Back to top

Felejthetetlen világjátékok

A 2018-as Lovas Világjátékokra sokan örökre emlékezni fognak. Van, aki a Florence hurrikán okozta bonyodalmak, van, aki a szervezés hiányosságai miatt, és persze van, aki élete legnagyobb eredményét érte el 2018-ban. Legjobb hazai eredményünk a lovastornász Bence Balázs előkelő 10. helye.

Díjugratás

Annyi izgalom sűrűsödött az idei világjátékokba, mintha több év összefoglalóját néztünk volna. A díjugratók bizonyosan a csapatdöntőt fogják évről évre felemlegetni. A világjátékok történetében először fordult elő holtverseny, ráadásul az aranyéremért kellett összevetni, amit drámai küzdelemben hazai közönség előtt az Amerikai Egyesült Államok csapata vihetett haza. Díjugratásban a csapat-végeredmény három nap összesített hibapontjai alapján alakul ki. Az első nap vadászugratással kezdődik, ahol egy bonyolult számítási rendszer alapján az időeredményeket hibapontokká alakítják, és ehhez adódnak hozzá a további két pályán gyűjtött hibapontok, minden esetben a csapat négy tagja közül a legjobb három eredményt figyelembe véve. A pontozási rendszert direkt úgy alkották meg, hogy a holtverseny esélyét kizárják – igaz, matematikailag lehetséges, de idáig nem volt erre példa. Az első két nap alapján Svájc állt a csapatverseny élén, viszont nagy esélyesük, Janika Sprunger meglepő kizárása után elszálltak a dobogóról szőtt álmaik. Viszont a svédek mindenki meglepetésére hihetetlen teljesítményt nyújtva hibátlanul zárták a harmadik kört, így felzárkózva az addigra élen álló Egyesült Államok mellé, századra azonos eredménnyel. Annyira nem számított senki erre az eredményre, hogy utána kellett járni, mi ilyenkor a precedens. A cím sorsa végül összevetésben dőlt el, amiben mindkét csapat összes lovasa részt vett. A két nemzet fej-fej mellett haladt, egyformán hibátlan végeredménnyel zárva az összevetést, így a csapattagok összesített időeredménye alapján mindössze két másodperces előnnyel az Egyesült Államok csapata győzedelmeskedett ebben a drámai küzdelemben, ezzel első ízben szerezve csapat-világbajnoki címet, ráadásul hazai közönség előtt. A győztes amerikai csapat: McLain Ward, Adrienne Sternlicht, Laura Kraut és Devin Ryan. Németország végzett a harmadik helyen, két fiatal női tehetséggel a csapatában, akik közül Simone Blum – sokak meglepetésére – vezette az egyéni versenyt.

Vasárnap pedig Simone Blum végleg beírta magát a történelembe: a Lovas Világjátékok történetében elsőként nyert női lovasként díjugrató világbajnoki címet.

A németek fiatal tehetsége verőhiba nélkül teljesítette a díjugrató döntőt Tryonban. A rendkívül izgalmas döntőben Simone Blum két fantasztikus pályát lovagolva kivételes kancájával, DSP Alice-szel esélyt sem hagyott riválisainak. Egyedüli párosként teljesítették végig verőhiba nélkül a világbajnokság összes pályáját, így tetemes fölénnyel utasították maguk mögé a közel 130 fős mezőnyt. A fiatal, mindössze 29 éves hölgy idén megnyerte a német bajnokságot, ezzel kiérdemelve a jogot a tryoni indulásra, viszont ilyen eredményre senki sem számított. Ez volt ez első nagy nemzetközi bajnoksága, ami nem is végződhetett volna jobban. A Budapesti CSIO nagydíjának győztese, az osztrák Max Kühner szinte végig a második helyen állt, de az utolsó pályán két verőhibát vétve lecsúszott az ezüstérmes helyről, így a svájci Martin Fuchs lépett a helyébe Clooney-val, a bronzérmet pedig a szintén svájci Steve Guerdat vehette át Biancával.

A meglepetésgyőztes német Simone Blum és DSP a győzelem pillanatában

Legjobb díjugratóink derekasan teljesítettek a világjátékokon. A díjugratás második napjának pályája alaposan megszórta a mezőnyt, mindössze öt hibátlan lovaglással zárult a versenyszám. Krucsó Szabolcs és ifj. Szabó Gábor remek lovaglással álltak helyt a mezőnyben, Horváth Balázs és Zordon sérülés miatt nem indulhatott. Személyes tapasztalataikról a novemberi Pegazusban számolnak be.

