Back to top

Sárgarépát a poharakba

Sárgarépa termeltetési és feldolgozási tanácskozásra hívta partnereit az Austria Juice Hungary Kft. A Hajóson megtartott eseményen bár kedvenc gyökérzöldségünk volt a középpontban, ám a cég reményeinek megfelelően a termelők is sok információval gazdagabban térhettek haza.

Az Austria Juice Hungary Kft. az osztrák Agrana és a RWA Konszernek közös tulajdonában lévő Austria Juice Divízió irányítása alatt tevékenykedik. A divízió elsősorban az ital- és az élelmiszeriparnak szánt minőségi gyümölcslé sűrítményeket, italösszetevőket, természetes aromákat és gyümölcsborokat gyárt. Az összesen 900 embert foglalkoztató vállalat csoport székhelye Alsó-Ausztriában található, Kröllendorfban.

Európában és Kínában összesen 15 üzemmel rendelkeznek, ebből hazánkban öt telephelyen várják a gyümölcsöket. Itthon az alma, a meggy és a bodza mellett a sárgarépa feldolgozását végzik. Mint Veress Zsolt, a Sárgarépa Projekt vezetője elmondta, a program az elmúlt évben kezdődött, s Érsekhalmán évente mintegy 30 ezer tonnányi gyökeret szeretnének az üzembe szállítani.

Veress Zsolt: Öntözés nélkül nem lehet sárgarépát termeszteni
Fotó: viniczai

Magyarországon a sárgarépa termesztése az utóbbi időben háttérbe szorult, jelenleg mintegy 1500 hektár között van a vetésterülete.

A cég tervei szerint a mintegy ötmillió eurós beruházssal tavaly ősszel elkészült érsekhalmi üzem 2019-ben mintegy 310 hektárral fogja megemelni a termő területet, amihez kiváló fajtákat ajánlanak.

Terveik szerint a jövőben színes répák, cékla termesztésére is lesz igényük, illetve kisebb mennyiségben bio sárgarépa feldolgozására.

Korszerű üzem várja a répát Érsekhalmán
Fotó: viniczai

A projekt részeként szakembereik folyamatos kapcsolatban állnak a termelővel, s igyekeznek a közös munkát mindkét fél megelégedésére végezni. Számos termesztési technológiát próbáltak ki 2013-2017 között, amely alapján a sárgarépa vetését a lehető legkorábban ajánlják végrehajtani, a betakarítását pedig augusztustól november közepéig, a feldolgozói kapacitás függvényében ütemezik.

A vizsgálati munka során kiderült, hogy a 2-3 soros bakhátas termesztés jelent optimális megoldást. Égövünkön ezeknek a fajtáknak, illetve a hibridnek, a magas nitrát tartalom elkerülése érdekében alacsony nitrogén-utánpótlással dolgoznak. A nitrát tartalom mellett a béta-karotin és a Brix-fok is fontos beltartalmi mutató. A nitrátfelhalmozódás elkerülését segíti a lombozat zölden- és egészségesen tartása. Emellett fontos a gyommentesség és a vetésváltás, illetve az esetleges gyökérfonálféreg-fertőzöttség pontos nyomon követése.

Fotó: viniczai

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mit kell tudni a poloskákról?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összegyűjtötte a poloskákkal kapcsolatos főbb tudnivalókat és a „bogárinvázióval” szembeni védekezés hatékony módjait.

A nyulak is szenvednek a melegtől - és romlanak a szaporasági mutatók

Az utóbbi időben a híradásokban és szakmai körökben egyre gyakrabban esik szó a globális felmelegedésről és ennek hatásairól. A mezőgazdaságon belül a növénytermesztést sújtja legjobban az időjárás kiszámíthatatlan változása. Az állattenyésztés elszenvedője, de részben felelőse is a klímaváltozásnak.

Végre! Nem barnul a saláta vágási felülete

A zöldségek közül – a szó szoros értelmében – a salátafélék választéka a legszínesebb. Már a hagyományos fejes salátából is megjelentek a piros levelűek, a lollo, a tögylevelű, a batávia, a római típusból pedig szinte követhetetlen a választék bővülése. A salátafogyasztás divatos, és a vásárlók nagy örömére, az utóbbi években folyamatosan újabb típusok bővítik a kínálatot.

Trendivé kell tenni a zöldség- és gyümölcsfogyasztást

Lezárult az Európai Friss Kalandok programsorozata. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Interfel francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet közös kampányának célja, hogy a kisgyermekes családok körében növelje a friss zöldség- és gyümölcsfogyasztás mennyiségét.

EU kampány az uniós élelmiszerek népszerűsítésére

Az Európai Bizottság az Európai Unió (EU) mezőgazdasági költségvetéséből 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte - közölte az uniós bizottság.

Ökotudatos évelőkertészet

A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége (Makeosz) idei őszi szakmai útját Németországba szervezte. A tanulmányút során fölkeresték a Gaißmayer évelőkertészetet is. Egyik tulajdonosa, Dieter Gaißmayer mutatta be az üzemet a huszonöt magyar szakembernek.

Mindig úttörő volt a Varga Pincészet

Nem hiányzott a vállalkozó szellem Varga Péter családjából, derült ki az egyik legnagyobb hazai borászat, a Varga Pincészet 25 évét bemutató sajtótájékoztatón. A cégtulajdonos az első hazai magánvállalkozók között volt, és már gyakorlottként vásárolta meg a Badacsonyi Állami Gazdaság pincészetét, hogy negyedszázad alatta legnagyobb hazai borászattá fejlessze.

FruitVeB: a zöldségtermés a tavalyihoz hasonlóan, 1,9 millió tonna körül lehet

Néhány zöldségfélét, köztük a paprikaféléket és a zöldborsót ugyan károsította a hosszú aszályos időjárás, a csemegekukoricának ugyanakkor jót tett a meleg, rekordtermés várható. A zöldségtermés az idén megközelítheti a tavalyihoz hasonló 1,9 millió tonnát, a mennyiséget azonban októberi időjárás még akár 5 százalékkal is befolyásolhatja.

Drágulhatnak az élelmiszerek a mezőgazdasági árak emelkedése nyomán

Az élelmiszerárak emelkedését vetíti előre, hogy augusztusban 6 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak éves összehasonlításban - írta a szombati Népszava.

Kiválasztja az ivarzó kocákat

Az egyesült államokbeli Iowaban 1987 óta minden évben megrendezik a World Pork Expo nemzetközi sertéstenyésztési szakkiállítást. Az idei rendezvényen mintegy 500 cég mutatta be termékeit és szolgáltatásait.