Back to top

A legszebb konyhakertek közül is a legszebbek

Hétfőn kiosztották az idén 6. alkalommal meghirdetett „ A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei kertvetélkedő országos díjait. Az idén minden eddiginél több, összesen 370 településen több mint 2000 kertet műveltek meg a szorgos kezek, közülük 100 településről 235 kertet jelöltek országos díjra a helyi zsűrik. 37 településről 45 országos díj született.

Az Agrárminisztérium Darányi Ignác termében tartott országos díjkiosztó ünnepségen Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkár kiemelte a kertészkedés egyéni és társadalmi hasznát, amely a benne dolgozó személyek testi-lelki erőforrása.

A kert és művelője kölcsönösen hatnak egymásra, együtt gyarapszanak. A kertészkedés legfőbb társadalmi haszna a vegyszermentes, egészséges magyar termékek előállítása, a tájfajták megőrzése, a biológiai sokféleség védelme, a kertek környezetkímélő ápolása.

„A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei Magyar Örökség Díjas országos programnak nagy szerepe van abban, hogy egyre többen látnak hozzá a konyhakertek művelésének, ezáltal nemcsak szépen rendezett veteményeseket hoznak létre, hanem hozzájárulnak gazdasági hagyományaink fenntartásához is. Farkas Sándor, aki maga is aktív kertművelő, kiemelte, hogy a kert nemcsak gazdasági hasznot hoz, hanem örömöt, jó közérzetet is ad művelőinek, amire a mai korban különösen nagy szükségünk van.

Farkas Sándor: A kert nemcsak gazdasági hasznot hoz, hanem örömöt, jó közérzetet is ad művelőinek
Farkas Sándor: A kert nemcsak gazdasági hasznot hoz, hanem örömöt, jó közérzetet is ad művelőinek
Fotó: Pap Edina

Sajnos sok olyan település van, ahol elveszni látszik a kertkultúra, a hátsó kertet fölveri a gyom, vagy a jobbik esetben befüvesítik. A programban résztvevők példát mutatnak, bebizonyítják, hogy érdemes a kerteket bevetni, beültetni, művelni. Hatalmas eredmény, hogy a 2012-ben indult programba az évek során az országból egyre többen csatlakoztak. Akkor 22 kert jelentkezett, 2013-tól pedig már határon túli nevezők is voltak. 2015 óta már minden magyarországi megye képviselteti magát, és tavaly összesen 366 település 2351 kertművelője vállalta a megmérettetést.

Farkas Sándor hangsúlyozta, hogy a szaktárca már a kezdetektől figyelemmel kíséri és támogatja a programot. A minisztérium az együttműködés keretében szakmai, illetve informatikai háttértámogatást is nyújtott, helyszínt biztosított a rendezvényekhez, illetve támogatta a média- és egyéb kommunikációs célú megjelenéseket. Az Agrárminisztérium háttérintézményei biológiai alapokkal, vetőmaggal és csemetékkel is segítették a kertek gyarapodását.

Az idei év nem volt kegyes a kertészkedőkhöz, a hosszúra nyúlt tél, a sokszor 40 C-fok fölötti hőség és szárazság, néhol a felhőszakadások próbára tették a kertművelőket,

értékelte az évet Kovács Szilva programigazgató. Ám a „kerteseken” az időjárás nem tudott kifogni; minden nehézség és természeti csapás ellenére termésbő kerteket varázsoltak. A növényfajok közül a zöldborsó volt az idei év vesztese.

Kovács Szilvia: az idei szélsőséges időjárás sem fogott ki a kerteseken
Kovács Szilvia: az idei szélsőséges időjárás sem fogott ki a kerteseken
Fotó: Pap Edina

Az idei év kiemelt témája „A termőföld, a talaj védelme a riolittufa segítségével” volt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a versenybe nevezett kertművelők nagy többsége óvja a termőtalajt, és fontosnak tartja, hogy szerves tápanyag-utánpótlást alkalmazzon, fenntartsa a talaj egészségét. A résztvevők egyre nagyobb szakértelemmel és mind tudatosabban művelik kertjüket.

Szinte nincs olyan kert, ahol ne alkalmaznának vetésforgót, egyre elterjedtebbek a bio módszerek, a növénytársítás, a védőnövények használata. Mind többen vetnek, ültetnek régi magyar fajtákat, amik ellenállóságuknak köszönhetően vegyszermentesen is megtermelhetők.

Az idén „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei résztvevői összesen több mint 140 hektárt műveltek meg, és nagybani piaci árakat figyelembe véve összesen 700 millió forint értékű árut termeltek meg. Ebben az évben összesen több mint 11 ezer 800-an művelték a kerteket, több mint 6000 húsz év alatti fiatal, gyermek, unoka, dédunoka szorgoskodott a kertekben. Kovács Szilvia kiemelte annak fontosságát, hogy a régóta kertészkedők tudásukat, tapasztalatukat átadják, átörökítsék az utánuk jövő generációknak.

