Back to top

Megbízható kajszifajtákat válasszunk

Az idei tavaszi fagy után nem sok kajszifajta maradt fönn a rostán, az ültetvényekben akár teljes fagykár is előfordult. Mit tehetünk a tavaszi fagyok kivédése és a termésbiztonság növelése érdekében? a Lengyelben rendezett gyümölcstermesztési tanácskozáson Szénási Tibor kajszitermesztő osztotta meg tapasztalatait a résztvevőkkel.
Szénási Tibor
Fotó: Horváth Csilla
Aki kajsziültetvényt akar létesíteni, olyan fajtákat válasszon, amelyek a szélsőséges időjárás ellenére rendszeresen teremnek.

Az idei fagy után a Bergeron utódai, illetve a nagy hidegigényű, későn virágzó, fagytűrő amerikai kajszifajták hoztak közepes körüli termést: a Bergeval, ami korai érésű fajta lévén meglepetés volt, illetve a Kioto, a Tardicot, a Sylred, a Hargrand, a Curesia. Lehetőleg magasan fekvő területre, északi lejtőre telepítsenek, és ügyeljenek a tápanyagellátásra.

Öntözni is kell a kajszit, a Szénási Tibor által használt mikroszórófejes rendszerrel nagy melegben hűteni lehet a növényeket, illetve színező öntözésre is alkalmas.

Tavaly kilenc alkalommal öntöztek, egy-egy fára 120-140 liter vizet adagoltak.

Az idén csak azért indították be az öntözőberendezést, hogy ne algásodjon el nagyon a víztározó.

Kioto kajszifajta
Fotó: Horváth Csilla
Az értékes gyümölcsöt megéri védeni a fagytól és a jégtől, amire fagyvédelmi gyertyákat, valamint jégvédő hálót használ Szénási Tibor. Figyelmeztetett arra, hogy a jégvédő háló alatt nem válik be a váza koronaforma, hanem orsó koronát kell kialakítani.

Fontos technológiai elem a metszés, amivel befolyásolhatjuk a fa kiterjedését, a hozamot és a termés méretét, valamint növekedésre vagy terméshozásra lehet késztetni a fákat.

Érdemes áttérni a gépi metszésre, mondta saját gyakorlatára alapozva a szakember. Idős ültetvényben géppel metsz és csak háromévente igazítják ki kézzel a koronákat, a fiatal, korszerű ültetvényekben pedig gépi előmetszésre alapoznak. Pirosbimbós állapottól kötődés utánig, illetve július végétől augusztus végéig metszenek, és igyekeznek a gyümölcsritkítást is letudni ezzel a beavatkozással, mert a kézi ritkítás sokkal drágább. Környékbeli gazdákkal most azon gondolkodnak, hogy közösen beszereznek egy virágritkító gépet.

Hargrand kajszifajta
Fotó: Horváth Csilla
Tapasztalatai alapján azt javasolja Szénási Tibor, hogy kajsziültetvényt 200 méternél magasabb területre ültessünk, és válasszunk korszerű, jól értékesíthető fajtát. Fontos a logisztikai háttér, ami lehet saját, vagy érdemes egy nagyobb szervezethez csatlakozni, amelyik rendelkezik a termékkezeléshez szükséges felszereléssel és van piaca is. Korszerű ültetvényben magától értetődő az öntözés és a fagyvédelem, emellett törekedni kell a művelési költségek minimalizálására.

Gondosan kell ügyelni arra, hogy a fapusztulás mértéke ne haladja meg a 10 százalékot, ami hosszú távon már kockázatossá teszi a gazdálkodást. Számos összetevője van a kajszipusztulásnak: okozhatják gombás és baktériumos betegségek, vagy a fitoplazma. A kórokozók vektorok közvetítésével, illetve sebeken, mechanikai sérüléseken át fertőzhetnek. Általában az első nagy termés után ugrik meg a fapusztulás mértéke az ültetvényekben, idősebb korban már beáll egy többé kevésbé állandó szintre.

