0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A kávé titkos jótékony hatásai

A kávé felpörgető hatása már jól ismert, de lehet, hogy nemcsak az energiánk lesz több és a kedvünk jobb tőle?

Egy koffein nélküli munkanap sokunk számára elképzelhetetlen, de talán a puszta energiánál többet is kortyolhatunk belőle. Akár egy szerény csésze kávé is jótékonyan hathat az egészségünkre.

Sok kávéfüggő képtelen elkezdeni a napját kedvenc itala nélkül, de lehet, hogy ez nem is káros, sőt talán előnyös is az egészség szempontjából. Néhány kutatás kimutatta, hogy a kávé képes mérsékelni a kettes típusú cukorbetegség kialakulását. Egy tanulmány szerint, pedig minden további csésze kávé hét százalékkal csökkenti a kockázatot. Azt is megállapították, a Parkinson-kórral szemben is védőhatás alakul ki a koffein fogyasztóknál, habár a hatásmechanizmus még nem teljesen érthető.

A kávé a rák kialakulását is befolyásolja, ám sokkal összetettebb módon. Úgy tűnik, hogy a kávéfogyasztás kis mértékben visszaszorítja a máj rákos elváltozásait, míg más típusú rák esetében a hatás sokkal enyhébb vagy nem is létezik. Néhány nagyobb léptékű tanulmány pedig azt állapította meg, hogy a rendszeres kávéfogyasztók tovább élnek. Vagyis lehet a kávé többet tesz értünk, mint csak tovább hajt munka közben.

Forrás: www.bbc.com