Back to top

Mindent a hársakról

Az Alsótekeresi Faiskola őszi árubemutatóra hívta kertépítő, városfenntartó ügyfeleit. Fontosnak tartják, hogy ne csak képeken lássuk, hanem élőben is megismerjük a választékukat, nemesítési törekvéseiket, telephelyi fejlesztéseiket.

A hárs fajtákat Barabits Elemér és Kósa Géza mutatta be a szabadföldi telepen. A képen a Tilia x euchlora Szent István
A hárs fajtákat Barabits Elemér és Kósa Géza mutatta be a szabadföldi telepen. A képen a Tilia x euchlora Szent István
Fotó: Algeier Wendy
A hazai faiskolai termesztés a rendszerváltást követően óriási fejlődésen ment keresztül, hallhattuk a bemutatón Barabits Elemértől, az Alsótekeresi Faiskola ügyvezetőjétől. A termesztés mellett a kereskedelem is liberalizálódott. Külföldi fajták tömege áramlott be az országba, aminek eredményeképp a hazai faiskolák választéka kissé háttérbe szorult a külföldi áruval szemben.

Az utóbbi években azonban megerősödtek a hazai faiskolák, kínálatukban már alig maradnak el a nyugat-európaiaktól. Sőt, a díszfák estében a közép-európai és délkelet-európai fajok és fajták uralják az európai és az amerikai választékot.

Az Alsótekeresi Faiskola őszi szakmai napján az idén a hárs nemzetséget mutatták be részletesen. Az egyes fajokat, fajtákat felhasználási területük szerint értékelve láthattuk a faiskolában. A négyéves állományt 8, 10 és 12-es törzskörméretű fákból telepítették, tehát összességében 8-9 éves növényeket értékelhettek a látogatók. A háromszor átiskolázott, 16, 20 és 25-ös törzskörméretű fákról már jól megítélhetők a fajtabélyegek.

A Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben 33 hárstaxon található, hallottuk Kósa Gézától, a kert vezetőjétől, aki bevallotta, hogy elfogódott a nemzetséggel szemben, hiszen a hazai éghajlati körülmények között jól tarthatók. Igényes növények, tudni kell, hogy hol és mire használjuk fel.

A hárs díszértéke mellett faanyaga, méze, virága gyógynövényként egyaránt értékes. Sokféle kertstílus felhasználta, régi történeti kertjeinkben is gyakran felbukkan.

Robusztus, szép koronát nevel a Tilia x intermedia Pallida
Robusztus, szép koronát nevel a Tilia x intermedia Pallida
Fotó: Algeier Wendy

Az Alsótekeresi Faiskola közel egy évtizede megkezdte a legfőbb díszfa fajok tudatos szelekcióját. Hársfélékből például szinte teljesen kiszorultak a külföldi fajták, hiszen annyi alakgazdag hazai változat áll a rendelkezésre, de hasonló mondható el a kőrisekről is. A magyar kőris még szélsőséges városi adottságok mellett is jól viselkedik. A fajt az utóbbi években sújtó, vesszőelhalást okozó Calara gombabetegség ellen rezisztens fajtákat kell keresnünk. Az alsótekeresi tapasztalatok azt mutatják, hogy vannak ellenálló klónok a virágos- és a magyarkőrisek között. A magaskőrisek közül egyedül az Altena fajta tűnik ellenállónak. A betegség várhatóan a jövőben súlyos károkat fog okozni a legyengült fákon.

Az Alsótekeresi Faiskola bemutatójáról, a hazai, idegenhonos, illetve hibrid hársakról a Kertészet és Szőlészet 2018/43. számában olvashat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2018/43 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ellenőrizetlen import

Spanyol- és Görögországból, illetve az EU-n kívüli országokból, közöttük főleg Albániából és Marokkóból tetemes mennyiségben özönlik olcsó szamóca az olasz piacra, ellehetetlenítve ezzel a délolasz termelőket.

Úgy viszik a bécsi földet, mint a cukrot

Rekord mennyiségű, 300 ezer zsáknyi bécsi földet vásároltak az osztrák főváros lakói 2009 óta. A Guter Grund nevet viselő virágföldet a város zöldhulladékára alapozva állítják elő, ráadásul teljesen tőzegmentes és a biotermesztésben is felhasználható.

Kertekkel és napelemekkel szórja tele a városokat a Lidl

Az olasz Lidl megnyitotta első olyan üzletét, melynek tetején városi kertet alakított ki. A terv egy civil szervezet bevonásával valósult meg. Közben Belgiumban 7200 napelemet szerel fel boltjai tetejére.

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.

Jól jött a hétvégi csapadék a veteményeseknek és a gyümölcsösöknek

Az elvetett zöldségmagok kikelését és a gyümölcsök virágzását segítette a hétvégén esett csapadék, ugyanakkor az közel sem biztosította a szükséges mennyiséget - közölte Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az MTI érdeklődésére.

Növényvédelmi előrejelzés – előcsalogatja a meleg a kártevőket

Átvonult ugyan felettünk egy csapadékzóna, de nem sokra futotta belőle, továbbra is a szárazság határozza meg a kerti növények életét. Ahogy melegszik, egyre több kártevő bújik elő: cserebogarakra, poloskaszagú szilva- és almadarázsra, vadgesztenye-aknázómolyra, keleti gyümölcsmolyra, lepkekabócára, kerti liszteskékre számíthatunk.

Az erdei faválasztékot szállítókat is ellenőrzi a Nébih

Erdei faválaszték szállítása kizárólag szállítójeggyel végezhető. 2019. január elsejétől már csak az új típusú szállítójegy alkalmazható, amelyen a szállítás részleteit a fuvarozóknak kell feltüntetnie és igazolnia. A Nébih a jövőben fokozottan ellenőrzi, hogy a fuvarozók eleget tesznek-e kötelezettségeiknek. A mulasztás komoly szankciókat vonhat maga után.

Tűzelhalás veszélye az almatermésűeknél

Idén a megszokotthoz képest kissé korábban virágoznak az almatermésűek, amihez kellemes meleg, és most már többnyire csapadékos idő is társul. Ha ezek a körülmények hosszabb távon is fennmaradnak, az kedvező feltételeket teremt az ervíniás betegséget, másnéven tűzelhalást okozó baktérium fertőzéséhez. Pontosan időzített és megfelelően elvégzett növényvédő szeres kezeléssel védekezhetünk ellene.

A faápolás a fa szeretetének a művészete

Favizsgálat és faápolás a kertészeti tervezésben címmel a Magyar Faápolók Egyesülete április 12-én első ízben szervezte meg szakmai továbbképzését kerttervezőknek, kivitelezőknek, művezetőknek, út- és közműtervezőknek.

Utolsó mohikán: holland retek talajban hajtatva

Hollandiában összesen 3600 vállalkozás körülbelül 9000 hektár növényházban termeszt kertészeti kultúrákat, és több mint 90 százalékban már valamilyen termesztőközegen. A zöldségekből is csak néhány kisebb kultúrát, például hónapos retket hajtatnak továbbra is talajon.