Back to top

Megbízható kajszifajtákat válasszunk

Az idei tavaszi fagy után nem sok kajszifajta maradt fönn a rostán, az ültetvényekben akár teljes fagykár is előfordult. Mit tehetünk a tavaszi fagyok kivédése és a termésbiztonság növelése érdekében? a Lengyelben rendezett gyümölcstermesztési tanácskozáson Szénási Tibor kajszitermesztő osztotta meg tapasztalatait a résztvevőkkel.
Szénási Tibor
Fotó: Horváth Csilla
Aki kajsziültetvényt akar létesíteni, olyan fajtákat válasszon, amelyek a szélsőséges időjárás ellenére rendszeresen teremnek.

Az idei fagy után a Bergeron utódai, illetve a nagy hidegigényű, későn virágzó, fagytűrő amerikai kajszifajták hoztak közepes körüli termést: a Bergeval, ami korai érésű fajta lévén meglepetés volt, illetve a Kioto, a Tardicot, a Sylred, a Hargrand, a Curesia. Lehetőleg magasan fekvő területre, északi lejtőre telepítsenek, és ügyeljenek a tápanyagellátásra.

Öntözni is kell a kajszit, a Szénási Tibor által használt mikroszórófejes rendszerrel nagy melegben hűteni lehet a növényeket, illetve színező öntözésre is alkalmas.

Tavaly kilenc alkalommal öntöztek, egy-egy fára 120-140 liter vizet adagoltak.

Az idén csak azért indították be az öntözőberendezést, hogy ne algásodjon el nagyon a víztározó.

Kioto kajszifajta
Fotó: Horváth Csilla
Az értékes gyümölcsöt megéri védeni a fagytól és a jégtől, amire fagyvédelmi gyertyákat, valamint jégvédő hálót használ Szénási Tibor. Figyelmeztetett arra, hogy a jégvédő háló alatt nem válik be a váza koronaforma, hanem orsó koronát kell kialakítani.

Fontos technológiai elem a metszés, amivel befolyásolhatjuk a fa kiterjedését, a hozamot és a termés méretét, valamint növekedésre vagy terméshozásra lehet késztetni a fákat.

Érdemes áttérni a gépi metszésre, mondta saját gyakorlatára alapozva a szakember. Idős ültetvényben géppel metsz és csak háromévente igazítják ki kézzel a koronákat, a fiatal, korszerű ültetvényekben pedig gépi előmetszésre alapoznak. Pirosbimbós állapottól kötődés utánig, illetve július végétől augusztus végéig metszenek, és igyekeznek a gyümölcsritkítást is letudni ezzel a beavatkozással, mert a kézi ritkítás sokkal drágább. Környékbeli gazdákkal most azon gondolkodnak, hogy közösen beszereznek egy virágritkító gépet.

Hargrand kajszifajta
Fotó: Horváth Csilla
Tapasztalatai alapján azt javasolja Szénási Tibor, hogy kajsziültetvényt 200 méternél magasabb területre ültessünk, és válasszunk korszerű, jól értékesíthető fajtát. Fontos a logisztikai háttér, ami lehet saját, vagy érdemes egy nagyobb szervezethez csatlakozni, amelyik rendelkezik a termékkezeléshez szükséges felszereléssel és van piaca is. Korszerű ültetvényben magától értetődő az öntözés és a fagyvédelem, emellett törekedni kell a művelési költségek minimalizálására.

Gondosan kell ügyelni arra, hogy a fapusztulás mértéke ne haladja meg a 10 százalékot, ami hosszú távon már kockázatossá teszi a gazdálkodást. Számos összetevője van a kajszipusztulásnak: okozhatják gombás és baktériumos betegségek, vagy a fitoplazma. A kórokozók vektorok közvetítésével, illetve sebeken, mechanikai sérüléseken át fertőzhetnek. Általában az első nagy termés után ugrik meg a fapusztulás mértéke az ültetvényekben, idősebb korban már beáll egy többé kevésbé állandó szintre.

Fiatal ültetvényben tehát figyeljünk nagyon a megelőzésére, könnyű kapát, tárcsát használjunk sorművelésre, hogy ne sértsük meg a fákat, és

rendszeresen permetezzünk rézzel, lehetőleg a felszívódó változatokkal, mint a Sergomil, a Scudo, a Damisol rézaminkomplex. A fa ellenálló képességét erősíthetjük biostimulátorokkal mint a Kendal, a Boundary vagy a Hunter.

