Back to top

Úttörő beruházás: robotizált tehénistállót avattak Kocson

Október 18-án ünnepélyes keretek között került átadásra az egymilliárd forintos beruházással épült robotizált tehénistálló. Az Aranykocsi Zrt. tulajdonában lévő létesítmény úttörőnek számít Magyarországon, mivel a tehenek fejését teljes mértékben fejőrobotok végzik, és a takarmányozást és trágyázást is automatizálták.

A létesítmény 540 tejelő szarvasmarha befogadására alkalmas, melyek ellátásához mindössze két fő felügyelete szükséges.

Az állatok fejését 8 fejőrobot végzi majd teljesen automata módon, emberi közreműködés nélkül, biztosítva ezzel a stresszmentes fejést.

Az épület tisztán tartását és az állatok takarmányozását is automata rendszerek alkalmazásával oldják meg.

Az átadó ünnepségen László Kálmán, az Aranykocsi Zrt. vezérigazgatója elmondta, elérkezett a korszerűsítés ideje a szarvasmarhatartásban: az elavult tartás- és fejéstechnika, a mind erősebben jelentkező munkaerőhiány, valamint a kiélezett piaci helyzet olyan tényezők, melyek egy korszerű és modern beruházással áthidalhatók.

„Isten hozta önöket a megújuló agráriumban!” – e szavakkal kezdte ünnepi beszédét Nagy István agrárminiszter, majd hozzátette: az agráriumban való stabil fennmaradáshoz hosszú évek kemény munkája szükséges.

Ennek legjobb példája a most átadott létesítmény, mely bizonyítja, hogy érdemes a magyar agráriumban beruházni és fejleszteni, mivel minden korszerűsítés elsődleges célja a magyar gazdák jövedelmének növelése. Az agrárminiszter kifejtette: az elmúlt években sikerült stabilizálni az állattenyésztést, így a szarvasmarha ágazat helyzetét is hazánkban. Az ágazat kibocsátása tavaly folyó áron 135 százalékkal, változatlan áron 7,6 százalékkal haladta meg a 2010-es értékeket.

A tehenenkénti tej-árbevétel 2018 első 9 hónapjában átlagosan 4 százalékkal több, mint 2017 hasonló időszakában, és az elmúlt 10 év legnagyobb első 9 havi bevételének felel meg.

A most átadott tehénistálló Közép-Európa legkorszerűbb létesítményei közé tartozik, mely a svéd DeLaval cég gépesítési technológiáit alkalmazza.

MMG - Robotokkal fejnek Kocson

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Iskolatej, iskolagyümölcs – Jelentős uniós támogatás a következő tanévben is

Az európai uniós iskolaétkeztetési program keretében 2019 és 2020 folyamán EU-szerte több millió gyermek fog majd tejet, gyümölcsöt és zöldséget kapni, Magyarország 5,7 millió eurós támogatásban részesül.

Jobb, ha a tehén nappal ellik

Egy amerikai- kanadai tanulmány szerint a tehenek nagyobb eséllyel ellenek napközben, ha a nap végén jutnak hozzá a takarmányadagjuk nagy részéhez. A napközbeni ellések számának emelkedése nagyban megkönnyítené a gazdák életét.

400 millióból megújult a villányi Bognár Pincészet

Április közepén megnyitotta kapuit a felújított Villányi Borok Háza Szőlőtermelő és Szolgáltató Kft. új borászata, mely a Bognár Pincészet kiváló tételeit készíti nagy körültekintéssel és odaadással.

Hét beruházás előkészítésével folytatódik az öntözésfejlesztés

Idén hét vízilétesítmény-beruházás előkészítésével folytatódik az öntözésfejlesztés, a feladatokra 594 millió forintot különített el a kormány - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteken.

Éttermeknek indított termelői piacteret indított a magyar Supp.li startup

Elindította a kis- és közepes termelőket éttermekkel közvetlenül összekötő magyar Supp.li startup online piacterét. A cég 144 millió forintos befektetést kap a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelőtől.

Az áruházban termesztene salátát a vásárlóknak az IKEA

A világ legnagyobb bútorkereskedőjeként ismert IKEA arra készült, hogy csúcsminőségű konténerekben, az áruházak mellett termesszen salátát, amelyet helyben tud értékesíteni. Ez egybevág a cég környezetbarát politikájával.

Kecsketartás: az egészséges állatokat is megviseli a klímaváltozás

Korábbi cikkeimben már sok mindenre kitértem, elsősorban arra, hogy miért és hogyan tudjuk a klímaváltozást kecskésként a „javunkra” fordítani. A legfontosabb azonban kimaradt… A klímaváltozással járó hirtelen és kiszámíthatatlan időjárás-változások, frontok, hatalmas megterhelést rónak az állat szervezetére, még akkor is, ha egészséges állatokról van szó.

21. századi palántanevelőt avatott az agrárminiszter

Legújabb beruházásának köszönhetően több mint 7 hektárra bővült az Árpád-Agrár Zrt. palántanevelő felülete. A 2,2 hektáros szegvári telep ünnepélyes avatóján Nagy István agrárminiszter az innováció és az integráció szempontjából is példaértékűnek nevezte a vállalatot.

Axiál Gyakorlati Akadémia

A hagyományokat folytatva, az idén immár 8. alkalommal rendezte meg a bajai székhelyű cég az AXIÁL Gyakorlati Akadémiát április 10-én Sárváron.

Szobatiszta tehenek?

A teheneket nem könnyű megtanítani arra, hogy WC-t használjanak, de egy holland befektető a környezeti károk mérséklése érdekében egy új tehén toalettet készített. A tesztek egy hollandiai farmon indultak el egy olyan szerkezettel, amely az egy tehén által naponta átlagosan termelt 15–20 liter vizeletet gyűjti össze.