Back to top

Gombafonal vázon nőhet a labor-steak

Az Ecovative startup cég – ami jelenleg az IKEA-val és a Dellel áll szerződésben, és a habszivacs csomagolókat váltja le gombafonal alapúra – új babérokra tör: gombanövesztő kapacitása révén a laboratóriumban „készített” hús gyártásába szállna be.

Elsőre furcsának tűnhet ez a törekvésük. A sejttenyésztett húsnak azonban jelenleg van egy nagy problémája. A koncepció alapján veszik az állati zsír- és izomsejteket, és azokból próbálnak egy komplex szövetet növeszteni.

Számtalan startup jelentette már be, hogy sikeresen létrehozott felvágott-, hamburger- és húsgolyó prototípusokat. Azonban ezek a termékek csupán összekutyult zsír- és izomszövet sejthalmazok – melyek húsok ugyan, de nem egészen olyanok, mint a valódi.

Ami hiányzik, az a textúra, egy olyan szerkezet, amin a sejtek osztódhatnak, és létrejöhetne például egy szelet steak.

A létrejövő váz masszív, de rugalmas és szivacs-szerű.
A létrejövő váz masszív, de rugalmas és szivacs-szerű.
Fotó: Ecovative
Itt jön a képbe az Ecovative és a gombái. A cég MycoFlex technológiája lévén képes olyan tetszőleges küllemű hab-jellegű terméket létrehozni, mely gombafonalakból, micéliumokból áll. Ezzel a módszerrel számtalan terméket lehet létrehozni a műbőrtől kezdve a cipőtalpakon át a laboratóriumban növesztett hús „vázáig”.

„Az egész titka az, hogy a micélium egy egysejtű élőlényből egy háromdimenziós szerkezetté képes nőni”

- nyilatkozta Eben Bayer, a cég egyik alapítója és ügyvezető igazgatója a Business Insider magazinnak. „Már elkezdtünk rajta állati sejteket növeszteni, és eddig szépen fejlődnek.”

A gombák egyedi felépítéséhez foghatót nem nagyon találni a vegetáriánus-barát élőlények tárházában.

„Ha növényi vázat próbálnánk készíteni, akkor nagyjából a spenótlevél geometriája a maximum, ameddig eljuthatunk - mondta Bayer - de a micélium segítségével bármilyen alakzatot létrehozhatunk, tetszőleges hosszúságban és vastagságban. Még a sűrűségét is befolyásolhatjuk. Ez egy olyan masszív váz, amit relatív olcsón lehet növeszteni.”

A gomba-alapú váz nemcsak a laboratóriumban növesztett húsok iparágának jöhet jól, de a növényi alapú húspótlók számára is új lehetőségeket teremt.

A gombák kívánatos felépítése és természetesen semleges íze miatt már korábban is felbukkantak az állati termékeket kiváltani próbáló vegetáriánus startupok menüjében.

Az Ecovative egyelőre nem döntötte el, hogy melyik irányba kíván elindulni: a sejttenyésztett húsok, vagy a növényi alapú húspótlók lesznek-e a célállomás. Az elsődleges céljuk egyelőre az, hogy mindenki számára elérhetővé váljon a gombafonal-tervező programjuk – jelentette ki Bayer.

Forrás: 
www.businessinsider.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Úttörő beruházás: robotizált tehénistállót avattak Kocson

Október 18-án ünnepélyes keretek között került átadásra az egymilliárd forintos beruházással épült robotizált tehénistálló. Az Aranykocsi Zrt. tulajdonában lévő létesítmény úttörőnek számít Magyarországon, mivel a tehenek fejését teljes mértékben fejőrobotok végzik, és a takarmányozást és trágyázást is automatizálták.

Felhő technológia menti meg a méheket?

Új megközelítéssel, a felhő alapú technológia segítségével vizsgálják a méhpopulációk hanyatlásának okait, és igyekeznek elősegíteni a világ legfontosabb beporzó állatainak fennmaradását - közölte az Oracle és a World Bee Project az MTI-vel csütörtökön.

A nyulak is szenvednek a melegtől - és romlanak a szaporasági mutatók

Az utóbbi időben a híradásokban és szakmai körökben egyre gyakrabban esik szó a globális felmelegedésről és ennek hatásairól. A mezőgazdaságon belül a növénytermesztést sújtja legjobban az időjárás kiszámíthatatlan változása. Az állattenyésztés elszenvedője, de részben felelőse is a klímaváltozásnak.

Szépen araszol fölfelé a vágójuh ára

Augusztusban – 2017 azonos hónapjához képest – a vágójuh ára kilónként 38, a vágómarháé pedig 2 forinttal nőtt, ugyanakkor a vágósertésé 41 forinttal visszaesett. A vágóbaromfiért és a nyerstejért 1-1, az étkezési tojásért pedig 2 Ft-tal fizettek kevesebbet.

Végre! Nem barnul a saláta vágási felülete

A zöldségek közül – a szó szoros értelmében – a salátafélék választéka a legszínesebb. Már a hagyományos fejes salátából is megjelentek a piros levelűek, a lollo, a tögylevelű, a batávia, a római típusból pedig szinte követhetetlen a választék bővülése. A salátafogyasztás divatos, és a vásárlók nagy örömére, az utóbbi években folyamatosan újabb típusok bővítik a kínálatot.

Bioropi és a feldolgozóipar

Évek óta nő a feldolgozott élelmiszerek forgalmazásának aránya, s az egyre élesedő ágazati versenyben a költségek optimalizálásával, csökkentésével igyekeznek nyerő helyzetbe kerülni. Egervári Márk, a Biopont Kft. ügyvezető igazgatójának cégbemutatkozójával kezdődött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága "Erősödő élelmiszergazdaság" címmel tartott sajtótájékoztatója Ercsiben.

Ökotudatos évelőkertészet

A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége (Makeosz) idei őszi szakmai útját Németországba szervezte. A tanulmányút során fölkeresték a Gaißmayer évelőkertészetet is. Egyik tulajdonosa, Dieter Gaißmayer mutatta be az üzemet a huszonöt magyar szakembernek.

Nagy átalakítást sürgetnek a klímaváltozás elleni harcban

A növényi eredetű ételekben gazdag, de húsban szegény flexitáriánus étrendre való áttérés, az élelmiszerhulladék felére csökkentése, valamint a mezőgazdasági termelés fejlesztése a három kulcslépés, hogy az emberiség fenntartható jövőt építsen ki magának 2050-re.

FruitVeB: a zöldségtermés a tavalyihoz hasonlóan, 1,9 millió tonna körül lehet

Néhány zöldségfélét, köztük a paprikaféléket és a zöldborsót ugyan károsította a hosszú aszályos időjárás, a csemegekukoricának ugyanakkor jót tett a meleg, rekordtermés várható. A zöldségtermés az idén megközelítheti a tavalyihoz hasonló 1,9 millió tonnát, a mennyiséget azonban októberi időjárás még akár 5 százalékkal is befolyásolhatja.

Kiválasztja az ivarzó kocákat

Az egyesült államokbeli Iowaban 1987 óta minden évben megrendezik a World Pork Expo nemzetközi sertéstenyésztési szakkiállítást. Az idei rendezvényen mintegy 500 cég mutatta be termékeit és szolgáltatásait.