Back to top

Fénylik, mint a Salamon töke

Az ősz rengeteg magával ragadó színt hoz, és azok mind visszaköszönnek a különféle alakú színes dísztökök látványában. A mélyzöld, az őszi barna, a narancs, a citromsárga és a piros terméseket akár a lakásba is bevihetjük, és a négy fal között is élvezhetjük az évszak különleges hangulatát.

Ritka népes és alakgazdag faj a tök (Cucurbita pepo). Alfajainak, változatainak felhasználási lehetősége szinte végtelen: a sütőtököt az édességéért szeretjük, a spárgatököt pedig azért, mert rendkívül változatos ételek készíthetők belőle, a cukkini és a csillagtök is kedvencek a gasztronómiában.

Készül belőlük takarmány, és használati tárgyként is megállják a helyüket, mint például a lopótök. Egyes fajok viszont hangszerként ismeretesek, például amiből a maracas, vagyis a rumbatök készül.

A dísztököt, ahogy a neve is jelzi, mutatós külsejéért kedveljük. Egyébként mexikói eredetű és a tökfélék között a küllemével hódít, szinte végtelen a forma- és színváltozatok száma. Roppant divatos és elterjedt, lakásdíszek, koszorúk, asztaldekorációk alkotórésze.

Tehetjük kültérre is, díszíthetjük vele a bejárati ajtó előtti lépcsőket, a virágtartókat, vagy használhatjuk kerti díszként is.

 

A dísztököt akkor kell leszedni, amikor a szára már megbarnult, és a kocsány környékén a kacsok elszáradtak. Dekorációs célokra a sértetlen, érett példányok alkalmasak. Óvatosan vágjuk le a tököt úgy, hogy a kocsányból egy kis darabot a termésen hagyunk. Ezzel növeljük a díszítőértékét, és meggátoljuk, hogy a kórokozók a termésbe hatoljanak.

 

Az élénk szín a dísztökök egyik legfontosabb értéke, megőrzése tehát igen fontos. Ennek érdekében mossuk meg a tököt egy pohár bórax és három pohár víz elegyében, majd dörzsöljük be vízben oldható viasszal.

 

A töklámpásokról se feledkezzünk meg! Manapság a töklámpás készítését sokan az angolszász és amerikai ünnephez, a Halloweenhez kötik, pedig a tökfaragás Magyarországon is régi hagyomány. Olyannyira régi, hogy az első erről szóló történet egészen az Árpád-házi Salamon király idejébe nyúlik vissza. Salamont a trónviszályok miatt a visegrádi vár tornyába zárták, az őröknek pedig parancsba adták, hogy sötétedés után töklámpásokkal világítsák ki a tornyot, hogy éjszaka is szemmel tarthassák a rabot.

A különleges lámpások azonban nemcsak a vár foglyát világították meg, hanem a Dunán közlekedő hajósoknak is támpontul szolgáltak. Innen ered a mondás: fénylik, mint a Salamon töke.

 

Aki most úgy dönt, hogy szeretne dísztököt, az április környékén vetheti el a magját. A legcélszerűbb, ha magkeveréket vásárol a szaküzletekben, az sok fajtát tartalmaz, így változatos formájú és színű terméseket kap majd. A dísztök egyébként kevéssel is beéri, de kerítés mellé vagy pergolához telepítsük, hogy arra kapaszkodhasson.

 

A dísztököt beltéri felhasználása előtt ki kell szárítani. A szárítás minél alacsonyabb páratartalmú levegőn, jól szellőző helyen, például verandán, padláson, erkélyen, vagy teraszon történhet.

Érdemes a kocsánynál fogva fellógatni néhány hétre, úgy a levegő jól átjárja, és kellőképpen kiszárítja a termést.

 

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2018/9-10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Aranykoronánként 10 tonna burgonya

„Feltétlenül a bankszférába mennék – természetesen csak akkor, ha újrakezdhetném az egészet. Bár hozzáteszem, hogy a mezőgazdaságtól akkor sem távolodnék el.” Puskás Ferenc zákányszéki gazdálkodó lepett meg ezzel a válasszal, amikor beszélgetésünk végén megkérdeztem, vajon elfelejtettem-e valamit szóba hozni.

Pénteken kezdődik a Szőlő és klíma konferencia Kőszegen

Április 26-27-én ismét megrendezik Kőszegen a Szőlő és klíma konferenciát, ahol az éghajlatváltozásnak a szőlőre gyakorolt hatásáról és a lehetséges alkalmazkodási módokról lesz szó. Minden érdeklődőt várnak, regisztrálni vagy előre jelentkezni sem kell a részvételhez. Kőszegen a Szőlő jövésnek könyvében 1740-től vezetnek följegyzéseket a szőlő fejlődési állapotáról.

Gazdaság, génbank és gyakorlati helyszín egy helyen

A magyar mezőgazdaságnak szinte nincs olyan ágazata, amelyet a Georgikon Tanüzemben nem művelnek. Amellett, hogy termelnek, gazdálkodnak, génbankként és az egyetem hallgatóinak gyakorlati képzésének helyszíneként működnek, szakmai kísérleteikkel a környékbeli gazdákat is segítik.

A világ legszebb kertjei

Egy virágokkal teli, illatos kertnél nincs is inspirálóbb és megnyugtatóbb közeg. A világ legszebb kertjei árulkodnak a hely kultúrájáról és történelméről. Tanítanak és elvarázsolnak.

Újra felívelőben a hazai biotermesztés

„A magyar biotermesztés dinamikusan fejlődő terület”-szögezte le Drexler Dóra, az ágazat helyzetét és fejlődési lehetőségeit értékeltő sajtótájékoztatón. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) ügyvezetője a magyar bio ágazat kutatását, ellenőrzését végző, és érdekképviseletét ellátó szakmai szervezetekkel, valamint biogazdálkodókkal tekintette át a magyar ökológiai gazdálkodás helyzetét.

Fagykár és aszály a Délvidéken

A március utolsó hetében jelentkezett -6-8 Celsius-fokos fagy felkészületlenül érte a délvidéki gyümölcstermelők többségét. Elmaradt a nagyszülők idejében még rendre elvégzett füstöléses védekezés.

Ellenőrizetlen import

Spanyol- és Görögországból, illetve az EU-n kívüli országokból, közöttük főleg Albániából és Marokkóból tetemes mennyiségben özönlik olcsó szamóca az olasz piacra, ellehetetlenítve ezzel a délolasz termelőket.

Lecsap a fajtarendőrség

A Fleuroselect nemzetközi dísznövény fajtaoltalmi, fajtavizsgálati és promóciós szervezet cserepes dísznövény- és egynyárinövény-nemesítő tagjai kampányt indítottak a védett fajták illegális szaporítása ellen.

Úgy viszik a bécsi földet, mint a cukrot

Rekord mennyiségű, 300 ezer zsáknyi bécsi földet vásároltak az osztrák főváros lakói 2009 óta. A Guter Grund nevet viselő virágföldet a város zöldhulladékára alapozva állítják elő, ráadásul teljesen tőzegmentes és a biotermesztésben is felhasználható.

Kertekkel és napelemekkel szórja tele a városokat a Lidl

Az olasz Lidl megnyitotta első olyan üzletét, melynek tetején városi kertet alakított ki. A terv egy civil szervezet bevonásával valósult meg. Közben Belgiumban 7200 napelemet szerel fel boltjai tetejére.