0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Trófeamustra: a 2018-as vadászati főszezonban elejtett gímbikái

Vadászok és erdészek idén is a mátrai Nagy-Halmaj-réten gyűltek össze, hogy megtekintsék a 2018-as vadászati főszezonban elejtett gímbika trófeákat.

A szeptemberi szép bőgést eredményes vadászatok kísérték, hiszen összesen 89 szarvasbika kerülhetett terítékre. Az EGERERDŐ Zrt. területén sajnos aranyérmes bika nem került elejtésre, viszont 1 ezüst és 19 db bronzérmes bika trófeáját csodálhatták meg a vadászat kedvelői.

Legnagyobb súlyú bika (8,46 kg) pont a rendezvény helyszínének is helyt adó, Mátrafüredi Erdészet területén került elejtésre.

A gímbikák átlagkora 5-6 év, ezek közül 3 db tíz éves, 45 db középkorú és 41 db fiatal bika. Sajnos az állomány el van fiatalodva, így a fiatal bikák gyérítése a fő cél, mely a középkorú állomány kisebb arányú apasztását, tovább nevelését szolgálja, hogy pár év múlva ismét idős bikák mély hangjától legyen hangos az őszi erdő – mondta ifj. Nagy Károly vadászati előadó.

A közelmúltat tekintve 2015 és 2016 kiemelkedő eredményt hozott, melyhez viszonyítva idén kevesebb bika kilövése történt és kisebb átlagsúllyal. Ez valószínűleg a pétervásárai területek vadászati jogosultságának elvesztésével is összefügg, hiszen ezek az erdők korábban több érmes gímbikát neveltek, ahová szívesen látogattak külföldi vendégek is vadászati célból.

 

Forrás: EGERERDŐ Zrt.