Back to top

Miért olyan meglepően drága a fejes vagy a kelkáposzta a pultokon?

A káposztafélék tömegtermékek, melyeket általában alacsony ár jellemez. Idén azonban soha nem látott magasságba emelkedett a termelői és fogyasztói áruk is. Mi vezetett idáig?

Az áremelkedést egyértelműen a túlkereslet okozza. Kevés a káposzta a piacon, mert

a szokásosnál is nagyobb mértékű káposztamoly inváziótól az idén sok kertész nem tudta megvédeni az állományát.

A váratlanul érkező esők miatt ugyanis nem permetezhetett időben és az engedélyezett készítmények választéka is szűkös. A kártevők sebet ütöttek a növényeken, az legyengítette őket és utat nyitott a xantomonászos feketeerűség betegségnek, főként ott, ahol fölülről öntöztek. Tapasztalatok szerint tíz káposztaterületből hatban látható a xantomonászos fertőzés, a beteg termések pedig zömmel értékesíthetetlenek. Még a fejes káposztánál is nehezebb volt idén piacos kelkáposztát termeszteni. Ez a faj ugyanis érzékenyebb a xantomonászos fertőzésre és a liszteske is jobban szereti. A molytetvek imágói előszeretettel megbújnak a levélfonákon a hólyagok tövében. 

Fotó: Rimóczi Irén
Ez az egyik oka annak, hogy nem lesznek csúcstermések, a várt országos mennyiségnek csak körülbelül a 60 százalékát takarítják be, tudtuk meg Kovács Árontól, a Rijk Zwaan káposztafélék termékfelelősétől. Az is igaz persze, hogy

eleve kisebb területre ültettek káposztaféléket,

az előző 3-4 évben ugyanis alacsony volt az áruk, nem lehetett kellő nyereséget elérni velük, ám ami még ennél is nagyobb baj, hogy mind nehezebb megbízható munkaerőt alkalmazni. Mindezek együtt okozzák, hogy most az ilyenkor szokásosnak a kétszerese-háromszorosa a káposzta termelői ára. A kertészek szabadulnak az árutól, illetve csak a leszerződött mennyiségeket tartják meg, tárolják be.

Attól ugyanakkor nem kell tartaniuk a kertészeknek, hogy a piaci dömping letöri az árat, mert külföldről is kevesebb áru érkezik

- tudtuk meg. Kifejezetten meleg volt a nyár Hollandiában, Észak-Németországban és Lengyelországban is. Olyan területeken mértek 36 C-ot, és tapasztaltak szárazságot, ahol előtte az öntözés szóba sem került. A holland kertészek az idén öntözőrendszert telepítettek, a meleggel azonban nem tudnak mit tenni. Németországban gyenge termés várható, és legalább egy hónapot késik a betakarítás.

fejes káposzta
Fotó: Rimóczi Irén

A közepes vagy elfogadható terméssel, felvevő piaccal rendelkező kertészek tehát jó szezont zárhatnak, és a káposztafélék magas ára a vártnál jóval kevesebb termést betakarító termelőknek is ellensúlyozza valamelyest a kisesést. A termelők egy része azonban sokat veszít.

A savanyítósok is drágán veszik a káposztát, és mivel a többi alapanyagból (paprika, uborka) sincs túlkínálat,

várhatóan a savanyított termékekhez is magasabb áron jutnak majd a fogyasztók.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sok lúd disznót győz?

Miközben a baromfi ára emelkedett, a sertés termelői ára 10 százalékkal volt alacsonyabb az elmúlt évben, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH tájékoztatójából.

47 millió tonna gyümölcs termett Európában

A közelmúltban Berlinben lebonyolított Fruit Logistica szakvásár kiváló alkalmat adott az elmúlt év gyümölcs- és zöldségtermeléséről és –kereskedeleméről szóló leltár elkészítéséhez.

Elszállnak az élelmiszerárak Ausztriában

Nyugati szomszédainknál 2011 óta 6 százalékponttal gyorsabban emelkedtek az árak az euró-övezet átlagánál, s e különbséghez a regionális élelmiszerek jelentős drágulása is hozzájárult.

Csúcsot döntött a skót whisky exportja

Kiemelkedően jó évet zártak a skót whiskyt előállítók és exportálók.Tavaly mind mennyiségében, mind értékében megdőlt az eddigi eladási rekord, s ezzel a kőolajat nem számítva, a brit exportbevétel 1 százaléka származott a skót whisky értékesítéséből.

Ködös Albion – ugrás az ismeretlenbe?

Nem oszlik, sőt inkább egyre sűrűbb a Londont borító legendás köd. A brit parlament példátlan többséggel utasította el január közepén az immár két éve formálódó, az Európai Unióból való kilépésnek szervezett keretet adó, a kilépés feltételeit megfogalmazó megállapodástervezetet. Az ellenzék túl puhának, a kormánypártiaknak pedig túl keménynek találták az Európai Bizottság konszenzusát bíró menetrendet.

A német élelmiszeripar az aszály és a Brexit árnyékában

„A német mezőgazdaság számára a legfőbb prioritás a nyitott piac fenntartása az Egyesült Királysággal”, mondta Joachim Rukwied, a Német Parasztszövetség (DBV) elnöke egy, a közelmúltban az ágazat helyzetéről tartott sajtótájékoztatón.

KSH: jelentősen drágult a gabona tavaly

A mezőgazdasági termelői árak tavaly decemberben 2017 azonos időszakához képest 5,8 százalékkal nőttek. A gyümölcsök ára 15 százalékkal mérséklődött, ezen belül az alma ára számottevően, 27 százalékkal. A burgonya ára 44, a zöldségféléké 30, a paradicsomé 22 százalékkal emelkedett, a vöröshagymáé pedig majdnem duplájára nőtt.

Egy év alatt az élelmiszerek ára 4,7 százalékkal nőtt

Tavaly decemberben átlagosan 2,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az egy évvel korábbiakhoz képest, azaz tovább lassult az infláció az októberi 3,8, és a novemberi 3,1 százalékos ütemről.

Drágulnak az élelmiszerek

A tejtermékek, a növényi olajok és a cukor hajtotta az áremelkedést januárban a globális piacokon, míg a búza és a kukorica esetében csendes hónap volt a legutóbbi. Az ENSZ élelmezésügyi szervezete szerint ugyanakkor az átlagárak 1,8 százalékkal nőttek.

Idén csökken az orosz részesedés a globális búzapiacon

Oroszország részesedése a globális búzapiacon 19 százalékra csökken a június végéig tartó folyó mezőgazdasági évben az egy évvel korábbi 23 százalékról.