Back to top

Miért olyan meglepően drága a fejes vagy a kelkáposzta a pultokon?

A káposztafélék tömegtermékek, melyeket általában alacsony ár jellemez. Idén azonban soha nem látott magasságba emelkedett a termelői és fogyasztói áruk is. Mi vezetett idáig?

Az áremelkedést egyértelműen a túlkereslet okozza. Kevés a káposzta a piacon, mert

a szokásosnál is nagyobb mértékű káposztamoly inváziótól az idén sok kertész nem tudta megvédeni az állományát.

A váratlanul érkező esők miatt ugyanis nem permetezhetett időben és az engedélyezett készítmények választéka is szűkös. A kártevők sebet ütöttek a növényeken, az legyengítette őket és utat nyitott a xantomonászos feketeerűség betegségnek, főként ott, ahol fölülről öntöztek. Tapasztalatok szerint tíz káposztaterületből hatban látható a xantomonászos fertőzés, a beteg termések pedig zömmel értékesíthetetlenek. Még a fejes káposztánál is nehezebb volt idén piacos kelkáposztát termeszteni. Ez a faj ugyanis érzékenyebb a xantomonászos fertőzésre és a liszteske is jobban szereti. A molytetvek imágói előszeretettel megbújnak a levélfonákon a hólyagok tövében. 

Fotó: Rimóczi Irén
Ez az egyik oka annak, hogy nem lesznek csúcstermések, a várt országos mennyiségnek csak körülbelül a 60 százalékát takarítják be, tudtuk meg Kovács Árontól, a Rijk Zwaan káposztafélék termékfelelősétől. Az is igaz persze, hogy

eleve kisebb területre ültettek káposztaféléket,

az előző 3-4 évben ugyanis alacsony volt az áruk, nem lehetett kellő nyereséget elérni velük, ám ami még ennél is nagyobb baj, hogy mind nehezebb megbízható munkaerőt alkalmazni. Mindezek együtt okozzák, hogy most az ilyenkor szokásosnak a kétszerese-háromszorosa a káposzta termelői ára. A kertészek szabadulnak az árutól, illetve csak a leszerződött mennyiségeket tartják meg, tárolják be.

Attól ugyanakkor nem kell tartaniuk a kertészeknek, hogy a piaci dömping letöri az árat, mert külföldről is kevesebb áru érkezik

- tudtuk meg. Kifejezetten meleg volt a nyár Hollandiában, Észak-Németországban és Lengyelországban is. Olyan területeken mértek 36 C-ot, és tapasztaltak szárazságot, ahol előtte az öntözés szóba sem került. A holland kertészek az idén öntözőrendszert telepítettek, a meleggel azonban nem tudnak mit tenni. Németországban gyenge termés várható, és legalább egy hónapot késik a betakarítás.

fejes káposzta
Fotó: Rimóczi Irén

A közepes vagy elfogadható terméssel, felvevő piaccal rendelkező kertészek tehát jó szezont zárhatnak, és a káposztafélék magas ára a vártnál jóval kevesebb termést betakarító termelőknek is ellensúlyozza valamelyest a kisesést. A termelők egy része azonban sokat veszít.

A savanyítósok is drágán veszik a káposztát, és mivel a többi alapanyagból (paprika, uborka) sincs túlkínálat,

várhatóan a savanyított termékekhez is magasabb áron jutnak majd a fogyasztók.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Már a gyapjú sem a régi

Hetek óta esik a gyapjú ára Ausztráliában, amely mára a 20 dolláros lélektani határ alá is benézett. A nagy birkatartónak számító ország egyre komolyabb versenytársakkal néz szembe.

Élénkülő agrárkapcsolatok Magyarország és Belarusz között

Belarusz nagykövetét, Aliaksandr Khainouskit fogadta hivatalában Nagy István agrárminiszter. A felek a két ország közötti kapcsolatok fejlesztéséről folytattak megbeszélést, továbbá egyeztettek a Magyar-Belorusz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság soron következő ülése előtt.

Szépen araszol fölfelé a vágójuh ára

Augusztusban – 2017 azonos hónapjához képest – a vágójuh ára kilónként 38, a vágómarháé pedig 2 forinttal nőtt, ugyanakkor a vágósertésé 41 forinttal visszaesett. A vágóbaromfiért és a nyerstejért 1-1, az étkezési tojásért pedig 2 Ft-tal fizettek kevesebbet.

A búza ára 15 százalékkal magasabb az előző évinél

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2018 I-VIII. hónapokban - az előző évhez képest - az agrártermékek termelőiár-szintje 1,7 százalékkal nőtt. Ezen belül a növénytermesztési és a kertészeti termékek ára 3,9 százalékkal emelkedett, az élő állatok és az állati termékeké viszont 1,9 százalékkal csökkent.

Mindig úttörő volt a Varga Pincészet

Nem hiányzott a vállalkozó szellem Varga Péter családjából, derült ki az egyik legnagyobb hazai borászat, a Varga Pincészet 25 évét bemutató sajtótájékoztatón. A cégtulajdonos az első hazai magánvállalkozók között volt, és már gyakorlottként vásárolta meg a Badacsonyi Állami Gazdaság pincészetét, hogy negyedszázad alatta legnagyobb hazai borászattá fejlessze.

Erősebb érdekképviseletre van szüksége a dohánytermelőknek Európában

A magyar és az európai dohánytermelés fennmaradása érdekében új politikai megállapodások megkötését, és az eddigieknél erősebb érdekképviselet megteremtését kell elérnie a dohánytermelőknek az Európai Unióban - jelentette ki a Madosz elnöke az Európai Dohánytermesztők Szövetségének (Unitab) kongresszusán hétfőn Brüsszelben.

Élénkülnek a magyar-kínai agrárkapcsolatok

Nagy István az Agrárminisztériumban fogadta a Kínai Népi Gyűlés Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának delegációját. A találkozó során a felek a Magyarország és Kína agrárkapcsolatait érintő aktuális kérdéseket vitatták meg.

FruitVeB: a zöldségtermés a tavalyihoz hasonlóan, 1,9 millió tonna körül lehet

Néhány zöldségfélét, köztük a paprikaféléket és a zöldborsót ugyan károsította a hosszú aszályos időjárás, a csemegekukoricának ugyanakkor jót tett a meleg, rekordtermés várható. A zöldségtermés az idén megközelítheti a tavalyihoz hasonló 1,9 millió tonnát, a mennyiséget azonban októberi időjárás még akár 5 százalékkal is befolyásolhatja.

Tisztul a kép a KAP körül, de vannak még fehér foltok

A Copa-Cogeca (CC) 2018. október 10-12. között Linzben megrendezett Európai Gazdálkodói Kongresszusa olyan stratégiai fontosságú témák megvitatására helyezte a hangsúlyt, mint a következő uniós Többéves Pénzügyi Keret (MFF), a jövőbeli Közös Agrárpolitika (KAP), nemzetközi kereskedelmi vonatkozások, illetve a Brexit következményei.

Drágulhatnak az élelmiszerek a mezőgazdasági árak emelkedése nyomán

Az élelmiszerárak emelkedését vetíti előre, hogy augusztusban 6 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak éves összehasonlításban - írta a szombati Népszava.