Back to top

Méhész rövidhírek a nagyvilágból

Méhek és bogyók segítségével élt túl egy hetet egy férfi, Franciaországban teljes neonikotinoid-tilalmat vezetett be, és a focimérkőzés, amit méhraj zavart meg.

Fotó: Hevesi Mihály
Méheken élt egy férfi

Egy férfi, aki egy hegyi túra alkalmával eltévedt a Washington állambeli Mount St. Helene hegységben, és egy álló hétig nem került elő, állítása szerint kizárólag bogyókon és méheken élt. Feltehetően fullánk nélküli méhekről, vagy inkább  zengőlegyekről lehetett szó, hiszen a fullánk a szájban és a torokban komoly duzzanatot képes okozni, aminek halálos következményei is lehetnek. (The Independent US)

Franciaország teljes neonikotinoid-tilalmat vezetett be

Szeptember 1-től kezdve Franciaországban tilos minden neonikotinoid tartalmú szer használata, ideértve az EU-ban még engedéllyel rendelkezőeket is, mint amilyen a Thiacloprid és Acetamiprid. Ezeket  pl. a repce virágzásakor használják és a repcemézben szermaradványként kimutathatóak. A francia kormányzat a gazdáknak az egyéb módszerekre való átállás átmeneti időszakában támogatást biztosít. A teljes neonikotinoid tilalom a méhészeket támogató civil szervezetek petícióinak és aláírásgyűjtéseinek köszönhető.

Méhek a focipályán

Az ecuadori másodliga egyik mérkőzésén, a Manta és Portoviejo között zajló meccsen a játékosok azonnal a földre vetették magukat, amikor a pálya fölött megjelent egy méhraj. Körülbelül fél óra múlva tudták csak folytatni a játékot, miután a méhek elvonultak.

Tíz évvel ezelőtt a kikötővárosban, Guayaguilban méhtámadás miatt egy meccset tíz perccel a kezdés után le kellett állítani.

Az egyenlítői övezetben élő méhcsaládok sűrűn rajzanak és mára eléggé elszaporodtak az afrikanizálódott és emberre veszélyt jelentő méhcsaládok. 

 

Forrás: 
Deutsches Bienenjournal 2018/10

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méhcsípések dícsérete

A méhcsípéssel való gyógyítás az ősi hagyományokat köti össze a modern kor természetgyógyászatával. Alkalmazása a legyengült immunrendszert erősíti. Legyünk óvatosak, csak kiképzett szakember által felügyelt terápiában vegyünk részt. Hatékonyságának feltétele, hogy az életmódunkon és táplálkozásunkon is szükséges változtatnunk. Továbbá el kell érnünk, hogy alvásunk megfelelően pihentető legyen.

Méhkockázati monitoring program: szigorúbb ellenőrzés, több mintavétel

Nyolcadik éve zajlik a méhkockázati monitoring program az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködésében. A vizsgálat a korábbi években méhmérgezéssel érintett körzetekben alkalmazott növényvédelmi technológia hatósági ellenőrzésére irányul. A tavalyi nagy számú méhpusztulásos eset miatt 2019-ben emelt mintaszámmal folytatódik a program.

Kötelező, de jól felfogott érdekünk is a beporzó rovarok védelme

Gyümölcsfáink virágoznak: a mandula és a kajszi ugyan már elvirágzott, de mások még csak most kezdik bontogatni szirmaikat. Ahhoz, hogy a virágokból termés legyen, gyümölcsöseink nagy részénél beporzó rovarokra van szükség, akiknek egészségéért felelősek vagyunk.

A méhcsaládok gyors tavaszi fejlesztése (4. rész)

A fenti címmel jelent meg 2018 áprilisában kis kézikönyvem. Ezzel a témával összefüggésben osztok meg néhány részletet. Sőt, aktuális, remélhetőleg hasznos, de a könyvben nem szereplő gondolatokat is beleszövök az írásba.

Integrált atkakezeléshez timol kristály

Az integrált atka elleni védekezés következő lehetősége (az első a téli zárókezelés!) tavasszal vagy nyár elején van. A timol használata az egyik legelterjedtebb és a bioméhészetben is engedélyezett - akár tavasszal. Hatásmechanizmusa: megzavarja az atkát a megfelelő fiasítás megtalálásában. A receptet és alkalmazását lásd a cikkben!

Adatgyűjtés indul a tavalyi méhpusztulások felderítése érdekében

A héten megkezdi a tájékoztató és adatbekérő levelek postázását a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a 2018-as méhpusztulások kapcsán érintett gazdák részére. A termelőknek a kézhezvételtől számítva 8 munkanap áll majd rendelkezésükre az online adatszolgáltatásra.

Méhészeti dendrológia – „beharangozó”

Új, tematikus írássorozatot szeretnék indítani a fenti címen, melynek célja a méhészeti szempontból fontos fa- és cserjefajok, illetve esetenként fajták vagy alfajok részletes bemutatása.

Az anyacsere gyakorisága

Bármilyen jó szolgálatot is tesz a színkód, a precíz nyilvántartást nem helyettesíti semmi. Az anyák minősítéséről, és ezzel összefüggésben cseréjük gyakoriságáról szól írásom.

Adómentesség méhészeknek

A német profi méhészek egyesülete minden méhésznek adómentességet kér. Az egyesület témával foglalkozó munkabizottságának elnöke felvázolta, hogy a méhészek ugyanúgy adóznak, mint a gazdák, viszont hozzájuk képest, nem kapnak közvetlen támogatást.

A méhcsaládok gyors tavaszi fejlesztése

A fenti címmel jelent meg 2018 áprilisában kis kézikönyvem. Ezzel a témával összefüggésben osztok meg néhány részletet. Sőt, aktuális, remélhetőleg hasznos, de a könyvben nem szereplő gondolatokat is beleszövök az írásba.