Back to top

Mindig úttörő volt a Varga Pincészet

Nem hiányzott a vállalkozó szellem Varga Péter családjából, derült ki az egyik legnagyobb hazai borászat, a Varga Pincészet 25 évét bemutató sajtótájékoztatón. A cégtulajdonos az első hazai magánvállalkozók között volt, és már gyakorlottként vásárolta meg a Badacsonyi Állami Gazdaság pincészetét, hogy negyedszázad alatta legnagyobb hazai borászattá fejlessze.

Varga Péter
Fotó: Horváth Csilla
Az Olaszrizling Október nagykóstoló keretei közt vezette végig a történeten a meghívottakat Varga Péter és fia, Varga Máté. Bár a pincészet alapításának éve hivatalosan 1993, a történet jóval korábban kezdődött, amikor 1973-ban fölvették a Közgázra, mondta Varga Péter. A családban ő volt az első diplomás, aki először kutató közgazdászként helyezkedett el, majd az első adandó alkalommal gazdasági munkaközösségeket alapított. Az első hivatalos boros kapcsolat a Hungarovin gazdasági igazgatói posztja volt az életében. Bár gyerekkorától ismerte a szőlőművelést a család budafoki ültetvényei és pincéje révén, igazán erről a helyről nyert betekintést a borászat hazai és nemzetközi világába. Olyan szakmai és kereskedelmi kapcsolatokra tett szert, amit később is kamatoztatni lehetett.

1991-ben írták ki a készpénzfizetéses pályázatot a Badacsonyi Állami Gazdaság badacsonyörsi pincészetére, amit 180 millió forintos ajánlatával nyert meg Varga Péter. Igaz, egyszerre csak 80 milliót tudott kifizetni, a többit két év nyereségéből adta meg.

Mint minden jó döntés, ez is érzelmi döntés volt, mondta a cégtulajdonos, a gyönyörű fekvésű pincészet azonnal megnyerte a szívét.

Már az első évben sikerült megkettőzni az addigi értékesítést, és 800 ezer palack bort eladni. Hamar elkezdték a felújítást, 1996-ban a fogadótér és az erjesztés korszerűsítésével, azóta több lépésben új és nagyobb palackozót, raktárakat létesítettek, átépítették a pincét és az irodaépületet, az eredetiből semmi sem maradt.

Varga Pincészet - Ordacsehi gépi szüret - Csabagyöngye
A gyors fejlődés miatt és a minőségi bortermelés céljából kezdtek szőlőt telepíteni, az első 86 hektárt mára 200-ra bővítették Badacsony környékén, Balatonaligán és az Egri borvidéken. A legnagyobb területen, 47 hektáron a Szürkebarátot termesztik, aztán a Hárslevelű következik 32 hektárral. A többi fajta azonos arányban szerepel az ültetvényekben, ezek az Olasz rizling, az Irsai Olivér, a Cabernet sauvignon és Cabernet franc, a Kékfrankos és a Pinot noir.

A Varga Pincészet termelésében ma 40 százalékot tesznek ki a primőr borok, amelyek előőrse az Év első bora, a nulla érlelésű Csabagyöngye volt. Ezt a szőlőfajtát a Balaton Borrégióban termesztik nagyobb mennyiségben, és egész Európában a legkorábban érő szőlő, már július végén-augusztus elején szedhető.

A korszerű szűréstechnika tette lehetővé, hogy gyors földolgozással már 20 nappal a szüret után palackba kerülhessen a Csabagyöngye.

Ez az újítás is a Varga Pincészethez fűződik, és jónéhány éven keresztül piaci előnyt jelentett a cégnek. Ma a rozékat is kínálják gyöngyöző, „bubis” és csendes változatban, illetve a kereslethez igazodva több gyöngyöző boruk is van. Ezekkel a primőr borokkal nemzetközi borversenyeken is nagy sikereket értek el, legutóbb pedig az Aranymetszés Friss Olaszrizling az idei országos borversenyen lett a legjobb fehérbor.

Varga Máté
Fotó: Horváth Csilla
A következő nagy dobás a másfél literes gasztro-borcsalád bevezetése volt 2002-ben. A Ház Boraként kínálható italokat a kannás borok leváltására találták ki, és gyors sikert értek el vele előbb a Balaton-környéki éttermekben majd az ország más vidékein is. Tavaly 3,2 millió palackot adtak el belőle.

A prémium borok ideje 2006-tól érkezett el a Varga Pincészetnél az Aranymetszés borcsalád kifejlesztésével, aminek a tagjait saját szőlőből készítik.

