Back to top

Gombafonal vázon nőhet a labor-steak

Az Ecovative startup cég – ami jelenleg az IKEA-val és a Dellel áll szerződésben, és a habszivacs csomagolókat váltja le gombafonal alapúra – új babérokra tör: gombanövesztő kapacitása révén a laboratóriumban „készített” hús gyártásába szállna be.

Elsőre furcsának tűnhet ez a törekvésük. A sejttenyésztett húsnak azonban jelenleg van egy nagy problémája. A koncepció alapján veszik az állati zsír- és izomsejteket, és azokból próbálnak egy komplex szövetet növeszteni.

Számtalan startup jelentette már be, hogy sikeresen létrehozott felvágott-, hamburger- és húsgolyó prototípusokat. Azonban ezek a termékek csupán összekutyult zsír- és izomszövet sejthalmazok – melyek húsok ugyan, de nem egészen olyanok, mint a valódi.

Ami hiányzik, az a textúra, egy olyan szerkezet, amin a sejtek osztódhatnak, és létrejöhetne például egy szelet steak.

A létrejövő váz masszív, de rugalmas és szivacs-szerű.
A létrejövő váz masszív, de rugalmas és szivacs-szerű.
Fotó: Ecovative
Itt jön a képbe az Ecovative és a gombái. A cég MycoFlex technológiája lévén képes olyan tetszőleges küllemű hab-jellegű terméket létrehozni, mely gombafonalakból, micéliumokból áll. Ezzel a módszerrel számtalan terméket lehet létrehozni a műbőrtől kezdve a cipőtalpakon át a laboratóriumban növesztett hús „vázáig”.

„Az egész titka az, hogy a micélium egy egysejtű élőlényből egy háromdimenziós szerkezetté képes nőni”

- nyilatkozta Eben Bayer, a cég egyik alapítója és ügyvezető igazgatója a Business Insider magazinnak. „Már elkezdtünk rajta állati sejteket növeszteni, és eddig szépen fejlődnek.”

A gombák egyedi felépítéséhez foghatót nem nagyon találni a vegetáriánus-barát élőlények tárházában.

„Ha növényi vázat próbálnánk készíteni, akkor nagyjából a spenótlevél geometriája a maximum, ameddig eljuthatunk - mondta Bayer - de a micélium segítségével bármilyen alakzatot létrehozhatunk, tetszőleges hosszúságban és vastagságban. Még a sűrűségét is befolyásolhatjuk. Ez egy olyan masszív váz, amit relatív olcsón lehet növeszteni.”

A gomba-alapú váz nemcsak a laboratóriumban növesztett húsok iparágának jöhet jól, de a növényi alapú húspótlók számára is új lehetőségeket teremt.

A gombák kívánatos felépítése és természetesen semleges íze miatt már korábban is felbukkantak az állati termékeket kiváltani próbáló vegetáriánus startupok menüjében.

Az Ecovative egyelőre nem döntötte el, hogy melyik irányba kíván elindulni: a sejttenyésztett húsok, vagy a növényi alapú húspótlók lesznek-e a célállomás. Az elsődleges céljuk egyelőre az, hogy mindenki számára elérhetővé váljon a gombafonal-tervező programjuk – jelentette ki Bayer.

Forrás: 
www.businessinsider.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rengeteg pénzt hoz az új technológia

A precíziós technológia alkalmazásának szükségszerűségét hangsúlyozták a felszólalók a PREGA 2019 nyitónapján. A rendezvényen elhangzott: a magyar mezőgazdaság több száz milliárd forinttal lenne gazdagabb, ha a precíziós technológia teljesen elterjedne a termelésben.

KSH: jelentősen drágult a gabona tavaly

A mezőgazdasági termelői árak tavaly decemberben 2017 azonos időszakához képest 5,8 százalékkal nőttek. A gyümölcsök ára 15 százalékkal mérséklődött, ezen belül az alma ára számottevően, 27 százalékkal. A burgonya ára 44, a zöldségféléké 30, a paradicsomé 22 százalékkal emelkedett, a vöröshagymáé pedig majdnem duplájára nőtt.

Lassan csökken az osztrák húsfogyasztás

Bár évről évre csökken, szakértői vélemények szerint még mindig rendkívül magas az ausztriai húsfogyasztás. Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy míg 2007-ben az egy főre jutó évi húsfogyasztás 66,8 kilogramm volt, ez a mennyiség 2017-re 63,4 kilogrammra mérséklődött.

Tragédia Ausztráliában: félmillió szarvasmarhát sodort el az árvíz

Teljes marhacsordákat, gazdasági épületeket söpört el az árvíz Ausztrália keleti részén. A kár becslések szerint elérheti a 210 millió dollárt. Az aszályos időszak után Queensland egyes részein egy hét alatt annyi eső esett, mint máskor egész évben.

Rákellenes fehérjéket tartalmazó tojások

Fehérjekészítményeket széles körben használnak a kutatásban és a gyógyászatban, például inzulint és monoklonális antitesteket, mint amilyen a Herceptin és a Humira. A fehérjegyógyszereket nem olcsó elkészíteni, mivel laboratóriumban, kémiai szintézissel nem előállíthatók. Termelésükhöz biológiai rendszerre van szükség.

Csak sertéshús, szalonna és fűszerek a javából

„Örülök, hogy végre olyan házi kolbászt találtam, amilyenre vágytam: gusztusos megjelenés, gyönyörű, nem mócsingos, mesés füstölés és harmonikus ízvilág. Ennek az a titka, hogy csak három fő összetevőt tartalmaz, ahogy a „békebeli világban”: sertéshús, ipari szalonna és fűszerek a javából – nem folytatódik a sor a különféle gyorsérlelő kultúrákkal, egyéb adalékokkal.”

Viaskodó ölyvcsontvázak, okos talpbetét

Az idei FeHoVa is sok újdonsággal szolgált nemcsak a szűken vett szakmabelieknek, hanem azoknak is, akik érdeklődnek az újdonságok, ritkaságok iránt, melyet a gyártók a horgászok, vadászok munkájának hatékonyabbá, kényelmesebbé tételére fejlesztettek ki. De legalább ekkora vonzerőt jelentett a látogatók számára az immár hagyományos kutyakiállítás is.

Jobban járhatnak a K+F-re vállalkozó cégek

Kedvező változásokat hozott az idei év a szociális hozzájárulási adóból a kutatás-fejlesztési tevékenység után érvényesíthető adókedvezmény vonatkozásában. A tapasztalatok alapján a gyártócégek jelentős része nem jelöli meg, hogy K+F tevékenységet folytat, pedig az ehhez kapcsolódó közvetlen költségek csökkenthetik a társasági adó, a helyi iparűzési adó és az innovációs járulék adóalapját is.

Piros kivi nyert a Fruit Logistica-n

Olasz konzorcium piros kivije nyerte a Fruit Logistica kiállítás Újdonságdíját az idén. Ez a zöldség-gyümölcs ágazat legfontosabb elismerése, amit a berlini kiállítás látogatói szavazata alapján ítélnek oda, az idén már a 14. alkalommal. A Fruit Logistica-n az idén 90 ország több mint 3200 kiállítója mutatkozott be.

Kellemetlen hírek is érkeztek a fehérjeszeletekről

A túlzott fehérjefogyasztásnak egészségkárosító hatása is lehet - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Andacs Noémi, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa.