Back to top

Mindent a hársakról

Az Alsótekeresi Faiskola őszi árubemutatóra hívta kertépítő, városfenntartó ügyfeleit. Fontosnak tartják, hogy ne csak képeken lássuk, hanem élőben is megismerjük a választékukat, nemesítési törekvéseiket, telephelyi fejlesztéseiket.

A hárs fajtákat Barabits Elemér és Kósa Géza mutatta be a szabadföldi telepen. A képen a Tilia x euchlora Szent István
A hárs fajtákat Barabits Elemér és Kósa Géza mutatta be a szabadföldi telepen. A képen a Tilia x euchlora Szent István
Fotó: Algeier Wendy
A hazai faiskolai termesztés a rendszerváltást követően óriási fejlődésen ment keresztül, hallhattuk a bemutatón Barabits Elemértől, az Alsótekeresi Faiskola ügyvezetőjétől. A termesztés mellett a kereskedelem is liberalizálódott. Külföldi fajták tömege áramlott be az országba, aminek eredményeképp a hazai faiskolák választéka kissé háttérbe szorult a külföldi áruval szemben.

Az utóbbi években azonban megerősödtek a hazai faiskolák, kínálatukban már alig maradnak el a nyugat-európaiaktól. Sőt, a díszfák estében a közép-európai és délkelet-európai fajok és fajták uralják az európai és az amerikai választékot.

Az Alsótekeresi Faiskola őszi szakmai napján az idén a hárs nemzetséget mutatták be részletesen. Az egyes fajokat, fajtákat felhasználási területük szerint értékelve láthattuk a faiskolában. A négyéves állományt 8, 10 és 12-es törzskörméretű fákból telepítették, tehát összességében 8-9 éves növényeket értékelhettek a látogatók. A háromszor átiskolázott, 16, 20 és 25-ös törzskörméretű fákról már jól megítélhetők a fajtabélyegek.

A Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben 33 hárstaxon található, hallottuk Kósa Gézától, a kert vezetőjétől, aki bevallotta, hogy elfogódott a nemzetséggel szemben, hiszen a hazai éghajlati körülmények között jól tarthatók. Igényes növények, tudni kell, hogy hol és mire használjuk fel.

A hárs díszértéke mellett faanyaga, méze, virága gyógynövényként egyaránt értékes. Sokféle kertstílus felhasználta, régi történeti kertjeinkben is gyakran felbukkan.

Robusztus, szép koronát nevel a Tilia x intermedia Pallida
Robusztus, szép koronát nevel a Tilia x intermedia Pallida
Fotó: Algeier Wendy

Az Alsótekeresi Faiskola közel egy évtizede megkezdte a legfőbb díszfa fajok tudatos szelekcióját. Hársfélékből például szinte teljesen kiszorultak a külföldi fajták, hiszen annyi alakgazdag hazai változat áll a rendelkezésre, de hasonló mondható el a kőrisekről is. A magyar kőris még szélsőséges városi adottságok mellett is jól viselkedik. A fajt az utóbbi években sújtó, vesszőelhalást okozó Calara gombabetegség ellen rezisztens fajtákat kell keresnünk. Az alsótekeresi tapasztalatok azt mutatják, hogy vannak ellenálló klónok a virágos- és a magyarkőrisek között. A magaskőrisek közül egyedül az Altena fajta tűnik ellenállónak. A betegség várhatóan a jövőben súlyos károkat fog okozni a legyengült fákon.

Az Alsótekeresi Faiskola bemutatójáról, a hazai, idegenhonos, illetve hibrid hársakról a Kertészet és Szőlészet 2018/43. számában olvashat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2018/43 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kert a szobában

A télikert a lakóházak szerves részeként a zöld élményét adja akkor is, amikor odakint kevés a lomb és a szín. Akkor érezzük igazán a harmóniáját, ha kialakítása, a benne lévő növények alakja, színvilága és elhelyezkedése a lakás stílusához igazodik. Kényelmünket, feltöltődésünket szolgálja ez a zöld tér, ezért több, mint a fagyérzékeny növények téli tárolási helye.

"Bébiétel minőségű" TÉSZ termelés: talpra állás a gáncs után

A Penta Família Szövetkezet bizonyára jól dolgozik. Tevékenységük hasznosságának talán az a legerősebb bizonyítéka, hogy a szövetkezetbe többen is szeretnének belépni – csakhogy erre nincs mód egy ideje. Nem zárkóznak el előle, de ahhoz ragaszkodnak, hogy az új jelentkezőnek két ajánlója legyen, és hogy meggyőződhessenek róla, hogy nem csupán afféle „támogatásvadász” a jelentkező, hanem valódi termelő.

A szaharai szél kiszárítja a kakaóültetvényeket

A harmattan, a forró, száraz, nyugat-afrikai passzátszél idén jelentős szárazsággal és minimális csapadékkal érkezett a világ legnagyobb kakatermelő országába, Elefántcsontpartba. Ha a következő héten is folytatódik az aszály, az veszélyeztetheti az idei termést.

Sok az alma és nem fogy

Az egy évvel ezelőttinél 30-50 százalékkal alacsonyabb árakon is a szokásosnál jóval kisebb ütemben fogy a hűtőházakból az étkezési alma, ráadásul nagy tételekről derül ki, hogy a minőségük romlása miatt már csak ipari célú felhasználásra alkalmasak - mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Világgazdaságnak.

Téli felkészülés a gyümölcsösökben

Még a tél közepén járunk, de a nagy kertekben megkezdődött a munka. Néhol még látni a száraz ágakon szüretkor fennmaradt almamúmiát, de az örök körforgás nem áll meg, sokfelé megkezdődött az idei termés előkészítése a gyümölcsösökben és a szőlőkben. A metszés.

Olcsóbb gyümölcs, drágább zöldség, és a munkaerőhiány

Tavaly sokféle nyavalya sújtotta a mezőgazdaságot és annak egyik nagyon fontos ágát, a kertészetet is. Az ezutáni kilátásokról foglaltuk össze szakértőnk, ifjabb Csizmadia György álláspontját.

A fotoszintézis „felturbózása”

Amerikai kutatók a fotoszintézis felerősítéséhez genetikailag módosítottak növényeket abban bízva, hogy ez a módszer egyszer majd javítja az élelmiszernövények hozamát.

A földeken fog megrohadni a termés Skóciában

Az Egyesült Királyság mezőgazdaságának 60-70 ezer szezonális vendégmunkásra van szüksége, akik egy „no-deal” Brexit után egy csapásra eltűnhetnek a szigetországból. A skót farmerek szakszervezete katasztrofális munkaerőhiánytól tart.

Először díjazták a leginnovatívabb termékek fejlesztőit

Hagyományteremtő céllal indították útjára a szervezők a Top 10 legérdekesebb magyar innováció díjátadó gála és jótékonysági estet, amelyen mások mellett elismerést kapott a „világító növények”, illetve a futószalagos növénytermesztési rendszer kiötlője is.

"Befogott" napsugarakkal a kártevők ellen

A gazdálkodóknak gyakran kell kémiai talajfertőtlenítőket használniuk. Ezek a szerek széles körű biocidek, ami azt jelenti, hogy a kártevők mellett a hasznos mikroorganizmusokat is pusztítják. Sok háztáji kertész ismeri a talajszolarizáció hatékonyságát. A nedves talajra terített átlátszó műanyag-fóliával befogható a napsugárzás, mely még a talajban élő kártevőket is elpusztítására.