Back to top

Az állatorvos inkább gyógyítson

Tudomásom szerint az Európai Unióban minden állatfajnak egyedeinek ellenőrzöttnek kell lennie. Mivel nem minden kecsketartó szeretné állatai után a támogatást felvenni, nem minden kecske szerepel a nyilvántartásban. Helyette olyan döntés született, hogy az állatorvosok a működésük területén tegyenek füljelzőt a kecskék fülébe. Viszont nem minden állatorvos foglalkozik szívesen a kecskékkel.

Sok állatorvos nem jár arra, ahol kecskét tartanak. Ilyenkor vajon hogyan oldják meg a kecskék nyilvántartásba vételét, illetve ki fogja tetoválni az egyedet, mert azért szerintem az állatorvos gyógyítson, a prevencióval foglalkozzon. Az állatjelölés – ha szabad azt írnom – nem az ő „műfajuk”.

Ha ezek az egyedek bekerülnek a szövetség munkaterületére, mégis csak ismeretlenek. Úgy veszik fel, mint ismeretlen egyedet, sőt az is elképzelhető, hogy új számot kapnak.

Egyszerű a megoldás: minden megszületett kecskét a szövetség lásson el tetoválással és füljelzővel. A kecske fajtáját is meg tudja határozni, mihelyt minden Magyarországon tenyésztett kecske fajtának publikus lesz a fajtaleírása.

Az állatorvosokat pedig mentesíteni kell ettől a munkától. Ők inkább gyógyítsák azokat a kecskéket, melyek netán betegek.

Lehet erre kifogást találni, de példának hozható fel, hogy a '60-as években született egy olyan törvény, mely szerint minden szarvasmarhát ellenőrzés alá kell vonni, illetve bejelölni. A termelőszövetkezetek nem igazán örültek ennek és voltak tszek, ahol nem adtak segítséget az állatok azonosítási munkáinak elvégzéséhez, ugyanis akkor még nem volt füljelző, nem volt vonalkód. De voltak szarvalt szarvasmarhák, melyeket csak szarvsütéssel és tetoválással lehetett jelölni. Aki látott már marhabillogozást, az el tudja képzelni, milyen munka volt ez. (Főleg aki végezte. E sorok írója „szenvedő” végzője volt, mert több helyen nem adtak segítséget a szarvalt tehenek lefogásához). Mindezek ellenére megcsináltuk.

Ma könnyebben elvégezhető ez a munka a kecskéknél.

A szövetség vezetése szerződhetne valamelyik állattenyésztési szakirányú szakközépiskolával, illetve egy-két tanulójával, hogy érettségi után instruktorként dolgozik a szövetség berkein belül. Nyáron a gyakorlati munka idején jól dolgozó instruktor mellett dolgozhatna. Persze ez a megoldás nem hoz azonnal nyereséget, de a tenyésztők problémáját megoldaná.

Engedtessék meg még egy kis kiegészítés a német nemesített barna (BDE) fajtáról. Saját tapasztalatom szerint megfelelő tartás és takarmányozás mellet csodákra képes ez a fajta. Volt eset, hogy a vemhes anyakecske kiballagott a legelőre a száraz, meleg istállóból és ott ellett meg. A gidák nem fáztak meg, jó erőben egészségesen nőttek fel és lettek kiváló tenyészállatok.

Az állatok ilyen körülmények között nem büdösek, még csak erőteljes szaguk sincs, melyet sokan kifogásolnak a kecsketartóknál.

Nem utolsó sorban ez a fajta kiválóan alkalmas biotermék előállítására. Körül kell néznünk Európában, hol állítanak elő bio kecsketerméket, szinte alig találunk ilyet. Fordítsuk javunkra az amerikai szlogent: csináld azt, amit más nem, mert attól van extra profitod. Németország az egyik legnagyobb biotermék fogyasztó, szinte minden terméket külföldről szereznek be. Csatlakozhatnánk ehhez a csapathoz? Igen.

Egy kis tanulás, egy kis többletmunka, egy kis odafigyelés és jelentkezik az eredménye. Rá kellene már sokaknak jönni, hogy az állattenyésztésben, állattartásban eredményt csak kitartó, pontos munkával lehet elérni.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2018/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

"Bébiétel minőségű" TÉSZ termelés: talpra állás a gáncs után

A Penta Família Szövetkezet bizonyára jól dolgozik. Tevékenységük hasznosságának talán az a legerősebb bizonyítéka, hogy a szövetkezetbe többen is szeretnének belépni – csakhogy erre nincs mód egy ideje. Nem zárkóznak el előle, de ahhoz ragaszkodnak, hogy az új jelentkezőnek két ajánlója legyen, és hogy meggyőződhessenek róla, hogy nem csupán afféle „támogatásvadász” a jelentkező, hanem valódi termelő.

Ipari mennyiségek: az almasűrítmény számai

A világon 1,6 millió tonna almasűrítményt készítenek, körülbelül a harmadát Európában. Kontinensünkön 12 millió tonna alma terem, annak a harmada ipari. A legnagyobb almatermést Lengyelország hozza, náluk 300-350 ezer tonna sűrítmény készül, hazánkban 50 ezer tonna. Ennek a mennyiségnek a gazdaságossági oldalát járta körül előadásában Apáti Ferenc a FruitVeB tanácskozásán, Mátraházán.

Aggódnak a sertéspestis miatt a szlovákok

Megállíthatatlannak tűnik az afrikai sertéspestis (ASP) terjedése a régióban, már a szlovák gazdák is attól tartanak, hogy rövid időn belül náluk is megjelenik a jelentős gazdasági kárral járó, az emberre nem veszélyes megbetegedés - írta a Magyar Idők.

Tízmilliárdok öntözésfejlesztésre

További nemzeti forrásokat különített el a Kormány öntözésfejlesztésre, illetve konkrét feladatokat határozott meg azzal kapcsolatban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara stratégiai jelentőségűnek tartja az öntözés fejlesztését, üdvözli az azt előrevivő kormányzati döntést.

Vidékfejlesztési támogatással újult meg két közösségi központ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

A vidékfejlesztés, a vidéki térség felzárkóztatása kiemelt fontosságú a kormány politikájában, amelyet a Tiszaadonyban és Kérsemjénben pályázati támogatással megvalósult közösségi házak fejlesztése is bizonyít – hangsúlyozta Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Vakcina-gyártó üzem épül Monoron 8 milliárd forintból

A Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. új állatvakcina-gyártó üzemet, valamint kutatási és fejlesztési központot épít a Pest megyei Monoron több, mint 8 milliárd forintból.

Egyre több az elhízott ló

A lovak fele túlsúlyosnak számít, mert a lótulajdonosok elfelejtették az egészséges lótartás alapelveit – figyelmeztetnek angol állatorvosok.

Újabb ASP-s vaddisznó Borsodban

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hangony község külterületén talált vaddisznó tetemben mutatta ki tegnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az új esetet a magas kockázatú területen belül azonosították. Az állategészségügyi szakemberek – az országos főállatorvos utasítására – megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását.

A jövő tejüzeme épült Borjádon

A borjádi TS-Tej Kft. által épített tejüzemet adtak át a közelmúltban az anyacég, azaz a Borjádi Zrt. telephelyén.

Stabil, de "közterhes" évre számítanak a kkv-k

A cégek gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló tényezők – mint a vállalkozás pénzügyei, az uniós pályázatok elérhetősége vagy a gazdaságpolitika – többségében alig várnak változást a vállalkozások, de egy jelentős részük a közterhek emelkedésre számít idén.