Back to top

Adománygyűjtő-konvojjal hívták fel a figyelmet a súlyos élelmezési problémákra

30 tonnányi élelmiszeradomány gurult keresztül Budapest belvárosán az Élelmezési világnap alkalmából: a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) közös akciója amellett, hogy rászorulókon segít, rendkívül súlyos, globális problémákra is felhívta a figyelmet.

Az Élelmezési világnap ötlete egy 1979-es, római FAO-konferencián született meg, méghozzá a magyar küldöttség javaslata alapján. Ennek eredményeképpen október 16-a már nem pusztán a nemzetközi szervezet létrehozásának napjára emlékeztet, hanem az emberiség nagy részét sújtó élelmezési gondokra is felhívja a figyelmet, egyúttal pedig ösztönzi a kormányokat és a közvéleményt azok megoldására. Magyarországon a hagyomány szerint e napon magáncégek élelmiszer-adományait szállító konvoj szeli át a fővárost, hogy aztán a Hősök terén tartott „szemlét” követően a Magyar Élelmiszerbank Egyesület számára juttassák el rakományukat – idén huszonegy cég jóvoltából.

A szervezet elnöke, Cseh Balázs az akciót kísérő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, ez az alkalom kiváló példája annak, milyen eredmények érhetők el, ha az ügyben érintett szervezetek és vállalatok együttműködnek. Mint mondta, az ez alkalomból összegyűjtött adományokból körülbelül hatezer élelmiszercsomagot tudnak szétosztani a rászorulók közt, akik a partnercégek révén egyre több s több segítséghez jutnak.

„Ma már száznál is több vállalat áll rendszeres kapcsolatban a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel, az általuk felajánlott adományokat pedig közel háromszázezer rászorulóhoz tudjuk eljuttatni”

– mondta Cseh Balázs, aki úgy véli, az idei év végéig még mintegy tízezer tonna élelmiszer várható az említett cégektől.

MMG - Adománykonvoj: 30 tonna élelmiszer a rászoruló családoknak

 

A sajtótájékoztatón ezt követően elhangzott: noha világszinten elegendő élelmiszert termelünk, e mennyiség mintegy 40%-a azonban nem jut el a fogyasztók asztalára, hisz az emberek egy részének nincs rá pénzük. Mindez pedig azt jelenti, hogy egyre szélesebb körben hódítanak teret maguknak az olcsó, ugyanakkor rossz minőségű, cukorban és zsírban gazdag, alacsony tápértékű élelmiszerek. Ezek veszélyeire hívta fel a figyelmet Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnöke, aki szerint e termékek vásárlása után évekkel később, az általuk okozott betegségek orvoslásakor kell megfizetni az árat a szó mindkét értelmében.

Mint arra emlékeztetett, a kormány éppen ezért indította útjára 2014-ben közétkeztetési reformját, amely a helyi alapanyagokból készült, minőségi ételek széles körben történő elosztását szorgalmazza. „A módosítás nemcsak az egészséges táplálék biztosítását, hanem tudatosabb étkezés elősegítését, egyszersmind pedig szemléletváltás elérését tűzte ki célul” – hangsúlyozta a Nébih elnöke. Utóbbira most igen nagy szükség van, hiszen ahogy ez alkalomból többször is elhangzott, a fejlett országokban – köztük hazánkban is – egyre súlyosabb gondot okoz a nagymértékű élelmiszer-pazarlás. Oravecz Márton ennek kapcsán a Nébih Maradék nélkül elnevezésű programját emelte ki, amely ennek visszaszorítására törekszik, illetve emlékeztetett a nemrégiben véget ért EU-s LIFE Food Waste Platform Meeting 2018-ra is, amelynek házigazdája a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal volt.

A szakember szavai szerint a tapasztalatok azt mutatják, a legtöbb élelmiszert a háztartások pazarolják el, ugyanakkor például a mezőgazdasági termékek jelentős része is veszendőbe megy a megfelelő infrastruktúra, raktárkapacitás, helyi piacok, illetve az elsődleges feldolgozás hiánya miatt.

„A helyi termelés és értékesítés támogatása a fogyasztók számára is biztonságot – ellenőrzött, jó minőségű termékeket – jelent” – folytatta a Nébih elnöke, aki szerint éppen ezért kedvező környezetet kell teremteni a vidéki kistermelők és családi gazdálkodók számára.

Hazánk a FAO tagjaként mindemellett a határokon túl is igyekszik segíteni a szervezetet az élelmezési problémák megoldásában. Az Agrárminisztérium partnerszervezetekkel együttműködve például Ugandában indított el a tavalyi évben egy agrárképzési projektet, amely hosszútávon biztosítja az ottani mezőgazdasági szakemberek gyakorlatorientált képzését. „Ezen felül Magyarország agráregyetemei 2008 óta negyvenkét alacsony jövedelmű ország összesen kétszáznyolcvankilenc hallgatóját képezték ösztöndíjprogrammal, a FAO-val együttműködve” – tette hozzá Oravecz Márton.

