Back to top

Felejthetetlen világjátékok

A 2018-as Lovas Világjátékokra sokan örökre emlékezni fognak. Van, aki a Florence hurrikán okozta bonyodalmak, van, aki a szervezés hiányosságai miatt, és persze van, aki élete legnagyobb eredményét érte el 2018-ban. Legjobb hazai eredményünk a lovastornász Bence Balázs előkelő 10. helye.

Díjugratás

Annyi izgalom sűrűsödött az idei világjátékokba, mintha több év összefoglalóját néztünk volna. A díjugratók bizonyosan a csapatdöntőt fogják évről évre felemlegetni. A világjátékok történetében először fordult elő holtverseny, ráadásul az aranyéremért kellett összevetni, amit drámai küzdelemben hazai közönség előtt az Amerikai Egyesült Államok csapata vihetett haza. Díjugratásban a csapat-végeredmény három nap összesített hibapontjai alapján alakul ki. Az első nap vadászugratással kezdődik, ahol egy bonyolult számítási rendszer alapján az időeredményeket hibapontokká alakítják, és ehhez adódnak hozzá a további két pályán gyűjtött hibapontok, minden esetben a csapat négy tagja közül a legjobb három eredményt figyelembe véve. A pontozási rendszert direkt úgy alkották meg, hogy a holtverseny esélyét kizárják – igaz, matematikailag lehetséges, de idáig nem volt erre példa. Az első két nap alapján Svájc állt a csapatverseny élén, viszont nagy esélyesük, Janika Sprunger meglepő kizárása után elszálltak a dobogóról szőtt álmaik. Viszont a svédek mindenki meglepetésére hihetetlen teljesítményt nyújtva hibátlanul zárták a harmadik kört, így felzárkózva az addigra élen álló Egyesült Államok mellé, századra azonos eredménnyel. Annyira nem számított senki erre az eredményre, hogy utána kellett járni, mi ilyenkor a precedens. A cím sorsa végül összevetésben dőlt el, amiben mindkét csapat összes lovasa részt vett. A két nemzet fej-fej mellett haladt, egyformán hibátlan végeredménnyel zárva az összevetést, így a csapattagok összesített időeredménye alapján mindössze két másodperces előnnyel az Egyesült Államok csapata győzedelmeskedett ebben a drámai küzdelemben, ezzel első ízben szerezve csapat-világbajnoki címet, ráadásul hazai közönség előtt. A győztes amerikai csapat: McLain Ward, Adrienne Sternlicht, Laura Kraut és Devin Ryan. Németország végzett a harmadik helyen, két fiatal női tehetséggel a csapatában, akik közül Simone Blum – sokak meglepetésére – vezette az egyéni versenyt.

Vasárnap pedig Simone Blum végleg beírta magát a történelembe: a Lovas Világjátékok történetében elsőként nyert női lovasként díjugrató világbajnoki címet.

A németek fiatal tehetsége verőhiba nélkül teljesítette a díjugrató döntőt Tryonban. A rendkívül izgalmas döntőben Simone Blum két fantasztikus pályát lovagolva kivételes kancájával, DSP Alice-szel esélyt sem hagyott riválisainak. Egyedüli párosként teljesítették végig verőhiba nélkül a világbajnokság összes pályáját, így tetemes fölénnyel utasították maguk mögé a közel 130 fős mezőnyt. A fiatal, mindössze 29 éves hölgy idén megnyerte a német bajnokságot, ezzel kiérdemelve a jogot a tryoni indulásra, viszont ilyen eredményre senki sem számított. Ez volt ez első nagy nemzetközi bajnoksága, ami nem is végződhetett volna jobban. A Budapesti CSIO nagydíjának győztese, az osztrák Max Kühner szinte végig a második helyen állt, de az utolsó pályán két verőhibát vétve lecsúszott az ezüstérmes helyről, így a svájci Martin Fuchs lépett a helyébe Clooney-val, a bronzérmet pedig a szintén svájci Steve Guerdat vehette át Biancával.

A meglepetésgyőztes német Simone Blum és DSP a győzelem pillanatában

Legjobb díjugratóink derekasan teljesítettek a világjátékokon. A díjugratás második napjának pályája alaposan megszórta a mezőnyt, mindössze öt hibátlan lovaglással zárult a versenyszám. Krucsó Szabolcs és ifj. Szabó Gábor remek lovaglással álltak helyt a mezőnyben, Horváth Balázs és Zordon sérülés miatt nem indulhatott. Személyes tapasztalataikról a novemberi Pegazusban számolnak be.

