Back to top

Megbízható kajszifajtákat válasszunk

Az idei tavaszi fagy után nem sok kajszifajta maradt fönn a rostán, az ültetvényekben akár teljes fagykár is előfordult. Mit tehetünk a tavaszi fagyok kivédése és a termésbiztonság növelése érdekében? a Lengyelben rendezett gyümölcstermesztési tanácskozáson Szénási Tibor kajszitermesztő osztotta meg tapasztalatait a résztvevőkkel.
Szénási Tibor
Fotó: Horváth Csilla
Aki kajsziültetvényt akar létesíteni, olyan fajtákat válasszon, amelyek a szélsőséges időjárás ellenére rendszeresen teremnek.

Az idei fagy után a Bergeron utódai, illetve a nagy hidegigényű, későn virágzó, fagytűrő amerikai kajszifajták hoztak közepes körüli termést: a Bergeval, ami korai érésű fajta lévén meglepetés volt, illetve a Kioto, a Tardicot, a Sylred, a Hargrand, a Curesia. Lehetőleg magasan fekvő területre, északi lejtőre telepítsenek, és ügyeljenek a tápanyagellátásra.

Öntözni is kell a kajszit, a Szénási Tibor által használt mikroszórófejes rendszerrel nagy melegben hűteni lehet a növényeket, illetve színező öntözésre is alkalmas.

Tavaly kilenc alkalommal öntöztek, egy-egy fára 120-140 liter vizet adagoltak.

Az idén csak azért indították be az öntözőberendezést, hogy ne algásodjon el nagyon a víztározó.

Kioto kajszifajta
Fotó: Horváth Csilla
Az értékes gyümölcsöt megéri védeni a fagytól és a jégtől, amire fagyvédelmi gyertyákat, valamint jégvédő hálót használ Szénási Tibor. Figyelmeztetett arra, hogy a jégvédő háló alatt nem válik be a váza koronaforma, hanem orsó koronát kell kialakítani.

Fontos technológiai elem a metszés, amivel befolyásolhatjuk a fa kiterjedését, a hozamot és a termés méretét, valamint növekedésre vagy terméshozásra lehet késztetni a fákat.

Érdemes áttérni a gépi metszésre, mondta saját gyakorlatára alapozva a szakember. Idős ültetvényben géppel metsz és csak háromévente igazítják ki kézzel a koronákat, a fiatal, korszerű ültetvényekben pedig gépi előmetszésre alapoznak. Pirosbimbós állapottól kötődés utánig, illetve július végétől augusztus végéig metszenek, és igyekeznek a gyümölcsritkítást is letudni ezzel a beavatkozással, mert a kézi ritkítás sokkal drágább. Környékbeli gazdákkal most azon gondolkodnak, hogy közösen beszereznek egy virágritkító gépet.

Hargrand kajszifajta
Fotó: Horváth Csilla
Tapasztalatai alapján azt javasolja Szénási Tibor, hogy kajsziültetvényt 200 méternél magasabb területre ültessünk, és válasszunk korszerű, jól értékesíthető fajtát. Fontos a logisztikai háttér, ami lehet saját, vagy érdemes egy nagyobb szervezethez csatlakozni, amelyik rendelkezik a termékkezeléshez szükséges felszereléssel és van piaca is. Korszerű ültetvényben magától értetődő az öntözés és a fagyvédelem, emellett törekedni kell a művelési költségek minimalizálására.

Gondosan kell ügyelni arra, hogy a fapusztulás mértéke ne haladja meg a 10 százalékot, ami hosszú távon már kockázatossá teszi a gazdálkodást. Számos összetevője van a kajszipusztulásnak: okozhatják gombás és baktériumos betegségek, vagy a fitoplazma. A kórokozók vektorok közvetítésével, illetve sebeken, mechanikai sérüléseken át fertőzhetnek. Általában az első nagy termés után ugrik meg a fapusztulás mértéke az ültetvényekben, idősebb korban már beáll egy többé kevésbé állandó szintre.

