Back to top

Méhész rövidhírek a nagyvilágból

Méhek és bogyók segítségével élt túl egy hetet egy férfi, Franciaországban teljes neonikotinoid-tilalmat vezetett be, és a focimérkőzés, amit méhraj zavart meg.

Fotó: Hevesi Mihály
Méheken élt egy férfi

Egy férfi, aki egy hegyi túra alkalmával eltévedt a Washington állambeli Mount St. Helene hegységben, és egy álló hétig nem került elő, állítása szerint kizárólag bogyókon és méheken élt. Feltehetően fullánk nélküli méhekről, vagy inkább  zengőlegyekről lehetett szó, hiszen a fullánk a szájban és a torokban komoly duzzanatot képes okozni, aminek halálos következményei is lehetnek. (The Independent US)

Franciaország teljes neonikotinoid-tilalmat vezetett be

Szeptember 1-től kezdve Franciaországban tilos minden neonikotinoid tartalmú szer használata, ideértve az EU-ban még engedéllyel rendelkezőeket is, mint amilyen a Thiacloprid és Acetamiprid. Ezeket  pl. a repce virágzásakor használják és a repcemézben szermaradványként kimutathatóak. A francia kormányzat a gazdáknak az egyéb módszerekre való átállás átmeneti időszakában támogatást biztosít. A teljes neonikotinoid tilalom a méhészeket támogató civil szervezetek petícióinak és aláírásgyűjtéseinek köszönhető.

Méhek a focipályán

Az ecuadori másodliga egyik mérkőzésén, a Manta és Portoviejo között zajló meccsen a játékosok azonnal a földre vetették magukat, amikor a pálya fölött megjelent egy méhraj. Körülbelül fél óra múlva tudták csak folytatni a játékot, miután a méhek elvonultak.

Tíz évvel ezelőtt a kikötővárosban, Guayaguilban méhtámadás miatt egy meccset tíz perccel a kezdés után le kellett állítani.

Az egyenlítői övezetben élő méhcsaládok sűrűn rajzanak és mára eléggé elszaporodtak az afrikanizálódott és emberre veszélyt jelentő méhcsaládok. 

 

Forrás: 
Deutsches Bienenjournal 2018/10

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

1,5 millió méhcsalád mandulán

Januári méhészhírek a nagyvilágból: A méhállomány fele mandulán; Méhtolvajt bírságoltak Németországban (Neckarsulm); Kis kaptárbogár elleni stratégiaváltás Dél-Olaszországban?

Jókor jött a hideg és a hó a gazdáknak

Jókor jött a hideg, állítják a mezőgazdasági termelők és ezzel egyetértenek Tolna megye méhészei is. Az őszi vetéseket vékony rétegben ugyan, de hó borította. A gazdák bíznak benne, hogy még jelentős mennyiségű hó vagy eső esik tavaszig, ugyanis legalább két havi mennyiségű csapadékkal „adós” a természet.

Essen a nehézség a kaptárainkba – megújult a Méhészet(videó)

Melyek a hazai méhészet Achilles-sarkai? Miért beteg a mézpiac, hogyhogy jobban megy a hamis méz? Miként növelhető a hazai mézfogyasztás? Hogyan álljunk neki a méhcsaládok gyors tavaszi fejlesztésének? A megújult Méhészet magazinból kiderül!

A poszméh, mint eleven drón - videó

A mezőgazdasági termelők már használják a drónokat a növények megfigyelésére és a hőmérséklet vagy a páratartalom ellenőrzésére. Ezek az eszközök azonban eléggé energiaigényesek. Új módszereket keresnek. Az energiafogyasztó drónok helyett a Washingtoni Egyetem kutatói egy olyan rendszert hoztak létre, amely elég kis érzékelővel rendelkezik ahhoz, hogy azokat egy poszméh hátán helyezzék el.

Beteg a mézpiac (2. rész)

Nem a magyar méhész „szája-íze” szerint alakulnak a nagybani mézfelvásárlási árak. Alacsonyak és nem mozdulnak, ha igen, akkor inkább lefelé. Egy kilogramm virágmézért másfél liter dízelt sem kapunk, Pesten két gombóc fagyit (igaz, édestölcsérben). Ráadásul, alig-alig lehet eladni, a hazai exportcégek szokatlanul sokat állnak, nem vásárolnak. Vajon mi lehet ennek az oka? Miért beteg a mézpiac?

Almavédelem poszméhekkel?

A növényvédelemben mind nagyobb gond lehet a tűzelhalás elleni védekezés, mert a melegedő időjárás miatt másodvirágzásra lehet számítani az almánál, amikor nagyobb a fertőzés veszélye, mint tavasszal. Belga kutatók kísérleteztek azzal, hogy poszméhekkel juttassanak antagonista élesztőgombát az alma és körte virágaira, amivel meg lehet előzni a tűzelhalás fertőzését.

Egyre menőbb a falusi turizmus

Óriási bővülést mutatott tavaly a falusi turizmus látogatottsága: a magyarok egyre inkább érdeklődnek a vidék értékei iránt, miközben népszerűbbek lettek a helyi termékek és a régiós nemzeti kincsek.

A méhcsaládok gyors tavaszi fejlesztése

A fenti címmel jelent meg 2018 áprilisában kis kézikönyvem. Ezzel a témával összefüggésben osztok meg néhány részletet. Sőt, aktuális, remélhetőleg hasznos, de a könyvben nem szereplő gondolatokat is beleszövök az írásba. Mivel a tavaszi munkálatok még két hónapnyira vannak, megengedhetjük magunknak, hogy távolabbról indítsuk a témát.

Méhészhírek a nagyvilágból

A nozéma a hideget is túléli; Kidobott viasz Afrikában; A méhek az aknamentesítésben is társai az embernek

A méhészek kedvelt fafaja lehet a kínai mézesfa

A Kína középső részéről származó kínai mézesfa a hársfa elvirágzása után biztosíthatja a további nektárgyűjtést, és alkalmas lehet arra is, hogy a méhek télire bespájzoljanak.