0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Stratégiai megállapodás a Nemzeti Ménesbirtok és a Szent István Egyetem között

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. a Szent István Egyetemmel, a felsőoktatási intézmény gödöllői székhelyén.

A mezőhegyesi Ménesbirtok kiemelt oktatási, kutatási és fejlesztési bázisként kapcsolódik be az Egyetem rendszerébe, melynek célja egyrészt a hazai és nemzetközi képzés és kutatás általános jellegű támogatása, másrészt, hogy az agrár- és környezetgazdálkodás területén erősödjön a szakpolitikai döntési folyamatok szakmai-tudományos megalapozottsága.

Az együttműködési megállapodást Pap István, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója, Dr. Tőzsér János, a Szent István Egyetem (SZIE) rektora és Magyar Ferenc, a SZIE kancellárja látta el kézjegyével.

Dr. Tőzsér János rektor az ünnepélyes aláíráson elmondta, a Szent István Egyetem magas színvonalú szellemi, szakmai és tudományos háttere lehetővé teszi, hogy a hallgatók naprakész elméleti tudással gazdagodjanak, melyhez a gyakorlati tapasztalatszerzési lehetőséget a Ménesbirtok biztosítja –

többek között szántóterületek monitorozásához, az agrotechnikai kezelés hatásainak értékeléséhez, az innovatív takarmány-előállítás elősegítéséhez, valamint az állati termék előállítás fejlesztéséhez.

Fontosnak tartom, hogy a fiatalok visszataláljanak az agrár-felsőoktatáshoz, megismerjék az agrár- és vidékfejlesztési szakmák szépségeit – mondta a rektor.

Pap István vezérigazgató beszédében hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.  Magyarország és Európa egyik legöregebb és legnagyobb állami tulajdonú mezőgazdasági nagyüzemeinek egyike. A Ménesbirtok az elmúlt 2 évszázadban meghatározója volt nemcsak hazánk, hanem a Kárpát-medence és Európa mezőgazdaságának, lótenyésztésének, állattenyésztésének, növénytermesztésének és a feldolgozóipar különböző területein.

Jelenleg a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. 10 000 ha földterületen gazdálkodik, mintegy 500 munkavállalót foglalkoztat, 1100 tejelő tehenet és 400 lovat tart.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. a törvényben foglalt oktatási tevékenységet részben a Szakközépiskola átvételével részben a felsőoktatási intézmények, jelesül a Szent István Egyetemmel történő stratégiai együttműködés kialakításával kívánja megvalósítani.

Magyar Ferenc kancellár kiemelte:

Folyamatosan keressük azokat a képzési, továbbképzési formákat, kereteket, amelyek már az egyetemi évek alatt lehetővé teszik a jövő szakembereinek a gyakorlati tudás megszerzését.

A Ménesbirtokkal való együttműködés fokozhatja a Szent István Egyetem különböző szintű képzési és kutatóhálózati tevékenységének hatékonyságát.

Az együttműködés keretében duális és kooperatív képzések indulnak, illetve a hallgatók bekapcsolódhatnak a Ménesbirtok pályaorientációs programjaiba is.

Emellett szakdolgozati és diplomadolgozati témák közösen kerülnek meghirdetésre, illetve a dolgozatokat közösen is menedzselik majd a felek. A kutatás-fejlesztés területén is jelentős eredmények várhatók, hiszen közös pályázati és kutatási programok indulnak.

Az együttműködési megállapodás kiterjed arra is, hogy a felek hamarosan egy közös programot indítanak – a mezőgazdasági szántóterületek kezelését érintő hosszú távú monitorozása érdekében.

Forrás: Szent István Egyetem