0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Vörös hátú törpeara – csak ingergazdag környezetbe!

A vörös hátú törpeara (Primolius maracana) kb. 43 cm hosszú, s a fele hosszát a faroktollai teszik ki. Alapszíne zöld. Élőhelye Brazília keleti fele, Paraguay, Észak-Argentína. Vízközeli erdőkben szeret élni 1000 m-es tengerszint feletti magasságig. Valamikor nagyon elterjedt faj volt.

Azonban az erdőirtás, a kalitmadárnak való befogás jelentősen csökkentette a vadonélő példányok számát, ráadásul a helyi farmerek még mint kártevőre is vadásznak rá. Kedvenc tápláléka a pálmadió, ami egy zsírban nagyon gazdag, energiadús termés. Ezeken a növényeken szeret tartózkodni, és gyakran költeni is, mert amikor a területet elönti a víz, a ragadozók nehezebben tudják megközelíteni.

A természetben általában 2-4 tojást tojnak, a kelési idő 25 napra tehető. Ezután a fiókákat mindkét szülő felváltva eteti, kb. 12 hét alatt repülnek ki, s gyakran egész évben szüleikkel maradnak.

Fogságban tartva, különösen a kézzel nevelt példányok, nagyon kedves szobamadarak lehetnek, ha megfelelően bánunk velük. Szelídek, barátságosak, és pár szót beszélni is megtanulnak.

Mindazonáltal a nem megfelelő helyen tartott, egész nap magányosan unatkozó madaraknál rossz szokások fejlődhetnek ki, úgymint fokozott zajongás, depresszió, legrosszabb esetben a tolltépkedés is felléphet. Ezért lehetőleg tartsuk párban vagy kellő méretű kalitkában, amit úgy rendezzünk be, hogy amikor magára kell hagynunk, akkor se unatkozzon.

Ha van megfelelő helyünk, érdemes megpróbálkoznunk a madarak tenyésztésével is. Ez különösen azért fontos, mert egyedszámuk a természetben az említett okok miatt folyamatosan csökken.

Az írás Dr. Dankó Istvánnak a Kistermelők Lapjában megjelenő részletes cikke alapján készült.

Forrás: Kistermelők Lapja