Back to top

Úttörő beruházás: robotizált tehénistállót avattak Kocson

Október 18-án ünnepélyes keretek között került átadásra az egymilliárd forintos beruházással épült robotizált tehénistálló. Az Aranykocsi Zrt. tulajdonában lévő létesítmény úttörőnek számít Magyarországon, mivel a tehenek fejését teljes mértékben fejőrobotok végzik, és a takarmányozást és trágyázást is automatizálták.

A létesítmény 540 tejelő szarvasmarha befogadására alkalmas, melyek ellátásához mindössze két fő felügyelete szükséges.

Az állatok fejését 8 fejőrobot végzi majd teljesen automata módon, emberi közreműködés nélkül, biztosítva ezzel a stresszmentes fejést.

Az épület tisztán tartását és az állatok takarmányozását is automata rendszerek alkalmazásával oldják meg.

Az átadó ünnepségen László Kálmán, az Aranykocsi Zrt. vezérigazgatója elmondta, elérkezett a korszerűsítés ideje a szarvasmarhatartásban: az elavult tartás- és fejéstechnika, a mind erősebben jelentkező munkaerőhiány, valamint a kiélezett piaci helyzet olyan tényezők, melyek egy korszerű és modern beruházással áthidalhatók.

„Isten hozta önöket a megújuló agráriumban!” – e szavakkal kezdte ünnepi beszédét Nagy István agrárminiszter, majd hozzátette: az agráriumban való stabil fennmaradáshoz hosszú évek kemény munkája szükséges.

Ennek legjobb példája a most átadott létesítmény, mely bizonyítja, hogy érdemes a magyar agráriumban beruházni és fejleszteni, mivel minden korszerűsítés elsődleges célja a magyar gazdák jövedelmének növelése. Az agrárminiszter kifejtette: az elmúlt években sikerült stabilizálni az állattenyésztést, így a szarvasmarha ágazat helyzetét is hazánkban. Az ágazat kibocsátása tavaly folyó áron 135 százalékkal, változatlan áron 7,6 százalékkal haladta meg a 2010-es értékeket.

A tehenenkénti tej-árbevétel 2018 első 9 hónapjában átlagosan 4 százalékkal több, mint 2017 hasonló időszakában, és az elmúlt 10 év legnagyobb első 9 havi bevételének felel meg.

A most átadott tehénistálló Közép-Európa legkorszerűbb létesítményei közé tartozik, mely a svéd DeLaval cég gépesítési technológiáit alkalmazza.

MMG - Robotokkal fejnek Kocson

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csomagolóanyag-üzemet adtak át Hatvanban

Hárommilliárd forintból megépült, 100 embernek munkát adó csomagolóanyag-üzemet adtak át csütörtökön a Heves megyei Hatvanban, az eseményen a pénzügyminiszter a gazdaság egyik erősödő pillérének nevezte a csomagolóanyag-ipart.

Van jövője a magyar tejnek!

November 15-én Velencén tartották a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács VIII. Tejágazati Konferenciáját, melynek során megtudhattuk, hogy a közelmúltban bevezetett 5 százalékra csökkentett ÁFA hatására mára a hazai tej aránya a boltok polcain jelentősen megemelkedett.

Olajos magvak feldolgozására épült agrárlogisztikai központ Nakon

Olajos magvak feldolgozására épült agrárlogisztikai központ a Tolna megyei Nakon a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 110 millió forintos támogatásával.

Tejhűtés jég formájában tárolt napenergiával

Francia koprodukcióban készül egy olyan jeges vizes tejhűtő rendszer, melynek energiaigénye akár helyben generált, jég formájában eltárolt napenergiával is fedezhető.

Magyar Ködsárkány és zempléni hordók Stuttgartban

Az idei stuttgarti kiállításon több magyar cég is sikeresen mutatkozott be. Nagy kérdés, vajon mivel tudják a magyar gyártók meghódítani a nemzetközi piacokat?

A fiatal gazdák lehetősége a vidék esélye

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége - az AGRYA - novemberi konferenciasorozatának tiszadobi állomásán olyan beruházások finanszírozási lehetőségeiről is szó esett, amelyek nemcsak a fiatal gazdák pályafutása, hanem a vidék „élhetőbbé” tétele kapcsán is kulcsfontosságúak lehetnek.

Miniszteri előadás és elnökválasztás a MÁSZ küldöttgyűlésen

Erős magyar mezőgazdaság nincs erős szuverén magyar állattenyésztés és fejlett tenyészállat-előállítás nélkül, emelte ki Nagy István agrárminiszter Herceghalmon, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) küldöttgyűlésén, ahol Zászlós Tibort a szervezet elnökévé választották.

Az olimpiai úszó tejivásban kapott ki

Kenderesi Tamás tejivó versenyt tartott egy általános iskolában, hogy felhívja a figyelmet a tejtermékek fogyasztásának fontosságára. Az úszó, Kis Tejszív Nagykövetet is választott maga mellé az eseményen.

Megjelentek a többcsatornás vásárlók: már online is rendelünk élelmiszert

Az online élelmiszer-kereskedelem az ágazat legdinamikusabban fejlődő területe: 2017-ben 22,5 százalékkal nőttek a számok – a növekvő tendencia tartósnak látszik. Egy átlagos online bevásárlás értéke ráadásul duplája a boltiénak - derült ki a Budapesten megrendezett Agóra konferencián, ahol a közösségi média és az internet kereskedelemre gyakorolt hatásáról beszéltek a szakemberek.

Magyar fejlesztés: szén-dioxidot átalakító elektrokémiai reaktor

Az egyik legjelentősebb globális problémára, a növekvő szén-dioxid kibocsátás káros hatásaira is megoldást kínál a ThalesNano Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közös kutatás-fejlesztési projektje.