0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Mandulatej – pro és kontra

Szinte minden nap hallunk olyan új típusú ételekről, amelyek egészségesebbé teszik az életünket, mégis néhány trendi fittness élelmiszer sokkal bonyolultabb módon hat az életünkre, mint gondolnánk.

Manapság gyakran szóba kerülnek a hagyományos ételeket és italokat helyettesítő alternatív élelmiszerek. Ide sorolhatók a tehéntejet felváltó növényi tejek, mint például a mandulatej.

Több tanulmány is beszámolt a mandula egészségre gyakorolt számos jótékony hatásáról. Többek között segít a fogyásban és különböző betegségek kialakulásának megelőzésében, mint például az Alzheimer-kór és a rák bizonyos típusai.

Sokan pedig azért fogyasztják, mert laktóz érzékenyek, vagy allergiások a tejfehérjére. Egy harvardi tanulmány szerint a csonthéjasokat tartalmazó étrend jelentősen növeli a várható élettartamot.

A mandulatejről gyakran azt állítják, hogy sokkal környezetkímélőbb, mint a hagyományos tehéntej.

Azonban az alternatív ételek „jónak” vagy „rossznak” való felcímkézése sokszor félrevezethető lehet.

A mandulatejből hiányzik a tehéntejben megtalálható magasabb minőségű fehérje és kalcium tartalom. Továbbá az egy literben megtalálható mandulák száma gyakran kevesebb, mint 2 százalék.

A mandulafának nagy a vízigénye. A világ mandulatermésének 80 százaléka Kaliforniából érkezik, ahol gyakoriak az aszályos időszakok. A megfelelő termésátlag elérése érdekében rendszeres öntözésre szorulnak a mandulaültetvények. A kaliforniai exportra irányuló mandulatermesztés éves vízfelhasználása egész Los Angeles vízellátását 3 évre tudná biztosítani. Felmerül a kérdés, hogy a világ egyik legszárazabb környezetében mennyire kíméli a környezetet egy olyan növény termesztése, amely rendszeres, nagy mennyiségű vízutánpótlásra szorul?

Tehát attól még, hogy egy ételre azt mondják egészséges, nem biztos, hogy a bolygó számára is az.

Forrás: http://www.bbc.com/www.motherjones.com