Back to top

Adománygyűjtő-konvojjal hívták fel a figyelmet a súlyos élelmezési problémákra

30 tonnányi élelmiszeradomány gurult keresztül Budapest belvárosán az Élelmezési világnap alkalmából: a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) közös akciója amellett, hogy rászorulókon segít, rendkívül súlyos, globális problémákra is felhívta a figyelmet.

Az Élelmezési világnap ötlete egy 1979-es, római FAO-konferencián született meg, méghozzá a magyar küldöttség javaslata alapján. Ennek eredményeképpen október 16-a már nem pusztán a nemzetközi szervezet létrehozásának napjára emlékeztet, hanem az emberiség nagy részét sújtó élelmezési gondokra is felhívja a figyelmet, egyúttal pedig ösztönzi a kormányokat és a közvéleményt azok megoldására. Magyarországon a hagyomány szerint e napon magáncégek élelmiszer-adományait szállító konvoj szeli át a fővárost, hogy aztán a Hősök terén tartott „szemlét” követően a Magyar Élelmiszerbank Egyesület számára juttassák el rakományukat – idén huszonegy cég jóvoltából.

A szervezet elnöke, Cseh Balázs az akciót kísérő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, ez az alkalom kiváló példája annak, milyen eredmények érhetők el, ha az ügyben érintett szervezetek és vállalatok együttműködnek. Mint mondta, az ez alkalomból összegyűjtött adományokból körülbelül hatezer élelmiszercsomagot tudnak szétosztani a rászorulók közt, akik a partnercégek révén egyre több s több segítséghez jutnak.

„Ma már száznál is több vállalat áll rendszeres kapcsolatban a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel, az általuk felajánlott adományokat pedig közel háromszázezer rászorulóhoz tudjuk eljuttatni”

– mondta Cseh Balázs, aki úgy véli, az idei év végéig még mintegy tízezer tonna élelmiszer várható az említett cégektől.

MMG - Adománykonvoj: 30 tonna élelmiszer a rászoruló családoknak

 

A sajtótájékoztatón ezt követően elhangzott: noha világszinten elegendő élelmiszert termelünk, e mennyiség mintegy 40%-a azonban nem jut el a fogyasztók asztalára, hisz az emberek egy részének nincs rá pénzük. Mindez pedig azt jelenti, hogy egyre szélesebb körben hódítanak teret maguknak az olcsó, ugyanakkor rossz minőségű, cukorban és zsírban gazdag, alacsony tápértékű élelmiszerek. Ezek veszélyeire hívta fel a figyelmet Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnöke, aki szerint e termékek vásárlása után évekkel később, az általuk okozott betegségek orvoslásakor kell megfizetni az árat a szó mindkét értelmében.

Mint arra emlékeztetett, a kormány éppen ezért indította útjára 2014-ben közétkeztetési reformját, amely a helyi alapanyagokból készült, minőségi ételek széles körben történő elosztását szorgalmazza. „A módosítás nemcsak az egészséges táplálék biztosítását, hanem tudatosabb étkezés elősegítését, egyszersmind pedig szemléletváltás elérését tűzte ki célul” – hangsúlyozta a Nébih elnöke. Utóbbira most igen nagy szükség van, hiszen ahogy ez alkalomból többször is elhangzott, a fejlett országokban – köztük hazánkban is – egyre súlyosabb gondot okoz a nagymértékű élelmiszer-pazarlás. Oravecz Márton ennek kapcsán a Nébih Maradék nélkül elnevezésű programját emelte ki, amely ennek visszaszorítására törekszik, illetve emlékeztetett a nemrégiben véget ért EU-s LIFE Food Waste Platform Meeting 2018-ra is, amelynek házigazdája a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal volt.

A szakember szavai szerint a tapasztalatok azt mutatják, a legtöbb élelmiszert a háztartások pazarolják el, ugyanakkor például a mezőgazdasági termékek jelentős része is veszendőbe megy a megfelelő infrastruktúra, raktárkapacitás, helyi piacok, illetve az elsődleges feldolgozás hiánya miatt.

„A helyi termelés és értékesítés támogatása a fogyasztók számára is biztonságot – ellenőrzött, jó minőségű termékeket – jelent” – folytatta a Nébih elnöke, aki szerint éppen ezért kedvező környezetet kell teremteni a vidéki kistermelők és családi gazdálkodók számára.

