0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nem létező mezőgazdasági gépeket hirdettek – lebuktak

Jelentős kárt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Sárvári Járási Ügyészség öt férfi ellen, akik országszerte összesen 48 sértettet tévesztettek meg valótlan internetes hirdetésekkel 2016 augusztusától kezdődően.

A vádirat szerint az egyik heves megyei községből származó vádlottak

eladásra hirdettek nagy értékű mezőgazdasági gépeket (traktorokat, vontatókat, bálázó gépet, ekét), valamint műtrágyát, teherautó gumit és élőállatot különböző, többségében agráripari gépek és agrárcikkek kereskedelmével foglalkozó internetes hirdetési oldalakon

2016 augusztusától kezdődően. Előfordult az is, hogy a vádlottak tűzifát vagy mobiltelefont kínáltak megvételre a gyanútlan vevőknek – derül ki az Ügyészség oldaláról.

A vádlottak egyik esetben sem rendelkeztek az eladásra meghirdetett áruval, szándékuk arra irányult, hogy megtévesszék a hirdetésre jelentkezőket és megszerezzék a pénzüket.

A sértettek a vádlottak utasításának megfelelően a vételárat vagy annak egy részét a hirdetésben megadott, korábban valamelyik vádlott nevére nyitott bankszámlára utalták.

A vádlottak által a sértettektől kicsalt legkisebb összeg 50.000 forint, a legmagasabb összeg 5.842.000 forint volt. A bankszámlákra a sértettek összesen 43.690.420 forintot utaltak át, amit a vádlottak bankautomatákból vettek fel készpénzben, majd az összegen megosztoztak.

Az okozott kár nem térült meg, ezért a büntetőeljárás során valamennyi sértett polgári jogi igényt jelentett be a kára megtérítése érdekében.

A Sárvári Járási Ügyészség a vádlottakkal szemben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.

Forrás: ugyeszseg.hu