Nagy eredmény, hogy az idén 71 új település nevezett a vetélkedőre, és 77 magánjelentkező is részt vett 70 olyan faluból, városból, ahol nem hirdették meg települési szinten a kertvetélkedőt. Közülük 25 országos díjra jelölt magánjelentkezőből hatan kapták meg a rangos elismerést.

Kovács Szilvia kiemelte, hogy az előző három évben a kertművelők példáján 9432 új kert létesült, az idén pedig nem kevesebb, mint 9600 új kertet ástak föl a „kertesek” szomszédjai, ismerősei.

2018-ban 100 településről 235 kertet neveztek országos díjra, amelyből 37 település 45 kertje érdemelte ki a rangos elismerést mini, normál, zártkert 1. (zöldséges), zártkert 2. (gyümölcsös), zártkert 3. (vegyes) és közösségi kategóriákban. Ebből 6 megerősítő különdíj, egy pedig a legtapasztaltabb kertművelőnek járó különdíj. Az idén először – az időjárási szélsőségek okozta károk miatt – balkon kategóriában nem osztottak ki országos díjat.

Az idén 37 település 45 kertje érdemelte ki a Magyarország legszebb konyhakertje országos díjat. A többszörös díjazottak emléktáblát kaptak
Az idén 37 település 45 kertje érdemelte ki a Magyarország legszebb konyhakertje országos díjat. A többszörös díjazottak emléktáblát kaptak
Fotó: Pap Edina

A 2018. évi „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos programban mini kategóriában hat kertet díjaztak. Urbán László és Urbán Lászlóné (Budapest XVI. kerület), Urbán Ferencné (Fót), Kissné Gyarmati Ágnes (Kocsér) és Radnai Istvánné (Szeged) vehette át az országos elismerést. Megerősítő díjat kapott ebben a kategóriában Erős Miklós (Esztergom) és Tóth Imre (Szentistván).

Normál kategóriában 13 díjazottat hirdettek. Lechner Judit (Budaörs), Bertalan János és neje, Bendes Katalin (Darnózseli), Hegedűs István és felesége, Hegedűs Elena (Gutorfölde), Gere Lajosné (Kaba), dr. Ábrók Ildikó (Kóspallag), Tóth Ferencné (Nagykanizsa), Doró Antal (Nagykovácsi), Madár Ferencné (Solt), Bános Anna és Nagy Péter (Szombathely), Neszményi György és Neszményiné Gubacsi Erzsébet (Tass), Varga Sándorné Istenes Borbála (Újfehértó) kertjét díjazta az országos zsűri. Megerősítő díjat kapott ebben a kategóriában Helmli Mária Biatorbágyról. A Legtapasztaltabb kertművelő különdíját pedig özv. Soós Józsefné bábolnai „kertes” érdemelte ki, aki 90 évesen kertjét leánya segítségével műveli, terményeit szívesen árulja a piacon.

Zártkert 1. (zöldséges) kategóriában két országos díjat osztottak, amit Rideg István Karcagról és az oroszlányi Kostyál család, Kostyál Pál, Kostyál Pálné Böcskei Erzsébet és unokájuk, Kostyál Ron vehetett át Farkas Sándor államtitkártól és Kovács Szilvia programigazgatótól.

Zártkert 2. (gyümölcsös) kategóriában három díjat osztottak, amit Bencze Ferenc és felesége, Kovács Mária (Gutorfölde) és Klimaj Tamás és családja (Szarvas) érdemelt ki. Megerősítő különdíjat kapott Farkas József és Farkas Józsefné szegedi kertművelő házaspár.

Zártkert 3. (vegyes) kategóriában 14 országos díj találta gazdára. Közöttük volt Balogh Lászlóné (Gyula), Telek János (Hatvan), Szita Ferenc és Szita Ferencné (Kazár), Barna László (Kiscsécs), Zalka Gábor (Kóspallag), Mikó Imre és Mikó Imréné (Nagylózs), Békefi Andrásné (Nagymaros), Szabó István Lajos és Szabó István Lajosné Azbeta Hanzliková (Oroszlány), Amrein Józsefné (Pécs-Hird), Bökényi Margit (Pusztaszabolcs), Varga István (Temerin- Vajdaság), Ujhelyy Károly (Vámosszabadi) kertje. Megerősítő különdíjban részesült Bóka Zsigmond és neje, Margit (Győrszemere), valamint Fehér András és Enyedi Erzsébet (Mezőtúr).

