Back to top

Az állatorvos inkább gyógyítson

Tudomásom szerint az Európai Unióban minden állatfajnak egyedeinek ellenőrzöttnek kell lennie. Mivel nem minden kecsketartó szeretné állatai után a támogatást felvenni, nem minden kecske szerepel a nyilvántartásban. Helyette olyan döntés született, hogy az állatorvosok a működésük területén tegyenek füljelzőt a kecskék fülébe. Viszont nem minden állatorvos foglalkozik szívesen a kecskékkel.

Sok állatorvos nem jár arra, ahol kecskét tartanak. Ilyenkor vajon hogyan oldják meg a kecskék nyilvántartásba vételét, illetve ki fogja tetoválni az egyedet, mert azért szerintem az állatorvos gyógyítson, a prevencióval foglalkozzon. Az állatjelölés – ha szabad azt írnom – nem az ő „műfajuk”.

Ha ezek az egyedek bekerülnek a szövetség munkaterületére, mégis csak ismeretlenek. Úgy veszik fel, mint ismeretlen egyedet, sőt az is elképzelhető, hogy új számot kapnak.

Egyszerű a megoldás: minden megszületett kecskét a szövetség lásson el tetoválással és füljelzővel. A kecske fajtáját is meg tudja határozni, mihelyt minden Magyarországon tenyésztett kecske fajtának publikus lesz a fajtaleírása.

Az állatorvosokat pedig mentesíteni kell ettől a munkától. Ők inkább gyógyítsák azokat a kecskéket, melyek netán betegek.

Lehet erre kifogást találni, de példának hozható fel, hogy a '60-as években született egy olyan törvény, mely szerint minden szarvasmarhát ellenőrzés alá kell vonni, illetve bejelölni. A termelőszövetkezetek nem igazán örültek ennek és voltak tszek, ahol nem adtak segítséget az állatok azonosítási munkáinak elvégzéséhez, ugyanis akkor még nem volt füljelző, nem volt vonalkód. De voltak szarvalt szarvasmarhák, melyeket csak szarvsütéssel és tetoválással lehetett jelölni. Aki látott már marhabillogozást, az el tudja képzelni, milyen munka volt ez. (Főleg aki végezte. E sorok írója „szenvedő” végzője volt, mert több helyen nem adtak segítséget a szarvalt tehenek lefogásához). Mindezek ellenére megcsináltuk.

Ma könnyebben elvégezhető ez a munka a kecskéknél.

A szövetség vezetése szerződhetne valamelyik állattenyésztési szakirányú szakközépiskolával, illetve egy-két tanulójával, hogy érettségi után instruktorként dolgozik a szövetség berkein belül. Nyáron a gyakorlati munka idején jól dolgozó instruktor mellett dolgozhatna. Persze ez a megoldás nem hoz azonnal nyereséget, de a tenyésztők problémáját megoldaná.

Engedtessék meg még egy kis kiegészítés a német nemesített barna (BDE) fajtáról. Saját tapasztalatom szerint megfelelő tartás és takarmányozás mellet csodákra képes ez a fajta. Volt eset, hogy a vemhes anyakecske kiballagott a legelőre a száraz, meleg istállóból és ott ellett meg. A gidák nem fáztak meg, jó erőben egészségesen nőttek fel és lettek kiváló tenyészállatok.

Az állatok ilyen körülmények között nem büdösek, még csak erőteljes szaguk sincs, melyet sokan kifogásolnak a kecsketartóknál.

Nem utolsó sorban ez a fajta kiválóan alkalmas biotermék előállítására. Körül kell néznünk Európában, hol állítanak elő bio kecsketerméket, szinte alig találunk ilyet. Fordítsuk javunkra az amerikai szlogent: csináld azt, amit más nem, mert attól van extra profitod. Németország az egyik legnagyobb biotermék fogyasztó, szinte minden terméket külföldről szereznek be. Csatlakozhatnánk ehhez a csapathoz? Igen.

