Back to top

Mindent a hársakról

Az Alsótekeresi Faiskola őszi árubemutatóra hívta kertépítő, városfenntartó ügyfeleit. Fontosnak tartják, hogy ne csak képeken lássuk, hanem élőben is megismerjük a választékukat, nemesítési törekvéseiket, telephelyi fejlesztéseiket.

A hárs fajtákat Barabits Elemér és Kósa Géza mutatta be a szabadföldi telepen. A képen a Tilia x euchlora Szent István
A hárs fajtákat Barabits Elemér és Kósa Géza mutatta be a szabadföldi telepen. A képen a Tilia x euchlora Szent István
Fotó: Algeier Wendy
A hazai faiskolai termesztés a rendszerváltást követően óriási fejlődésen ment keresztül, hallhattuk a bemutatón Barabits Elemértől, az Alsótekeresi Faiskola ügyvezetőjétől. A termesztés mellett a kereskedelem is liberalizálódott. Külföldi fajták tömege áramlott be az országba, aminek eredményeképp a hazai faiskolák választéka kissé háttérbe szorult a külföldi áruval szemben.

Az utóbbi években azonban megerősödtek a hazai faiskolák, kínálatukban már alig maradnak el a nyugat-európaiaktól. Sőt, a díszfák estében a közép-európai és délkelet-európai fajok és fajták uralják az európai és az amerikai választékot.

Az Alsótekeresi Faiskola őszi szakmai napján az idén a hárs nemzetséget mutatták be részletesen. Az egyes fajokat, fajtákat felhasználási területük szerint értékelve láthattuk a faiskolában. A négyéves állományt 8, 10 és 12-es törzskörméretű fákból telepítették, tehát összességében 8-9 éves növényeket értékelhettek a látogatók. A háromszor átiskolázott, 16, 20 és 25-ös törzskörméretű fákról már jól megítélhetők a fajtabélyegek.

A Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben 33 hárstaxon található, hallottuk Kósa Gézától, a kert vezetőjétől, aki bevallotta, hogy elfogódott a nemzetséggel szemben, hiszen a hazai éghajlati körülmények között jól tarthatók. Igényes növények, tudni kell, hogy hol és mire használjuk fel.

A hárs díszértéke mellett faanyaga, méze, virága gyógynövényként egyaránt értékes. Sokféle kertstílus felhasználta, régi történeti kertjeinkben is gyakran felbukkan.

Robusztus, szép koronát nevel a Tilia x intermedia Pallida
Robusztus, szép koronát nevel a Tilia x intermedia Pallida
Fotó: Algeier Wendy

Az Alsótekeresi Faiskola közel egy évtizede megkezdte a legfőbb díszfa fajok tudatos szelekcióját. Hársfélékből például szinte teljesen kiszorultak a külföldi fajták, hiszen annyi alakgazdag hazai változat áll a rendelkezésre, de hasonló mondható el a kőrisekről is. A magyar kőris még szélsőséges városi adottságok mellett is jól viselkedik. A fajt az utóbbi években sújtó, vesszőelhalást okozó Calara gombabetegség ellen rezisztens fajtákat kell keresnünk. Az alsótekeresi tapasztalatok azt mutatják, hogy vannak ellenálló klónok a virágos- és a magyarkőrisek között. A magaskőrisek közül egyedül az Altena fajta tűnik ellenállónak. A betegség várhatóan a jövőben súlyos károkat fog okozni a legyengült fákon.

Az Alsótekeresi Faiskola bemutatójáról, a hazai, idegenhonos, illetve hibrid hársakról a Kertészet és Szőlészet 2018/43. számában olvashat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2018/43 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gesztenye és aszalt szilva

A gesztenyére keresleti piac van, az árak folyamatosan emelkednek, érdemes termelni - hangzott el a Pölöskén tartott aszalt szilva és gesztenye szakmai napon. Gesztenyéből jelenleg mintegy 300-400 hektárnyi területen körülbelül 1000 tonna terem az országban.

Testünk őrei, a bioflavonoidok a fiatalság titkát rejtik

A citrusfélékben is megtalálható bioflavonoidok nemcsak a gyümölcsök és fűszerek ízét adják, de sejtjeink felett is őrködnek. Antioxidáns hatásuk pedig segít megőrizni a bőr fiatalságát.

Örökölt örökzöldek

Keskeny kis szerpentinen kapaszkodunk föl a Badacsonyörs fölött magasodó Örsi-hegyre, ahol az ország egyetlen teraszos arborétuma található. A világ minden tájáról származó örökzöld különlegességek élnek itt, gyűjteményüket a Folly család négy generációja hozta létre, gyarapította, őrizte és fejleszti a mai napig is.

Franciaország betiltja a metám-nátriumot

A francia élelmiszerbiztonsági, környezetvédelmi és foglalkozás-egészségügyi kormányügynökség az emberi egészségre és a környezetre ártalmasnak nyilvánította, és javasolta a metám-nátrium hatóanyagú készítmények forgalmazásának betiltását, miután Nyugat-Franciaországban több gazdálkodó, illetve a gazdaságok szomszédságában lakó emberek légúti mérgezést szenvedtek a hatóanyag használata után.

Őshonos fákra cserélik az invazívakat Pécsen

A Tettye környékén bálványfákat vágtak ki. A fák ugyan egészségesek voltak, azonban inváziós fajnak számítanak, így egy kormányrendelet értelmében irtani kell őket. A város azonban gondoskodik a pótlásukról ott, ahol szükséges: helyükre őshonos fafajok kerülnek.

Az arborétum a második otthona

Vérbeli kiránduló izgalmával és ezernyi kérdéssel érkezem az Agostyáni Arborétumba. Amint belépek a nagy székely kapun, a csönd magával ragad. A lombok árnyékában közelítek a kicsi faházikó felé, ahol Rozmann Hajnalka mindig mosolygós arca fogad. Mint vendéget a házigazda köszönt, ő az arborétum vezetője.

A növényorvosokon is múlik a mezőgazdaság jövője

Az élelmiszer-biztonság kulcsa a növényorvos szlogennel rendezték meg a XIII. Növényorvos Napot, ahol a résztvevők nagy tapssal fogadták annak bejelentését, hogy a növényorvosok szaktudását, munkájuk jelentőségét szakmai doktori címmel tervezik elismerni. Elvárás ugyanakkor, hogy olyan fenntartható növényvédelmet folytassunk, ahol az utolsó megoldás a növényorvosi vény kiállítása.

C-vitamin tarolás: a fejes káposzta kézi és gépi betakarítása

A fejes káposzta betakarításának kezdetét az állomány jellemzői határozzák meg. A káposztafejnek el kell érnie a fajtára jellemző alakot és tömöttségi állapotot. A betakarítás ideje az ültetés után 55-150 nappal esedékes.

Kék színben érkezik a zöld virágcserép

A német Pöppelmann hollandiai képviselete bemutatta a TEKU cserepek környezetkímélő kék generációját, amely újrahasznosított polipropilén műanyagból készül és újrahasznosítható.

Drágább lett termelni az agráriumban

Idén szeptemberében a mezőgazdasági termelői árak 2017 azonos időszakához képest 6,2 százalékkal nőttek, amit a növényi termékek árának 12 százalékos emelkedése, illetve az élő állatok és állati termékek árának 2,8 százalékos csökkenése eredményezett.