Back to top

Tisztul a kép a KAP körül, de vannak még fehér foltok

A Copa-Cogeca (CC) 2018. október 10-12. között Linzben megrendezett Európai Gazdálkodói Kongresszusa olyan stratégiai fontosságú témák megvitatására helyezte a hangsúlyt, mint a következő uniós Többéves Pénzügyi Keret (MFF), a jövőbeli Közös Agrárpolitika (KAP), nemzetközi kereskedelmi vonatkozások, illetve a Brexit következményei.

Ezen témák összességének egy fenntarthatóbb, versenyképesebb és gazdaságilag életképes európai mezőgazdaság létrehozását kell eredményeznie - írja a nak.hu.

Az eseményen – amelyen a NAK-ot Győrffy Balázs elnök, Kis Miklós Zsolt alelnök és Cseszlai István stratégiai igazgató képviselték – a vitaindító beszédet Phil Hogan mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos tartotta. A biztos a KAP jogalkotási javaslatok júniusi megjelenése óta nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy személyesen vitathassa meg a szektort képviselő tagállami szereplőkkel a 2020 utáni KAP-ra vonatkozó javaslatot.

Kiemelte, hogy a 2020 utáni Többéves Pénzügyi Keret és a jövőbeli KAP tárgyalásai tekintetében uniós szempontból, az elkövetkezendő időszak kulcsfontosságú lesz. Utalt a Copa-Cogeca szeptemberi KAP2020 pozíciós papírjában foglaltakra, miszerint

határozottan ellenzik a KAP büdzsé csökkentését és annak legalább a jelenlegi szinten történő fenntartására szólítanak fel reál értéken.

Ezt az álláspontot személy szerint is támogatja és a következő uniós büdzsével kapcsolatos viták során ezt mindig is hangsúlyozta. 

A következő MFF pénzügyi keretét azonban számos külső és belső folyamat befolyásolja. Rámutatott arra, hogy a végső döntés azonban a társjogalkotók kezében van. A tagállamok többsége egyetért a költségvetéshez történő hozzájárulások növelésével, néhányan viszont ennek szükségességéről nincsenek meggyőződve. Hangsúlyozta, hogy a rendelkezésre álló időkeret a büdzsé elfogadására igen szűkös és kulcsfontosságú az uniós költségvetés elfogadása a 2019. májusi EP választások előtt.

A KAP jogalkotási javaslatokkal kapcsolatosan üdvözölte a CC szeptemberben közzétett KAP2020 pozíciós papírját. Elmondta, hogy az új európai agrárpolitikának az eddigiekhez képest sokkal többet kell teljesítenie, oly módon, hogy az egyszerűbb, méltányosabb, rugalmasabb és fenntarthatóbb.

Egyszerűsítés 

A biztos úgy gondolja, hogy az új teljesítési modell a termelők számára valódi egyszerűsítést és jobb eredmények felmutatását jelenti. Hangsúlyozta, hogy már mandátuma elejétől az egyik legfontosabb prioritás számára a politika egyszerűsítése volt.

A Copa-Cogeca a szeptemberi pozíciós papírjában viszont kijelentette, hogy a Bizottság által javasolt egyszerűsítés szintje nem megfelelő. Erre válasza, hogy a valódi egyszerűsítés a KAP javaslatban szereplő eszközök révén teremthető meg, melyek gyakorlatban történő átültetése a tagállam döntésétől függ. A nagyobb rugalmassággal azonban nagyobb felelősség is jár. Ezért is tartja kulcsfontosságúnak, hogy a KAP stratégiai tervek megalkotása során a szektor képviselői együttesen a tagállami közigazgatási szereplőkkel alakítsák ki a stratégiát.

Méltányosság

 A bizottsági javaslat nagyobb méltányosságra tett javaslatot a kis- és közepes családi gazdaságok tekintetében, mivel ezek az európai mezőgazdasági modell szerves részét képezik. Hozzátette, hogy a közvetlen kifizetések jelentik továbbra is a legfontosabb biztonssági hálót a termelők számára. 
A biztos elmondta a kifizetések méltányosabb elosztására számos javaslatot irányoztak elő: közvetlen kifizetések kötelező capping-je, kistermelők számára kerekítettátalány kifizetések, belső konvergencia.

A termeléshez kötött támogatások pedig sokkal célzottabbak és a tagállamok speciális igényeihez igazíthatók lesznek.

Rugalmasság

Az életképesség nemcsak a jövedelem támogatások méltányos szintjének biztosítását jelenti, hanem termelőink számára új lehetőségek megteremtését is, a generációs megújulás, illetve az élelmiszerláncban betöltött pozíció megerősítésének figyelembevételével. Hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi megállapodások hatalmas lehetőséget jelentenek a gazdálkodók és élelmiszeripar számára.

A bizottsági javaslat nagy hangsúlyt helyez a fiatal mezőgazdasági termelőkre. Számos eszköz rendelkezésükre áll majd, melyek kötelező és önkéntes elemek kombinációját jelentik.

Hozzátette azonban, hogy a tagállamok számára további lehetőségek állnak rendelkezésre, mint például adózás és földhasználati szabályozások.

Fenntarthatóság

Az új teljesítési modell a válasz arra a kérdésre, hogy az európai élelmezés biztonság fenntartása mellett hogyan biztosítható, hogy a termelők többet teljesítsenek klíma és környezetvédelem területén. A párizsi klímamegállapodás egyértelmű kötelezettséget jelent Európa számára.

