Back to top

Gombafonal vázon nőhet a labor-steak

Az Ecovative startup cég – ami jelenleg az IKEA-val és a Dellel áll szerződésben, és a habszivacs csomagolókat váltja le gombafonal alapúra – új babérokra tör: gombanövesztő kapacitása révén a laboratóriumban „készített” hús gyártásába szállna be.

Elsőre furcsának tűnhet ez a törekvésük. A sejttenyésztett húsnak azonban jelenleg van egy nagy problémája. A koncepció alapján veszik az állati zsír- és izomsejteket, és azokból próbálnak egy komplex szövetet növeszteni.

Számtalan startup jelentette már be, hogy sikeresen létrehozott felvágott-, hamburger- és húsgolyó prototípusokat. Azonban ezek a termékek csupán összekutyult zsír- és izomszövet sejthalmazok – melyek húsok ugyan, de nem egészen olyanok, mint a valódi.

Ami hiányzik, az a textúra, egy olyan szerkezet, amin a sejtek osztódhatnak, és létrejöhetne például egy szelet steak.

A létrejövő váz masszív, de rugalmas és szivacs-szerű.
A létrejövő váz masszív, de rugalmas és szivacs-szerű.
Fotó: Ecovative
Itt jön a képbe az Ecovative és a gombái. A cég MycoFlex technológiája lévén képes olyan tetszőleges küllemű hab-jellegű terméket létrehozni, mely gombafonalakból, micéliumokból áll. Ezzel a módszerrel számtalan terméket lehet létrehozni a műbőrtől kezdve a cipőtalpakon át a laboratóriumban növesztett hús „vázáig”.

„Az egész titka az, hogy a micélium egy egysejtű élőlényből egy háromdimenziós szerkezetté képes nőni”

- nyilatkozta Eben Bayer, a cég egyik alapítója és ügyvezető igazgatója a Business Insider magazinnak. „Már elkezdtünk rajta állati sejteket növeszteni, és eddig szépen fejlődnek.”

A gombák egyedi felépítéséhez foghatót nem nagyon találni a vegetáriánus-barát élőlények tárházában.

„Ha növényi vázat próbálnánk készíteni, akkor nagyjából a spenótlevél geometriája a maximum, ameddig eljuthatunk - mondta Bayer - de a micélium segítségével bármilyen alakzatot létrehozhatunk, tetszőleges hosszúságban és vastagságban. Még a sűrűségét is befolyásolhatjuk. Ez egy olyan masszív váz, amit relatív olcsón lehet növeszteni.”

A gomba-alapú váz nemcsak a laboratóriumban növesztett húsok iparágának jöhet jól, de a növényi alapú húspótlók számára is új lehetőségeket teremt.

A gombák kívánatos felépítése és természetesen semleges íze miatt már korábban is felbukkantak az állati termékeket kiváltani próbáló vegetáriánus startupok menüjében.

Az Ecovative egyelőre nem döntötte el, hogy melyik irányba kíván elindulni: a sejttenyésztett húsok, vagy a növényi alapú húspótlók lesznek-e a célállomás. Az elsődleges céljuk egyelőre az, hogy mindenki számára elérhetővé váljon a gombafonal-tervező programjuk – jelentette ki Bayer.

Forrás: 
www.businessinsider.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyorsan élő növények

Mi az oka annak, hogy bizonyos növények „gyorsan élnek és fiatalon pusztulnak”, míg mások hosszú és egészséges életet élnek?

A vegetarianizmus a jövő útja?

A vegetarianizmus területén listavezető Németország, ahol minden tizedik ember húsmentes diétán él. Európa sok országában népszerűek a növényekből készült termékek. Egy kutatás szerint a válaszadók 3,7%-a vallotta magát vegetáriánusnak, 1,6%-a pedig a vegán étrendet követi. Az élelmiszeripar intenzíven reagál erre.

A "Blockchain" technológia képes átalakítani a marhahús ellátási láncot

A professzionális szolgáltató hálózat és számviteli szervezet, a Deloitte szerint, a Blockchain néven ismert adatfeldolgozási innováció átalakíthatja a marhahús ellátási láncot.

Kína: úttörő mezőgazdasági fejlesztések egész során dolgoznak

A világ legnépesebb országának egyik legfőbb kihívása lakossága élelmiszer-ellátásának biztosítása. E célból olyan technológiákat alkalmaznak, amelyek például az afrikai országok élhetőbbé tételében is kulcsfontosságúak lehetnek. A fekete kontinens mezőgazdaság fejlesztését célzó kínai befektetések az elmúlt 15 évben közel ötszörösére nőttek – értékük eléri a 300 millió dollárt.

Különböző módokon folyik a marhahús-előállítás

Nagyszabású húsmarhatenyésztési tanácskozás zajlott Lengyelországban, amelyen a Magyar Állattenyésztők Szövetsége is képviseltette magát. A segítségükkel készült el az elhangzottakról szóló összefoglaló első része.

Friss zöldség egész évben a jeges Izlandon

Izlandon a geotermikus energiának köszönhetően – mely a szigetországban termelt elektromos energia negyedének forrása is – egész évben képesek friss zöldséget termelni.

Negyedével több pulykát eszünk az ünnepek alatt

Mintegy 20-25 százalékkal bővülhet a növekvő kereslet miatt a pulykahús belföldi forgalma az év többi hónapjához viszonyítva decemberben, és az exportnál 35-40 százalékos növekedésre számít a Magyar Pulykaszövetség.

Díjazott takarítórobot

Bár a trágyakezelés a modern állattartó telepeken jellemzően automatizált, az istállótakarítás és az istállógondozás egyéb műveleteihez gyakran kézi munkára van szükség. De mint tudjuk, ebből egyre kevesebb van.

A húsgalamb legyen jó termelő, szemrevaló

Hús előállítására majd’ minden galambfajta alkalmas, a hústermelésre szakosodott haszonfajták közös jellemzőjük, hogy kifejezetten pecsenyegalambok előállítására tenyésztették őket. Jellemzőjük a kellően (de nem túlságosan) nagy test, az erőteljes fejlődési erély, a kedvező szaporodóképesség.

Gyorsabban nőnek a pontyok

Harmadára rövidítették a pontyok tenyészidejét a Debreceni Egyetem agrárkarának kutatói. Az intézmény Halbiológiai Laboratóriumában olyan technológiát dolgoztak ki, amellyel 12-13 hónap alatt elérik az ivarérettséget és a piaci méretet az egyedek.