Back to top

Még több izgalom a soponyai Ökoturisztikai Központban

Harmadszor rendezi meg a VADEX Mezőföldi Zrt. és az Országos Magyar Vadászkamarával a CACT Országos Vizsla Főversenyt Soponyán, az Ökoturisztikai Központ területén. Az október 12-13-i versenyt követő vasárnap pedig közönségnapra várják az érdeklődőket.

Vasárnap tartja idei trófeaszemléjét a VADEX Zrt., a Magyar Vadgazdálkodók Egyesületének szervezésében pedig Károlyi emlékkonferenciát rendeznek. Bemutatkozik a Gilice Erdészeti Erdei Iskola, lesz íjászat, agárbemutató és agárfuttatás. Az Ökocentrum Erdészeti és Vadászati múzeuma és nagyvadbemutató kertje is nyitva áll a nagyközönség előtt! 

Fotó: vadex
Az előző kétnapos verseny ünnepélyes eredményhirdetése előtt a nagyközönség is láthatja a főverseny kollektív kutyás feladatait:

hogyan hozzák el a kutyák a dúvadat az akadályból és hogyan viselkednek a lőálláson.

A Főverseny történetét bemutató tárlat egész nap látható, ahogyan a „Vizsla, a mindentudó” gyermekrajz-pályázat alkotásaiból összeállított válogatás is.

A Károlyi emlékkonferencia a fejezetek a főnemesi családok mindennapjaiból konferenciasorozat része. Elismert szakemberek mutatják be a Károlyi családot, egyebek közt a levéltára alapján, és sok érdekes részletet tudhatnak meg a jelenlévők a család Fejér megyei szerepéről, a fehérvárcsurgói és a tótmegyeri kastélyukról.

Forrás: 
VADEX Zrt.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Eb a vadász kutya nélkül I.

A kutya már ősidők óta az ember hű társa. Ragaszkodása és alázatossága páratlan az ember-állat kapcsolataiban, és a változó világhoz való alkalmazkodása is egyedülálló. Szőrös barátainkat elkezdtük tenyészteni, majd keresztezni a különböző fajtákat, de ez sokszor megütötte a túltenyésztés mércéjét. Mára változatos fajták különböző kihegyezett képességekkel alkalmazhatók különféle feladatokra.

Több helyszín, végtelen sok látnivaló

A VADEX Mezőföldi Zrt. erdei iskolai programjainak két helyszín ad otthont. A Gilice Erdészeti Erdei Iskola és Óvoda foglalkozásait a soponyai Ökocentrumban, valamint a Pákozd-Sukorói Arborétumban és Vadasparkban tartjuk, ahol komoly múltra tekint vissza a környezeti nevelés.

Távvezérlésű kutyaház a Construmán

Hogy milyen a XXI. század ház körül élő állatainak elhelyezése, arra jó példát láthattunk egy kutyaházakat gyártó magyar cég standjánál az idei Construmán. Ezeket a termékeket már nemigen nevezhetnénk kutyaólaknak, hiszen hátterükben komoly mérnöki tervező és fejlesztő munka áll.

Kutyacsempész ellen emeltek vádat

Állatkínzás miatt emeltek vádat egy Magyarországon élő olasz férfi ellen, aki 56 kölyökkutyát próbált Olaszországba vinni, de a szállítási körülmények miatt az állatok nagy része elpusztult - közölte a Zala Megyei Főügyészség szóvivője szerdán az MTI-vel.

Radikális terv az inváziós emlősök kiirtására

A tudósok széleskörű hajtóvadászatot indítanának az kivadult macskák, kutyák, sertések, kecskék, patkányok és egerek ellen, hogy megvédjék azokat a kihalással veszélyeztetett állatokat, melyek miattuk kerültek a kihalás szélére.

Ezeket az ételeket semmiképp ne adjuk a kutyánknak!

A kutyák emésztőrendszere másként működik, mint az embereké. Ezért óvatosan kell bánni az ételekkel! Ami számunkra veszélytelen, nagy kárt is okozhat a kutyusunknak.

Fogadj örökbe! - útmutató menhelyi kutyusokhoz

Fogadj örökbe! címmel megjelent a Nébih új, ingyenes kiadványa, amely a kutyák örökbefogadásához nyújt átfogó segítséget a felelősen gondolkodó gazdák számára. A kötet ingyenesen letölthető a Szabad a gazdi kampány oldaláról, állatmenhelyek és gyepmesteri telepek pedig nyomtatott formában is igényelhetik.

Vérengző házi kedvencek ritkítják a nyájakat

Írországban egyre komolyabb gondokat okoznak a birkanyájakra támadó kutyák. A szakemberek szerint sok gazda nincs tisztában a kutyatartás alapvető szabályaival, amelyeket éppen ezért televíziós reklámfilmben szeretnék hangsúlyozni a közeljövőben.

Bekapcsolódnak a térségi fővadászok az erdei iskolák vadászati témájú programjaiba

Az Agrárminisztérium és az erdei iskolák közös célja, hogy az utóbbiak foglalkozásain vadászati, vadgazdálkodási témákkal is foglalkozzanak Ahhoz, hogy a tájegységi fővadászok segíteni tudják a programok megvalósítását, felkészítő erdőpedagógiai interakív előadáson vettek részt.

Felelősségteljesebb kutyatartást

Becslések szerint a világban megközelítőleg 1 milliárd eb kódorog, macskák vonatkozásában is hasonló adatokról beszélhetünk. Az esetek többségében az állattartó vagy ráun az állatra, vagy az elszökik, aminek súlyos következményei lehetnek.