Díjlovaglás

A díjlovasok számára váratlan hirtelenséggel, a tervezettnél egy versenyszámmal hamarabb véget ért az idei Lovas Világjátékok. A lezajlott versenyszámokban a dobogó legfelső fokára mindkét alkalommal német lovasok állhattak fel. A versenysorozat csütörtöki napján a díjlovasok a csapatérmekért szálltak harcba Tryonban, Észak-Karolinában. Végül Németország győzedelmeskedett, és vihette haza az aranyat, míg az Egyesült Államok a dobogó második, Nagy-Britannia csapata pedig a harmadik fokára állhatott fel. Svédország mindössze 0,2%-kal lemaradva végzett a negyedik helyen. A csütörtöki csapatgyőzelem után Isabell Werth pénteken újabb aranyérmet nyert a 14 éves Bella Rose hátán a díjlovaglás második napján, a Nagydíj Speciálban. Werth lélegzetelállító lovaglást mutatott be, közel öt százalékkal megelőzve a második helyen végző Laura Gravest, aki az Egyesült Államokat képviselte. Mögöttük végzett a négy évvel ezelőtti győztes, a 2016-os olimpiai bajnok Charlotte Dujardin, aki első nagy sikerét érte el új négylábú partnere, a kilencéves Mount St John Freestyle hátán 81,489 százalékkal. Innen a legjobb tizenöt versenyző jutott volna tovább a díjlovaglás utolsó versenyszámába, az eredetileg vasárnapra kiírt zenés kűrbe, amit azonban a rendkívüli időjárásra, a Florence hurrikán utózöngéjeként lezúduló esőre való tekintettel nem tartottak meg, így Isabell Werth és Bella Rose nyakába akasztották az aranyérmet.

A díjlovaglás egyéni dobogója: Laura Graves, Isabell Werth, Charlotte Dujardin

Fogathajtás

A négyesfogat-hajtók krémje, kilenc nemzet 19 hajtója indult a világbajnoki címért Tryonban. A győzelmet egyéniben ismét az ausztrál sztárhajtó, Boyd Exell szerezte meg, míg csapatban hazai győzelemnek örülhetett a közönség. Az ausztrál Boyd Exell megvédte világbajnoki címét 2018-ban is, ezzel harmadik alkalommal győzött a világjátékok keretein belül megrendezett világbajnokságon. Az amerikai Chester Weber a második helyen végzett, míg a belga Edouard Simonet a bronzérmet vihette haza. Csapatban az Amerikai Egyesült Államok különítménye (James Fairclough, Misdee Wrigley-Miller, Chester Weber) szerezte meg a győzelmet, megelőzve a fogathajtó nagyhatalom Hollandiát (Bram Chardon, Koos de Ronde, IJsbrand Chardon). A bronzérmes pozícióban a belga hajtók (Dries Degrieck, Glenn Geerts, Edouard Simonet) végeztek.

Boyd Exell a maratonakadályban

Military

Rosalind Canter nemcsak a brit csapatot vezette győzelemre – amelynek ez volt az első világranglista-aranyérme 2010 óta –, hanem az egyéni bajnoki címet is elnyerte a 13 éves Allstar B. nyergében.

Ez volt az első alkalom, hogy Nagy-Britannia egyszerre mindkét kategóriában győzedelmeskedni tudott.

Hihetetlenül izgalmas versenyben Canter fantasztikus hibátlan pályával bebiztosította magának a második helyet, mielőtt a németek favoritja, az élen álló Ingrid Klimke SAP Hale Bob OLD nevű lovával az utolsó akadályon hibázott, így a biztos első helyről lecsúszott a harmadikra. Ezzel Nagy-Britannia lovasa átvette a vezetést mind egyéniben, mind csapatban, míg a német csapat visszacsúszott a második pozícióra. Továbbá az ír Padraig McCarthy és Mr. Chunky is fel tudott jönni egészen a dobogó második fokáig egyéniben. A csapatban címvédő franciáknak ezúttal be kellett érniük a bronzéremmel.

Ingrid Kimke és SAP Hale Bob OLD

Western

A belga színekben versenyző Bernard Fonck történelmi sikert ért el reiningben: What A Wave nyergében elképesztő, 227 pontos teljesítményével maga mögé utasította az amerikai csapat aranyérmes tagjait, Daniel. L. Hust és Cade McCutcheont, így a szakág történetében először került az egyéni aranyérem az amerikai kontinensen kívülre. Az Egyesült Államok állandó dominanciája ezzel kicsit megingani látszik, de csapatban így is sorozatban harmadjára állhattak fel a dobogó legmagasabb fokára. Az amerikai különítményt a 18 éves Cade McCutcheon vezette nagyapja lovával, Custom Made Gunnal, egyéni bronzéremmel folytatva a családi hagyományt, hiszen édesapja 2010-ben nyert aranyat, édesanyja pedig négy évvel ezelőtt volt ezüstérmes. Belgium csapata immár harmadjára végzett ezüstérmes pozícióban. Az egyéni győztes Bernard Fonck mindannyiszor részese volt ennek a sikernek feleségével, Ann Poels-szal egyetemben, aki ezúttal a 13. helyen végzett egyéniben. A dobogó harmadik fokára Németország csapata állhatott fel, ezzel megszerezve első érmét a Lovas Világjátékok történetében.