Az Aranymetszés borokkal sok szép sikert értek el, tavaly a VinAgora borversenyen a legjobb fajtabor az Olasz rizlingjük lett, Bordeauxban pedig a 2015-ös Aranymetszés Szürkebarát és Aranymetszés Olaszrizling Late Harvest aranyérmet nyert.

Gazdasági és környezetvédelmi okokból vezették be 2013-ban a Varga-palackot, saját betétdíjas rendszerben. Ezzel az újítással 2016-ban Greennovációs díjat nyertek az újrahasznosítás kategórián belül.

A közeljövőről Varga Máté elmondta, hogy a cég kivonul a Tokaji borvidékről, már az idén sem vettek onnan szőlőt. Olaszliszkán és Szerencsen rendelkeznek berendezésekkel, amelyeket a badacsonyörsi és feldebrői üzemekbe szállítanak át. Nagy bajok vannak a Hegyalján, aminek a megoldására nem vállalkozhat egy pincészet. Ma a cég 25 millió liter tárolótérrel, 200 hektár szőlőültetvénnyel és 10 ezer palack óránkénti palackozókapacitással rendelkezik, az utóbbit hamarosan 14 ezerre fogják növelni. További céljuk, hogy meghatározóvá váljanak a prémium borok közt is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Testünk őrei, a bioflavonoidok a fiatalság titkát rejtik

A citrusfélékben is megtalálható bioflavonoidok nemcsak a gyümölcsök és fűszerek ízét adják, de sejtjeink felett is őrködnek. Antioxidáns hatásuk pedig segít megőrizni a bőr fiatalságát.

Divatszakmává vált a borászat

A felsőoktatásban szerzett tapasztalatok szerint a hallgatók 10-20 százaléka érkezik szőlész-borász gazdálkodói háttérből. Ők nem a család nyomására, vagy csak találomból jelentkeznek az egyetemre, hanem tudatosan készülnek a borász pályára.

A magyar agrártermékek iránt is érdeklődik a kínai piac

A világ legnépesebb országa nyitott a magyar gabonafélék, az állati termékek és a bor importjára – hangzott el a Kínai Ipari és Kereskedelmi Szövetség delegációjával folytatott tárgyaláson Budapesten.

Paul McCartney a vegetarianizmus mellett kampányol

Duettet énekelhet Paul McCartney-val az a szerencsés nyertes, aki néhány dollárral támogatja a zenész családja által indított Húsmentes Hétfő mozgalmat. A cél a nagyüzemi állattartás környezeti hatásainak mérséklése.

Foltosszárnyú muslica szamócában

Hazánkban is mind nagyobb gondot okoz a nemrégiben megtelepedett foltosszárnyú muslica kártétele. A Magyarországon is tevékenykedő holland szaktanácsadó, Klaas Plas tanácsait adjuk közre szamócatermesztőknek. Európában mindenütt terjed a kártevő, és az érőfélben lévő, ép gyümölcsöt károsítja. Szamócában különösen nehezen vehető észre, csak a szedéskor könnyen nyomódó gyümölcsök árulkodnak róla.

Újpaprika, újbor

November elejére, nagyjából egy időben készülnek el a friss fűszerpaprika-őrlemények és az újbor is, ennek örömére a szegedi fűszerpaprika-kutatók közel egy évtizede ilyenkorra időzítik a „paprika és bor” rendezvényüket. Ezúttal november 16-án, Szatymazon találkozik a bor a paprikával.

Földvásárlási tájékoztató fiatal gazdáknak

A földvásárlás kérdéseit, jogi buktatóit járta körbe az AGRYA keddi Fiatal Gazda Klubja Keszthelyen. Az eseményen kiderült: több részletre is figyelni kell a sima ügymenet érdekében.

Balatoni vadásznapló

Formabontó turisztikai film készült a magyar tengerről. Az „Egész évben Balaton” koncepcióját kívánják népszerűsíteni az alkotók.

Magyar Ködsárkány és zempléni hordók Stuttgartban

Az idei stuttgarti kiállításon több magyar cég is sikeresen mutatkozott be. Nagy kérdés, vajon mivel tudják a magyar gyártók meghódítani a nemzetközi piacokat?

A boroknak is van illemtana és néprajzi vonatkozása

Halasi szerzők is közreműködtek a Borkommunikáció című kötet megalkotásában, amely a közelmúltban jelent meg a Századvég Kiadó, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet gondozásában.