Hazánk a FAO tagjaként mindemellett a határokon túl is igyekszik segíteni a szervezetet az élelmezési problémák megoldásában. Az Agrárminisztérium partnerszervezetekkel együttműködve például Ugandában indított el a tavalyi évben egy agrárképzési projektet, amely hosszútávon biztosítja az ottani mezőgazdasági szakemberek gyakorlatorientált képzését. „Ezen felül Magyarország agráregyetemei 2008 óta negyvenkét alacsony jövedelmű ország összesen kétszáznyolcvankilenc hallgatóját képezték ösztöndíjprogrammal, a FAO-val együttműködve” – tette hozzá Oravecz Márton.

Hogy a világszintű összefogásra mekkora szükség van most, azt Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató-helyettesének, Európáért és Közép-Ázsiáért felelős regionális képviselőjének példái szemléltették.

Az elmúlt három esztendőben mintegy 800 millióra nőtt az éhezők száma, miközben a világon 1,9 milliárd ember túlsúlyos, az elhízottak száma pedig nagyjából 650 millióra tehető.

„A konvoj célja, hogy az embereket változásra ösztökélje, hisz az Élelmezési világnap fő üzenete azt sugallja, a tetteink alakítják a jövőt. Itt az ideje, hogy elköteleződjünk egy fenntartható, éhezési és táplálkozási problémáktól mentes időszak iránt” – emelte ki Vladimir Rakhmanin. A FAO főigazgató-helyettesének szavai szerint közös erőfeszítéssel 2030-ra felszámolható az éhezés. „Ennek elérésére a Magyarországhoz hasonló fontos és megbízható partnerekre van szükségünk” – tette hozzá a szakember a Hősök terén tartott sajtótájékoztatón.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A vártnál jobb negyedévet zárt a Coca-Cola

Az amerikai Coca-Cola a vártnál nagyobb adózott eredményt és bevételadatot közölt kedden a március végén zárult negyedévéről.

Milliárdokért sütögetünk a grillszezonban

Csaknem három és fél milliárd forintot költ el a lakosság május és augusztus között a grillszezon termékeire, azaz grillkolbászra, -sajtra és -fűszerre.

Egyre több pékség és húsbolt zár be Németországban

Egyre több pékség és hús-, és hentesáru üzlet zár be Németországban a kisiparosok országos szövetségének (ZDH) kedden megjelent kimutatása szerint.

Csak a chili, mindenbe - erős madártej, csípős lekvár

Chili mindenbe és mindenhez! Ez akár a jelszava is lehetne Csordás Csabának, aki manapság párolt lila káposzta és tiramisu ízű chiliszósz megteremtésén töri a fejét. Ismerve eddigi munkásságát és elszántságát, biztosan sikerül kikísérleteznie az újabb termékeket.

Élelmiszercsalások Európában

Megjelent az Európai Unió Élelmiszercsalás Elleni Európai Hálózat (Food Fraud Network) 2018. évi jelentése, amely betekintést nyújt az Igazgatási Segítségnyújtási és Együttműködési Rendszer (Administrative Assistance and Cooperation System, AAC) segítségével végzett információcserékbe.

A kereskedelmi háború helyett az ASP tesz be a szójának

A Kína és az Amerikai Egyesült Államok között zajló kereskedelmi háborúban veszíteni látszott a szója. Azonban úgy tűnik, ennél sokkal nagyobb veszély les rá: a Kínában tomboló afrikai sertéspestis járvány következtében visszaesik a kereslet, így lesz miért aggódniuk az amerikai gazdáknak.

Kihajózik a Balatoni Kör

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik. A rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is.

Villamossal szállíthatják házhoz az élelmiszert?

Az úgynevezett „utolsó mérföldek” mindenkinek feladják a leckét, aki házhoz szállítással foglalkozik. Frankfurtban ígéretes megoldásnak tűnik a villamosközlekedés bevonása a kiszállításba azzal együtt is, hogy pusztán a kötött pályára nem lehet alapozni.

Jó helyek a Dél-Balatonon

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

Gluténmentes ételek az éttermekben?

Az élelmiszerekben még egy egészen kis mennyiségű glutén is gondot okoz a lisztérzékenységtől szenvedők számára, és az éttermek azok, ahol a legnehezebb elkerülni a glutén fogyasztását.