0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Már a gyapjú sem a régi

Hetek óta esik a gyapjú ára Ausztráliában, amely mára a 20 dolláros lélektani határ alá is benézett. A nagy birkatartónak számító ország egyre komolyabb versenytársakkal néz szembe.

Az ausztrál gyapjúárak meredeken esnek az utóbbi hetekben – számol be a Farmweekly.com.au nevű ausztrál mezőgazdasági szakportál. A cikk hozzáteszi: az árak esése annak ellenére következett be, hogy az ausztrál dollár a két éve nem látott alacsony szinten van az amerikai dollárral szemben. Mindez az ausztrál fizetőeszközben kifejezett gyapjúárakat elvileg emelné. Hogy mégis esik az ár, az már komoly változást jelent.

Az Eastern Market Indicator mostani szintje pedig rövid idő alatt 75 centtel esett, ezzel kilogrammonkénti ár 1992 centre csökkent, vagyis egy kiló gyapjú kevesebb mint 20 ausztrál dollárt ér. Az eltérő piacokat leíró úgynevezett indikátorok persze különböző árakat mutatnak. A Northern Market Indicator 24 centes esés után 2050 centen, a Southern Market Indicator pedig 19 centes esés után mindössze 1956 centen áll. A legjobban a Western Market Indicator áll, amely még tartja a 2132 centes kilogrammonkénti árát.

A jelenség hátterében a versenytársak hatékonyságának, illetve termelésének javulása áll. Új-Zéland, Uruguay valamint Argentína és Dél-Afrika érdemben tudta növelni kivitelét, amely persze hatással volt a nagy gyapjúexportőrnek számító Ausztráliára is.

Chris Wilcox, az Ausztrál Gyapjúkereskedők Nemzeti Tanácsának igazgatója szerint az exportcsökkenés hátterében ráadásul nem a kisebb kereslet, hanem a gyengébb kínálat áll.

Forrás: Farmweekly.com.au