Back to top

Legyen minden nap, mézes nap - őszi mézfogyasztási kampány

Kampány indul a belföldi mézfogyasztás ösztönzésére, ami az évente megtermelt 20 ezer tonnából jelenleg csupán 7 ezer tonna, egy főre számítva mintegy 70 dekagramm. A mézfogyasztást ösztönző kampány december elejéig tart az Agrárminisztérium (AM), az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrármarketing Centrum (AMC) együttműködésében.

Fotó: AM/Pelsőczy Csaba
- Remek a pulpitus – kezdte mondandóját Dr. Nagy István agrárminiszter az őszi mézfogyasztási kampány sajtótájékoztatóján, Budapesten, a Mezőgazdasági Múzeumban. A négy előadó, a kampány négy szerveztének képviselője – Agrárminisztérium, NAK, AMC, OMME – ugyanis négy rakodókaptár mögött állott.

– Méheink telelőben, az idei kiváló magyar méz raktárainkban, most már rajtunk magyar fogyasztókon a sor.

Ugyan méhészeti nagyhatalomként tartjuk magunkat számon, ám sajnos nem vagyunk mézfogyasztó nagyhatalom, ezért is a mostani kampány. Azon dolgozunk, hogy tovább emelkedjen a jelenleg lakosonként 70-80 dekás évi mézfogyasztás, a nemzetközi piacokon pedig szűnjön meg a jobb sorsra érdemes magyar méz „javító méz” lenni – zárta értékelését a miniszter.

Fotó: AM/Pelsőczy Csaba
Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezetője arról beszélt, hogy nem csak elhúzzák a mézesmadzagot a mézkedvelők előtt, hanem lehetőséget teremtenek kedvenc mézfajtáik kiválasztásárára is. Az őszi méz promóció elemeiről szólva kifejtette: két hónapon át rendezvényekkel, rádiókampánnyal és közösségi média megjelenésekkel hívják fel a figyelmet a méz sokféleségére és a mézfajták fogyasztásának egészségre gyakorolt, jótékony hatásaira. A tervek szerint november 16-án országszerte megtartják a már hagyományos óvodai-iskolai mézes reggeliket.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke, Bross Péter először a főszereplőket, a méheket köszöntötte, rámutatva a teremben elhelyezett üvegkaptárra, majd annak hűtésekor mikrofonnal is érzékeltette a méhek zsongását. Tájékoztatta a sajtó megjelent képviselőit a méhek legfőbb hasznáról a növények megporzásáról:

„minden harmadik falat ételt nekik köszönhetünk!”

Fotó: AM/Pelsőczy Csaba
Söjtörtől Baján át Jászberényig 12 mézlovagrend jelent meg a Vajdahunyad várban, amelyeknek tagjai kávéba, teába tölthető kicsiny mézadagokat nyújtottak át a járókelőknek.

Egyébiránt, ha mindenki egy teáskanálnyi mézet fogyasztana naponta, akkor a mind a 25 ezer tonnás hazai méztermés itthon fogyna el

– fejtegette eszmefuttatásában Bross Péter.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke, Győrffy Balázs a kamara és a méhészek kapcsolatáról szólt, hiszen mind a húszezernyi méhész kamarai tag is egyben. A méz világkereskedelmében hazánk öt százalékkal részesül, ami Magyarország méreteihez képest hatalmas arány, méz nagyhatalmi helyzetünk fényes bizonyítéka.

Felszólalt Lesti Kitti mézkirálynő is, aki szerint a mézfogyasztás megkedveltetésében kulcsszerep jut a gyermekek meseszerű megszólításának. A „legyen mindenkinek mézes napja”, szlogennel köszönt el a hallgatóságtól.

Mézszentelés a Kerengőben: Pajor András plébános áldja meg idei mézeket
Fotó: AM/ Pelsőczy Csaba

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

1,5 millió méhcsalád mandulán

Januári méhészhírek a nagyvilágból: A méhállomány fele mandulán; Méhtolvajt bírságoltak Németországban (Neckarsulm); Kis kaptárbogár elleni stratégiaváltás Dél-Olaszországban?

Terebélyesedő zöldben - interjú Nagy Istvánnal

Lapunkban rendszeresen tudósítunk a bő 2 millió hektár hazai erdő 56 százalékát kezelő állami erdőgazdaságok közjóléti beruházásairól. Nagy István agrárminiszter szerint az erdőknek továbbra is közösségi célokat kell szolgálni, és ebbe az állami erdőgazdaságok gazdasági tevékenysége mellett szervesen beletartozik a közjóléti szolgáltatás is.

Január végétől lehet jelentkezni az idei vándortáborokra

Új élmények, és öt új útvonal várja a Vándortáborba jelentkező iskolás gyerekeket és kísérőiket az ország legszebb tájain. Összesen már 19 helyszín és három mozgásforma közül választhatnak a diákok és tanáraik. Az év legkalandosabb és környezettudatosabb táboraiba kedvezményes áron közel 10000 gyermek juthat el az idei szezonban.

Hétmilliárd forint támogatás energiahatékonysági célokra

A Vidékfejlesztési Program energiahatékonyságot támogató pályázatának keretében első körben 128 kérelem támogatásáról és mintegy 7 milliárd forint megítéléséről határozott az Agrárminisztérium. A döntésnek köszönhetően mezőgazdasági üzemek, illetve élelmiszeripari kisvállalkozások juthatnak fejlesztési forráshoz.

Vidékfejlesztési támogatással újult meg két közösségi központ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

A vidékfejlesztés, a vidéki térség felzárkóztatása kiemelt fontosságú a kormány politikájában, amelyet a Tiszaadonyban és Kérsemjénben pályázati támogatással megvalósult közösségi házak fejlesztése is bizonyít – hangsúlyozta Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Több program is segíti a fiatal gazdákat

A generációváltás elősegítéséről illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) között létrejövő programokról beszélt Győrffy Balázs, a NAK elnöke és Weisz Miklós, az AGRYA társelnöke a két szervezet közös sajtóreggelijén, január 15-én.

A földforgalmi szabályozás változásai

Ez év január 11-én hatályba lépett az agráriumot érintő jogszabály-módosítási csomag, ami egyrészt a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény, valamint a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló 2013. évi CCXII. törvény egyes paragrafusait módosítja.

Foglalkoztatást segítő alkalmazás teszteléséhez gazdálkodók jelentkezését várják

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésével a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. továbbfejlesztette az egyszerűsített foglalkoztatás elektronikus ügyintézését segítő (EFO) mobilalkalmazást. A munkavállalók bejelentése immáron még könnyebbé válik, e-személyi igazolványuk adatai telefonról is beolvashatóak.

Fejlesztőket és innovátorokat keres a NAK

Fejlesztők és innovátorok jelentkezését várják a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminal ötletversenyére 2019. február 18-ig!

Idén ünnepelhetjük először az Élelmiszerbiztonsági Világnapot

Az idei évtől június 7-e a biztonságos élelmiszerek előnyeiről szól majd. A tematikus világnap szükségességével 2015 óta foglalkoznak a szakemberek, végül az ENSZ 2018. december 20-án elfogadta a javaslatot. Az Agrárminisztérium, a magyar élelmiszerlánc-biztonságért felelős és az iránt maximálisan elkötelezett szervezetként, üdvözli az Élelmiszerbiztonsági Világnap bevezetését– fogalmazott Zsigó Róbert.