Back to top

Élelmezési Világnap: Tetteink alakítják a jövőt

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) minden évben október 16-án – az Élelmezési világnapon – a szervezet 1945-ös alapítására emlékezik. Szerte a világon több mint 150 országban tesznek ugyanígy, ezzel az ENSZ egyik legjelentősebb napjává emelve az eseményt. A cél, felhívni a figyelmet az éhezőkre, hogy az élelem, a megfelelő táplálék még nem biztosított mindenki számára.

Az éhezés elleni küzdelemben új kihívások jelentkeznek. Egy pozitív időszakot követően ismét terjed a krónikus éhezés és az alultápláltság, visszavetve több évtized munkáját.

Konfliktusok, éghajlatváltozás, a gazdasági helyzet és egyenlőtlenségek – csupán néhány tényező, amelyek miatt az éhezés felszámolása nagyobb kihívás, mint valaha.

Eközben a túlsúly és elhízás bonyolítja a táplálkozási problémákkal vívott küzdelmet, miközben a tapasztalatok azt mutatják, hogy ha nemzetek, intézmények és emberek összefognak, komoly eredményeket lehet elérni az élelmezés és a táplálkozás terén.

Cél és menetrend

A New York-i fenntartható fejlődés ENSZ csúcstalálkozón 2015 szeptemberében 193 ország elfogadta a 2030-ig megvalósítandó 17 fenntarthatósági célt és az ahhoz vezető menetrendet. Ezzel a nemzetközi közösség letette voksát a szegénység és az éhezés megszüntetése, a bolygó védelme és a jólét biztosítása mellett. Több cél, mint a jó egészség és a mindenki számára elérhető minőségi oktatás csak akkor realizálható, ha már senki sem éhezik. Az éhezés megszüntetését előirányzó 2-es számú cél (az élelmezésbiztonság, a megfelelő táplálkozás és a fenntartható mezőgazdaság garantálása) foglalja össze a FAO küldetését.

Földünkön megtermelt élelmiszer elegendő lenne mindenki számára, mégis minden kilencedik ember tartósan éhezik.

A FAO adatai szerint 2017-ben több mint 820 millió ember volt krónikusan alultáplált, 17 millióval többen az előző évhez képest. Ezen emberek több mint fele konfliktusok által sújtott országokban él. Ugyanakkor 1,9 milliárd ember túlsúlyos, közülük 672 millió elhízott, jelentős egészségügyi kockázatnak kitéve magát.

Dimitra klubok és a nemi szerepek

A FAO Dimitra klubjainak célja a vidéken élők, különösen a nők elismertségének javítása, illetve a tudásmegosztás és a párbeszéd elősegítése. A Kongói Demokratikus Köztársaság Tshopo megyéjében élő nők és férfiak Dimitra klubban vitatják meg a halászati kérdéseket, melyek korábban kizárólag a férfiakra tartoztak. Úgy döntöttek, hogy bevonják a nőket is a halászatba, melynek eredményeképp nőtt a háztartások által kifogott halmennyiség és a jövedelmük, ezáltal az egész közösség jóléte.

Mi történt?

Nőtt az erőszakos konfliktusok száma szerte a világon, különösen a már eleve élelmezési nehézségekkel küzdő országokban, további lökést adva a kényszerű elvándorlásnak.

Az aszály és más időjárási szélsőségek hátrányosan érintették az élelmiszerellátást és a helyiek megélhetését, még tovább fokozva az elvándorlást.

Ezen tényezők, a gazdaság visszaesésével és a robbanásszerűen terjedő elhízással együtt lenullázták az elmúlt évtized eredményeit az éhezés és az alultápláltság elleni küzdelemben.

Kapcsolat a vidékkel

Globálisan az éhezés felszámolása csak úgy érhető el 2030-ra, ha az élelmezésbiztonság és a vidékfejlesztés közti kapcsolatot is figyelembe vesszük. A rászorulók 70 százaléka él vidéki térségekben, elsősorban földművelésből, halászatból és erdőgazdálkodásból. Jólétük védelme és előmozdítása kulcsfontosságú az alultápláltság felszámolásához, élelmiszer-termelési rendszereink fejlesztéséhez és természeti erőforrásaink hosszú távú biztosításához.

Mit tehetnek az országok?

 • Fokozott hangsúlyt kell fektetniük az éhezés felszámolására irányuló nemzeti stratégiákra. Emellett a szociális védelem, a fenntartható mezőgazdaság, a táplálkozás, az egészségügyi és az oktatási politikák közötti kapcsolatokat kell előmozdítaniuk.
 • A lakosságot aktívan be kell vonniuk a jobb koordináció mellett a párbeszéd elősegítése érdekében. További ösztönzőket kell kialakítaniuk a különböző ágazati érdekcsoportok együttműködéséért.
 • A kulcsszereplőket arra kell sarkallniuk, hogy biztosítsák az eszközöket és a támogatást az egyének, a közösség és a vállalkozások számára.
 • Javítsák a helyes táplálkozáshoz és a táplálkozási ismeretekhez való hozzáférést, gondoskodva arról, hogy a felnőtteknek módjában álljon egészséges és aktív életet élni.
 • Stratégiai együttműködéseket kell kialakítaniuk a tudományos- és kutatóintézetekkel, melyek tudása segít felvenni a harcot az élelmezési és táplálkozási kihívásokkal.
 • Világos szabályozási és stabil intézményi kereteket kell biztosítaniuk. Ösztönözzék a vállalkozói kedvet, mérsékeljék a kockázatokat, és megfelelő piaci lehetőségeket alakítsanak ki.
 • A munkába vonják be a FAO és az ENSZ partnereit. A FAO szakértelme kiterjed: a mezőgazdaság, a táplálkozás, az éghajlatváltozás területeire, valamint a mezőgazdasági és az élelmezési szabályozások kialakítására és végrehajtására.

