Back to top

Fénylik, mint a Salamon töke

Az ősz rengeteg magával ragadó színt hoz, és azok mind visszaköszönnek a különféle alakú színes dísztökök látványában. A mélyzöld, az őszi barna, a narancs, a citromsárga és a piros terméseket akár a lakásba is bevihetjük, és a négy fal között is élvezhetjük az évszak különleges hangulatát.

Ritka népes és alakgazdag faj a tök (Cucurbita pepo). Alfajainak, változatainak felhasználási lehetősége szinte végtelen: a sütőtököt az édességéért szeretjük, a spárgatököt pedig azért, mert rendkívül változatos ételek készíthetők belőle, a cukkini és a csillagtök is kedvencek a gasztronómiában.

Készül belőlük takarmány, és használati tárgyként is megállják a helyüket, mint például a lopótök. Egyes fajok viszont hangszerként ismeretesek, például amiből a maracas, vagyis a rumbatök készül.

A dísztököt, ahogy a neve is jelzi, mutatós külsejéért kedveljük. Egyébként mexikói eredetű és a tökfélék között a küllemével hódít, szinte végtelen a forma- és színváltozatok száma. Roppant divatos és elterjedt, lakásdíszek, koszorúk, asztaldekorációk alkotórésze.

Tehetjük kültérre is, díszíthetjük vele a bejárati ajtó előtti lépcsőket, a virágtartókat, vagy használhatjuk kerti díszként is.

 

A dísztököt akkor kell leszedni, amikor a szára már megbarnult, és a kocsány környékén a kacsok elszáradtak. Dekorációs célokra a sértetlen, érett példányok alkalmasak. Óvatosan vágjuk le a tököt úgy, hogy a kocsányból egy kis darabot a termésen hagyunk. Ezzel növeljük a díszítőértékét, és meggátoljuk, hogy a kórokozók a termésbe hatoljanak.

 

Az élénk szín a dísztökök egyik legfontosabb értéke, megőrzése tehát igen fontos. Ennek érdekében mossuk meg a tököt egy pohár bórax és három pohár víz elegyében, majd dörzsöljük be vízben oldható viasszal.

 

A töklámpásokról se feledkezzünk meg! Manapság a töklámpás készítését sokan az angolszász és amerikai ünnephez, a Halloweenhez kötik, pedig a tökfaragás Magyarországon is régi hagyomány. Olyannyira régi, hogy az első erről szóló történet egészen az Árpád-házi Salamon király idejébe nyúlik vissza. Salamont a trónviszályok miatt a visegrádi vár tornyába zárták, az őröknek pedig parancsba adták, hogy sötétedés után töklámpásokkal világítsák ki a tornyot, hogy éjszaka is szemmel tarthassák a rabot.

A különleges lámpások azonban nemcsak a vár foglyát világították meg, hanem a Dunán közlekedő hajósoknak is támpontul szolgáltak. Innen ered a mondás: fénylik, mint a Salamon töke.

 

Aki most úgy dönt, hogy szeretne dísztököt, az április környékén vetheti el a magját. A legcélszerűbb, ha magkeveréket vásárol a szaküzletekben, az sok fajtát tartalmaz, így változatos formájú és színű terméseket kap majd. A dísztök egyébként kevéssel is beéri, de kerítés mellé vagy pergolához telepítsük, hogy arra kapaszkodhasson.

 

A dísztököt beltéri felhasználása előtt ki kell szárítani. A szárítás minél alacsonyabb páratartalmú levegőn, jól szellőző helyen, például verandán, padláson, erkélyen, vagy teraszon történhet.

Érdemes a kocsánynál fogva fellógatni néhány hétre, úgy a levegő jól átjárja, és kellőképpen kiszárítja a termést.

 

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2018/9-10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kert a szobában

A télikert a lakóházak szerves részeként a zöld élményét adja akkor is, amikor odakint kevés a lomb és a szín. Akkor érezzük igazán a harmóniáját, ha kialakítása, a benne lévő növények alakja, színvilága és elhelyezkedése a lakás stílusához igazodik. Kényelmünket, feltöltődésünket szolgálja ez a zöld tér, ezért több, mint a fagyérzékeny növények téli tárolási helye.

"Bébiétel minőségű" TÉSZ termelés: talpra állás a gáncs után

A Penta Família Szövetkezet bizonyára jól dolgozik. Tevékenységük hasznosságának talán az a legerősebb bizonyítéka, hogy a szövetkezetbe többen is szeretnének belépni – csakhogy erre nincs mód egy ideje. Nem zárkóznak el előle, de ahhoz ragaszkodnak, hogy az új jelentkezőnek két ajánlója legyen, és hogy meggyőződhessenek róla, hogy nem csupán afféle „támogatásvadász” a jelentkező, hanem valódi termelő.

A szaharai szél kiszárítja a kakaóültetvényeket

A harmattan, a forró, száraz, nyugat-afrikai passzátszél idén jelentős szárazsággal és minimális csapadékkal érkezett a világ legnagyobb kakatermelő országába, Elefántcsontpartba. Ha a következő héten is folytatódik az aszály, az veszélyeztetheti az idei termést.

Sok az alma és nem fogy

Az egy évvel ezelőttinél 30-50 százalékkal alacsonyabb árakon is a szokásosnál jóval kisebb ütemben fogy a hűtőházakból az étkezési alma, ráadásul nagy tételekről derül ki, hogy a minőségük romlása miatt már csak ipari célú felhasználásra alkalmasak - mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Világgazdaságnak.

Téli felkészülés a gyümölcsösökben

Még a tél közepén járunk, de a nagy kertekben megkezdődött a munka. Néhol még látni a száraz ágakon szüretkor fennmaradt almamúmiát, de az örök körforgás nem áll meg, sokfelé megkezdődött az idei termés előkészítése a gyümölcsösökben és a szőlőkben. A metszés.

Olcsóbb gyümölcs, drágább zöldség, és a munkaerőhiány

Tavaly sokféle nyavalya sújtotta a mezőgazdaságot és annak egyik nagyon fontos ágát, a kertészetet is. Az ezutáni kilátásokról foglaltuk össze szakértőnk, ifjabb Csizmadia György álláspontját.

A fotoszintézis „felturbózása”

Amerikai kutatók a fotoszintézis felerősítéséhez genetikailag módosítottak növényeket abban bízva, hogy ez a módszer egyszer majd javítja az élelmiszernövények hozamát.

A földeken fog megrohadni a termés Skóciában

Az Egyesült Királyság mezőgazdaságának 60-70 ezer szezonális vendégmunkásra van szüksége, akik egy „no-deal” Brexit után egy csapásra eltűnhetnek a szigetországból. A skót farmerek szakszervezete katasztrofális munkaerőhiánytól tart.

Először díjazták a leginnovatívabb termékek fejlesztőit

Hagyományteremtő céllal indították útjára a szervezők a Top 10 legérdekesebb magyar innováció díjátadó gála és jótékonysági estet, amelyen mások mellett elismerést kapott a „világító növények”, illetve a futószalagos növénytermesztési rendszer kiötlője is.

"Befogott" napsugarakkal a kártevők ellen

A gazdálkodóknak gyakran kell kémiai talajfertőtlenítőket használniuk. Ezek a szerek széles körű biocidek, ami azt jelenti, hogy a kártevők mellett a hasznos mikroorganizmusokat is pusztítják. Sok háztáji kertész ismeri a talajszolarizáció hatékonyságát. A nedves talajra terített átlátszó műanyag-fóliával befogható a napsugárzás, mely még a talajban élő kártevőket is elpusztítására.