Back to top

Méhész rövidhírek a nagyvilágból

Méhek és bogyók segítségével élt túl egy hetet egy férfi, Franciaországban teljes neonikotinoid-tilalmat vezetett be, és a focimérkőzés, amit méhraj zavart meg.

Fotó: Hevesi Mihály
Méheken élt egy férfi

Egy férfi, aki egy hegyi túra alkalmával eltévedt a Washington állambeli Mount St. Helene hegységben, és egy álló hétig nem került elő, állítása szerint kizárólag bogyókon és méheken élt. Feltehetően fullánk nélküli méhekről, vagy inkább  zengőlegyekről lehetett szó, hiszen a fullánk a szájban és a torokban komoly duzzanatot képes okozni, aminek halálos következményei is lehetnek. (The Independent US)

Franciaország teljes neonikotinoid-tilalmat vezetett be

Szeptember 1-től kezdve Franciaországban tilos minden neonikotinoid tartalmú szer használata, ideértve az EU-ban még engedéllyel rendelkezőeket is, mint amilyen a Thiacloprid és Acetamiprid. Ezeket  pl. a repce virágzásakor használják és a repcemézben szermaradványként kimutathatóak. A francia kormányzat a gazdáknak az egyéb módszerekre való átállás átmeneti időszakában támogatást biztosít. A teljes neonikotinoid tilalom a méhészeket támogató civil szervezetek petícióinak és aláírásgyűjtéseinek köszönhető.

Méhek a focipályán

Az ecuadori másodliga egyik mérkőzésén, a Manta és Portoviejo között zajló meccsen a játékosok azonnal a földre vetették magukat, amikor a pálya fölött megjelent egy méhraj. Körülbelül fél óra múlva tudták csak folytatni a játékot, miután a méhek elvonultak.

Tíz évvel ezelőtt a kikötővárosban, Guayaguilban méhtámadás miatt egy meccset tíz perccel a kezdés után le kellett állítani.

Az egyenlítői övezetben élő méhcsaládok sűrűn rajzanak és mára eléggé elszaporodtak az afrikanizálódott és emberre veszélyt jelentő méhcsaládok. 

 

Forrás: 
Deutsches Bienenjournal 2018/10

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ha megjön a hideg, összebújnak a méhek

A téli időszak az összehúzódás időszaka a kaptárban. A méhek telelőfürtben vészelik át a hideget, melyben állandó hőmérsékletet tartanak. Máig megfejtetlen, miként szabályozzák a fürt hőmérsékletét. A fürtbe húzódás egyúttal jelzés a méhész számára.

Árulkodó méhek

Méheket több évtizede használnak környezeti terhelések megfigyelésére. A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának kutatói, ipari partnerek bevonásával 2015-ben kezdtek méhcsaládokra alapozott biomonitoring rendszer fejlesztésébe. Eddigi tapasztalataikat konferencia keretében számoltak be.

A mérgezett méhek antiszociálisak lesznek

A méhek szociális viselkedése nagyon fontos az életmódjuk szempontjából: akár táplálkoznak, élelmet gyűjtenek, az utódaikat nevelik vagy éppen a fészküket hűtik, fűtik, építik és javítják, a kolónia minden feladatot egy egységként végez.

Üvegházi felhasználásra korlátozták a neonikotinoidokat

Az Európai Bizottság döntése alapján 2018. december 19-től kizárólag zárt termesztő berendezésben lehet felhasználni a házi méhekre és egyéb beporzó szervezetekre kockázatosnak ítélt három neonikotinod hatóanyagot (imidakloprid, klotianidin, tiametoxam) tartalmazó növényvédő szereket.

Össze kell fogni a magyar mézért

A magyar méz a minőségét tekintve a legfelső kategóriába tartozik a világon, összefogással jelentősen nőhetne a mézágazat jövedelemtermelő képessége - mondta Nagy István agrárminiszter Siófokon pénteken.

Varroatolerancia: szelekció molekuláris genetikai módszerekkel

A Balaton fővárosának szélén korszerű épületek sora, mellettük kísérleti parcellák. A Pannon Egyetem Georgikon karán járunk, Keszthelyen. A Bioinnovációs Központ második emeletén dolgozik az egyebek mellett méhészeti kutatásokkal is foglalkozó munkacsoport. A tudományos munka vezetője Kolics Balázs, maga is méhész. Vele beszélgettünk.

High-tech újdonságok a méhek világában

Ugyan a beporzó rovaroknak köszönhető az élelmiszerek egyharmada, mégis visszaszorulóban vannak. A méhészek számára is egyre nagyobb kihívást jelent a méhcsaládok gondozása. Számukra jelenthet segítséget néhány technológiai újítás.

Rendelet áskálódó szomszédok ellen

Németországban egyre több helyi határozat védi a méhészeket a méhtartás ellen irányuló indokolatlan panaszoktól. Sokan ugyanis csak félelmükben tiltakoznak a szomszédságukban létesülő méhészet ellen. Az efféle panaszokat zárhatja ki az a rendelet, mely kimondja a méhészkedés helyénvalóságát és őshonosságát az adott helységben. A méhésznek ezzel együtt gondoskodnia kell a megfelelő méhtartásról.

A nagyobb méhek jobban repülnek kánikulában

A nagyobb testű, trópusi, fullánk nélküli méhfajok jobban repülnek a forróságban, mint a kisebb testűek – jöttek rá az Arizónai Állami Egyetem tudósai. A nagyobb test valószínűleg segít a méheknek a magasabb testhőmérsékletet elviselésében.

Módosulnak az ökológiai termelés, címkézés és ellenőrzés szabályai

Megjelent az Európai Bizottság 2018/1584/EU végrehajtási rendelete az ökológiai termelés, a címkézés és az ellenőrzés tekintetében az ökológiai termelésről és az ökológiai termékek címkézéséről szóló 834/2007/EK tanácsi rendelet részletes végrehajtási szabályainak megállapításáról szóló 889/2008/EK rendelet módosításáról.