Back to top

Sárgarépát a poharakba

Sárgarépa termeltetési és feldolgozási tanácskozásra hívta partnereit az Austria Juice Hungary Kft. A Hajóson megtartott eseményen bár kedvenc gyökérzöldségünk volt a középpontban, ám a cég reményeinek megfelelően a termelők is sok információval gazdagabban térhettek haza.

Az Austria Juice Hungary Kft. az osztrák Agrana és a RWA Konszernek közös tulajdonában lévő Austria Juice Divízió irányítása alatt tevékenykedik. A divízió elsősorban az ital- és az élelmiszeriparnak szánt minőségi gyümölcslé sűrítményeket, italösszetevőket, természetes aromákat és gyümölcsborokat gyárt. Az összesen 900 embert foglalkoztató vállalat csoport székhelye Alsó-Ausztriában található, Kröllendorfban.

Európában és Kínában összesen 15 üzemmel rendelkeznek, ebből hazánkban öt telephelyen várják a gyümölcsöket. Itthon az alma, a meggy és a bodza mellett a sárgarépa feldolgozását végzik. Mint Veress Zsolt, a Sárgarépa Projekt vezetője elmondta, a program az elmúlt évben kezdődött, s Érsekhalmán évente mintegy 30 ezer tonnányi gyökeret szeretnének az üzembe szállítani.

Veress Zsolt: Öntözés nélkül nem lehet sárgarépát termeszteni
Fotó: viniczai

Magyarországon a sárgarépa termesztése az utóbbi időben háttérbe szorult, jelenleg mintegy 1500 hektár között van a vetésterülete.

A cég tervei szerint a mintegy ötmillió eurós beruházssal tavaly ősszel elkészült érsekhalmi üzem 2019-ben mintegy 310 hektárral fogja megemelni a termő területet, amihez kiváló fajtákat ajánlanak.

Terveik szerint a jövőben színes répák, cékla termesztésére is lesz igényük, illetve kisebb mennyiségben bio sárgarépa feldolgozására.

Korszerű üzem várja a répát Érsekhalmán
Fotó: viniczai

A projekt részeként szakembereik folyamatos kapcsolatban állnak a termelővel, s igyekeznek a közös munkát mindkét fél megelégedésére végezni. Számos termesztési technológiát próbáltak ki 2013-2017 között, amely alapján a sárgarépa vetését a lehető legkorábban ajánlják végrehajtani, a betakarítását pedig augusztustól november közepéig, a feldolgozói kapacitás függvényében ütemezik.

A vizsgálati munka során kiderült, hogy a 2-3 soros bakhátas termesztés jelent optimális megoldást. Égövünkön ezeknek a fajtáknak, illetve a hibridnek, a magas nitrát tartalom elkerülése érdekében alacsony nitrogén-utánpótlással dolgoznak. A nitrát tartalom mellett a béta-karotin és a Brix-fok is fontos beltartalmi mutató. A nitrátfelhalmozódás elkerülését segíti a lombozat zölden- és egészségesen tartása. Emellett fontos a gyommentesség és a vetésváltás, illetve az esetleges gyökérfonálféreg-fertőzöttség pontos nyomon követése.

Fotó: viniczai

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

EU kampány az uniós élelmiszerek népszerűsítésére

Az Európai Bizottság az Európai Unió (EU) mezőgazdasági költségvetéséből 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte - közölte az uniós bizottság.

Ökotudatos évelőkertészet

A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége (Makeosz) idei őszi szakmai útját Németországba szervezte. A tanulmányút során fölkeresték a Gaißmayer évelőkertészetet is. Egyik tulajdonosa, Dieter Gaißmayer mutatta be az üzemet a huszonöt magyar szakembernek.

Mindig úttörő volt a Varga Pincészet

Nem hiányzott a vállalkozó szellem Varga Péter családjából, derült ki az egyik legnagyobb hazai borászat, a Varga Pincészet 25 évét bemutató sajtótájékoztatón. A cégtulajdonos az első hazai magánvállalkozók között volt, és már gyakorlottként vásárolta meg a Badacsonyi Állami Gazdaság pincészetét, hogy negyedszázad alatta legnagyobb hazai borászattá fejlessze.

FruitVeB: a zöldségtermés a tavalyihoz hasonlóan, 1,9 millió tonna körül lehet

Néhány zöldségfélét, köztük a paprikaféléket és a zöldborsót ugyan károsította a hosszú aszályos időjárás, a csemegekukoricának ugyanakkor jót tett a meleg, rekordtermés várható. A zöldségtermés az idén megközelítheti a tavalyihoz hasonló 1,9 millió tonnát, a mennyiséget azonban októberi időjárás még akár 5 százalékkal is befolyásolhatja.

Drágulhatnak az élelmiszerek a mezőgazdasági árak emelkedése nyomán

Az élelmiszerárak emelkedését vetíti előre, hogy augusztusban 6 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak éves összehasonlításban - írta a szombati Népszava.

Kiválasztja az ivarzó kocákat

Az egyesült államokbeli Iowaban 1987 óta minden évben megrendezik a World Pork Expo nemzetközi sertéstenyésztési szakkiállítást. Az idei rendezvényen mintegy 500 cég mutatta be termékeit és szolgáltatásait.

Gombafonal vázon nőhet a labor-steak

Az Ecovative startup cég – ami jelenleg az IKEA-val és a Dellel áll szerződésben, és a habszivacs csomagolókat váltja le gombafonal alapúra – új babérokra tör: gombanövesztő kapacitása révén a laboratóriumban „készített” hús gyártásába szállna be.

KSH: augusztusban 6,0 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak

Augusztusban a mezőgazdasági termelői árak 6,0 százalékkal - november óta a legnagyobb mértékben - nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest a júliusi 1,2 százalékos emelkedés után.

Megbízható kajszifajtákat válasszunk

Az idei tavaszi fagy után nem sok kajszifajta maradt fönn a rostán, az ültetvényekben akár teljes fagykár is előfordult. Mit tehetünk a tavaszi fagyok kivédése és a termésbiztonság növelése érdekében? a Lengyelben rendezett gyümölcstermesztési tanácskozáson Szénási Tibor kajszitermesztő osztotta meg tapasztalatait a résztvevőkkel.

Miért olyan meglepően drága a fejes vagy a kelkáposzta a pultokon?

A káposztafélék tömegtermékek, melyeket általában alacsony ár jellemez. Idén azonban soha nem látott magasságba emelkedett a termelői és fogyasztói áruk is. Mi vezetett idáig?