Back to top

Miért olyan meglepően drága a fejes vagy a kelkáposzta a pultokon?

A káposztafélék tömegtermékek, melyeket általában alacsony ár jellemez. Idén azonban soha nem látott magasságba emelkedett a termelői és fogyasztói áruk is. Mi vezetett idáig?

Az áremelkedést egyértelműen a túlkereslet okozza. Kevés a káposzta a piacon, mert

a szokásosnál is nagyobb mértékű káposztamoly inváziótól az idén sok kertész nem tudta megvédeni az állományát.

A váratlanul érkező esők miatt ugyanis nem permetezhetett időben és az engedélyezett készítmények választéka is szűkös. A kártevők sebet ütöttek a növényeken, az legyengítette őket és utat nyitott a xantomonászos feketeerűség betegségnek, főként ott, ahol fölülről öntöztek. Tapasztalatok szerint tíz káposztaterületből hatban látható a xantomonászos fertőzés, a beteg termések pedig zömmel értékesíthetetlenek. Még a fejes káposztánál is nehezebb volt idén piacos kelkáposztát termeszteni. Ez a faj ugyanis érzékenyebb a xantomonászos fertőzésre és a liszteske is jobban szereti. A molytetvek imágói előszeretettel megbújnak a levélfonákon a hólyagok tövében. 

Fotó: Rimóczi Irén
Ez az egyik oka annak, hogy nem lesznek csúcstermések, a várt országos mennyiségnek csak körülbelül a 60 százalékát takarítják be, tudtuk meg Kovács Árontól, a Rijk Zwaan káposztafélék termékfelelősétől. Az is igaz persze, hogy

eleve kisebb területre ültettek káposztaféléket,

az előző 3-4 évben ugyanis alacsony volt az áruk, nem lehetett kellő nyereséget elérni velük, ám ami még ennél is nagyobb baj, hogy mind nehezebb megbízható munkaerőt alkalmazni. Mindezek együtt okozzák, hogy most az ilyenkor szokásosnak a kétszerese-háromszorosa a káposzta termelői ára. A kertészek szabadulnak az árutól, illetve csak a leszerződött mennyiségeket tartják meg, tárolják be.

Attól ugyanakkor nem kell tartaniuk a kertészeknek, hogy a piaci dömping letöri az árat, mert külföldről is kevesebb áru érkezik

- tudtuk meg. Kifejezetten meleg volt a nyár Hollandiában, Észak-Németországban és Lengyelországban is. Olyan területeken mértek 36 C-ot, és tapasztaltak szárazságot, ahol előtte az öntözés szóba sem került. A holland kertészek az idén öntözőrendszert telepítettek, a meleggel azonban nem tudnak mit tenni. Németországban gyenge termés várható, és legalább egy hónapot késik a betakarítás.

fejes káposzta
Fotó: Rimóczi Irén

A közepes vagy elfogadható terméssel, felvevő piaccal rendelkező kertészek tehát jó szezont zárhatnak, és a káposztafélék magas ára a vártnál jóval kevesebb termést betakarító termelőknek is ellensúlyozza valamelyest a kisesést. A termelők egy része azonban sokat veszít.

A savanyítósok is drágán veszik a káposztát, és mivel a többi alapanyagból (paprika, uborka) sincs túlkínálat,

várhatóan a savanyított termékekhez is magasabb áron jutnak majd a fogyasztók.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

17 tonna feletti átlagtermés: szenvedélyük a kukorica

Ha nem is dőltek meg a korábbi rekordok, szép sikerek születtek az idei, X. Kukorica Termésversenyen. Minderről ünnepélyes keretek között számolt be a Magyar Kukorica Klub Egyesület elnöksége. A gödöllői Grassalkovich Kastélyban tartott díjátadó ünnepségen az ország öt régiójából jöttek el termelők, hogy együtt örüljenek saját és egymás sikereinek.

Nehéz helyzetben a német gazdaságok

A Német Parasztszövetség (DBV) felmérése és előrejelzése szerint, az előző évihez képest 21,8 százalékkal kevesebb gabona és repce termett az idén, és a szálas, illetve tömegtakarmányokból is rosszul alakultak a terméseredmények, és ez nehéz helyzetbe hozza a német gazdaságokat.

Kétéves mélyponton az élelmiszerár-index

Folytatták lefelé tartó menetelésüket a legfontosabb nemzetközi élelmiszer alapanyagok árai novemberben, élen a pálma- és más növényi olajokkal – adta közre az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Negyedével több pulykát eszünk az ünnepek alatt

Mintegy 20-25 százalékkal bővülhet a növekvő kereslet miatt a pulykahús belföldi forgalma az év többi hónapjához viszonyítva decemberben, és az exportnál 35-40 százalékos növekedésre számít a Magyar Pulykaszövetség.

Mézhamisítás: újratanulni Kínát

Magyarországon a méhészek körében a „kínai hamisított méz" egyfajta szitokszóvá vált, aminek már a közvéleményben is érzékelhető hatása van. Számos fogyasztó és méhész egyaránt úgy véli: a magyar méz értékesítésének egyik akadálya, hogy kínai méz „jön be" az országba. Ez persze jórészt a figyelem elterelése más, égetőbb gondokról.

Emelkedtek a karácsonyfa árak, nem is kevéssel

Megkezdődött a karácsonyfavásár, a fő kérdés pedig nyilván minden médiumban az, hogy mennyibe fog kerülni az idén, drágább lesz-e mint tavaly. Erre évek óta az volt a válasz, hogy nem. Az idén azonban némi áremelkedésről kell beszámolnunk.

Strukturális okokra vezethetők vissza a gyümölcspiaci gondok

Az idei gyümölcspiaci lehetőségeket még a tavalyi európai fagyhullám befolyásolta, mondta Apáti Ferenc, a szervezet alelnöke a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács mátraházai évértékelő tanácskozásán.

Új fejezet nyílik a magyar-libanoni agrár-külkereskedelmi kapcsolatokban

Kétoldalú egyeztetést folytatott Nagy István agrárminiszter a Libanoni Köztársaság agrárminiszterével Budapesten, az Agrárminisztériumban. A felek mezőgazdasági együttműködésről szóló tárcaközi egyetértési szándéknyilatkozatot is aláírtak, valamint megnyitották az első Magyarországon rendezett libanoni termékbemutatót.

Az olajos magvak és a tejtermékek is lehúzzák az élelmiszerárakat

Novemberben több mint kétéves mélypontra csökkentek az élelmiszerárak a világon elsősorban az olajos magvak, a tejtermékek és a szemes termékek áresése miatt.

Vannak még lehetőségek az exportban

Kedvező kamatozású hitelkonstrukciók, biztosítások és egyéb eszközök érhetők el azon a termékkörön belül, amelyekkel az EXIM igyekszik bátorítani a hazai mező- és élelmiszergazdaság résztvevőit az exportpiacokra való kilépésre – hangzott el a témában megrendezett szakmai konferencián Bábolnán.