Back to top

Úszó napelemekkel teszik hatékonyabbá a brit vízkezelő üzemet

Vízen úszó napelemekkel, 100%-ban megújuló energiaforrásból működtetnének egy nagy-britanniai vízkezelő üzemet 2019-től. A szakemberek szerint a beruházás gazdaságosabbá és fenntarthatóbbá tenné a vízkezelési eljárást is.

Egy nagy-britanniai vízgazdálkodási társaság, az United Utilities a héten kezdte el építtetni speciális napelem rendszerét, amely a lancashire-i tározó felszínén úszik majd. A beruházás eredményeképpen az itt működő vízkezelő üzem működése jövő esztendőtől kezdődően 100%-ban megújuló energiaforrás által lesz biztosítva. A vállalat azt szeretné, ha a vízen úszó rendszerük által termelt napenergia teljes egészét a megyei vízkezelő művek hasznosítaná, ahelyett, hogy abból az országos hálózatba „exportálnának”.

A 3520 napelemből álló, futballpálya nagyságú berendezés 1 megawatt kapacitással rendelkezik majd – az építkezés várhatóan nyolc hetet vesz igénybe.

„A megújuló energiaforrások használata nemcsak a környezet, hanem az üzlet számára is jót tesz” – nyilatkozta Richard Waggitt, az United Utilities megújuló energiaforrásokra specializálódott vezetője. A szakember szerint a beruházás függetlenítheti a vállalatot az ingadozó energiapiactól, így lehetővé teszi, hogy előre meghatározzák saját költségeik, illetve ügyfeleik kiadásainak mértékét.

A vállalat számára egyébként nem ismeretlen ezeknek a rendszereknek a működése, hiszen 2016-ban a szintén nagy-britanniai Godley víztározóra építettek már egy hasonló, vízi napenergia-gazdaságot. Mindkét létesítmény tutajszerűen úsztatott, egymással összekötött, lehorgonyzott napelemekkel van felszerelve, amelyek alkalmazkodnak a vízszint ingadozásához.

A United Utilities tapasztalatai szerint

ezzel a technológiával a tározókban élő algák szaporulata is csökkenthető, hiszen a napelemes tömbök elzárják előlük a fényt. Mindez pedig azt eredményezi, hogy a vízkezelés kevesebb energia, illetve vegyszer felhasználását igényli.

A vízi napenergia gazdaságok algákra és vízminőségre gyakorolt hatásait a vállalat a Lancasteri Egyetem kutatóival együttműködve rendszeresen vizsgálja.

E rendszereken kívül az United Utilities negyven földi szolár rendszerrel is rendelkezik az Egyesült Királyság északnyugati régiójában, s további huszonkettő önellátó naperőművet tervez építtetni az elkövetkezendő két évben. A cég egyébként nemrégiben közzé tette, hogy egy mesterséges intelligencián alapuló, speciális energia-rugalmassági platformjukkal 10%-kal tudják csökkenteni az éves villamosenergia-fogyasztást.

Forrás: 
www.edie.net

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Precíziós kenyér: három szuperrobot figyeli a búzamezőket

A Tom, Dick és Harry nevű robotok februártól kezdhetik meg a munkát a 4000 hektáros dél-angliai földterületen. A hároméves kísérleti időszakot a tervek szerint nemcsak több termés, hanem kevesebb vegyszerhasználat is jellemzi majd.

Elfogadták az illeglális kutak morattóriumának 2020-ig történő meghosszabbítását

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére a Magyar Országgyűlés elfogadta az illegálisan kialakított kutak bírságmentes fennmaradására korábban 2018. december 31-ig szóló időpont 2020 végéig történő meghosszabbítását.

Beindulhatnak a dunai fuvarok

A Duna vízszintjének emelkedésével megugrott a kereslet a folyami áruszállítás iránt, ennek következtében magasak az árak is. Ám a szakma jó pozíciója ingatag: folyik a folyami fuvarozók piacvesztése – minderről Bencsik Attila, az MBFSZ elnöke nyilatkozott a Világgazdaságnak.

Jövőre láthatjuk a digitálisan felújított Vízipók-csodapókot

Március 22-én, a víz világnapján mutatják be a digitálisan felújított Vízipók-csodapók című egészestés rajzfilmet, amelynek vetítéseihez számos ismeretterjesztő program is kapcsolódik majd.

Élen a vándorló vízimadarak védelmében

Az afrikai-eurázsiai vándorló vízimadarak védelméről szóló megállapodás (AEWA) legfőbb döntéshozó szervének konferenciáját december 4-8. között tartották a dél-afrikai Durbanben. A háromévente megrendezendő találkozót legközelebb, a Magyar Kormány meghívására 2021-ben Budapesten tartják meg.

Kína: úttörő mezőgazdasági fejlesztések egész során dolgoznak

A világ legnépesebb országának egyik legfőbb kihívása lakossága élelmiszer-ellátásának biztosítása. E célból olyan technológiákat alkalmaznak, amelyek például az afrikai országok élhetőbbé tételében is kulcsfontosságúak lehetnek. A fekete kontinens mezőgazdaság fejlesztését célzó kínai befektetések az elmúlt 15 évben közel ötszörösére nőttek – értékük eléri a 300 millió dollárt.

Ingyenesen lehet engedélyeztetni a kerti kutakat?

Sem illetéket, sem díjat nem kellene fizetniük a kútfúrásra készülőknek a jövőben a parlament előtt lévő friss törvénymódosító javaslat alapján.

Garantált hitelek – versenyképes gazdaságok

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) 2018. december 4-én tartotta éves üzleti partnertalálkozóját, amelynek keretében a hazai pénzügyi intézmények vezetői és munkatársai találkozhattak az agrárkormányzat képviselőivel, friss információkhoz juthattak a mezőgazdaság aktuális kihívásairól, finanszírozási lehetőségeiről és a kormányzat agrárpolitikájának irányvonalairól.

Batátatermesztés: az első fecskék

A megújulási képesség és annak megőrzése: mezőgazdászaink számára ez a piacon maradás egyik fontos feltétele. Mindez korszerű technológiák bevezetésével vagy új termékek piacra juttatásával egyaránt lehetséges. Ez utóbbival próbálkozik egy tucat fiatal kárpátaljai gazda, akik a batátatermesztés meghonosításában látnak fantáziát.

Mészáros Lőrinc megvásárolja a Mezort Általános Befektetési Zrt.-t

Mészáros Lőrinc megvásárolja a Mezort Általános Befektetési Zrt.-t - közölte az üzletember által megbízott kommunikációs cég hétfőn az MTI-vel.