik az állati zsír- és izomsejteket, és azokból próbálnak egy komplex szövetet növeszteni.

Számtalan startup jelentette már be, hogy sikeresen létrehozott felvágott-, hamburger- és húsgolyó prototípusokat. Azonban ezek a termékek csupán összekutyult zsír- és izomszövet sejthalmazok – melyek húsok ugyan, de nem egészen olyanok, mint a valódi.

Ami hiányzik, az a textúra, egy olyan szerkezet, amin a sejtek osztódhatnak, és létrejöhetne például egy szelet steak.

A létrejövő váz masszív, de rugalmas és szivacs-szerű.
A létrejövő váz masszív, de rugalmas és szivacs-szerű.
Fotó: Ecovative
Itt jön a képbe az Ecovative és a gombái. A cég MycoFlex technológiája lévén képes olyan tetszőleges küllemű hab-jellegű terméket létrehozni, mely gombafonalakból, micéliumokból áll. Ezzel a módszerrel számtalan terméket lehet létrehozni a műbőrtől kezdve a cipőtalpakon át a laboratóriumban növesztett hús „vázáig”.

„Az egész titka az, hogy a micélium egy egysejtű élőlényből egy háromdimenziós szerkezetté képes nőni”

- nyilatkozta Eben Bayer, a cég egyik alapítója és ügyvezető igazgatója a Business Insider magazinnak. „Már elkezdtünk rajta állati sejteket növeszteni, és eddig szépen fejlődnek.”

A gombák egyedi felépítéséhez foghatót nem nagyon találni a vegetáriánus-barát élőlények tárházában.

„Ha növényi vázat próbálnánk készíteni, akkor nagyjából a spenótlevél geometriája a maximum, ameddig eljuthatunk - mondta Bayer - de a micélium segítségével bármilyen alakzatot létrehozhatunk, tetszőleges hosszúságban és vastagságban. Még a sűrűségét is befolyásolhatjuk. Ez egy olyan masszív váz, amit relatív olcsón lehet növeszteni.”

A gomba-alapú váz nemcsak a laboratóriumban növesztett húsok iparágának jöhet jól, de a növényi alapú húspótlók számára is új lehetőségeket teremt.

A gombák kívánatos felépítése és természetesen semleges íze miatt már korábban is felbukkantak az állati termékeket kiváltani próbáló vegetáriánus startupok menüjében.

Az Ecovative egyelőre nem döntötte el, hogy melyik irányba kíván elindulni: a sejttenyésztett húsok, vagy a növényi alapú húspótlók lesznek-e a célállomás. Az elsődleges céljuk egyelőre az, hogy mindenki számára elérhetővé váljon a gombafonal-tervező programjuk – jelentette ki Bayer.

Forrás: 
www.businessinsider.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bioropi és a feldolgozóipar

Évek óta nő a feldolgozott élelmiszerek forgalmazásának aránya, s az egyre élesedő ágazati versenyben a költségek optimalizálásával, csökkentésével igyekeznek nyerő helyzetbe kerülni. Egervári Márk, a Biopont Kft. ügyvezető igazgatójának cégbemutatkozójával kezdődött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága "Erősödő élelmiszergazdaság" címmel tartott sajtótájékoztatója Ercsiben.

Ökotudatos évelőkertészet

A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége (Makeosz) idei őszi szakmai útját Németországba szervezte. A tanulmányút során fölkeresték a Gaißmayer évelőkertészetet is. Egyik tulajdonosa, Dieter Gaißmayer mutatta be az üzemet a huszonöt magyar szakembernek.

Nagy átalakítást sürgetnek a klímaváltozás elleni harcban

A növényi eredetű ételekben gazdag, de húsban szegény flexitáriánus étrendre való áttérés, az élelmiszerhulladék felére csökkentése, valamint a mezőgazdasági termelés fejlesztése a három kulcslépés, hogy az emberiség fenntartható jövőt építsen ki magának 2050-re.

FruitVeB: a zöldségtermés a tavalyihoz hasonlóan, 1,9 millió tonna körül lehet

Néhány zöldségfélét, köztük a paprikaféléket és a zöldborsót ugyan károsította a hosszú aszályos időjárás, a csemegekukoricának ugyanakkor jót tett a meleg, rekordtermés várható. A zöldségtermés az idén megközelítheti a tavalyihoz hasonló 1,9 millió tonnát, a mennyiséget azonban októberi időjárás még akár 5 százalékkal is befolyásolhatja.

Kiválasztja az ivarzó kocákat

Az egyesült államokbeli Iowaban 1987 óta minden évben megrendezik a World Pork Expo nemzetközi sertéstenyésztési szakkiállítást. Az idei rendezvényen mintegy 500 cég mutatta be termékeit és szolgáltatásait.

Megbízható kajszifajtákat válasszunk

Az idei tavaszi fagy után nem sok kajszifajta maradt fönn a rostán, az ültetvényekben akár teljes fagykár is előfordult. Mit tehetünk a tavaszi fagyok kivédése és a termésbiztonság növelése érdekében? a Lengyelben rendezett gyümölcstermesztési tanácskozáson Szénási Tibor kajszitermesztő osztotta meg tapasztalatait a résztvevőkkel.

Sárgarépát a poharakba

Sárgarépa termeltetési és feldolgozási tanácskozásra hívta partnereit az Austria Juice Hungary Kft. A Hajóson megtartott eseményen bár kedvenc gyökérzöldségünk volt a középpontban, ám a cég reményeinek megfelelően a termelők is sok információval gazdagabban térhettek haza.

Vessünk direktbe!

Még gyakorlott francia gazdák is azt vallják, hogy a forgatás nélküli talajművelés minden évben egy-egy újabb kísérlet. Egészen más hozzáállást igényel egy csapadékosabb, mint egy szárazabb évjáratban. Az Agri Szerviz Kft. szervezésében Somogyfajszon, Berend Ferenc birtokán mutatták be a francia Sky MaxiDrill mulcs vetőgépet.

Már 70 fertőzött vaddisznót találtak Belgiumban

Hetvenre emelkedett az afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznók száma Belgiumban - jelentette be René Collin, Vallónia, Belgium francia nyelvű, déli régiójának agrárminisztere kedden.

Közegészségügyi kockázat: korlátoznák az iparilag előállított transzzsírsavakat

Az Európai Bizottság javaslata szerint a transzzsírsavakat korlátozni fogják. A rendelettervezetben foglaltak szerint az iparilag előállított transzzsírok mennyisége nem haladhatja majd meg a 2 grammot 100 g zsiradékban. Amennyiben a rendelettervezetet jóváhagyják, az élelmiszeripari vállalkozásoknak 2021. április 1-ig lesz idejük megfelelni az előírtaknak.