0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Növényvédő méhek

A Bee Vectoring Technology (BVT) kanadai agrotechnológiai startup cég sikeresen kifejlesztette a növényvédő szerek kipermetezés helyett méhek általi kijuttatásának módszerét.

A poszméhek a kaptárba való ki- és bejárás közben, végighaladnak egy Vectorite nevű biológiai növényvédő szerrel megtöltött speciális tálcán, akár egy „lábmosón”.

A természetben is előforduló antagonista gombát a virágokra juttatják, ami megakadályozza a végzetes gombás betegségek kialakulását.

A módszer elvét már húsz évvel ezelőtt kidolgozták a kanadai Guelph Egyetem tudósai, akik most a 2012-ben alakult BVT tanácsadó csapatát erősítik. A cég vezérigazgatója, Ashish Malik a Fresh Fruit Portal internetes szaklapnak elmondta, hogy a méhek segítségével történő kijuttatási technika jóval hatékonyabb, mint a hagyományos kipermetezéses módszer, ahol jelentős mennyiségű vizet használnak föl és nagy az elsodródási és elfolyási veszteség. Hozzátette, hogy természetesen a Vectorite is kijuttatható hagyományos módon, de az új módszer jóval hatékonyabb, célzottabb és környezetkímélőbb víz fölhasználása nélkül.

Egyszerre több hatóanyag, nemcsak rovar- és gombaölő biokészítmények mellett biostimulátorok is kijuttathatók a méhek segítségével.

Amennyiben a módszer széles körben elterjed, jelentős mértékben csökkenthető a kémiai növényvédő szerek fölhasználása, és ebben a méhek nagy segítségünkre lehetnek. A BVT hamarosan kereskedelmi forgalomba hozza első rendszerét az USA délkeleti régiójában, szamóca- és áfonyakultúrákban.

Európai bevezetése 2019-ben várható.

A társaság folyamatosan tárgyal nagy hajtatókertészetekkel a világ minden tájáról, hogy minél szélesebb körből szerezhessen gyakorlati tapasztalatokat, és megismertesse a termelőket ezzel a forradalmian új lehetőséggel.

Forrás: freshfruiportal.com