Back to top

Legyen minden nap, mézes nap - őszi mézfogyasztási kampány

Kampány indul a belföldi mézfogyasztás ösztönzésére, ami az évente megtermelt 20 ezer tonnából jelenleg csupán 7 ezer tonna, egy főre számítva mintegy 70 dekagramm. A mézfogyasztást ösztönző kampány december elejéig tart az Agrárminisztérium (AM), az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrármarketing Centrum (AMC) együttműködésében.

Fotó: AM/Pelsőczy Csaba
- Remek a pulpitus – kezdte mondandóját Dr. Nagy István agrárminiszter az őszi mézfogyasztási kampány sajtótájékoztatóján, Budapesten, a Mezőgazdasági Múzeumban. A négy előadó, a kampány négy szerveztének képviselője – Agrárminisztérium, NAK, AMC, OMME – ugyanis négy rakodókaptár mögött állott.

– Méheink telelőben, az idei kiváló magyar méz raktárainkban, most már rajtunk magyar fogyasztókon a sor.

Ugyan méhészeti nagyhatalomként tartjuk magunkat számon, ám sajnos nem vagyunk mézfogyasztó nagyhatalom, ezért is a mostani kampány. Azon dolgozunk, hogy tovább emelkedjen a jelenleg lakosonként 70-80 dekás évi mézfogyasztás, a nemzetközi piacokon pedig szűnjön meg a jobb sorsra érdemes magyar méz „javító méz” lenni – zárta értékelését a miniszter.

Fotó: AM/Pelsőczy Csaba
Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezetője arról beszélt, hogy nem csak elhúzzák a mézesmadzagot a mézkedvelők előtt, hanem lehetőséget teremtenek kedvenc mézfajtáik kiválasztásárára is. Az őszi méz promóció elemeiről szólva kifejtette: két hónapon át rendezvényekkel, rádiókampánnyal és közösségi média megjelenésekkel hívják fel a figyelmet a méz sokféleségére és a mézfajták fogyasztásának egészségre gyakorolt, jótékony hatásaira. A tervek szerint november 16-án országszerte megtartják a már hagyományos óvodai-iskolai mézes reggeliket.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke, Bross Péter először a főszereplőket, a méheket köszöntötte, rámutatva a teremben elhelyezett üvegkaptárra, majd annak hűtésekor mikrofonnal is érzékeltette a méhek zsongását. Tájékoztatta a sajtó megjelent képviselőit a méhek legfőbb hasznáról a növények megporzásáról:

„minden harmadik falat ételt nekik köszönhetünk!”

Fotó: AM/Pelsőczy Csaba
Söjtörtől Baján át Jászberényig 12 mézlovagrend jelent meg a Vajdahunyad várban, amelyeknek tagjai kávéba, teába tölthető kicsiny mézadagokat nyújtottak át a járókelőknek.

Egyébiránt, ha mindenki egy teáskanálnyi mézet fogyasztana naponta, akkor a mind a 25 ezer tonnás hazai méztermés itthon fogyna el

– fejtegette eszmefuttatásában Bross Péter.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke, Győrffy Balázs a kamara és a méhészek kapcsolatáról szólt, hiszen mind a húszezernyi méhész kamarai tag is egyben. A méz világkereskedelmében hazánk öt százalékkal részesül, ami Magyarország méreteihez képest hatalmas arány, méz nagyhatalmi helyzetünk fényes bizonyítéka.

Felszólalt Lesti Kitti mézkirálynő is, aki szerint a mézfogyasztás megkedveltetésében kulcsszerep jut a gyermekek meseszerű megszólításának. A „legyen mindenkinek mézes napja”, szlogennel köszönt el a hallgatóságtól.

Mézszentelés a Kerengőben: Pajor András plébános áldja meg idei mézeket
Fotó: AM/ Pelsőczy Csaba

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gesztenye és aszalt szilva

A gesztenyére keresleti piac van, az árak folyamatosan emelkednek, érdemes termelni - hangzott el a Pölöskén tartott aszalt szilva és gesztenye szakmai napon. Gesztenyéből jelenleg mintegy 300-400 hektárnyi területen körülbelül 1000 tonna terem az országban.

Ha megjön a hideg, összebújnak a méhek

A téli időszak az összehúzódás időszaka a kaptárban. A méhek telelőfürtben vészelik át a hideget, melyben állandó hőmérsékletet tartanak. Máig megfejtetlen, miként szabályozzák a fürt hőmérsékletét. A fürtbe húzódás egyúttal jelzés a méhész számára.

Mától lehet szavazni „Az Év Tanyája 2018” közönségdíjának jelöltjeire

Az Agrárminisztérium idén másodjára hirdette meg "Az Év Tanyája" díjat.

A magyar agrártermékek iránt is érdeklődik a kínai piac

A világ legnépesebb országa nyitott a magyar gabonafélék, az állati termékek és a bor importjára – hangzott el a Kínai Ipari és Kereskedelmi Szövetség delegációjával folytatott tárgyaláson Budapesten.

Árulkodó méhek

Méheket több évtizede használnak környezeti terhelések megfigyelésére. A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának kutatói, ipari partnerek bevonásával 2015-ben kezdtek méhcsaládokra alapozott biomonitoring rendszer fejlesztésébe. Eddigi tapasztalataikat konferencia keretében számoltak be.

Virtuóz módon költöttek el kétszázmilliót az egyetemisták

Az egy hónapos selejtező után végre elérkezett az Agrovirtus döntője: az agrárhallgatókból álló nyolc csapatnak négy órája volt virtuális gazdaságuk fejlesztéseinek tökéletesítésére. A versengést szakmai programokkal színesítették a szervezők.

Újpaprika, újbor

November elejére, nagyjából egy időben készülnek el a friss fűszerpaprika-őrlemények és az újbor is, ennek örömére a szegedi fűszerpaprika-kutatók közel egy évtizede ilyenkorra időzítik a „paprika és bor” rendezvényüket. Ezúttal november 16-án, Szatymazon találkozik a bor a paprikával.

„Kapj rá!” a Várkert Bazárban

Ötven kiállító, több mint ezer termékével találkozhatnak a látogatók a Magyar Ízek Őszi Vásárán a Várkert Bazárban, 2018. november 17-én, szombaton.

A növényorvosokon is múlik a mezőgazdaság jövője

Az élelmiszer-biztonság kulcsa a növényorvos szlogennel rendezték meg a XIII. Növényorvos Napot, ahol a résztvevők nagy tapssal fogadták annak bejelentését, hogy a növényorvosok szaktudását, munkájuk jelentőségét szakmai doktori címmel tervezik elismerni. Elvárás ugyanakkor, hogy olyan fenntartható növényvédelmet folytassunk, ahol az utolsó megoldás a növényorvosi vény kiállítása.

Földbe kerültek az első komlótövek Kastélyosdombón

Több mint két évtized után újra termelnek hazánkban komlót. A sör egyik ízesítő anyagaként szolgáló növény nagyüzemi termesztését Kastélyosdombón kezdték el.