Back to top

Fénylik, mint a Salamon töke

Az ősz rengeteg magával ragadó színt hoz, és azok mind visszaköszönnek a különféle alakú színes dísztökök látványában. A mélyzöld, az őszi barna, a narancs, a citromsárga és a piros terméseket akár a lakásba is bevihetjük, és a négy fal között is élvezhetjük az évszak különleges hangulatát.

Ritka népes és alakgazdag faj a tök (Cucurbita pepo). Alfajainak, változatainak felhasználási lehetősége szinte végtelen: a sütőtököt az édességéért szeretjük, a spárgatököt pedig azért, mert rendkívül változatos ételek készíthetők belőle, a cukkini és a csillagtök is kedvencek a gasztronómiában.

Készül belőlük takarmány, és használati tárgyként is megállják a helyüket, mint például a lopótök. Egyes fajok viszont hangszerként ismeretesek, például amiből a maracas, vagyis a rumbatök készül.

A dísztököt, ahogy a neve is jelzi, mutatós külsejéért kedveljük. Egyébként mexikói eredetű és a tökfélék között a küllemével hódít, szinte végtelen a forma- és színváltozatok száma. Roppant divatos és elterjedt, lakásdíszek, koszorúk, asztaldekorációk alkotórésze.

Tehetjük kültérre is, díszíthetjük vele a bejárati ajtó előtti lépcsőket, a virágtartókat, vagy használhatjuk kerti díszként is.

 

A dísztököt akkor kell leszedni, amikor a szára már megbarnult, és a kocsány környékén a kacsok elszáradtak. Dekorációs célokra a sértetlen, érett példányok alkalmasak. Óvatosan vágjuk le a tököt úgy, hogy a kocsányból egy kis darabot a termésen hagyunk. Ezzel növeljük a díszítőértékét, és meggátoljuk, hogy a kórokozók a termésbe hatoljanak.

 

Az élénk szín a dísztökök egyik legfontosabb értéke, megőrzése tehát igen fontos. Ennek érdekében mossuk meg a tököt egy pohár bórax és három pohár víz elegyében, majd dörzsöljük be vízben oldható viasszal.

 

A töklámpásokról se feledkezzünk meg! Manapság a töklámpás készítését sokan az angolszász és amerikai ünnephez, a Halloweenhez kötik, pedig a tökfaragás Magyarországon is régi hagyomány. Olyannyira régi, hogy az első erről szóló történet egészen az Árpád-házi Salamon király idejébe nyúlik vissza. Salamont a trónviszályok miatt a visegrádi vár tornyába zárták, az őröknek pedig parancsba adták, hogy sötétedés után töklámpásokkal világítsák ki a tornyot, hogy éjszaka is szemmel tarthassák a rabot.

A különleges lámpások azonban nemcsak a vár foglyát világították meg, hanem a Dunán közlekedő hajósoknak is támpontul szolgáltak. Innen ered a mondás: fénylik, mint a Salamon töke.

 

Aki most úgy dönt, hogy szeretne dísztököt, az április környékén vetheti el a magját. A legcélszerűbb, ha magkeveréket vásárol a szaküzletekben, az sok fajtát tartalmaz, így változatos formájú és színű terméseket kap majd. A dísztök egyébként kevéssel is beéri, de kerítés mellé vagy pergolához telepítsük, hogy arra kapaszkodhasson.

 

A dísztököt beltéri felhasználása előtt ki kell szárítani. A szárítás minél alacsonyabb páratartalmú levegőn, jól szellőző helyen, például verandán, padláson, erkélyen, vagy teraszon történhet.

Érdemes a kocsánynál fogva fellógatni néhány hétre, úgy a levegő jól átjárja, és kellőképpen kiszárítja a termést.

 

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2018/9-10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gesztenye és aszalt szilva

A gesztenyére keresleti piac van, az árak folyamatosan emelkednek, érdemes termelni - hangzott el a Pölöskén tartott aszalt szilva és gesztenye szakmai napon. Gesztenyéből jelenleg mintegy 300-400 hektárnyi területen körülbelül 1000 tonna terem az országban.

Testünk őrei, a bioflavonoidok a fiatalság titkát rejtik

A citrusfélékben is megtalálható bioflavonoidok nemcsak a gyümölcsök és fűszerek ízét adják, de sejtjeink felett is őrködnek. Antioxidáns hatásuk pedig segít megőrizni a bőr fiatalságát.

Örökölt örökzöldek

Keskeny kis szerpentinen kapaszkodunk föl a Badacsonyörs fölött magasodó Örsi-hegyre, ahol az ország egyetlen teraszos arborétuma található. A világ minden tájáról származó örökzöld különlegességek élnek itt, gyűjteményüket a Folly család négy generációja hozta létre, gyarapította, őrizte és fejleszti a mai napig is.

Franciaország betiltja a metám-nátriumot

A francia élelmiszerbiztonsági, környezetvédelmi és foglalkozás-egészségügyi kormányügynökség az emberi egészségre és a környezetre ártalmasnak nyilvánította, és javasolta a metám-nátrium hatóanyagú készítmények forgalmazásának betiltását, miután Nyugat-Franciaországban több gazdálkodó, illetve a gazdaságok szomszédságában lakó emberek légúti mérgezést szenvedtek a hatóanyag használata után.

Őshonos fákra cserélik az invazívakat Pécsen

A Tettye környékén bálványfákat vágtak ki. A fák ugyan egészségesek voltak, azonban inváziós fajnak számítanak, így egy kormányrendelet értelmében irtani kell őket. A város azonban gondoskodik a pótlásukról ott, ahol szükséges: helyükre őshonos fafajok kerülnek.

Az arborétum a második otthona

Vérbeli kiránduló izgalmával és ezernyi kérdéssel érkezem az Agostyáni Arborétumba. Amint belépek a nagy székely kapun, a csönd magával ragad. A lombok árnyékában közelítek a kicsi faházikó felé, ahol Rozmann Hajnalka mindig mosolygós arca fogad. Mint vendéget a házigazda köszönt, ő az arborétum vezetője.

A növényorvosokon is múlik a mezőgazdaság jövője

Az élelmiszer-biztonság kulcsa a növényorvos szlogennel rendezték meg a XIII. Növényorvos Napot, ahol a résztvevők nagy tapssal fogadták annak bejelentését, hogy a növényorvosok szaktudását, munkájuk jelentőségét szakmai doktori címmel tervezik elismerni. Elvárás ugyanakkor, hogy olyan fenntartható növényvédelmet folytassunk, ahol az utolsó megoldás a növényorvosi vény kiállítása.

Olajos magvak feldolgozására épült agrárlogisztikai központ Nakon

Olajos magvak feldolgozására épült agrárlogisztikai központ a Tolna megyei Nakon a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 110 millió forintos támogatásával.

C-vitamin tarolás: a fejes káposzta kézi és gépi betakarítása

A fejes káposzta betakarításának kezdetét az állomány jellemzői határozzák meg. A káposztafejnek el kell érnie a fajtára jellemző alakot és tömöttségi állapotot. A betakarítás ideje az ültetés után 55-150 nappal esedékes.

Kék színben érkezik a zöld virágcserép

A német Pöppelmann hollandiai képviselete bemutatta a TEKU cserepek környezetkímélő kék generációját, amely újrahasznosított polipropilén műanyagból készül és újrahasznosítható.