0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Vis maior helyzet a mezei pocok miatt

A jelenleg fennálló mezei pocok fertőzöttségre tekintettel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szükséghelyzeti engedélyt adott ki a Redentin 75RB rágcsálóirtó szer felhasználására. Az engedély csak a fertőzéssel érintett megyékre vonatkozik, területi kiterjesztése a fertőzés növekedésének megfelelően változhat. Részletek a Nébih honlapján (portal.nebih.gov.hu) találhatóak.

Az Európai Bizottság rendeletének értelmében 2018-tól a termelő ökológiai jelentőségű területeken tilos a növényvédőszerek-használata. Azonban

ha egyes károsítók olyan mértékben felszaporodnak, hogy az már a szomszédos termelők növényvédelmi biztonságát veszélyeztetik, és védekezni szükséges ellenük, egy uniós iránymutatás szerint a tagállamok ezeket vis maior eseményként ismerhetik el.

A mezei pocok elszaporodás nagymértékű kárt okoz a zöldítésben ökológiai jelentőségű területeken és azok környezetében, és veszélyezteti a szomszédos területek növényvédelmi biztonságát. Ezért egyes körzetekben nem csak a táblaszéleken, hanem a konkrét növényállományban is felmerülhet a pockokkal szembeni védekezés szükségessége. Ennek értelmében a kárt szenvedett termelőknek lehetőségük van egyes mezőgazdasági támogatások esetében a helyzetre való tekintettel vis maiort jelenteni.

A mezőgazdasági támogatásokat érintő vis maior eseményre vonatkozó bejelentést és az esemény bekövetkezését igazoló dokumentumokat kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül lehet benyújtani a Kincstár honlapján elérhető, a vis maior esemény bejelentésére szolgáló elektronikus felületen. A bejelentést az esemény bekövetkezésétől számított 21 napon belül meg kell tenni.

Forrás: AM Sajtóiroda