Díjlovaglás

A díjlovasok számára váratlan hirtelenséggel, a tervezettnél egy versenyszámmal hamarabb véget ért az idei Lovas Világjátékok. A lezajlott versenyszámokban a dobogó legfelső fokára mindkét alkalommal német lovasok állhattak fel. A versenysorozat csütörtöki napján a díjlovasok a csapatérmekért szálltak harcba Tryonban, Észak-Karolinában. Végül Németország győzedelmeskedett, és vihette haza az aranyat, míg az Egyesült Államok a dobogó második, Nagy-Britannia csapata pedig a harmadik fokára állhatott fel. Svédország mindössze 0,2%-kal lemaradva végzett a negyedik helyen. A csütörtöki csapatgyőzelem után Isabell Werth pénteken újabb aranyérmet nyert a 14 éves Bella Rose hátán a díjlovaglás második napján, a Nagydíj Speciálban. Werth lélegzetelállító lovaglást mutatott be, közel öt százalékkal megelőzve a második helyen végző Laura Gravest, aki az Egyesült Államokat képviselte. Mögöttük végzett a négy évvel ezelőtti győztes, a 2016-os olimpiai bajnok Charlotte Dujardin, aki első nagy sikerét érte el új négylábú partnere, a kilencéves Mount St John Freestyle hátán 81,489 százalékkal. Innen a legjobb tizenöt versenyző jutott volna tovább a díjlovaglás utolsó versenyszámába, az eredetileg vasárnapra kiírt zenés kűrbe, amit azonban a rendkívüli időjárásra, a Florence hurrikán utózöngéjeként lezúduló esőre való tekintettel nem tartottak meg, így Isabell Werth és Bella Rose nyakába akasztották az aranyérmet.

A díjlovaglás egyéni dobogója: Laura Graves, Isabell Werth, Charlotte Dujardin

Fogathajtás

A négyesfogat-hajtók krémje, kilenc nemzet 19 hajtója indult a világbajnoki címért Tryonban. A győzelmet egyéniben ismét az ausztrál sztárhajtó, Boyd Exell szerezte meg, míg csapatban hazai győzelemnek örülhetett a közönség. Az ausztrál Boyd Exell megvédte világbajnoki címét 2018-ban is, ezzel harmadik alkalommal győzött a világjátékok keretein belül megrendezett világbajnokságon. Az amerikai Chester Weber a második helyen végzett, míg a belga Edouard Simonet a bronzérmet vihette haza. Csapatban az Amerikai Egyesült Államok különítménye (James Fairclough, Misdee Wrigley-Miller, Chester Weber) szerezte meg a győzelmet, megelőzve a fogathajtó nagyhatalom Hollandiát (Bram Chardon, Koos de Ronde, IJsbrand Chardon). A bronzérmes pozícióban a belga hajtók (Dries Degrieck, Glenn Geerts, Edouard Simonet) végeztek.

Boyd Exell a maratonakadályban

Military

Rosalind Canter nemcsak a brit csapatot vezette győzelemre – amelynek ez volt az első világranglista-aranyérme 2010 óta –, hanem az egyéni bajnoki címet is elnyerte a 13 éves Allstar B. nyergében.

Ez volt az első alkalom, hogy Nagy-Britannia egyszerre mindkét kategóriában győzedelmeskedni tudott.

Hihetetlenül izgalmas versenyben Canter fantasztikus hibátlan pályával bebiztosította magának a második helyet, mielőtt a németek favoritja, az élen álló Ingrid Klimke SAP Hale Bob OLD nevű lovával az utolsó akadályon hibázott, így a biztos első helyről lecsúszott a harmadikra. Ezzel Nagy-Britannia lovasa átvette a vezetést mind egyéniben, mind csapatban, míg a német csapat visszacsúszott a második pozícióra. Továbbá az ír Padraig McCarthy és Mr. Chunky is fel tudott jönni egészen a dobogó második fokáig egyéniben. A csapatban címvédő franciáknak ezúttal be kellett érniük a bronzéremmel.

Ingrid Kimke és SAP Hale Bob OLD

Western

A belga színekben versenyző Bernard Fonck történelmi sikert ért el reiningben: What A Wave nyergében elképesztő, 227 pontos teljesítményével maga mögé utasította az amerikai csapat aranyérmes tagjait, Daniel. L. Hust és Cade McCutcheont, így a szakág történetében először került az egyéni aranyérem az amerikai kontinensen kívülre. Az Egyesült Államok állandó dominanciája ezzel kicsit megingani látszik, de csapatban így is sorozatban harmadjára állhattak fel a dobogó legmagasabb fokára. Az amerikai különítményt a 18 éves Cade McCutcheon vezette nagyapja lovával, Custom Made Gunnal, egyéni bronzéremmel folytatva a családi hagyományt, hiszen édesapja 2010-ben nyert aranyat, édesanyja pedig négy évvel ezelőtt volt ezüstérmes. Belgium csapata immár harmadjára végzett ezüstérmes pozícióban. Az egyéni győztes Bernard Fonck mindannyiszor részese volt ennek a sikernek feleségével, Ann Poels-szal egyetemben, aki ezúttal a 13. helyen végzett egyéniben. A dobogó harmadik fokára Németország csapata állhatott fel, ezzel megszerezve első érmét a Lovas Világjátékok történetében.

