Back to top

Sárgarépát a poharakba

Sárgarépa termeltetési és feldolgozási tanácskozásra hívta partnereit az Austria Juice Hungary Kft. A Hajóson megtartott eseményen bár kedvenc gyökérzöldségünk volt a középpontban, ám a cég reményeinek megfelelően a termelők is sok információval gazdagabban térhettek haza.

Az Austria Juice Hungary Kft. az osztrák Agrana és a RWA Konszernek közös tulajdonában lévő Austria Juice Divízió irányítása alatt tevékenykedik. A divízió elsősorban az ital- és az élelmiszeriparnak szánt minőségi gyümölcslé sűrítményeket, italösszetevőket, természetes aromákat és gyümölcsborokat gyárt. Az összesen 900 embert foglalkoztató vállalat csoport székhelye Alsó-Ausztriában található, Kröllendorfban.

Európában és Kínában összesen 15 üzemmel rendelkeznek, ebből hazánkban öt telephelyen várják a gyümölcsöket. Itthon az alma, a meggy és a bodza mellett a sárgarépa feldolgozását végzik. Mint Veress Zsolt, a Sárgarépa Projekt vezetője elmondta, a program az elmúlt évben kezdődött, s Érsekhalmán évente mintegy 30 ezer tonnányi gyökeret szeretnének az üzembe szállítani.

Veress Zsolt: Öntözés nélkül nem lehet sárgarépát termeszteni
Fotó: viniczai

Magyarországon a sárgarépa termesztése az utóbbi időben háttérbe szorult, jelenleg mintegy 1500 hektár között van a vetésterülete.

A cég tervei szerint a mintegy ötmillió eurós beruházssal tavaly ősszel elkészült érsekhalmi üzem 2019-ben mintegy 310 hektárral fogja megemelni a termő területet, amihez kiváló fajtákat ajánlanak.

Terveik szerint a jövőben színes répák, cékla termesztésére is lesz igényük, illetve kisebb mennyiségben bio sárgarépa feldolgozására.

Korszerű üzem várja a répát Érsekhalmán
Fotó: viniczai

A projekt részeként szakembereik folyamatos kapcsolatban állnak a termelővel, s igyekeznek a közös munkát mindkét fél megelégedésére végezni. Számos termesztési technológiát próbáltak ki 2013-2017 között, amely alapján a sárgarépa vetését a lehető legkorábban ajánlják végrehajtani, a betakarítását pedig augusztustól november közepéig, a feldolgozói kapacitás függvényében ütemezik.

A vizsgálati munka során kiderült, hogy a 2-3 soros bakhátas termesztés jelent optimális megoldást. Égövünkön ezeknek a fajtáknak, illetve a hibridnek, a magas nitrát tartalom elkerülése érdekében alacsony nitrogén-utánpótlással dolgoznak. A nitrát tartalom mellett a béta-karotin és a Brix-fok is fontos beltartalmi mutató. A nitrátfelhalmozódás elkerülését segíti a lombozat zölden- és egészségesen tartása. Emellett fontos a gyommentesség és a vetésváltás, illetve az esetleges gyökérfonálféreg-fertőzöttség pontos nyomon követése.

Fotó: viniczai

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

17 tonna feletti átlagtermés: szenvedélyük a kukorica

Ha nem is dőltek meg a korábbi rekordok, szép sikerek születtek az idei, X. Kukorica Termésversenyen. Minderről ünnepélyes keretek között számolt be a Magyar Kukorica Klub Egyesület elnöksége. A gödöllői Grassalkovich Kastélyban tartott díjátadó ünnepségen az ország öt régiójából jöttek el termelők, hogy együtt örüljenek saját és egymás sikereinek.

Nehéz helyzetben a német gazdaságok

A Német Parasztszövetség (DBV) felmérése és előrejelzése szerint, az előző évihez képest 21,8 százalékkal kevesebb gabona és repce termett az idén, és a szálas, illetve tömegtakarmányokból is rosszul alakultak a terméseredmények, és ez nehéz helyzetbe hozza a német gazdaságokat.

Gyümölcsökkel és zöldségekkel a puffadás ellen

Kellemetlen puffadás jelentkezhet nagyon sós, fűszeres ételek elfogyasztása után, vagy akár a rendszeres havi hormonális ingadozás időszakában. Amennyiben gyakran tapasztalunk ilyet, érdemes megismerkednünk a természetes diuretikumokkal, melyek csökkenthetik problémánkat.

A vegetarianizmus a jövő útja?

A vegetarianizmus területén listavezető Németország, ahol minden tizedik ember húsmentes diétán él. Európa sok országában népszerűek a növényekből készült termékek. Egy kutatás szerint a válaszadók 3,7%-a vallotta magát vegetáriánusnak, 1,6%-a pedig a vegán étrendet követi. Az élelmiszeripar intenzíven reagál erre.

A zöldségchips és a lekvárkészítés titkai

2018. december 7-8-án lezajlott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) „Tanuljunk Együtt!” programsorozatának idei utolsó eseménye. A zöldség- és gyümölcsfeldolgozási gyakorlaton élelmiszer-előállítók és mezőgazdasági termelők egyaránt részt vettek.

11 élelmiszer, amit ne tartsunk hűtőben!

Egyes élelmiszereket tilos hűtőben tárolni, mivel ízük és állaguk romlik általa, sőt bizonyos esetekben az egészségre is ártalmassá válnak. Vegyük sorra azt a tizenegy élelmiszert, amit nem célszerű betenni a hűtőbe!

Friss zöldség egész évben a jeges Izlandon

Izlandon a geotermikus energiának köszönhetően – mely a szigetországban termelt elektromos energia negyedének forrása is – egész évben képesek friss zöldséget termelni.

Akár óránként 5 euróra is növekedhet a versenyképes munkabér

Nemcsak a piaci versenytársak, hanem kézimunkaerő hiánya is szorongatja a zöldség- és gyümölcstermesztőket. Egyedüli kiút a fejlesztés, és hatékonyság fokozása, hangzott el Mátraházán a FruitVeB évértékelő konferenciáján.

Gyorsabban nőnek a pontyok

Harmadára rövidítették a pontyok tenyészidejét a Debreceni Egyetem agrárkarának kutatói. Az intézmény Halbiológiai Laboratóriumában olyan technológiát dolgoztak ki, amellyel 12-13 hónap alatt elérik az ivarérettséget és a piaci méretet az egyedek.

Küszöbön az év eleji kiállítási szezon

Az év végi tempóban nem könnyű erre gondolni, ám hamarosan mégis itt a január, és megnyitnak a híres és nagy nemzetközi kertészeti kiállítások Európa-szerte. Ajánlunk néhány érdekes úti célt, kisebb és nagyobb szabású rendezvényt az év első heteire.