Régóta tudjuk, hogy mennyire fontos a sebek lezárása és fertőtlenítése, de csináljuk is meg, hangsúlyozta Szénási Tibor. A növényvédelem során pedig virágzás előtt és után permetezzünk a szilva-levélbolha ellen.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csonthéjba zárt egészség

Ki ne szeretne karcsú alakot, szép és egészséges hajat, selymes tapintású, rugalmas bőrt és friss memóriát? A csipszek, édességek és egyéb „rágcsák” helyett fogyasszanak dióféléket és olajos magvakat. Hogy melyek felelnek meg a legjobban a fent vázolt céloknak?

"Bébiétel minőségű" TÉSZ termelés: talpra állás a gáncs után

A Penta Família Szövetkezet bizonyára jól dolgozik. Tevékenységük hasznosságának talán az a legerősebb bizonyítéka, hogy a szövetkezetbe többen is szeretnének belépni – csakhogy erre nincs mód egy ideje. Nem zárkóznak el előle, de ahhoz ragaszkodnak, hogy az új jelentkezőnek két ajánlója legyen, és hogy meggyőződhessenek róla, hogy nem csupán afféle „támogatásvadász” a jelentkező, hanem valódi termelő.

Ipari mennyiségek: az almasűrítmény számai

A világon 1,6 millió tonna almasűrítményt készítenek, körülbelül a harmadát Európában. Kontinensünkön 12 millió tonna alma terem, annak a harmada ipari. A legnagyobb almatermést Lengyelország hozza, náluk 300-350 ezer tonna sűrítmény készül, hazánkban 50 ezer tonna. Ennek a mennyiségnek a gazdaságossági oldalát járta körül előadásában Apáti Ferenc a FruitVeB tanácskozásán, Mátraházán.

Sok az alma és nem fogy

Az egy évvel ezelőttinél 30-50 százalékkal alacsonyabb árakon is a szokásosnál jóval kisebb ütemben fogy a hűtőházakból az étkezési alma, ráadásul nagy tételekről derül ki, hogy a minőségük romlása miatt már csak ipari célú felhasználásra alkalmasak - mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Világgazdaságnak.

Téli felkészülés a gyümölcsösökben

Még a tél közepén járunk, de a nagy kertekben megkezdődött a munka. Néhol még látni a száraz ágakon szüretkor fennmaradt almamúmiát, de az örök körforgás nem áll meg, sokfelé megkezdődött az idei termés előkészítése a gyümölcsösökben és a szőlőkben. A metszés.

Olcsóbb gyümölcs, drágább zöldség, és a munkaerőhiány

Tavaly sokféle nyavalya sújtotta a mezőgazdaságot és annak egyik nagyon fontos ágát, a kertészetet is. Az ezutáni kilátásokról foglaltuk össze szakértőnk, ifjabb Csizmadia György álláspontját.

A lebomló fürttartót is díjazták a franciák

Január közepén már 33. alkalommal nyitotta meg kapuit a SIVAL nemzetközi növénytermesztési kiállítás Angers-ban. A több mint 3 hektáros pavilonokban 640 kiállító termékeivel, szolgáltatásaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Ahogyan minden évben, most is nagy hangsúlyt helyeztek a rendezők az innovatív megoldások bemutatására, különösen a környezetet, felhasználókat kímélő újításokra.

"Befogott" napsugarakkal a kártevők ellen

A gazdálkodóknak gyakran kell kémiai talajfertőtlenítőket használniuk. Ezek a szerek széles körű biocidek, ami azt jelenti, hogy a kártevők mellett a hasznos mikroorganizmusokat is pusztítják. Sok háztáji kertész ismeri a talajszolarizáció hatékonyságát. A nedves talajra terített átlátszó műanyag-fóliával befogható a napsugárzás, mely még a talajban élő kártevőket is elpusztítására.

Jókor jött a hideg és a hó a gazdáknak

Jókor jött a hideg, állítják a mezőgazdasági termelők és ezzel egyetértenek Tolna megye méhészei is. Az őszi vetéseket vékony rétegben ugyan, de hó borította. A gazdák bíznak benne, hogy még jelentős mennyiségű hó vagy eső esik tavaszig, ugyanis legalább két havi mennyiségű csapadékkal „adós” a természet.

Szőlőoltványok hazai kézből

Hazánkban mintegy 65 ezer hektár szőlőt tartunk nyilván, ennek 3 százalékos amortizációjával számolva évente legalább kétezer hektár ültetvényt kellene felújítani. Magyarországon az elmúlt években ugyan megugrott az oltványok iránti kereslet, ám nagy kérdés, miért nem hazai szaporítóanyagot vásárolnak a termelők?