Back to top

Mindig úttörő volt a Varga Pincészet

Nem hiányzott a vállalkozó szellem Varga Péter családjából, derült ki az egyik legnagyobb hazai borászat, a Varga Pincészet 25 évét bemutató sajtótájékoztatón. A cégtulajdonos az első hazai magánvállalkozók között volt, és már gyakorlottként vásárolta meg a Badacsonyi Állami Gazdaság pincészetét, hogy negyedszázad alatta legnagyobb hazai borászattá fejlessze.

Varga Péter
Fotó: Horváth Csilla
Az Olaszrizling Október nagykóstoló keretei közt vezette végig a történeten a meghívottakat Varga Péter és fia, Varga Máté. Bár a pincészet alapításának éve hivatalosan 1993, a történet jóval korábban kezdődött, amikor 1973-ban fölvették a Közgázra, mondta Varga Péter. A családban ő volt az első diplomás, aki először kutató közgazdászként helyezkedett el, majd az első adandó alkalommal gazdasági munkaközösségeket alapított. Az első hivatalos boros kapcsolat a Hungarovin gazdasági igazgatói posztja volt az életében. Bár gyerekkorától ismerte a szőlőművelést a család budafoki ültetvényei és pincéje révén, igazán erről a helyről nyert betekintést a borászat hazai és nemzetközi világába. Olyan szakmai és kereskedelmi kapcsolatokra tett szert, amit később is kamatoztatni lehetett.

1991-ben írták ki a készpénzfizetéses pályázatot a Badacsonyi Állami Gazdaság badacsonyörsi pincészetére, amit 180 millió forintos ajánlatával nyert meg Varga Péter. Igaz, egyszerre csak 80 milliót tudott kifizetni, a többit két év nyereségéből adta meg.

Mint minden jó döntés, ez is érzelmi döntés volt, mondta a cégtulajdonos, a gyönyörű fekvésű pincészet azonnal megnyerte a szívét.

Már az első évben sikerült megkettőzni az addigi értékesítést, és 800 ezer palack bort eladni. Hamar elkezdték a felújítást, 1996-ban a fogadótér és az erjesztés korszerűsítésével, azóta több lépésben új és nagyobb palackozót, raktárakat létesítettek, átépítették a pincét és az irodaépületet, az eredetiből semmi sem maradt.

Varga Pincészet - Ordacsehi gépi szüret - Csabagyöngye
A gyors fejlődés miatt és a minőségi bortermelés céljából kezdtek szőlőt telepíteni, az első 86 hektárt mára 200-ra bővítették Badacsony környékén, Balatonaligán és az Egri borvidéken. A legnagyobb területen, 47 hektáron a Szürkebarátot termesztik, aztán a Hárslevelű következik 32 hektárral. A többi fajta azonos arányban szerepel az ültetvényekben, ezek az Olasz rizling, az Irsai Olivér, a Cabernet sauvignon és Cabernet franc, a Kékfrankos és a Pinot noir.

A Varga Pincészet termelésében ma 40 százalékot tesznek ki a primőr borok, amelyek előőrse az Év első bora, a nulla érlelésű Csabagyöngye volt. Ezt a szőlőfajtát a Balaton Borrégióban termesztik nagyobb mennyiségben, és egész Európában a legkorábban érő szőlő, már július végén-augusztus elején szedhető.

A korszerű szűréstechnika tette lehetővé, hogy gyors földolgozással már 20 nappal a szüret után palackba kerülhessen a Csabagyöngye.

Ez az újítás is a Varga Pincészethez fűződik, és jónéhány éven keresztül piaci előnyt jelentett a cégnek. Ma a rozékat is kínálják gyöngyöző, „bubis” és csendes változatban, illetve a kereslethez igazodva több gyöngyöző boruk is van. Ezekkel a primőr borokkal nemzetközi borversenyeken is nagy sikereket értek el, legutóbb pedig az Aranymetszés Friss Olaszrizling az idei országos borversenyen lett a legjobb fehérbor.

Varga Máté
Fotó: Horváth Csilla
A következő nagy dobás a másfél literes gasztro-borcsalád bevezetése volt 2002-ben. A Ház Boraként kínálható italokat a kannás borok leváltására találták ki, és gyors sikert értek el vele előbb a Balaton-környéki éttermekben majd az ország más vidékein is. Tavaly 3,2 millió palackot adtak el belőle.

A prémium borok ideje 2006-tól érkezett el a Varga Pincészetnél az Aranymetszés borcsalád kifejlesztésével, aminek a tagjait saját szőlőből készítik.

