0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Nem úszta meg Tokaj-hegyaljai borvidéken a Nébih ellenőrzést

Négynapos ellenőrzés-sorozatot tartott Nébih a Tokaj-hegyaljai borvidéken. A szakemberek az ellenőrzés során két esetben tapasztaltak olyan súlyos adminisztratív hiányosságokat, amelyek miatt az érintett egységek működését felfüggesztették.

Négynapos ellenőrzés-sorozatot tartott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Tokaj-hegyaljai borvidéken. A hatósági vizsgálat a történelmi borvidék 12 településének 25 borászati egységére – borászati és alkoholosital-előállító üzemekre, borkimérésekre, illetve más vendéglátó és kereskedelmi egységekre – terjedt ki. A szakemberek az ellenőrzés során két esetben tapasztaltak olyan súlyos adminisztratív hiányosságokat, amelyek miatt az érintett egységek működését felfüggesztették, készleteiket pedig a nyomon követhetőség biztosításához szükséges dokumentumok bemutatásáig zárolták.

Előzetesen bejelentett ellenőrzési akciót folytatott július végén és augusztus elején a Nébih – a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Pálinka Nemzeti Tanács értesítését követően – a Tokaj-hegyaljai borvidéken. A 12 településre kiterjedő vizsgálat során a hatósági szakemberek a borászatokkal együttműködve tárták fel az alkalmazott eljárások és az adminisztráció megfelelőségét a hatályos jogszabályoknak, illetve azok esetleges hiányosságait.

Az ellenőrzés célja nemcsak a hibák feltárása volt, hanem a szakmai segítségnyújtás is.

A Nébih borászati munkatársai az átfogó vizsgálat során elsősorban azt kontrollálták, hogy a Tokaji borkülönlegességek valóban megfelelnek-e a termékleírásoknak, azaz a leszüretelt aszúszemek mennyisége megfelel-e a belőlük készült minőségi kategóriákhoz szükséges mennyiségnek. Az ellenőrzés kiterjedt továbbá a készletek és az adminisztráció egyezőségére, a technológiai előírásokra, a higiéniára és a minőségbiztosítási rendszer kiemelt pontjaira.

Az ellenőrök górcső alá vették a termékek kiszerelését, az alkalmazott jelöléseket, valamint a különböző engedélyeket is,

hiszen csak ezek révén garantálható, hogy a palackok beltartalma valóban a csomagoláson feltüntetettel azonos, és a termék nyomon követhetősége a szőlőtőkétől a pohárig hiánytalan legyen. Az ellenőrzés rámutatott, hogy a vizsgált egységekben

a technológiai és adminisztrációs fegyelem jellemzően magas, bár kisebb hiányosságok több esetben előfordultak.

Ilyenkor a hatóság 8 napon belül intézkedési tervet kért az érintett vállalkozástól, amelyben az részletesen, a határidő megjelölésével kötelezettséget vállalt a feltárt hibák kijavítására.

A Nébih szakemberei a 25 ellenőrzött egységből mindössze kettőnél tapasztaltak komolyabb jogszabálysértést. Mindkét esetben számottevő adminisztrációs hiányosságokat észleltek, amelyek hitelt érdemlő pótlásáig az üzemek további működését felfüggesztették. Az érintett egységek készleteit a nyomon követhetőséghez szükséges dokumentumok bemutatásáig zárolták.

Forrás: Nébih