Cade McCutcheon folytatta a családi hagyományt

A távlovaglás elmaradt

A távlovasok terveit borította fel legdrasztikusabban Florence, a hurrikán: a lecsengése után nagy mennyiségben lezúduló csapadék hatására a szervezők

„vállalhatatlan fokú lóegészségi rizikófaktort” állapítottak meg, és lemondták a szakág versenyszámait.

Mindent összevetve igazán érdekes világjátékok vannak a hátunk mögött, izgalommal lehet várni négy év múlva a következőt.

 

Fotó: FEI- Christophe Tanire, Martin Dokoupil, Liz Gregg

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2018/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy rövid kilovaglás is aranyat ér a lónak

Egy új kutatás szerint már napi 25 perc kevésbé megerőltető mozgás is jótékony hatással lehet a lovak egészségére, függetlenül attól, hozzájárul-e a súlyvesztésükhöz vagy sem.

Nem csak állva alszanak: a lovak pihenési szokásai

Mint minden élőlénynek, a lovaknak is szükségük van pihenésre, alvásra. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy sokszor lótulajdonosok sincsenek teljesen tisztában azzal, mikor pihen egy ló, és mikor van baja. A laikusok pedig végképp képesek pánikba esni egy fekvő ló láttán.

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.

Új utakon a szaporítás - asszisztált reprodukció

A művi szaporítási eljárások térhódítása forradalmasította az állattenyésztést. Napjainkban is tart ez a folyamat, sőt mind nagyobb jelentősége lesz az újabb eljárásoknak, hiszen a termelés gazdaságosságának egyik kulcselemét jelenti.

Ménvizsga Tiszaföldváron

Idén április negyedikén immár harmadik alkalommal rendezték meg Tiszaföldvár határában, Homokréten a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület (MHLOE) tagjai által tenyésztett hidegvérű ménjelöltek saját teljesítményvizsgáját. A rendezvényt eredetileg azért is szervezték a Tiszántúlra, mert szerettek volna lehetőséget biztosítani a Kaposvártól messzebb lakóknak is.

A muraközi ló és a magyartarka

A szarvasmarha állományok mellett jól megfér egy-két muraközi ló. Ahol a lehetőségek és a körülmények engedik még munkára is használható, de akár hobbi lóként is van helye a családban, nyugodtsága, szelídsége okán a család bármely tagjának barátja lehet. Ez lehetőséget adhat arra, hogy a muraközi ló ismét fénykorát élje.

Tavaszi teendők lovainknál és a legelők körül

A lovas ember számára a tavasz nemcsak a lovaglás szépségét hozza el újra, hanem rengeteg teendőt is tartogat a lovak és az istálló körül. Megkezdődik az ellési időszak, a kancák fedeztetése, és beindul a versenyszezon. A lovaknál elkezdődik a szőrváltás, és a hosszú téli hónapok után újra legelőre kerülnek. Tehát a rendelkezésre álló gyepterületeinket is fel kell készítenünk a következő szezonra.

Fenntartható-e eredményesen a magyar lótenyésztés?

Hogyan vészelte át a rendszerváltás zavaros időszakát a lovaságazat? Nyereséges-e a tenyésztés? Lesznek-e még Kincsemek a Magyar Derbyn? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről tanácskoztak gazdák, kutatók, tenyésztők és a szaktárca képviselői a „Fenntartható állattenyésztés Herceghalomból nézve” című szakmai rendezvénysorozat hatodik fórumán.

Megújult a Kincsem - Imperiál kiállítás

Kedden nyílik meg a Magyar Mezőgazdasági Múzeum felújított Kincsem - Imperiál: Híres magyar versenylovak című állandó kiállítása, amely átfogóan mutatja be a legkiemelkedőbb magyar versenylovak sikereinek történetét, a galoppversenyzés szabályait, valamint a versenyüzem működésének érdekességeit.

Az állattartás elkötelezettje

Országh Béla gazdaságának legújabb jövevénye egy alig néhány napos cigája kosbárány. A fiatal gazdálkodó gyerekkora óta tart állatokat, jelenleg őshonos jószágokat tenyészt. Balatonszentgyörgyi birtokán számos négylábú és többféle baromfi található. Mint lapunknak elmondta, az állattartás amellett, hogy nem könnyű és áldozatokat kíván, sok élményt nyújt, így mindenkinek ajánlja legalább hobbi szinten.