Back to top

A tojástól a tepsiig, a teljes életút visszakövethető

Az Európai Unióban elsőként a Carrefor francia élelmiszerlánc indította el a teljes átláthatóságát garantáló nyomonkövetést. Az új, úgynevezett blockchain technológia bevezetése a szabad tartású Auvergne csirkével kezdődött az üzletekben.

A Carrefor az online nyomonkövetést a Franciaországban ikonikusnak számító szabadtartású baromfival, az Auvergne csirkével kezdte el.

Ebből évente egymillió darabot értékesít. De hamarosan bővül a visszakövethető termékek sora, nyolc további állati és növényi termékcsaládot készül bevonni a digitális bolti forradalomba (tojást, a sajtot, a tejet, a narancsot, a paradicsomot, a lazacot és a marhahúst). A vevőnek könnyű dolga van, ha hozzá akar jutni az információkhoz:

az okostelefonját a terméken szereplő QR-kódhoz érinti, és máris megismerheti az adott baromfi, zöldség stb. egész életútját, előállításának teljes folyamatát.

Részletes információt kap arról, hogy honnan származik az áru, melyik gazda telepéről, milyen takarmányt, kezelést kapott a jószág, mikor, hol vágták le, csomagolták és melyik napon szállítottak az üzletbe.

A blockchain (blokklánc) lényegében a felhasználók között megosztott, folyamatosan frissülő és növekvő adatbázis, amit nem lehet hamisítani, mivel gyakorlatilag kizárja az adatok visszamenőleges módosítását. A teljes termékpályát összekapcsolja, illetve átláthatóvá teszi beleértve a tenyésztést és a genetikát, az állatok takarmányozását, felnevelését és a termék előállítását, a feldolgozást és csomagolást, a kereskedelmet, valamint az állategészségügyi kezeléseket és gyógyszerhasználatot és a lista itt valószínűleg nem is ér véget, hiszen a termelési folyamatok blockchain alapú naplózása egészen új lehetőségeket teremtett.

Forrás: 
www.carrefour.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Washington kétoldalú kereskedelmi egyezményeket készül kötni Nagy-Britanniával és az EU-val

Az amerikai kormányzat kétoldalú kereskedelmi egyezményeket készül kötni Nagy-Britanniával, az Európai Unióval és Japánnal - közölte az amerikai törvényhozással kedden Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója.

Horrorvideó a Nébihtől - gyomorforgató állapotok

Súlyos élelmiszerbiztonsági problémák miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a Nébih egy Pest megyei sütőüzem működését.

EU kampány az uniós élelmiszerek népszerűsítésére

Az Európai Bizottság az Európai Unió (EU) mezőgazdasági költségvetéséből 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte - közölte az uniós bizottság.

Élénkülnek a magyar-kínai agrárkapcsolatok

Nagy István az Agrárminisztériumban fogadta a Kínai Népi Gyűlés Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának delegációját. A találkozó során a felek a Magyarország és Kína agrárkapcsolatait érintő aktuális kérdéseket vitatták meg.

Élelmezési Világnap: Tetteink alakítják a jövőt

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) minden évben október 16-án – az Élelmezési világnapon – a szervezet 1945-ös alapítására emlékezik. Szerte a világon több mint 150 országban tesznek ugyanígy, ezzel az ENSZ egyik legjelentősebb napjává emelve az eseményt. A cél, felhívni a figyelmet az éhezőkre, hogy az élelem, a megfelelő táplálék még nem biztosított mindenki számára.

Brexit: mi lesz Írországgal?

Noha előremutató megbeszélés folyt a brit tárgyalókkal Nagy-Britanniának az Európai Unióból történő kilépése ügyében, számos kérdés, köztük az Írország és Nagy-Britannia közötti határ ellenőrzésének kérdése továbbra is nyitott.

Drágulhatnak az élelmiszerek a mezőgazdasági árak emelkedése nyomán

Az élelmiszerárak emelkedését vetíti előre, hogy augusztusban 6 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak éves összehasonlításban - írta a szombati Népszava.

Kidobjuk az ételt, nem hordjuk a ruhát

Elég tudatosan vásárolunk vagy pazarolunk? Gondolunk a holnapra, a jövőnkre is vagy csak jelen szükségleteink kielégítésére? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a Generali legfrissebb, egész országra kiterjedő reprezentatív kutatása. Az eredményekből kiderül, hogy bár a legtöbben tudatos vásárlónak vallják magukat, a valóságban az élelmiszer- és a ruhapazarlás is jellemző ránk.

Édes kis semmiség - a cukor káros, vagy a szokásaink?

A világ fejlett országaiban rengetegen küzdenek elhízottsággal, illetve túlsúllyal. Azoknál az embereknél, akik több édességet fogyasztanak nagyobb valószínűséggel alakul ki kettes típusú cukorbetegség, szívrendellenesség vagy rák…de lehet nem is a cukor a hibás.

Honvédelem és agrárkutatás

Stratégiai partnerségi megállapodás a Honvédelmi Minisztérium és a Szent István Egyetem között. A megállapodásban vállalt célok megvalósítása érdekében az aláírók együttműködnek és elősegítik a szakmai konzultációkat, a toborzási, az oktatási tapasztalatok, ismeretek és az új kutatási eredmények egymással történő megosztását.