0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Felejthetetlen világjátékok

A 2018-as Lovas Világjátékokra sokan örökre emlékezni fognak. Van, aki a Florence hurrikán okozta bonyodalmak, van, aki a szervezés hiányosságai miatt, és persze van, aki élete legnagyobb eredményét érte el 2018-ban. Legjobb hazai eredményünk a lovastornász Bence Balázs előkelő 10. helye.

Díjugratás

Annyi izgalom sűrűsödött az idei világjátékokba, mintha több év összefoglalóját néztünk volna. A díjugratók bizonyosan a csapatdöntőt fogják évről évre felemlegetni. A világjátékok történetében először fordult elő holtverseny, ráadásul az aranyéremért kellett összevetni, amit drámai küzdelemben hazai közönség előtt az Amerikai Egyesült Államok csapata vihetett haza. Díjugratásban a csapat-végeredmény három nap összesített hibapontjai alapján alakul ki. Az első nap vadászugratással kezdődik, ahol egy bonyolult számítási rendszer alapján az időeredményeket hibapontokká alakítják, és ehhez adódnak hozzá a további két pályán gyűjtött hibapontok, minden esetben a csapat négy tagja közül a legjobb három eredményt figyelembe véve. A pontozási rendszert direkt úgy alkották meg, hogy a holtverseny esélyét kizárják – igaz, matematikailag lehetséges, de idáig nem volt erre példa. Az első két nap alapján Svájc állt a csapatverseny élén, viszont nagy esélyesük, Janika Sprunger meglepő kizárása után elszálltak a dobogóról szőtt álmaik. Viszont a svédek mindenki meglepetésére hihetetlen teljesítményt nyújtva hibátlanul zárták a harmadik kört, így felzárkózva az addigra élen álló Egyesült Államok mellé, századra azonos eredménnyel. Annyira nem számított senki erre az eredményre, hogy utána kellett járni, mi ilyenkor a precedens. A cím sorsa végül összevetésben dőlt el, amiben mindkét csapat összes lovasa részt vett. A két nemzet fej-fej mellett haladt, egyformán hibátlan végeredménnyel zárva az összevetést, így a csapattagok összesített időeredménye alapján mindössze két másodperces előnnyel az Egyesült Államok csapata győzedelmeskedett ebben a drámai küzdelemben, ezzel első ízben szerezve csapat-világbajnoki címet, ráadásul hazai közönség előtt. A győztes amerikai csapat: McLain Ward, Adrienne Sternlicht, Laura Kraut és Devin Ryan. Németország végzett a harmadik helyen, két fiatal női tehetséggel a csapatában, akik közül Simone Blum – sokak meglepetésére – vezette az egyéni versenyt.

Vasárnap pedig Simone Blum végleg beírta magát a történelembe: a Lovas Világjátékok történetében elsőként nyert női lovasként díjugrató világbajnoki címet.

A németek fiatal tehetsége verőhiba nélkül teljesítette a díjugrató döntőt Tryonban. A rendkívül izgalmas döntőben Simone Blum két fantasztikus pályát lovagolva kivételes kancájával, DSP Alice-szel esélyt sem hagyott riválisainak. Egyedüli párosként teljesítették végig verőhiba nélkül a világbajnokság összes pályáját, így tetemes fölénnyel utasították maguk mögé a közel 130 fős mezőnyt. A fiatal, mindössze 29 éves hölgy idén megnyerte a német bajnokságot, ezzel kiérdemelve a jogot a tryoni indulásra, viszont ilyen eredményre senki sem számított. Ez volt ez első nagy nemzetközi bajnoksága, ami nem is végződhetett volna jobban. A Budapesti CSIO nagydíjának győztese, az osztrák Max Kühner szinte végig a második helyen állt, de az utolsó pályán két verőhibát vétve lecsúszott az ezüstérmes helyről, így a svájci Martin Fuchs lépett a helyébe Clooney-val, a bronzérmet pedig a szintén svájci Steve Guerdat vehette át Biancával.

Legjobb díjugratóink derekasan teljesítettek a világjátékokon. A díjugratás második napjának pályája alaposan megszórta a mezőnyt, mindössze öt hibátlan lovaglással zárult a versenyszám. Krucsó Szabolcs és ifj. Szabó Gábor remek lovaglással álltak helyt a mezőnyben, Horváth Balázs és Zordon sérülés miatt nem indulhatott. Személyes tapasztalataikról a novemberi Pegazusban számolnak be.

