Back to top

Úttörő beruházás: robotizált tehénistállót avattak Kocson

Október 18-án ünnepélyes keretek között került átadásra az egymilliárd forintos beruházással épült robotizált tehénistálló. Az Aranykocsi Zrt. tulajdonában lévő létesítmény úttörőnek számít Magyarországon, mivel a tehenek fejését teljes mértékben fejőrobotok végzik, és a takarmányozást és trágyázást is automatizálták.

A létesítmény 540 tejelő szarvasmarha befogadására alkalmas, melyek ellátásához mindössze két fő felügyelete szükséges.

Az állatok fejését 8 fejőrobot végzi majd teljesen automata módon, emberi közreműködés nélkül, biztosítva ezzel a stresszmentes fejést.

Az épület tisztán tartását és az állatok takarmányozását is automata rendszerek alkalmazásával oldják meg.

Az átadó ünnepségen László Kálmán, az Aranykocsi Zrt. vezérigazgatója elmondta, elérkezett a korszerűsítés ideje a szarvasmarhatartásban: az elavult tartás- és fejéstechnika, a mind erősebben jelentkező munkaerőhiány, valamint a kiélezett piaci helyzet olyan tényezők, melyek egy korszerű és modern beruházással áthidalhatók.

„Isten hozta önöket a megújuló agráriumban!” – e szavakkal kezdte ünnepi beszédét Nagy István agrárminiszter, majd hozzátette: az agráriumban való stabil fennmaradáshoz hosszú évek kemény munkája szükséges.

Ennek legjobb példája a most átadott létesítmény, mely bizonyítja, hogy érdemes a magyar agráriumban beruházni és fejleszteni, mivel minden korszerűsítés elsődleges célja a magyar gazdák jövedelmének növelése. Az agrárminiszter kifejtette: az elmúlt években sikerült stabilizálni az állattenyésztést, így a szarvasmarha ágazat helyzetét is hazánkban. Az ágazat kibocsátása tavaly folyó áron 135 százalékkal, változatlan áron 7,6 százalékkal haladta meg a 2010-es értékeket.

A tehenenkénti tej-árbevétel 2018 első 9 hónapjában átlagosan 4 százalékkal több, mint 2017 hasonló időszakában, és az elmúlt 10 év legnagyobb első 9 havi bevételének felel meg.

A most átadott tehénistálló Közép-Európa legkorszerűbb létesítményei közé tartozik, mely a svéd DeLaval cég gépesítési technológiáit alkalmazza.

MMG - Robotokkal fejnek Kocson

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem minden sajt, ami annak látszik Kézmuves sajtjaink a piacon

A kiváló sajtok mellett sajnos gyenge minőségűekkel is megjelennek a termelők a piacon, rontva ezzel a legjobbak esélyét is, mert a vásárló, akár csak egyszer is rosszabb minőségű sajtot vesz, a magyar sajtból, a kézműves termékekből ábrándul ki. Ez ellen tenni kellene valamit. De mit?

Olcsóbb gyümölcs, drágább zöldség, és a munkaerőhiány

Tavaly sokféle nyavalya sújtotta a mezőgazdaságot és annak egyik nagyon fontos ágát, a kertészetet is. Az ezutáni kilátásokról foglaltuk össze szakértőnk, ifjabb Csizmadia György álláspontját.

A dráguló tej újra átárazza a piacot

Bár az áfa-csökkenés hatására januártól olcsóbb a hűtést igénylő és nem igénylő tej egyaránt, ám a jelentős költségnövekedés miatt rövidesen annyiba kerülhet újra a tej, amennyi az adómérséklés előtt volt. A kaposvári tejüzem februártól 6-8 százalékkal drágábban szállítja a tejet a megrendelőinek.

Vakcina-gyártó üzem épül Monoron 8 milliárd forintból

A Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. új állatvakcina-gyártó üzemet, valamint kutatási és fejlesztési központot épít a Pest megyei Monoron több, mint 8 milliárd forintból.

Fejlesztőket és innovátorokat keres a NAK

Fejlesztők és innovátorok jelentkezését várják a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminal ötletversenyére 2019. február 18-ig!

2019 az építkezés éve a magyar agráriumban

A kormányzati beruházások és támogatások révén 2019 az építkezés éve lesz az agráriumban - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó rendezvényén, Győrben.

A jövő tejüzeme épült Borjádon

A borjádi TS-Tej Kft. által épített tejüzemet adtak át a közelmúltban az anyacég, azaz a Borjádi Zrt. telephelyén.

A poszméh, mint eleven drón - videó

A mezőgazdasági termelők már használják a drónokat a növények megfigyelésére és a hőmérséklet vagy a páratartalom ellenőrzésére. Ezek az eszközök azonban eléggé energiaigényesek. Új módszereket keresnek. Az energiafogyasztó drónok helyett a Washingtoni Egyetem kutatói egy olyan rendszert hoztak létre, amely elég kis érzékelővel rendelkezik ahhoz, hogy azokat egy poszméh hátán helyezzék el.

A vállalatok több mint 70%-a ismeri a fenntartható fejlődési célokat

A PwC tanulmánya szerint a szervezetek közel háromnegyede (72%-a) tesz említést a fenntartható fejlődési célokról az éves vállalati vagy fenntarthatósági jelentésében, ami az elmúlt évhez képest 10%-os növekedést jelent.

Ezermilliárd forint fix kamatra

Elindult az NHP fix hitelprogram (Növekedési Hitelprogram Fix), amelynek keretében 1000 milliárd forint fix kamatozású, kiszámítható forrás áll a hazai kis- és kö­zép­vállalatok rendelkezésére. Sem ágazati, sem regionális megkötések nincsenek, vagyis a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szereplői is igénybe vehetik.