0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A tojástól a tepsiig, a teljes életút visszakövethető

Az Európai Unióban elsőként a Carrefor francia élelmiszerlánc indította el a teljes átláthatóságát garantáló nyomonkövetést. Az új, úgynevezett blockchain technológia bevezetése a szabad tartású Auvergne csirkével kezdődött az üzletekben.

A Carrefor az online nyomonkövetést a Franciaországban ikonikusnak számító szabadtartású baromfival, az Auvergne csirkével kezdte el.

Ebből évente egymillió darabot értékesít. De hamarosan bővül a visszakövethető termékek sora, nyolc további állati és növényi termékcsaládot készül bevonni a digitális bolti forradalomba (tojást, a sajtot, a tejet, a narancsot, a paradicsomot, a lazacot és a marhahúst). A vevőnek könnyű dolga van, ha hozzá akar jutni az információkhoz:

az okostelefonját a terméken szereplő QR-kódhoz érinti, és máris megismerheti az adott baromfi, zöldség stb. egész életútját, előállításának teljes folyamatát.

Részletes információt kap arról, hogy honnan származik az áru, melyik gazda telepéről, milyen takarmányt, kezelést kapott a jószág, mikor, hol vágták le, csomagolták és melyik napon szállítottak az üzletbe.

A blockchain (blokklánc) lényegében a felhasználók között megosztott, folyamatosan frissülő és növekvő adatbázis, amit nem lehet hamisítani, mivel gyakorlatilag kizárja az adatok visszamenőleges módosítását. A teljes termékpályát összekapcsolja, illetve átláthatóvá teszi beleértve a tenyésztést és a genetikát, az állatok takarmányozását, felnevelését és a termék előállítását, a feldolgozást és csomagolást, a kereskedelmet, valamint az állategészségügyi kezeléseket és gyógyszerhasználatot és a lista itt valószínűleg nem is ér véget, hiszen a termelési folyamatok blockchain alapú naplózása egészen új lehetőségeket teremtett.

Forrás: www.carrefour.com