Back to top

Az állatorvos inkább gyógyítson

Tudomásom szerint az Európai Unióban minden állatfajnak egyedeinek ellenőrzöttnek kell lennie. Mivel nem minden kecsketartó szeretné állatai után a támogatást felvenni, nem minden kecske szerepel a nyilvántartásban. Helyette olyan döntés született, hogy az állatorvosok a működésük területén tegyenek füljelzőt a kecskék fülébe. Viszont nem minden állatorvos foglalkozik szívesen a kecskékkel.

Sok állatorvos nem jár arra, ahol kecskét tartanak. Ilyenkor vajon hogyan oldják meg a kecskék nyilvántartásba vételét, illetve ki fogja tetoválni az egyedet, mert azért szerintem az állatorvos gyógyítson, a prevencióval foglalkozzon. Az állatjelölés – ha szabad azt írnom – nem az ő „műfajuk”.

Ha ezek az egyedek bekerülnek a szövetség munkaterületére, mégis csak ismeretlenek. Úgy veszik fel, mint ismeretlen egyedet, sőt az is elképzelhető, hogy új számot kapnak.

Egyszerű a megoldás: minden megszületett kecskét a szövetség lásson el tetoválással és füljelzővel. A kecske fajtáját is meg tudja határozni, mihelyt minden Magyarországon tenyésztett kecske fajtának publikus lesz a fajtaleírása.

Az állatorvosokat pedig mentesíteni kell ettől a munkától. Ők inkább gyógyítsák azokat a kecskéket, melyek netán betegek.

Lehet erre kifogást találni, de példának hozható fel, hogy a '60-as években született egy olyan törvény, mely szerint minden szarvasmarhát ellenőrzés alá kell vonni, illetve bejelölni. A termelőszövetkezetek nem igazán örültek ennek és voltak tszek, ahol nem adtak segítséget az állatok azonosítási munkáinak elvégzéséhez, ugyanis akkor még nem volt füljelző, nem volt vonalkód. De voltak szarvalt szarvasmarhák, melyeket csak szarvsütéssel és tetoválással lehetett jelölni. Aki látott már marhabillogozást, az el tudja képzelni, milyen munka volt ez. (Főleg aki végezte. E sorok írója „szenvedő” végzője volt, mert több helyen nem adtak segítséget a szarvalt tehenek lefogásához). Mindezek ellenére megcsináltuk.

Ma könnyebben elvégezhető ez a munka a kecskéknél.

A szövetség vezetése szerződhetne valamelyik állattenyésztési szakirányú szakközépiskolával, illetve egy-két tanulójával, hogy érettségi után instruktorként dolgozik a szövetség berkein belül. Nyáron a gyakorlati munka idején jól dolgozó instruktor mellett dolgozhatna. Persze ez a megoldás nem hoz azonnal nyereséget, de a tenyésztők problémáját megoldaná.

Engedtessék meg még egy kis kiegészítés a német nemesített barna (BDE) fajtáról. Saját tapasztalatom szerint megfelelő tartás és takarmányozás mellet csodákra képes ez a fajta. Volt eset, hogy a vemhes anyakecske kiballagott a legelőre a száraz, meleg istállóból és ott ellett meg. A gidák nem fáztak meg, jó erőben egészségesen nőttek fel és lettek kiváló tenyészállatok.

Az állatok ilyen körülmények között nem büdösek, még csak erőteljes szaguk sincs, melyet sokan kifogásolnak a kecsketartóknál.

Nem utolsó sorban ez a fajta kiválóan alkalmas biotermék előállítására. Körül kell néznünk Európában, hol állítanak elő bio kecsketerméket, szinte alig találunk ilyet. Fordítsuk javunkra az amerikai szlogent: csináld azt, amit más nem, mert attól van extra profitod. Németország az egyik legnagyobb biotermék fogyasztó, szinte minden terméket külföldről szereznek be. Csatlakozhatnánk ehhez a csapathoz? Igen.