A kertművelők mellett a helyi koordinátorok, településvezetők, támogatók, segítők munkáját is elismerték a szervezők
A kertművelők mellett a helyi koordinátorok, településvezetők, támogatók, segítők munkáját is elismerték a szervezők
Fotó: Pap Edina

Közösségi kategóriában hét országos díj talált gazdára az idén. A balkányi Szent Jácint Görögkatolikus Óvoda, a békési BKÓB – Fürkész Központi Óvoda, a Budapest XIX. kerületi „Első Kis-Pesti Kert”, a Budapest XVI. kerületi Cinkotai Huncutka Óvoda Levendula csoportja és Gólyahír csoportja, az Esztergomi Bánomi Óvoda, a karcagi Madarász Imre Egyesített Óvoda Gépgyár úti SZIM Óvodája, az oroszlányi Önkormányzati Szociális Szolgálat Csillag Szolgáltató Pont és Baráth Domonkos intézményvezető kapta meg az elismerést.

Kovács Szilvia programigazgató elismerő oklevelet nyújtott át a „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos program támogatóinak, közöttük a médiatámogatóként a Magyar Mezőgazdaság Lapcsoportnak, különös tekintettel a Kerti Kalendáriumnak, amely egész évben figyelemmel kísérte és tudósította a program eseményeit.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gesztenye és aszalt szilva

A gesztenyére keresleti piac van, az árak folyamatosan emelkednek, érdemes termelni - hangzott el a Pölöskén tartott aszalt szilva és gesztenye szakmai napon. Gesztenyéből jelenleg mintegy 300-400 hektárnyi területen körülbelül 1000 tonna terem az országban.

Testünk őrei, a bioflavonoidok a fiatalság titkát rejtik

A citrusfélékben is megtalálható bioflavonoidok nemcsak a gyümölcsök és fűszerek ízét adják, de sejtjeink felett is őrködnek. Antioxidáns hatásuk pedig segít megőrizni a bőr fiatalságát.

Örökölt örökzöldek

Keskeny kis szerpentinen kapaszkodunk föl a Badacsonyörs fölött magasodó Örsi-hegyre, ahol az ország egyetlen teraszos arborétuma található. A világ minden tájáról származó örökzöld különlegességek élnek itt, gyűjteményüket a Folly család négy generációja hozta létre, gyarapította, őrizte és fejleszti a mai napig is.

Franciaország betiltja a metám-nátriumot

A francia élelmiszerbiztonsági, környezetvédelmi és foglalkozás-egészségügyi kormányügynökség az emberi egészségre és a környezetre ártalmasnak nyilvánította, és javasolta a metám-nátrium hatóanyagú készítmények forgalmazásának betiltását, miután Nyugat-Franciaországban több gazdálkodó, illetve a gazdaságok szomszédságában lakó emberek légúti mérgezést szenvedtek a hatóanyag használata után.

Mától lehet szavazni „Az Év Tanyája 2018” közönségdíjának jelöltjeire

Az Agrárminisztérium idén másodjára hirdette meg "Az Év Tanyája" díjat.

A magyar agrártermékek iránt is érdeklődik a kínai piac

A világ legnépesebb országa nyitott a magyar gabonafélék, az állati termékek és a bor importjára – hangzott el a Kínai Ipari és Kereskedelmi Szövetség delegációjával folytatott tárgyaláson Budapesten.

Őshonos fákra cserélik az invazívakat Pécsen

A Tettye környékén bálványfákat vágtak ki. A fák ugyan egészségesek voltak, azonban inváziós fajnak számítanak, így egy kormányrendelet értelmében irtani kell őket. A város azonban gondoskodik a pótlásukról ott, ahol szükséges: helyükre őshonos fafajok kerülnek.

Virtuóz módon költöttek el kétszázmilliót az egyetemisták

Az egy hónapos selejtező után végre elérkezett az Agrovirtus döntője: az agrárhallgatókból álló nyolc csapatnak négy órája volt virtuális gazdaságuk fejlesztéseinek tökéletesítésére. A versengést szakmai programokkal színesítették a szervezők.

Az arborétum a második otthona

Vérbeli kiránduló izgalmával és ezernyi kérdéssel érkezem az Agostyáni Arborétumba. Amint belépek a nagy székely kapun, a csönd magával ragad. A lombok árnyékában közelítek a kicsi faházikó felé, ahol Rozmann Hajnalka mindig mosolygós arca fogad. Mint vendéget a házigazda köszönt, ő az arborétum vezetője.

A növényorvosokon is múlik a mezőgazdaság jövője

Az élelmiszer-biztonság kulcsa a növényorvos szlogennel rendezték meg a XIII. Növényorvos Napot, ahol a résztvevők nagy tapssal fogadták annak bejelentését, hogy a növényorvosok szaktudását, munkájuk jelentőségét szakmai doktori címmel tervezik elismerni. Elvárás ugyanakkor, hogy olyan fenntartható növényvédelmet folytassunk, ahol az utolsó megoldás a növényorvosi vény kiállítása.