Back to top

Nem létező mezőgazdasági gépeket hirdettek - lebuktak

Jelentős kárt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Sárvári Járási Ügyészség öt férfi ellen, akik országszerte összesen 48 sértettet tévesztettek meg valótlan internetes hirdetésekkel 2016 augusztusától kezdődően.

A vádirat szerint az egyik heves megyei községből származó vádlottak

eladásra hirdettek nagy értékű mezőgazdasági gépeket (traktorokat, vontatókat, bálázó gépet, ekét), valamint műtrágyát, teherautó gumit és élőállatot különböző, többségében agráripari gépek és agrárcikkek kereskedelmével foglalkozó internetes hirdetési oldalakon

2016 augusztusától kezdődően. Előfordult az is, hogy a vádlottak tűzifát vagy mobiltelefont kínáltak megvételre a gyanútlan vevőknek - derül ki az Ügyészség oldaláról.

A vádlottak egyik esetben sem rendelkeztek az eladásra meghirdetett áruval, szándékuk arra irányult, hogy megtévesszék a hirdetésre jelentkezőket és megszerezzék a pénzüket.

A sértettek a vádlottak utasításának megfelelően a vételárat vagy annak egy részét a hirdetésben megadott, korábban valamelyik vádlott nevére nyitott bankszámlára utalták.

A vádlottak által a sértettektől kicsalt legkisebb összeg 50.000 forint, a legmagasabb összeg 5.842.000 forint volt. A bankszámlákra a sértettek összesen 43.690.420 forintot utaltak át, amit a vádlottak bankautomatákból vettek fel készpénzben, majd az összegen megosztoztak.

Az okozott kár nem térült meg, ezért a büntetőeljárás során valamennyi sértett polgári jogi igényt jelentett be a kára megtérítése érdekében.

A Sárvári Járási Ügyészség a vádlottakkal szemben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.

Forrás: 
ugyeszseg.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tovább növelte teljesítményét a német mezőgépipar

A VDMA Landtechnik (Német Gépgyártók Szövetségének Mezőgépszekciója) által készített éves jelentés szerint a német mezőgépipar az elmúlt három évben jelentősen – évenként 9,6 százalékkal – növelte a termelését. Tavaly 8,628 milliárd euró értékben állított elő traktorokat és mezőgazdasági gépeket.

Határidő: bonyolódott transzferár nyilvántartások

Közeledik a május 31-i elkészítési határidő, és minden érintett cégnek az új, bonyolultabb követelményeket kell követnie. Az eddigi, önálló nyilvántartás helyett már kötelező a fődokumentum és helyi dokumentum elkészítése.

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.

A Sajón tevékenykedő rapsicok buktak le

Április első hetében, hosszas előzetes megfigyelés után, újabb sikeres akciót hajtott végre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ). A halászati őrök ezúttal a Sajó térségében tartottak járműellenőrzéseket, egyik ilyen akciójuk során bukkantak azokra az orvhalászokra, akiknek autójából sajnos már élettelen állapotban került elő három, illegálisan kifogott hal.

Életekbe kerül az átgondolatlan kaszálás

A természetbarát gyepgazdálkodás elvének alkalmazása vagy figyelmen kívül hagyása az e területeken élő állatok sorsának kulcsa. Különös nagy a gazdák felelőssége akkor, amikor a kaszálási idő megválasztására kerül a sor: a döntéstől függően számos élőlény pusztulhat el – vagy élhet tovább.

Megszünteti létfontosságú kávé-vésztartalékait Svájc

A két világháború között született törvény arra kötelez 15 kávéforgalmazó céget, hogy képezzenek 15 300 tonnás állandó "vastartalékot" nyers kávébabból.

Tizenhét traktort kötöttek el Ausztriában tavaly, most kapták el őket

Négy román férfit vettek őrizetbe, akik tavaly március és december között tizenhét traktort loptak el Ausztriában. Erdőben rejtették el a gépeket, ott igyekeztek eltüntetni róluk mindent, ami nyomra vezethet.

Érkeznek az első vámkedvezményes, kínai baromfiszállítmányok az EU-ba

Kína jóváhagyta az első baromfiszállítmányt, mely csökkentett vámmal érkezhet az Európai Unióba. A kínai vámigazgatás tájékoztatása szerint a különengedélyt a Santung tartományban működő vállalatok kapták.

Kutyacsempész ellen emeltek vádat

Állatkínzás miatt emeltek vádat egy Magyarországon élő olasz férfi ellen, aki 56 kölyökkutyát próbált Olaszországba vinni, de a szállítási körülmények miatt az állatok nagy része elpusztult - közölte a Zala Megyei Főügyészség szóvivője szerdán az MTI-vel.

Tűzifát internetről csak óvatosan

A tűzifahirdetéseknél is igaz, hogy az internet – előnyei mellett – teret ad a nehezen ellenőrizhető, illegális árusoknak is. Különösen fontos körültekintően eljárni a közösségi felületek csoportjaiban, „piacain” megjelenő kínálatoknál. A Nébih honlapján több lehetőség is a vásárlók rendelkezésére áll a hirdetők ellenőrzésére, hogy senki se váljon csalók áldozatává.