Elmondta, hogy környezetvédelem tekintetében már a 2013-as KAP reform is választ adott a polgárok erre vonatkozó elvárásaira, ez a zöldítés bevezetésében valósult meg. Elmondhatjuk azonban, hogy a zöldítés nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.

A mostani bizottsági javaslattal a céljuk valódi és mérhető eredmények elérésének biztosítása, azonban világossá tette, hogy a gazdálkodókat ezért jutalmazni is kell, ha azt várjuk el tőlük, hogy tegyenek többet a környezetért. Meg van győződve arról, hogy a KAP javaslat a megfelelő kombinációt nyújtja e tekintetben.

Ismertette az új zöld struktúra három elemét:

kondicionalitás, első pilléres öko-rendszerek és második pilléres agrár-környezeti-klíma kifizetések. A jövedelemtámogatások az új megerősített kondicionalitás teljesítése révén lesznek igénybevehetők. Ezek az előírások a magasabb környezetvédelmi ambíciók teljesítése miatt régi és új elemeket is tartalmaznak. Az öko-rendszereknek a kondicionalitáson túlmutató gazdálkodási gyakorlatokat kell magukban foglalniuk, mely tagállami szinten kötelező, viszont gazdálkodói szinten önkéntes lesz. A második pilléres agrár-környezeti-klíma kifizetések pedig speciális gazdálkodási és erdészeti gyakorlatokat jelentenek, melyek hozzájárulnak az agrár-környezeti-klíma kötelezettségek teljesítéséhez. A biztos kérte a jelenlévők támogatását abban, hogy az elkövetkezendő időszak során megvalósulhassanak az említett célkitűzések. 

A Copa-Cogeca a kongresszuson a mezőgazdaságban a generációs megújulás uniós és tagállami szintű átgondolására hívta fel a figyelmet, mivel sajnálatos módon csak a termelők 11 százaléka 40 év alatti.

Joachim Ruckwied, a COPA elnöke kijelentette, hogy nem megengedhető a vidéki térségek elnéptelenedése. Megfelelő eszközök nélkül nem biztosítható a gazdálkodók következő generációja. Thomas Magnusson, a COGECA elnöke elmondta, hogy a fiatal gazdák hosszú távon történő támogatását a javasolt KAP stratégiai tervekben biztosítani kell.

A kongresszus a jövőbeli KAP-ra vonatkozóan egy stabil költségvetés biztosítására szólított fel. Mindazonáltal az egyszerűsítés - különösen tagállami szinten - alapvető fontosságú. Továbbá a tagállami stratégiai tervek kialakítása során nagy fokú átláthatóságra lesz szükség, mindvégig szem előtt tartva azonban a KAP közösségi jellegének fenntartását.

Forrás: 
nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szójabab – Az amerikai kapcsolat

Európa első számú szójabab-beszállítója az Egyesült Államok: 121 százalékkal, vagyis több mint duplájára nőtt az uniós import 2018 júliusa és 2019 áprilisa között az előző év azonos időszakához képest – derül ki az Európai Bizottság frissen közzétett adataiból.

Támogatott fiatal gazdák

További, mintegy 620 fiatal gazda részesülhet 50 000–50 000 eurós állami támogatásban. A fiatal mezőgazdasági vállalkozókkal folytatott megbeszélésen ezt a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium, valamint az agrárkifizető ügynökség illetékesei jelentették be.

Újra felívelőben a hazai biotermesztés

„A magyar biotermesztés dinamikusan fejlődő terület”-szögezte le Drexler Dóra, az ágazat helyzetét és fejlődési lehetőségeit értékeltő sajtótájékoztatón. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) ügyvezetője a magyar bio ágazat kutatását, ellenőrzését végző, és érdekképviseletét ellátó szakmai szervezetekkel, valamint biogazdálkodókkal tekintette át a magyar ökológiai gazdálkodás helyzetét.

Ellenőrizetlen import

Spanyol- és Görögországból, illetve az EU-n kívüli országokból, közöttük főleg Albániából és Marokkóból tetemes mennyiségben özönlik olcsó szamóca az olasz piacra, ellehetetlenítve ezzel a délolasz termelőket.

A kereskedelmi háború helyett az ASP tesz be a szójának

A Kína és az Amerikai Egyesült Államok között zajló kereskedelmi háborúban veszíteni látszott a szója. Azonban úgy tűnik, ennél sokkal nagyobb veszély les rá: a Kínában tomboló afrikai sertéspestis járvány következtében visszaesik a kereslet, így lesz miért aggódniuk az amerikai gazdáknak.

Szakmai kirándulás a dél-alföldi farmokra

2019. április 12-14. közötti országjáró szakmai kiránduláson vettek részt az Egyetemi Fiatal Gazda Klubok tagjai. Több, különböző tevékenységet folytató gazdaságot látogattak meg.

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.

Egyre több a magyar bor

Az Európai Unió bortermelése a nemzetközi állománynak több mint hatvan százalékát tette ki az előző évben – derült ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentéséből

Tart a támogatási szezon: állatjólét és egységes kérelem

A tavasz nem csupán az ilyenkor esedékes munkák, hanem a támogatások igénylésének fő időszaka is. Ezen a téren voltak és vannak teendők, hiszen a minap zárult le az emelt összegű baromfi állatjóléti támogatás igénylése és április 9-től beadhatók az egységes támogatási kérelmek is.

Az agrárszakmák sztárjai

Véget ért a kétnapos Agrár Szakma Sztár fesztivál. Kihirdették az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny és a Szakma Kiváló Tanulója Versenyek eredményeit, a dobogósok személyesen vehették át elismeréseiket.