Díjlovaglás

A díjlovasok számára váratlan hirtelenséggel, a tervezettnél egy versenyszámmal hamarabb véget ért az idei Lovas Világjátékok. A lezajlott versenyszámokban a dobogó legfelső fokára mindkét alkalommal német lovasok állhattak fel. A versenysorozat csütörtöki napján a díjlovasok a csapatérmekért szálltak harcba Tryonban, Észak-Karolinában. Végül Németország győzedelmeskedett, és vihette haza az aranyat, míg az Egyesült Államok a dobogó második, Nagy-Britannia csapata pedig a harmadik fokára állhatott fel. Svédország mindössze 0,2%-kal lemaradva végzett a negyedik helyen. A csütörtöki csapatgyőzelem után Isabell Werth pénteken újabb aranyérmet nyert a 14 éves Bella Rose hátán a díjlovaglás második napján, a Nagydíj Speciálban. Werth lélegzetelállító lovaglást mutatott be, közel öt százalékkal megelőzve a második helyen végző Laura Gravest, aki az Egyesült Államokat képviselte. Mögöttük végzett a négy évvel ezelőtti győztes, a 2016-os olimpiai bajnok Charlotte Dujardin, aki első nagy sikerét érte el új négylábú partnere, a kilencéves Mount St John Freestyle hátán 81,489 százalékkal. Innen a legjobb tizenöt versenyző jutott volna tovább a díjlovaglás utolsó versenyszámába, az eredetileg vasárnapra kiírt zenés kűrbe, amit azonban a rendkívüli időjárásra, a Florence hurrikán utózöngéjeként lezúduló esőre való tekintettel nem tartottak meg, így Isabell Werth és Bella Rose nyakába akasztották az aranyérmet.

Fogathajtás

A négyesfogat-hajtók krémje, kilenc nemzet 19 hajtója indult a világbajnoki címért Tryonban. A győzelmet egyéniben ismét az ausztrál sztárhajtó, Boyd Exell szerezte meg, míg csapatban hazai győzelemnek örülhetett a közönség. Az ausztrál Boyd Exell megvédte világbajnoki címét 2018-ban is, ezzel harmadik alkalommal győzött a világjátékok keretein belül megrendezett világbajnokságon. Az amerikai Chester Weber a második helyen végzett, míg a belga Edouard Simonet a bronzérmet vihette haza. Csapatban az Amerikai Egyesült Államok különítménye (James Fairclough, Misdee Wrigley-Miller, Chester Weber) szerezte meg a győzelmet, megelőzve a fogathajtó nagyhatalom Hollandiát (Bram Chardon, Koos de Ronde, IJsbrand Chardon). A bronzérmes pozícióban a belga hajtók (Dries Degrieck, Glenn Geerts, Edouard Simonet) végeztek.

Military

Rosalind Canter nemcsak a brit csapatot vezette győzelemre – amelynek ez volt az első világranglista-aranyérme 2010 óta –, hanem az egyéni bajnoki címet is elnyerte a 13 éves Allstar B. nyergében.

Ez volt az első alkalom, hogy Nagy-Britannia egyszerre mindkét kategóriában győzedelmeskedni tudott.

Hihetetlenül izgalmas versenyben Canter fantasztikus hibátlan pályával bebiztosította magának a második helyet, mielőtt a németek favoritja, az élen álló Ingrid Klimke SAP Hale Bob OLD nevű lovával az utolsó akadályon hibázott, így a biztos első helyről lecsúszott a harmadikra. Ezzel Nagy-Britannia lovasa átvette a vezetést mind egyéniben, mind csapatban, míg a német csapat visszacsúszott a második pozícióra. Továbbá az ír Padraig McCarthy és Mr. Chunky is fel tudott jönni egészen a dobogó második fokáig egyéniben. A csapatban címvédő franciáknak ezúttal be kellett érniük a bronzéremmel.

Western

A belga színekben versenyző Bernard Fonck történelmi sikert ért el reiningben: What A Wave nyergében elképesztő, 227 pontos teljesítményével maga mögé utasította az amerikai csapat aranyérmes tagjait, Daniel. L. Hust és Cade McCutcheont, így a szakág történetében először került az egyéni aranyérem az amerikai kontinensen kívülre. Az Egyesült Államok állandó dominanciája ezzel kicsit megingani látszik, de csapatban így is sorozatban harmadjára állhattak fel a dobogó legmagasabb fokára. Az amerikai különítményt a 18 éves Cade McCutcheon vezette nagyapja lovával, Custom Made Gunnal, egyéni bronzéremmel folytatva a családi hagyományt, hiszen édesapja 2010-ben nyert aranyat, édesanyja pedig négy évvel ezelőtt volt ezüstérmes. Belgium csapata immár harmadjára végzett ezüstérmes pozícióban. Az egyéni győztes Bernard Fonck mindannyiszor részese volt ennek a sikernek feleségével, Ann Poels-szal egyetemben, aki ezúttal a 13. helyen végzett egyéniben. A dobogó harmadik fokára Németország csapata állhatott fel, ezzel megszerezve első érmét a Lovas Világjátékok történetében.

A távlovaglás elmaradt

A távlovasok terveit borította fel legdrasztikusabban Florence, a hurrikán: a lecsengése után nagy mennyiségben lezúduló csapadék hatására a szervezők

„vállalhatatlan fokú lóegészségi rizikófaktort” állapítottak meg, és lemondták a szakág versenyszámait.

Mindent összevetve igazán érdekes világjátékok vannak a hátunk mögött, izgalommal lehet várni négy év múlva a következőt.

 

Fotó: FEI- Christophe Tanire, Martin Dokoupil, Liz Gregg

Forrás: Pegazus