Back to top

Legyen minden nap, mézes nap - őszi mézfogyasztási kampány

Kampány indul a belföldi mézfogyasztás ösztönzésére, ami az évente megtermelt 20 ezer tonnából jelenleg csupán 7 ezer tonna, egy főre számítva mintegy 70 dekagramm. A mézfogyasztást ösztönző kampány december elejéig tart az Agrárminisztérium (AM), az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrármarketing Centrum (AMC) együttműködésében.

Fotó: AM/Pelsőczy Csaba
- Remek a pulpitus – kezdte mondandóját Dr. Nagy István agrárminiszter az őszi mézfogyasztási kampány sajtótájékoztatóján, Budapesten, a Mezőgazdasági Múzeumban. A négy előadó, a kampány négy szerveztének képviselője – Agrárminisztérium, NAK, AMC, OMME – ugyanis négy rakodókaptár mögött állott.

– Méheink telelőben, az idei kiváló magyar méz raktárainkban, most már rajtunk magyar fogyasztókon a sor.

Ugyan méhészeti nagyhatalomként tartjuk magunkat számon, ám sajnos nem vagyunk mézfogyasztó nagyhatalom, ezért is a mostani kampány. Azon dolgozunk, hogy tovább emelkedjen a jelenleg lakosonként 70-80 dekás évi mézfogyasztás, a nemzetközi piacokon pedig szűnjön meg a jobb sorsra érdemes magyar méz „javító méz” lenni – zárta értékelését a miniszter.

Fotó: AM/Pelsőczy Csaba
Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezetője arról beszélt, hogy nem csak elhúzzák a mézesmadzagot a mézkedvelők előtt, hanem lehetőséget teremtenek kedvenc mézfajtáik kiválasztásárára is. Az őszi méz promóció elemeiről szólva kifejtette: két hónapon át rendezvényekkel, rádiókampánnyal és közösségi média megjelenésekkel hívják fel a figyelmet a méz sokféleségére és a mézfajták fogyasztásának egészségre gyakorolt, jótékony hatásaira. A tervek szerint november 16-án országszerte megtartják a már hagyományos óvodai-iskolai mézes reggeliket.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke, Bross Péter először a főszereplőket, a méheket köszöntötte, rámutatva a teremben elhelyezett üvegkaptárra, majd annak hűtésekor mikrofonnal is érzékeltette a méhek zsongását. Tájékoztatta a sajtó megjelent képviselőit a méhek legfőbb hasznáról a növények megporzásáról:

„minden harmadik falat ételt nekik köszönhetünk!”

Fotó: AM/Pelsőczy Csaba
Söjtörtől Baján át Jászberényig 12 mézlovagrend jelent meg a Vajdahunyad várban, amelyeknek tagjai kávéba, teába tölthető kicsiny mézadagokat nyújtottak át a járókelőknek.

Egyébiránt, ha mindenki egy teáskanálnyi mézet fogyasztana naponta, akkor a mind a 25 ezer tonnás hazai méztermés itthon fogyna el

– fejtegette eszmefuttatásában Bross Péter.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke, Győrffy Balázs a kamara és a méhészek kapcsolatáról szólt, hiszen mind a húszezernyi méhész kamarai tag is egyben. A méz világkereskedelmében hazánk öt százalékkal részesül, ami Magyarország méreteihez képest hatalmas arány, méz nagyhatalmi helyzetünk fényes bizonyítéka.

Felszólalt Lesti Kitti mézkirálynő is, aki szerint a mézfogyasztás megkedveltetésében kulcsszerep jut a gyermekek meseszerű megszólításának. A „legyen mindenkinek mézes napja”, szlogennel köszönt el a hallgatóságtól.

Mézszentelés a Kerengőben: Pajor András plébános áldja meg idei mézeket
Fotó: AM/ Pelsőczy Csaba

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Támogatott fiatal gazdák

További, mintegy 620 fiatal gazda részesülhet 50 000–50 000 eurós állami támogatásban. A fiatal mezőgazdasági vállalkozókkal folytatott megbeszélésen ezt a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium, valamint az agrárkifizető ügynökség illetékesei jelentették be.

A magyar vetőmag-szakma sikerre van ítélve

„A hazai vetőmag-ágazatnak vezető szerepet kell betöltenie agráriumunkban”- adta meg az alaphangot a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács küldöttgyűlésén Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető hozzátette, a világban zajló gazdasági változások egyre nagyobb kihívást jelentenek, a hazai agrártermelés fenntarthatóságát a minőségi vetőmagok és szaporítóanyagok biztosítják.

Fagykár és aszály a Délvidéken

A március utolsó hetében jelentkezett -6-8 Celsius-fokos fagy felkészületlenül érte a délvidéki gyümölcstermelők többségét. Elmaradt a nagyszülők idejében még rendre elvégzett füstöléses védekezés.

Az agrárium kulcsa az ifjúság kezében van

Az agrárium kulcsa az ifjúság kezében van - mondta az Agrárminisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára Debrecenben.

A méhcsípések dícsérete

A méhcsípéssel való gyógyítás az ősi hagyományokat köti össze a modern kor természetgyógyászatával. Alkalmazása a legyengült immunrendszert erősíti. Legyünk óvatosak, csak kiképzett szakember által felügyelt terápiában vegyünk részt. Hatékonyságának feltétele, hogy az életmódunkon és táplálkozásunkon is szükséges változtatnunk. Továbbá el kell érnünk, hogy alvásunk megfelelően pihentető legyen.

Szakmai kirándulás a dél-alföldi farmokra

2019. április 12-14. közötti országjáró szakmai kiránduláson vettek részt az Egyetemi Fiatal Gazda Klubok tagjai. Több, különböző tevékenységet folytató gazdaságot látogattak meg.

Tájegységi iroda és új eszközpark a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őreinek

Magyarország egynegyede természetközeli állapotban megmaradt terület, amire közösen kell vigyáznunk - jelentette ki Rácz András környezetügyért felelős államtitkár a Béda-Karapancsa Tájegységi Iroda átadóján, szerdán Kölkeden.

Az összefogásnak köszönhetően lehetővé válik a kettős minőségű élelmiszerekkel szembeni fellépés

Több mint két éve került fókuszba a kettős minőségű élelmiszerek ügye, melyben az Agrárminisztérium határozottan kiállt a vásárlók mellet. Több vizsgálat is bizonyította a jelenség létezését, amelyet végül elismert az Európai Bizottság, és annak elnöke Jean-Claude Juncker is.

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.

Tart a támogatási szezon: állatjólét és egységes kérelem

A tavasz nem csupán az ilyenkor esedékes munkák, hanem a támogatások igénylésének fő időszaka is. Ezen a téren voltak és vannak teendők, hiszen a minap zárult le az emelt összegű baromfi állatjóléti támogatás igénylése és április 9-től beadhatók az egységes támogatási kérelmek is.