Back to top

Édes kis semmiség - a cukor káros, vagy a szokásaink?

A világ fejlett országaiban rengetegen küzdenek elhízottsággal, illetve túlsúllyal. Azoknál az embereknél, akik több édességet fogyasztanak nagyobb valószínűséggel alakul ki kettes típusú cukorbetegség, szívrendellenesség vagy rák…de lehet nem is a cukor a hibás.

Nehéz elképzelni, de voltak idők amikor az emberek csak néhány hónapig férhettek hozzá cukorhoz, mégpedig a gyümölcsszezonban. Manapság viszont az év minden napján sokkal könnyebben hozzájuthatunk cukortartalmú ételekhez. Ezek azonban gyakran csak kevés tápértékkel rendelkeznek- elég csak az üdítőitalokra gondolnunk.

Nem kell szakértőnek lennünk ahhoz, hogy lássuk a mai modern cukorfogyasztás sokkal egészségtelenebb, mint korábban.

Ma a cukor az egészségügy első számú közellensége: több ország adókkal sújtja, kitiltja az iskolák és kórházak automataiból. Sőt, néhány szakember azt tanácsolja, hogy a cukrot teljesen iktassuk ki az étrendünkből. Azonban idáig a tudósok nem tudták bebizonyítani, hogy a cukor egészségre gyakorolt hatása független-e a magas kalóriatartalommal rendelkező ételektől vagy sem.

Öt év alatt lefolytatott kutatások sorozata összefoglalta, hogy az egy nap alatt bevitt 150 grammnál több fruktózt tartalmazó étrend csökkenti az inzulin érzékenységet, ezért növeli az olyan egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát, mint a magas vérnyomás vagy a magas koleszterinszint.

A cukrok lehetnek egyszerű vagy összetett szénhidrátok, amelyek az emésztés hatására glükózzá bomlanak és a test energiaellátását biztosítják. Az egyszerű szénhidrátok közé tartozik a szőlőcukor (glükóz) és a gyümölcscukor (fruktóz). Az általunk fogyasztott ételekben megtalálhatók a kettős szénhidrátok, ezek a répacukor, ami a köznapi értelemben vett cukor, a laktóz vagy tejcukor és a malátacukor (maltóz) is.

Az 1960-as években nagymértékű fejlesztések folytak a glükóz fruktózzá való átalakításának területén, ami végül a koncentrált glükózt és fruktózt tartalmazó kukorica szirup feltalálásához vezetett. Azok a cukros italok, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak kukorica szirupot, a cukor egészségre gyakorolt hatására irányuló kutatások központjában állnak. Nem minden kutató ért egyet abban, hogy az emberek tömeges elhízottságának fő okozója a magas fruktóz tartalmú kukorica szirup.

Néhány szakértő arra mutatott rá, hogy a cukorfogyasztás az elmúlt tíz év során csökkent. Még az Egyesült Államokban is,

pedig köztudott, hogy ott a lakosság elhízottságának mértéke kimagaslóan nagy. Az elhízottság és a cukorbetegség olyan országokban is elterjedt népbetegség, ahol kukorica szirup nem is elérhető.

A kutatók szerint a hozzáadott cukrok, különösen a fruktóz okolható a legtöbb problémáért, többek között a szívbetegségek kialakulásáért is. A májban történő fruktóz lebontása során keletkező végtermékek egyike a triglicelid nevezetű zsírmolekula, amely a véráramba kerülve zsírplakkokat képez.

A Lausenne Egyetem fiziológia professzora Luc Tappy egyike azoknak a tudósoknak, akik szerint a cukorbetegség, az elhízottság és a magas vérnyomás fő okozója a többlet kalória bevitel, amelynek csak egy része a cukor.

„Hosszútávon, az energia többlet bevitele és a kevesebb kiadása zsírlerakódáshoz, inzulin rezisztenciához és elzsírosodott májhoz vezet, függetlenül az étrendtől. "

"Azok az emberek, akik több energiát adnak le és megfelelő mennyiségű energiát visznek be a szervezetükbe, a magas cukor/fruktóz tartalmú étrendet is jól bírják” - mondta Tappy. A professzor elsőként a sportolókat emelte ki. A versenyzőknél gyakori a magas cukor fogyasztás, mégis kevesebb a kardiovaszkuláris megbetegedés.

Egy 15 évvel ezelőtti tanulmány szerint azok az emberek, akiknek a napi kalóriabevitelük 25 százalékát hozzáadott cukor tette ki, kétszer nagyobb volt az esélyük szívbetegség okozta elhalálozásra, mint azoknak, akik csak 10 százalékban fogyasztottak cukros táplálékot. A 90-es években két nagy tanulmány számolt be arról, hogy azok a nők, akik több mint egy üdítő italt fogyasztanak egy nap alatt, kétszer nagyobb az esélyük a cukorbetegség kialakulására. Azonban az a kérdés, hogy maga a cukor okozza-e a szívproblémákat és a cukorbetegséget egyelőre tisztázatlan.