Egy kis tanulás, egy kis többletmunka, egy kis odafigyelés és jelentkezik az eredménye. Rá kellene már sokaknak jönni, hogy az állattenyésztésben, állattartásban eredményt csak kitartó, pontos munkával lehet elérni.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2018/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jobb, ha a tehén nappal ellik

Egy amerikai- kanadai tanulmány szerint a tehenek nagyobb eséllyel ellenek napközben, ha a nap végén jutnak hozzá a takarmányadagjuk nagy részéhez. A napközbeni ellések számának emelkedése nagyban megkönnyítené a gazdák életét.

Támogatott fiatal gazdák

További, mintegy 620 fiatal gazda részesülhet 50 000–50 000 eurós állami támogatásban. A fiatal mezőgazdasági vállalkozókkal folytatott megbeszélésen ezt a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium, valamint az agrárkifizető ügynökség illetékesei jelentették be.

Peszticidek szennyezik Európa folyóvizeit

Az Európa folyóin és csatornáin végzett tesztek száznál több peszticidet mutattak ki, melyek között 24 olyan szer is volt, amely nem engedélyezett az EU-ban történő felhasználásra. A vizsgálat során 10 ország 29 folyójából vett mintákban 21 állatgyógyászati készítményt is találtak.

A szomszédjogokról: ne zavarjuk egymást szükségtelenül!

Rossz szomszédság török átok, tartja a magyar mondás. A szomszédsággal kapcsolatos kérdések a jogalkotók figyelmét is felkeltették, olyannyira, hogy nemcsak a Polgári Törvénykönyvben, hanem néhány, a szomszédjogok szempontjából különösen fontosnak ítélt aspektussal külön törvényben is foglalkoznak.

Újra felívelőben a hazai biotermesztés

„A magyar biotermesztés dinamikusan fejlődő terület”-szögezte le Drexler Dóra, az ágazat helyzetét és fejlődési lehetőségeit értékeltő sajtótájékoztatón. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) ügyvezetője a magyar bio ágazat kutatását, ellenőrzését végző, és érdekképviseletét ellátó szakmai szervezetekkel, valamint biogazdálkodókkal tekintette át a magyar ökológiai gazdálkodás helyzetét.

Egy rövid kilovaglás is aranyat ér a lónak

Egy új kutatás szerint már napi 25 perc kevésbé megerőltető mozgás is jótékony hatással lehet a lovak egészségére, függetlenül attól, hozzájárul-e a súlyvesztésükhöz vagy sem.

Bevetik a birkákat a bécsi Duna-szigeten

Bécs talált egy kimondottan öko és mindemellett olcsó módszert a Duna-sziget füves területeinek karbantartására: fűnyíró gépek helyett egy birkanyájat.

Nem csak állva alszanak: a lovak pihenési szokásai

Mint minden élőlénynek, a lovaknak is szükségük van pihenésre, alvásra. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy sokszor lótulajdonosok sincsenek teljesen tisztában azzal, mikor pihen egy ló, és mikor van baja. A laikusok pedig végképp képesek pánikba esni egy fekvő ló láttán.

Tart a támogatási szezon: állatjólét és egységes kérelem

A tavasz nem csupán az ilyenkor esedékes munkák, hanem a támogatások igénylésének fő időszaka is. Ezen a téren voltak és vannak teendők, hiszen a minap zárult le az emelt összegű baromfi állatjóléti támogatás igénylése és április 9-től beadhatók az egységes támogatási kérelmek is.

A gazdálkodók uniós támogatásának összhangban kell lennie a környezetvédelmi követelményekkel

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2019. április 15-i luxemburgi ülésén az uniós agrárminiszterek a 2020 utáni Közös Agrárpolitika (KAP) új környezet- és klímavédelmi rendszeréről folytattak vitát. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár kiemelte, hogy nem növelhetők a gazdák számára előírt környezet- és klímavédelmi vállalások úgy, hogy közben csökkennének a támogatások.