Fiatal ültetvényben tehát figyeljünk nagyon a megelőzésére, könnyű kapát, tárcsát használjunk sorművelésre, hogy ne sértsük meg a fákat, és

rendszeresen permetezzünk rézzel, lehetőleg a felszívódó változatokkal, mint a Sergomil, a Scudo, a Damisol rézaminkomplex. A fa ellenálló képességét erősíthetjük biostimulátorokkal mint a Kendal, a Boundary vagy a Hunter.

Régóta tudjuk, hogy mennyire fontos a sebek lezárása és fertőtlenítése, de csináljuk is meg, hangsúlyozta Szénási Tibor. A növényvédelem során pedig virágzás előtt és után permetezzünk a szilva-levélbolha ellen.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Iskolatej, iskolagyümölcs – Jelentős uniós támogatás a következő tanévben is

Az európai uniós iskolaétkeztetési program keretében 2019 és 2020 folyamán EU-szerte több millió gyermek fog majd tejet, gyümölcsöt és zöldséget kapni, Magyarország 5,7 millió eurós támogatásban részesül.

Gazdaság, génbank és gyakorlati helyszín egy helyen

A magyar mezőgazdaságnak szinte nincs olyan ágazata, amelyet a Georgikon Tanüzemben nem művelnek. Amellett, hogy termelnek, gazdálkodnak, génbankként és az egyetem hallgatóinak gyakorlati képzésének helyszíneként működnek, szakmai kísérleteikkel a környékbeli gazdákat is segítik.

Drasztikus esés a fagyasztott meggy kereskedelemében

Globális szinten 2018-ban 17,6%-kal csökkent a fagyasztott meggy kereskedelme a legfőbb termelő ország exportjának csökkenése miatt. A NAK piaci pillanatképe.

Fagykár és aszály a Délvidéken

A március utolsó hetében jelentkezett -6-8 Celsius-fokos fagy felkészületlenül érte a délvidéki gyümölcstermelők többségét. Elmaradt a nagyszülők idejében még rendre elvégzett füstöléses védekezés.

Ellenőrizetlen import

Spanyol- és Görögországból, illetve az EU-n kívüli országokból, közöttük főleg Albániából és Marokkóból tetemes mennyiségben özönlik olcsó szamóca az olasz piacra, ellehetetlenítve ezzel a délolasz termelőket.

Lecsap a fajtarendőrség

A Fleuroselect nemzetközi dísznövény fajtaoltalmi, fajtavizsgálati és promóciós szervezet cserepes dísznövény- és egynyárinövény-nemesítő tagjai kampányt indítottak a védett fajták illegális szaporítása ellen.

Csúszásmentes, hűthető, fűthető padlóelemek

Különleges padlóborításokat, fűtött és hűtött rácspadozatot fejlesztett sertésistállókba a Fournier francia cég. A már szabadalmaztatott megoldás, a Modulo-Therm padozat lehetővé teszi az optimális hőmérsékletű - hűthető, fűthető - zónák tetszés szerinti kialakítását a sertésistállókban.

Ökológiai vagy bio?

Az ökológiai vagy biotermesztés fogalmának tisztázása igen időszerű, hiszen nemcsak a hazai termesztésben, hanem a külföldi megnevezésekben is sokszor zavaros a két módszer megkülönböztetése.

Rekordszinten az európai almakészlet

Idén március elején 12 éve nem tapasztalt mennyiségű almakészlet volt még az európai tárolókban. Az Alma és Körte Világszövetség (WAPA) adatai szerint március elsején közel 3,1 millió tonna alma vár értékesítésre. Ez több mint másfélszer annyi, mint egy évvel korábban ugyanebben az időpontban, amikor csaknem 1,8 millió tonna alma maradt az európai termelők tárolóiban.

Mobil borfogyasztási szokások: vásárlást segítő applikációk

A borvilág dinamikus terület, folyton mozgásban és változásban van. A Bloomberg 2018-ban végzett felmérést a trendeket keresve, és érdekes megállapításokat tett.