A cukor az agyműködésünket is befolyásolja. Metthew Pase, az ausztrál Swineburne Center kutatója MRI gép segítségével vizsgálja a cukortartalmú italok agyműködésre gyakorolt hatását. Az eredmények szerint azoknak az embereknek, akik gyakrabban fogyasztanak cukros üdítőket, kisebb az átlagos agytérfogatuk és a memória működésük is rosszabb. Egy nap két cukros üdítő fogyasztása két nappal öregbíti az agyat azokkal szemben, akik nem isznak egyáltalán ilyen italokat. Pase elmagyarázta, hogy a kísérletben csak a cukros üdítők bevitelét mérték. Arra a kérdésre, hogy önmagában a cukor milyen hatással van az agyra, nem kaptak választ. Pase azt is elmondta, hogy azok az emberek, akik több cukros italt isznak, valószínűleg az agy egészségét is befolyásoló étkezési szokásokkal és életmóddal rendelkeznek, például kevésbé edzettek.

Egy másik nemrég született tanulmány szerint, az idősebb korosztályban a cukor hatására javul a memória teljesítőképessége. A kutatók a kísérletben a résztvevők egy csoportjával kis mennyiségű, glükózt tartalmazó italokat itattak és arra kérték őket, hogy különböző memória feladatokat oldjanak meg. A résztvevők másik részének pedig mesterséges édesítőszert tartalmazó italokat adtak. A vizsgálat során, az alanyoknál megmérték a feladatok iránti elköteleződés szintjét, a memória eredményeiket és megkérdezték, hogy saját bevallásuk szerint mennyire erőltették meg magukat.

A kísérlet eredményei szerint, a cukrot fogyasztó alanyok sokkal több motivációt éreztek a nehezebb feladatok teljes erőbedobással való végrehajtására, anélkül, hogy megerőltetőnek érezték volna.

Továbbá a megemelkedett vércukorszint hatására sokkal boldogabban oldották meg a feladatokat, mint azok a résztvevők, akik édesítőszert fogyasztottak. A kísérletet fiatal felnőtteknél is végrehajtották. Kiderült, hogy a cukros italok a fiatalabb korosztályban is megemelkedett energiát eredményeznek, azonban a hangulatra vagy a memória teljesítményére nincsenek hatással.

Forrás: 
www.bbc.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Többet költünk élelmiszerre, mint bármi másra

A magyarok közel fele (46 százalék) úgy véli, jobban áll anyagilag, mint öt évvel korábban. A pénztöbbletből leginkább a kiskereskedelem profitált: 100-ból 42 magyar fogyasztó, saját bevallása szerint, többet költ élelmiszerre, mint öt évvel ezelőtt.

A németek megfeleznék a kidobott élelmiszer mennyiségét

Az élelmiszerhulladék 50 százalékos csökkentését célzó stratégiát fogadott el szerdai ülésén a német kormány, az évente 11 millió tonnás mennyiséget 2030-ig kellene megfelezni.

Termelői piac nyílt Pusztaszeren

A helyben és a környékbeli tanyákon élők régóta felmerülő igényeit kiszolgáló új közösségi térrel gazdagodott Pusztaszer, ahol a kor követelményeinek megfelelő elárusítóhelyen találhat egymásra termelő és fogyasztó – mondta Farkas Sándor országgyűlési képviselő, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a 31 és fél millió forintból kialakított pusztaszeri piactér átadásán.

Ha kistermelőktől vásárolna, ezt az oldalt önnek találták ki

Nem szükséges többé zord téli időben a termelői kispiacon dideregni. Egy vállalkozó kedvű szegedi könyvelő egyszerű megoldása segítségével jóval könnyebben találkozhatnak a kistermelők és vevőik. A Microker új térképes kereső alkalmazása segít a termelőknek és a vevőknek egymásra találni.

Európába jön a zöld csoki

A Nestlé idén tavasszal Európában is bevezeti a Japánban igen népszerű KitKat Matcha zöld teás változatot.

Porosodó pálinkafőzőkkel lenne tele az ország?

Nem tartja életszerűnek a NAV-hoz befolyó adatokat a Pálinka Nemzeti Tanács, a magánfőzésről szóló 2018-as adóhatósági adatokból ugyanis az derül ki, hogy az országban nyilvántartott, magánfőzésre szolgáló lepárlókészülékeknek csak mintegy egyharmadát használták 2018-ban.

Szárnyal a prémium sörök forgalma

Hetvenhatezer hektoliterrel több sört adtak el tavaly a vezető sörgyárak a hazai piacon. A felsőkategóriás sörök értékesítése 2018-ban messze az átlag felett, összesen 24 százalékkal nőtt. Szintén átlag feletti növekedést ért el az alkoholmentes és az ízesített sörök forgalma is.

Problémás csiliolajat és őrölt gyömbért találtak

Határérték feletti benzo(a)pirént és PAH-ot mértek Kínából származó őrölt gyömbérben, illetve határérték feletti lágyítószert, úgynevezett epoxidált szójaolajat (ESBO) mutatott ki kínai, csirke ízesítésű, tofus, chili olajban. Mindkét esetről a RASFF-on keresztül szerzett tudomást a Nébih.

Egészséges függőség a kertészkedés

Ha egész életedben boldog akarsz lenni, kertészkedj, ajánlja a kínai mondás, mely szerint egy nap boldogsághoz elég berúgni, egy hónapnyihoz pedig megnősülni. A legújabb élettani kutatások alátámasztják ezt a régi nézetet. A kertészkedés az egyik legbiztosabb módja az egészség és a lelki nyugalom megőrzésének, amit már számos tudományos eredmény igazol.

Elszállnak az élelmiszerárak Ausztriában

Nyugati szomszédainknál 2011 óta 6 százalékponttal gyorsabban emelkedtek az árak az euró-övezet átlagánál, s e különbséghez a regionális élelmiszerek jelentős drágulása is hozzájárult.