0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Négyféle virslit készíthettek a résztvevők

A NAK Élelmiszeripari Igazgatóságának „Tanuljunk együtt!” programsorozata keretében 2018. október 17-18. között a vörösáru-gyártásban mélyedtek el a kamarai tagok.

Az élelmiszer-feldolgozók igényeit felismerve indult útjára ez a – hiánypótló − gyakorlati program a NAK támogatásával. A program célja a termékfejlesztések előmozdítása, a higiéniai ismeretek bővítése, valamint az előállítók elméleti és gyakorlati tudásnövelése. Az eddigi tapasztalatok, a jelentkezők előképzettsége és a téma összetettsége alapján két csoportba sorolva indult az 1-1 napos program, kezdő és haladó szinten.

A vörösáru-gyártás részben kamarai és résztvevői költségvállalás mellett összesen 23 lelkes és aktív résztvevő jelent meg a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának Hűtő- és Állatitermék Technológiai Tanszékén.

A gyakorlati nap keretében a résztvevők mélyebb ismereteket szerezhettek az alapvető higiéniáról, az élelmiszer-biztonságról, az alapanyagokról és a gyártási technológia lépéseiről, továbbá részletesen megismerkedhettek a vörösáruk készítésének alapjaival, valamint különböző összetételű virslik gyártásával.

A kurzust Dr. Friedrich László Ferenc, az egyetem megbízott dékánja, a tanszék vezetője nyitotta meg köszöntőjével, melyben ismertette a tanszék munkáját és a programot. A nap további részében az előadásokban kiemelt szerepet kaptak az élelmiszer-biztonság, a minőségellenőrzés, a jelölés a vonatkozó jogszabályi előírások bemutatása.

A gyakorlati rész során négyféle virslit készíthettek a résztvevők. A termékek készítése során különböző összetevők kerültek felhasználásra, így eltérő állagot, minőséget, vagy ízt lehetett tapasztalni a végeredményben.

Mindemellett a nemrég érvénybe lépett érzékszervi minősítési szabvány alapján számos kereskedelemben kapható vörösárut bíráltak el.

A vörösáru-gyártás témakörében rendezett gyakorlati nap szakmai beszélgetéssel, az oklevelek átadásával és értékeléssel zárult. A résztvevők visszajelzései alapján igény mutatkozik a gyakorlati nap folytatására más termékkörökkel kiegészítve a NAK szervezésében.

Forrás: nak.hu