Egy kis tanulás, egy kis többletmunka, egy kis odafigyelés és jelentkezik az eredménye. Rá kellene már sokaknak jönni, hogy az állattenyésztésben, állattartásban eredményt csak kitartó, pontos munkával lehet elérni.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2018/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egyre súlyosabb a sertéspestis helyzet Kínában, nem tudják megfékezni a kórt

Az afrikai sertéspestis gyorsan terjed Kínában, már a tartományok több, mint felében jelen van annak ellenére, hogy a kormány nagy erőkkel próbálja megfékezni azt. Korábban ugyan azt nyilatkozták, hogy sikerült kontrollálni a járvány terjedését, azonban mostanra nagyon súlyossá vált a helyzet.

A mezőgazdasági és kohéziós politikákra szánt összeg nem csökkenhet

Az Európai Parlament egy szerdai szavazással elfogadta az EU következő hosszú távú költségvetésére vonatkozó, az egyes programokra szánt konkrét összegeket is tartalmazó tárgyalási álláspontját.

Állatjólét: még mindig komoly hiányosságok vannak az EU-ban

Az állatjólétre irányuló uniós fellépések több szempontból is sikeresek voltak, de továbbra is hiányosságok tapasztalhatók a haszonállatokkal való bánásmód terén - ezt állapította meg egyebek mellett az Európai Számvevőszék szerdán közzétett jelentésében.

Miniszteri előadás és elnökválasztás a MÁSZ küldöttgyűlésen

Erős magyar mezőgazdaság nincs erős szuverén magyar állattenyésztés és fejlett tenyészállat-előállítás nélkül, emelte ki Nagy István agrárminiszter Herceghalmon, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) küldöttgyűlésén, ahol Zászlós Tibort a szervezet elnökévé választották.

Nagyot álmodhatnak a kisebb borászatok

Hamar kimerülhet a 10 milliárd forintos borászati pályázat kerete, a balatoni, szekszárdi és egri borászok különösen aktívak. A többség 75–150 milliós támogatást igényelne.

Az éhség konfliktusokat táplál

A 21. század közepén mintegy tízmilliárd ember népesíti majd be a Földet, vagyis jó 2 milliárddal többen leszünk, mint most. Ha figyelembe vesszük, hogy a világ népességének mintegy tizede, 820 millió ember ma sem jut elegendő élelemhez, a mostaninál is nagyobb a kihívás lesz az emberiség megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerrel történő ellátása.

Veszélyben a jövő élelmiszer-termelése

Mindenki egyetért abban, hogy az újabb generációk részvételének növelése a mezőgazdasági termelésben kulcsfontosságú lenne az agrárium jövőjét tekintve, egyelőre azonban csak méltányolható célok és egyre keserűbb számok jellemzik a területet.

A kedvezőbb agráradózás több fiatalt vonzhat a gazdálkodói pályára

Hasznos előadásokkal várja az ország öt pontján az AGRYA e hónapban is a gazdálkodókat. Tiszadobon a NAK javaslatcsomagjáról is szó esett: a tervezet a többi között az őstermelők árbevételének adómentességét tornázná fel 100 millió forintos összeghatárra.

Varroatolerancia: szelekció molekuláris genetikai módszerekkel

A Balaton fővárosának szélén korszerű épületek sora, mellettük kísérleti parcellák. A Pannon Egyetem Georgikon karán járunk, Keszthelyen. A Bioinnovációs Központ második emeletén dolgozik az egyebek mellett méhészeti kutatásokkal is foglalkozó munkacsoport. A tudományos munka vezetője Kolics Balázs, maga is méhész. Vele beszélgettünk.

Szőlészek figyelem: igényelhető a szerkezetátalakítási támogatás

Ismét igényelhető a szőlő szerkezetátalakítási támogatás az 1/2018. (II. 1.) FM rendelet értelmében, 2018. november 2. és 30. között. A szőlőültetvények áttelepítése és fajtaváltása mellett ez év őszétől lehetőség nyílik a meglévő szőlőültetvények támberendezéseinek megújítására is. A támogatás finanszírozási hátterét a szőlő-bor nemzeti támogatási program biztosítja.