Az Aranymetszés borokkal sok szép sikert értek el, tavaly a VinAgora borversenyen a legjobb fajtabor az Olasz rizlingjük lett, Bordeauxban pedig a 2015-ös Aranymetszés Szürkebarát és Aranymetszés Olaszrizling Late Harvest aranyérmet nyert.

Gazdasági és környezetvédelmi okokból vezették be 2013-ban a Varga-palackot, saját betétdíjas rendszerben. Ezzel az újítással 2016-ban Greennovációs díjat nyertek az újrahasznosítás kategórián belül.

A közeljövőről Varga Máté elmondta, hogy a cég kivonul a Tokaji borvidékről, már az idén sem vettek onnan szőlőt. Olaszliszkán és Szerencsen rendelkeznek berendezésekkel, amelyeket a badacsonyörsi és feldebrői üzemekbe szállítanak át. Nagy bajok vannak a Hegyalján, aminek a megoldására nem vállalkozhat egy pincészet. Ma a cég 25 millió liter tárolótérrel, 200 hektár szőlőültetvénnyel és 10 ezer palack óránkénti palackozókapacitással rendelkezik, az utóbbit hamarosan 14 ezerre fogják növelni. További céljuk, hogy meghatározóvá váljanak a prémium borok közt is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az egekbe szökik a borok ára a Brexit után Angliában

A brit érdekképviseletek arra kérik a kormányt – amennyiben nem sikerül megegyezni az Unióval a kilépés feltételeiről – hogy függesszék fel egyoldalúan a borokra kivetett vámokat. Ellenkező esetben árrobbanásra és ellátási gondokra lehet számítani.

Kevesebb a kínai: milyen a fokhagyma piaca?

Az Európai Unióban közel 44 ezer hektáron mintegy 394 ezer tonna fokhagymát termeltek 2017-ben. A legjelentősebb uniós termelő évek óta Spanyolország, ahol kiemelkedően nagy mennyiséget, 274 ezer tonnát takarítottak be 2017-ben.

Borbemutatási lehetőség Varsóban, OBV-aranyérmeseknek díjmentesen

Felhívást tett közzé a honlapján a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, lengyelországi üzleti borbemutatón ajánl kiállítói lehetőséget az Országos Borverseny díjnyertes termelői számára. Huszonhat borászat jelentkezését várják január 22-ig.

Bormustra a Vajdaságban

Idén a Kárpát-medence különböző tájairól – Magyarországról, Romániából, Horvátországból, Moldvából és egész Szerbia területéről - érkeztek borok a 22. Nemzetközi Vince-napi Borversenyre, 85 borbíra értékelte a 681 bormintát a temerini Ifjúsági Otthonban.

Több Lindt csoki fogyott tavaly

A svájci Lindt & Sprüngli a várakozásoknak megfelelő mértékben növelte eladásait tavaly.

Jótékonysági forraltbor- és kocsonyapiknik lesz Vácrátóton

Kocsonyakülönlegességekkel és többféle ízesítésű forralt borral várják az érdeklődőket szombat délután a Pest megyei Vácrátóton, a rendezvény bevételéből a helyi iskola fejlesztéseit támogatják.

Ahol a Kisalföld és a Bakony összeér

A Bakonyerdő Zrt.-ről elsőként a nevében szereplő hegyvidék, vagy a Balaton-felvidék jut legtöbbek eszébe, de területünk nem csupán e két tájra terjed ki. A hegyvidék lábánál, a Marcal folyó medencéjében fekvő Pápa–Devecseri síkság erdeinek jó részét is mi kezeljük, s e változatos, gyönyörű vidék számos fölfedezni valót tartogat az ide érkezőknek.

Hatputtonyos aszúk előjegyzésre

Hamarosan egy innovatív aszúértékesítési koncepciót vezet be a mádi HOLDVÖLGY, amely teljesen új alapokra helyezi a hat puttonyos aszúk és a borrajongók kapcsolatát.

Szőlőoltványok hazai kézből

Hazánkban mintegy 65 ezer hektár szőlőt tartunk nyilván, ennek 3 százalékos amortizációjával számolva évente legalább kétezer hektár ültetvényt kellene felújítani. Magyarországon az elmúlt években ugyan megugrott az oltványok iránti kereslet, ám nagy kérdés, miért nem hazai szaporítóanyagot vásárolnak a termelők?

Hagymasirató optimista felhangokkal

A vöröshagyma a paradicsom és a sárgarépa mellett a világon a legnagyobb felületen termelt zöldség, és vetésterülete – valamint hozama - folyamatosan nő. Európában szinte minden országban dobogós helyen áll. Míg 1990-ben 27 millió tonnát termeltek a világon, az elmúlt esztendőben ez 70-74 millió tonnára nőtt, és a prognózisok szerint 2050-ben elérheti a 150 millió tonnát.