Back to top

Édes kis semmiség - a cukor káros, vagy a szokásaink?

A világ fejlett országaiban rengetegen küzdenek elhízottsággal, illetve túlsúllyal. Azoknál az embereknél, akik több édességet fogyasztanak nagyobb valószínűséggel alakul ki kettes típusú cukorbetegség, szívrendellenesség vagy rák…de lehet nem is a cukor a hibás.

Nehéz elképzelni, de voltak idők amikor az emberek csak néhány hónapig férhettek hozzá cukorhoz, mégpedig a gyümölcsszezonban. Manapság viszont az év minden napján sokkal könnyebben hozzájuthatunk cukortartalmú ételekhez. Ezek azonban gyakran csak kevés tápértékkel rendelkeznek- elég csak az üdítőitalokra gondolnunk.

Nem kell szakértőnek lennünk ahhoz, hogy lássuk a mai modern cukorfogyasztás sokkal egészségtelenebb, mint korábban.

Ma a cukor az egészségügy első számú közellensége: több ország adókkal sújtja, kitiltja az iskolák és kórházak automataiból. Sőt, néhány szakember azt tanácsolja, hogy a cukrot teljesen iktassuk ki az étrendünkből. Azonban idáig a tudósok nem tudták bebizonyítani, hogy a cukor egészségre gyakorolt hatása független-e a magas kalóriatartalommal rendelkező ételektől vagy sem.

Öt év alatt lefolytatott kutatások sorozata összefoglalta, hogy az egy nap alatt bevitt 150 grammnál több fruktózt tartalmazó étrend csökkenti az inzulin érzékenységet, ezért növeli az olyan egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát, mint a magas vérnyomás vagy a magas koleszterinszint.

A cukrok lehetnek egyszerű vagy összetett szénhidrátok, amelyek az emésztés hatására glükózzá bomlanak és a test energiaellátását biztosítják. Az egyszerű szénhidrátok közé tartozik a szőlőcukor (glükóz) és a gyümölcscukor (fruktóz). Az általunk fogyasztott ételekben megtalálhatók a kettős szénhidrátok, ezek a répacukor, ami a köznapi értelemben vett cukor, a laktóz vagy tejcukor és a malátacukor (maltóz) is.

Az 1960-as években nagymértékű fejlesztések folytak a glükóz fruktózzá való átalakításának területén, ami végül a koncentrált glükózt és fruktózt tartalmazó kukorica szirup feltalálásához vezetett. Azok a cukros italok, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak kukorica szirupot, a cukor egészségre gyakorolt hatására irányuló kutatások központjában állnak. Nem minden kutató ért egyet abban, hogy az emberek tömeges elhízottságának fő okozója a magas fruktóz tartalmú kukorica szirup.

Néhány szakértő arra mutatott rá, hogy a cukorfogyasztás az elmúlt tíz év során csökkent. Még az Egyesült Államokban is,

pedig köztudott, hogy ott a lakosság elhízottságának mértéke kimagaslóan nagy. Az elhízottság és a cukorbetegség olyan országokban is elterjedt népbetegség, ahol kukorica szirup nem is elérhető.

A kutatók szerint a hozzáadott cukrok, különösen a fruktóz okolható a legtöbb problémáért, többek között a szívbetegségek kialakulásáért is. A májban történő fruktóz lebontása során keletkező végtermékek egyike a triglicelid nevezetű zsírmolekula, amely a véráramba kerülve zsírplakkokat képez.

A Lausenne Egyetem fiziológia professzora Luc Tappy egyike azoknak a tudósoknak, akik szerint a cukorbetegség, az elhízottság és a magas vérnyomás fő okozója a többlet kalória bevitel, amelynek csak egy része a cukor.

„Hosszútávon, az energia többlet bevitele és a kevesebb kiadása zsírlerakódáshoz, inzulin rezisztenciához és elzsírosodott májhoz vezet, függetlenül az étrendtől. "

"Azok az emberek, akik több energiát adnak le és megfelelő mennyiségű energiát visznek be a szervezetükbe, a magas cukor/fruktóz tartalmú étrendet is jól bírják” - mondta Tappy. A professzor elsőként a sportolókat emelte ki. A versenyzőknél gyakori a magas cukor fogyasztás, mégis kevesebb a kardiovaszkuláris megbetegedés.

Egy 15 évvel ezelőtti tanulmány szerint azok az emberek, akiknek a napi kalóriabevitelük 25 százalékát hozzáadott cukor tette ki, kétszer nagyobb volt az esélyük szívbetegség okozta elhalálozásra, mint azoknak, akik csak 10 százalékban fogyasztottak cukros táplálékot. A 90-es években két nagy tanulmány számolt be arról, hogy azok a nők, akik több mint egy üdítő italt fogyasztanak egy nap alatt, kétszer nagyobb az esélyük a cukorbetegség kialakulására. Azonban az a kérdés, hogy maga a cukor okozza-e a szívproblémákat és a cukorbetegséget egyelőre tisztázatlan.

A cukor az agyműködésünket is befolyásolja. Metthew Pase, az ausztrál Swineburne Center kutatója MRI gép segítségével vizsgálja a cukortartalmú italok agyműködésre gyakorolt hatását. Az eredmények szerint azoknak az embereknek, akik gyakrabban fogyasztanak cukros üdítőket, kisebb az átlagos agytérfogatuk és a memória működésük is rosszabb. Egy nap két cukros üdítő fogyasztása két nappal öregbíti az agyat azokkal szemben, akik nem isznak egyáltalán ilyen italokat. Pase elmagyarázta, hogy a kísérletben csak a cukros üdítők bevitelét mérték. Arra a kérdésre, hogy önmagában a cukor milyen hatással van az agyra, nem kaptak választ. Pase azt is elmondta, hogy azok az emberek, akik több cukros italt isznak, valószínűleg az agy egészségét is befolyásoló étkezési szokásokkal és életmóddal rendelkeznek, például kevésbé edzettek.