Cade McCutcheon folytatta a családi hagyományt

A távlovaglás elmaradt

A távlovasok terveit borította fel legdrasztikusabban Florence, a hurrikán: a lecsengése után nagy mennyiségben lezúduló csapadék hatására a szervezők

„vállalhatatlan fokú lóegészségi rizikófaktort” állapítottak meg, és lemondták a szakág versenyszámait.

Mindent összevetve igazán érdekes világjátékok vannak a hátunk mögött, izgalommal lehet várni négy év múlva a következőt.

 

Fotó: FEI- Christophe Tanire, Martin Dokoupil, Liz Gregg

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2018/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A lovas foglalkozások pozitívan hatnak az iskolai teljesítményre is

Huszonöt éve foglalkozik kezdő lovasok és lovak oktatásával a bükkösdi Szabó Zoltán. Négy éve, 2015 óta nem csak nyári táborokban lovagolhatnak nála a gyerekek, lovasoktatáson vehetnek részt az iskolások.

Nehogy kártérítést kelljen fizetnünk! A lótartás árnyoldalai

Az állattartás nemcsak örömet okoz vagy hasznot hajt az állattartónak, hanem felelősséggel is jár. A állatokkal kapcsolatos jogi felelősség egy olyan örökzöld téma, amihez többször vissza kell térnünk, mivel Kistermelők Lapjának olvasói is keresnek minket ebbe a körbe tartozó konkrét kérdésekkel.

Meglepő karrier

Sjef Janssen a mai díjlovaglósport egyik legsikeresebb, ám annál megosztóbb személyisége. A híresztelésekkel ellentétben egy nagyon nyitott, kedves embert ismertem meg, másrészt sok olyan érdekes információval lettem gazdagabb, amelyek árnyaltabbá tették a róla kialakult képet számomra. Az idei díjlovagló országos bajnokság alkalmával látogatott hazánkba, mint Yom Tov Jázmin edzője.

A ló beállításának mesterfogásai

Kész a ló, kész a helyszín, már „csak” a legnehezebb van hátra a fotózás előkészítéséből: a ló megfelelő felállítása. Lássuk, mi a cél: a lónak általában a bal oldalát fotózzuk.

A Kincsem Díj is Esti Fényé

A Magyar Derby és a Szent István Díj után Esti Fény a Kincsem Díjat is megnyerte. A sprintereknél Tour To Paris nyolcadik alkalommal nem talált legyőzőre, míg a mérföldes lovak Imperiál Díját Capitaine Fregate nyerte. A legjobb magyar tenyésztésű háromévesek nagydíjában nagy meglepetésre Selyemkő, a kétévesek Blaskovich Ernő Emlékversenyében pedig Dynamo győzedelmeskedett.

Az új generáció nagy sikere

Zala Csaba mindössze hat éve kezdett el telivéreket tréningezni, azonban nemcsak olyan nagyversenyeket sikerült rövid időn belül megnyernie, mint a Kincsem Díj, a Millenniumi Díj, a Szlovák Kancadíj vagy egy Listed verseny Németországban, hanem idén a Magyar Derby után is ő vezethette vissza a nyerőt.

Etetés vagy táplálás?- Hetedik rész

A ló szervezete és a külső környezet között határvonalak húzódnak, ilyen a bőrön kívül egyebek között a gyomor is. Kapcsolatot teremtenek, de egyben el is választanak, védelmet adnak.

Nyugat-nílusi láz lovaknál

Hazánkban lovaknál a nyugat-nílusi láz vírusát először 2007-ben izolálták, majd 2008-ban 18 ló betegedett meg, melyből 5 elhullott, és a betegséget átvészelt állatokból három egyednek maradandó idegrendszeri elváltozása maradt fent. A helyzet nem javul, hiszen napjainkig a vírus nagy utat tett meg, számos országban kimutatták jelenlétét.

A bírálat nem hibakeresés

A ló törzskönyvezésének első lépése (a származásellenőrzés után) a küllemi és mozgás bírálat. Ezzel a munkával, szinte minden tenyésztő találkozik, aki törzskönyvezett lovat tart.

Pincefeltörést is megakadályoznak a lovas polgárőrök

Lovas polgárőrök gyakorlati továbbképzését tartották a mögöttünk hagyott hétvégén, péntektől vasárnapig Békésen. Az ilyen jellegű szolgálatot vállaló lovasok több területen tevékenykednek, például az illegális fakitermelések, illegális szemétlerakók és parlagfűvel szennyezett területek felszámolásában.