A kultúrnövények sokfélesége és a földgazdálkodás

A fenntartható gazdálkodás egyik kulcsa a változatosságban rejlik. A bioüzemanyagok és a dúsított élelmiszerek népszerűsége miatt megnövekedett földhasználat növeli a mezőgazdasági biodiverzitás fenntartásának szükségességét is. Különböző növények ültetése hozzájárul az egészséges talajok fenntartásához, a beporzáshoz, a kártevők, a betegségek és – a légköri szén-dioxid csökkentésével – az éghajlatváltozás hatásainak megfékezéséhez.

Mit tehetnek a gazdák?

A mezőgazdaságban, halászatban és az erdőgazdálkodásban dolgozó nők és férfiak a mindennapokba beiktatott változásokkal tehetnek az éhezésmentes világért.

 • Javítaniuk kell a nők és a fiatalok hozzáférését a termelési erőforrásokhoz a farmon belül és azon túl is.
 • A természeti erőforrásokkal fenntartható módon és hatékonyan kell bánniuk.
 • Több élelmiszert kell termelniük változatlan területen és vízmennyiséggel. Az aszállyal és a betegségekkel szemben ellenálló vetőmagokat kell előnyben részesíteniük, valamint a helyi klímát jól tűrő állatokat kell tenyészteniük. Olyan halastavakat és halketreceket kell kialakítaniuk, melyek viharbiztosak, továbbá telepítésnél a hő- és szárazságtűrő fákat kell előnyben részesíteniük.
 • A betakarított takarmány megfelelő raktározásáról gondoskodniuk kell, és fontos, hogy informálódjanak a legújabb technológiákról, valamint továbbképzéseken vegyenek részt.
 • A fiatal gazdáknak képzéseket kell biztosítaniuk. Alkalmazzák a FAO fiatal gazda gyakorlati képzési programját, amelyből a többi közt a mezőgazdaságról, táplálkozásról és vállalkozási ismeretekről tájékozódhatnak.
 • Vegyenek részt a szakpolitikák és programok kidolgozásában, a nyomonkövetési folyamatokban. Az így megszerzett tapasztalatokat és tudást osszák meg a helyi szövetkezeteken keresztül.
 • Az állatok takarmányozását oly módon javítsák, hogy mérséklődjön az emésztőrendszeri fermentáció és a metánkibocsátás.
Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2018/41 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Horrorvideó a Nébihtől - gyomorforgató állapotok

Súlyos élelmiszerbiztonsági problémák miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a Nébih egy Pest megyei sütőüzem működését.

Adománygyűjtő-konvojjal hívták fel a figyelmet a súlyos élelmezési problémákra

30 tonnányi élelmiszeradomány gurult keresztül Budapest belvárosán az Élelmezési világnap alkalmából: a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) közös akciója amellett, hogy rászorulókon segít, rendkívül súlyos, globális problémákra is felhívta a figyelmet.

Bioropi és a feldolgozóipar

Évek óta nő a feldolgozott élelmiszerek forgalmazásának aránya, s az egyre élesedő ágazati versenyben a költségek optimalizálásával, csökkentésével igyekeznek nyerő helyzetbe kerülni. Egervári Márk, a Biopont Kft. ügyvezető igazgatójának cégbemutatkozójával kezdődött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága "Erősödő élelmiszergazdaság" címmel tartott sajtótájékoztatója Ercsiben.

EU kampány az uniós élelmiszerek népszerűsítésére

Az Európai Bizottság az Európai Unió (EU) mezőgazdasági költségvetéséből 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte - közölte az uniós bizottság.

Elhallgatott magyar minőség?

A rendszerváltozás után érdekes módon, keveset hallani a magyar sajtról. Mintha csak a külföldről érkezett és a külföldiek által Magyarországon készített sajtok lennének. A média hallgat, miközben nemzetközi színtéren egyre másra elismerik a magyar sajtkészítő kistermelők termékeit.

A magyar bor a külföldi turisták kedvence

Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy 850 palack bor fogy el egyetlen nap alatt a budapesti repülőtér duty-free üzleteiben. Késői szüretelésű tokaji édes fehérborból fogy a legtöbb a Liszt Ferenc Repülőtér duty-free üzleteiben, mert ez legnépszerűbb bor a magyar fővárost repülőgépen elhagyó utazók körében.

Drágulhatnak az élelmiszerek a mezőgazdasági árak emelkedése nyomán

Az élelmiszerárak emelkedését vetíti előre, hogy augusztusban 6 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak éves összehasonlításban - írta a szombati Népszava.

Mandulatej - pro és kontra

Szinte minden nap hallunk olyan új típusú ételekről, amelyek egészségesebbé teszik az életünket, mégis néhány trendi fittness élelmiszer sokkal bonyolultabb módon hat az életünkre, mint gondolnánk.

Kidobjuk az ételt, nem hordjuk a ruhát

Elég tudatosan vásárolunk vagy pazarolunk? Gondolunk a holnapra, a jövőnkre is vagy csak jelen szükségleteink kielégítésére? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a Generali legfrissebb, egész országra kiterjedő reprezentatív kutatása. Az eredményekből kiderül, hogy bár a legtöbben tudatos vásárlónak vallják magukat, a valóságban az élelmiszer- és a ruhapazarlás is jellemző ránk.

Édes kis semmiség - a cukor káros, vagy a szokásaink?

A világ fejlett országaiban rengetegen küzdenek elhízottsággal, illetve túlsúllyal. Azoknál az embereknél, akik több édességet fogyasztanak nagyobb valószínűséggel alakul ki kettes típusú cukorbetegség, szívrendellenesség vagy rák…de lehet nem is a cukor a hibás.