Egy másik nemrég született tanulmány szerint, az idősebb korosztályban a cukor hatására javul a memória teljesítőképessége. A kutatók a kísérletben a résztvevők egy csoportjával kis mennyiségű, glükózt tartalmazó italokat itattak és arra kérték őket, hogy különböző memória feladatokat oldjanak meg. A résztvevők másik részének pedig mesterséges édesítőszert tartalmazó italokat adtak. A vizsgálat során, az alanyoknál megmérték a feladatok iránti elköteleződés szintjét, a memória eredményeiket és megkérdezték, hogy saját bevallásuk szerint mennyire erőltették meg magukat.

A kísérlet eredményei szerint, a cukrot fogyasztó alanyok sokkal több motivációt éreztek a nehezebb feladatok teljes erőbedobással való végrehajtására, anélkül, hogy megerőltetőnek érezték volna.

Továbbá a megemelkedett vércukorszint hatására sokkal boldogabban oldották meg a feladatokat, mint azok a résztvevők, akik édesítőszert fogyasztottak. A kísérletet fiatal felnőtteknél is végrehajtották. Kiderült, hogy a cukros italok a fiatalabb korosztályban is megemelkedett energiát eredményeznek, azonban a hangulatra vagy a memória teljesítményére nincsenek hatással.

Forrás: 
www.bbc.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Poloskacsapdát fejleszt az MTA

Tömegével húzódnak be a házakba, lakásokba a vándorpoloskák és a márványospoloskák. Ajánlatos minél előbb elpusztítani a bejutó egyedeket, mert az áttelelő példányokból lesznek a következő évi populációk. Rossz hír, hogy természetes ellenségeiket egyelőre nem ismerjük, jó hír viszont, hogy az MTA növényvédelmi kutatói már dolgoznak egy hatékony poloskacsapda kifejlesztésén.

Napirenden a cukorágazat nehéz helyzete az uniós agrárminiszterek tanácsülésén

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2018. október 15-i luxemburgi ülésén olasz kezdeményezésre nyolc tagállam, köztük Magyarország kérte a Bizottságot, hogy ismerje el a válsághelyzetet a cukorágazatban és léptesse életbe az ágazatot rövid- és középtávon stabilizáló intézkedéseket, így a magántárolási támogatás megnyitását.

Horrorvideó a Nébihtől - gyomorforgató állapotok

Súlyos élelmiszerbiztonsági problémák miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a Nébih egy Pest megyei sütőüzem működését.

Adománygyűjtő-konvojjal hívták fel a figyelmet a súlyos élelmezési problémákra

30 tonnányi élelmiszeradomány gurult keresztül Budapest belvárosán az Élelmezési világnap alkalmából: a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) közös akciója amellett, hogy rászorulókon segít, rendkívül súlyos, globális problémákra is felhívta a figyelmet.

Bioropi és a feldolgozóipar

Évek óta nő a feldolgozott élelmiszerek forgalmazásának aránya, s az egyre élesedő ágazati versenyben a költségek optimalizálásával, csökkentésével igyekeznek nyerő helyzetbe kerülni. Egervári Márk, a Biopont Kft. ügyvezető igazgatójának cégbemutatkozójával kezdődött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága "Erősödő élelmiszergazdaság" címmel tartott sajtótájékoztatója Ercsiben.

EU kampány az uniós élelmiszerek népszerűsítésére

Az Európai Bizottság az Európai Unió (EU) mezőgazdasági költségvetéséből 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte - közölte az uniós bizottság.

Az Ön vállalkozása hogyan digitalizál? – Rövid felmérés

Amennyiben ön egyéni gazdálkodó vagy cégvezető, kérjük, szánjon néhány percet az önkéntes és anonim kérdőív kitöltésére! Magyarország Digitális Agrár Stratégiájának (DAS) célja az agrárgazdaság digitalizációs átalakítása és fejlesztése az agrárgazdaság hatékonyságának növeléséhez. A DAS gördülékeny és hatékony megvalósítása érdekében az Agrárgazdasági Kutató Intézet felmérést készít a jelenlegi helyzetről.

Újabb géntechnológiai bravúr

Géntechnológiák és szintetikus biológiai technikák alkalmazásával genetikailag módosított kék rózsát állítottak elő kínai kutatók.

Élelmezési Világnap: Tetteink alakítják a jövőt

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) minden évben október 16-án – az Élelmezési világnapon – a szervezet 1945-ös alapítására emlékezik. Szerte a világon több mint 150 országban tesznek ugyanígy, ezzel az ENSZ egyik legjelentősebb napjává emelve az eseményt. A cél, felhívni a figyelmet az éhezőkre, hogy az élelem, a megfelelő táplálék még nem biztosított mindenki számára.

Elhallgatott magyar minőség?

A rendszerváltozás után érdekes módon, keveset hallani a magyar sajtról. Mintha csak a külföldről érkezett és a külföldiek által Magyarországon készített sajtok lennének. A média hallgat, miközben nemzetközi színtéren egyre másra elismerik a magyar sajtkészítő kistermelők termékeit.