Hogy a világszintű összefogásra mekkora szükség van most, azt Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató-helyettesének, Európáért és Közép-Ázsiáért felelős regionális képviselőjének példái szemléltették.

Az elmúlt három esztendőben mintegy 800 millióra nőtt az éhezők száma, miközben a világon 1,9 milliárd ember túlsúlyos, az elhízottak száma pedig nagyjából 650 millióra tehető.

„A konvoj célja, hogy az embereket változásra ösztökélje, hisz az Élelmezési világnap fő üzenete azt sugallja, a tetteink alakítják a jövőt. Itt az ideje, hogy elköteleződjünk egy fenntartható, éhezési és táplálkozási problémáktól mentes időszak iránt” – emelte ki Vladimir Rakhmanin. A FAO főigazgató-helyettesének szavai szerint közös erőfeszítéssel 2030-ra felszámolható az éhezés. „Ennek elérésére a Magyarországhoz hasonló fontos és megbízható partnerekre van szükségünk” – tette hozzá a szakember a Hősök terén tartott sajtótájékoztatón.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gesztenye és aszalt szilva

A gesztenyére keresleti piac van, az árak folyamatosan emelkednek, érdemes termelni - hangzott el a Pölöskén tartott aszalt szilva és gesztenye szakmai napon. Gesztenyéből jelenleg mintegy 300-400 hektárnyi területen körülbelül 1000 tonna terem az országban.

Testünk őrei, a bioflavonoidok a fiatalság titkát rejtik

A citrusfélékben is megtalálható bioflavonoidok nemcsak a gyümölcsök és fűszerek ízét adják, de sejtjeink felett is őrködnek. Antioxidáns hatásuk pedig segít megőrizni a bőr fiatalságát.

Szalmonellával szennyezett fűszerkeveréket hívott vissza a Lidl 

Pizza fűszerkeveréket hívott vissza a Lidl Magyarország, mert a cég saját minőségellenőrzési vizsgálatai során szalmonella-szennyezettséget mutatott ki a Mikadó elnevezésű termékben.

Csomagolóanyag-üzemet adtak át Hatvanban

Hárommilliárd forintból megépült, 100 embernek munkát adó csomagolóanyag-üzemet adtak át csütörtökön a Heves megyei Hatvanban, az eseményen a pénzügyminiszter a gazdaság egyik erősödő pillérének nevezte a csomagolóanyag-ipart.

Ezért kell emelni a kenyér árát

Újabb áremelkedésre számíthatunk a sütőipari ágazatban, akár 20–30 százalékkal is emelkedhet a kenyérgabona ára év végéig. Így persze a kenyér is többe kerül majd a boltokban.

Paul McCartney a vegetarianizmus mellett kampányol

Duettet énekelhet Paul McCartney-val az a szerencsés nyertes, aki néhány dollárral támogatja a zenész családja által indított Húsmentes Hétfő mozgalmat. A cél a nagyüzemi állattartás környezeti hatásainak mérséklése.

Fűszerezzünk! A kurkuma és a chili kedvező hatásai

Néhány fűszer nem csak ízt és aromát kölcsönöz az ételeinknek, hanem meglepő módon olyan, az egészségünkre jótékony hatással bírhatnak, mint a mentális egészség javítása és a rák elleni védelem. A kurkumát, vagy a chilit sokan használják a főzéshez anélkül, hogy tudnának a szervezetükre gyakorolt jótékony hatásairól.

A jó csomagolás véd, informál, reklámoz - sőt, védi a környezetet

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága szakmai rendezvényt tartott, amely az élelmiszeripari vállalatok tudás- és hatékonyság növelését volt hivatott elősegíteni a csomagolásfejlesztést érintő előadásokon keresztül.

Újraélesztenek a séfek és a pincérek

Teljes biztonságben érezhetik magukat a St. Andrea Wine&Gourmet Bár vendégei, mert az étterem minden alkalmazottja képes életet menteni, és egy defibrillátort is beszereztek. Az étterem elsőként reagált az országos mentőszolgálat Élet Mentő Pont felhívásához.

Megjelentek a többcsatornás vásárlók: már online is rendelünk élelmiszert

Az online élelmiszer-kereskedelem az ágazat legdinamikusabban fejlődő területe: 2017-ben 22,5 százalékkal nőttek a számok – a növekvő tendencia tartósnak látszik. Egy átlagos online bevásárlás értéke ráadásul duplája a boltiénak - derült ki a Budapesten megrendezett Agóra konferencián, ahol a közösségi média és az internet kereskedelemre gyakorolt hatásáról beszéltek a szakemberek.