Fiatal ültetvényben tehát figyeljünk nagyon a megelőzésére, könnyű kapát, tárcsát használjunk sorművelésre, hogy ne sértsük meg a fákat, és

rendszeresen permetezzünk rézzel, lehetőleg a felszívódó változatokkal, mint a Sergomil, a Scudo, a Damisol rézaminkomplex. A fa ellenálló képességét erősíthetjük biostimulátorokkal mint a Kendal, a Boundary vagy a Hunter.

Régóta tudjuk, hogy mennyire fontos a sebek lezárása és fertőtlenítése, de csináljuk is meg, hangsúlyozta Szénási Tibor. A növényvédelem során pedig virágzás előtt és után permetezzünk a szilva-levélbolha ellen.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növényvédő méhek

A Bee Vectoring Technology (BVT) kanadai agrotechnológiai startup cég sikeresen kifejlesztette a növényvédő szerek kipermetezés helyett méhek általi kijuttatásának módszerét.

Genetikusan kék rózsa

A kertészek már évszázadokkal ezelőtt szerettek volna kék rózsát nemesíteni, eddig sikertelenül. Ám most, a korszerű biotechnológiai eljárásoknak köszönhetően lehetőség nyílik arra, hogy kékes árnyalatú rózsa virítson a kertekben.

Mit kell tudni a poloskákról?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összegyűjtötte a poloskákkal kapcsolatos főbb tudnivalókat és a „bogárinvázióval” szembeni védekezés hatékony módjait.

A nyulak is szenvednek a melegtől - és romlanak a szaporasági mutatók

Az utóbbi időben a híradásokban és szakmai körökben egyre gyakrabban esik szó a globális felmelegedésről és ennek hatásairól. A mezőgazdaságon belül a növénytermesztést sújtja legjobban az időjárás kiszámíthatatlan változása. Az állattenyésztés elszenvedője, de részben felelőse is a klímaváltozásnak.

Végre! Nem barnul a saláta vágási felülete

A zöldségek közül – a szó szoros értelmében – a salátafélék választéka a legszínesebb. Már a hagyományos fejes salátából is megjelentek a piros levelűek, a lollo, a tögylevelű, a batávia, a római típusból pedig szinte követhetetlen a választék bővülése. A salátafogyasztás divatos, és a vásárlók nagy örömére, az utóbbi években folyamatosan újabb típusok bővítik a kínálatot.

Trendivé kell tenni a zöldség- és gyümölcsfogyasztást

Lezárult az Európai Friss Kalandok programsorozata. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Interfel francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet közös kampányának célja, hogy a kisgyermekes családok körében növelje a friss zöldség- és gyümölcsfogyasztás mennyiségét.

Növényvédelmi előrejelzés – jön a mezei pocok

A mezei pocok ez idáig sem a szántóföldön, sem pedig a gyümölcsös ültetvényekben nem okozott gondot. Most azonban fordulat állt be, mindenütt aktivizálódását lehet megfigyelni. Jelentős, gócos kolóniák alakultak ki a füvesített sorközökben, ahol semmi sem gátolja a szaporodását.

EU kampány az uniós élelmiszerek népszerűsítésére

Az Európai Bizottság az Európai Unió (EU) mezőgazdasági költségvetéséből 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte - közölte az uniós bizottság.

Ökotudatos évelőkertészet

A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége (Makeosz) idei őszi szakmai útját Németországba szervezte. A tanulmányút során fölkeresték a Gaißmayer évelőkertészetet is. Egyik tulajdonosa, Dieter Gaißmayer mutatta be az üzemet a huszonöt magyar szakembernek.

FruitVeB: a zöldségtermés a tavalyihoz hasonlóan, 1,9 millió tonna körül lehet

Néhány zöldségfélét, köztük a paprikaféléket és a zöldborsót ugyan károsította a hosszú aszályos időjárás, a csemegekukoricának ugyanakkor jót tett a meleg, rekordtermés várható. A zöldségtermés az idén megközelítheti a tavalyihoz hasonló 1,9 millió tonnát, a mennyiséget azonban októberi időjárás még akár 5 százalékkal is befolyásolhatja.