Back to top

Áfonyaszüret gépesítve

Előző számainkban a szőlőkombájnok működését és típusait mutattuk be. Azokhoz hasonló berendezésekkel takarítják be a bogyósgyümölcsök közül főként a ribiszkét és az áfonyát, illetve más fajok szüretére is kifejlesztettek gépeket.

A bogyósgyümölcs-betakarító gépeknél a rázóelem folyamatosan halad az ültetvényben, a rezgőpálcák vagy ujjak rezgésbe hozzák a gallyakat, ágakat, termőhajtásokat, és leválasztják a termést. Ezek a folyamatos üzemű rázógépek elsősorban a sövényformájú gyümölcsösökben alkalmazhatók eredményesen.

A bogyósgyümölcs-betakarító rázógép vontatott vagy magajáró kivitelű lehet. Hazánkban a lengyel Weremczuk gyártmányú rázógépeket alkalmazzák, amelyekből a cég különböző gyümölcsökhöz több típust is kínál.

A kisebb területek betakarításához célszerűen alkalmazhatók a vontatott gépek. Ezek korábbi változataiban (Joanna 3, 4) egy rázóhenger volt és fél sort kezeltek (1. ábra, a). Területteljesítményük óránként 0,15-0,25 hektár. A terelőelem itt a kettéválasztott bokor egyik oldalát vezeti a rázóegységhez, ahol pálcás rázószerkezet választja le a bogyókat. A ferde felhordószalagra juttatott gyümölcs közül ventilátor távolítja el a könnyebb részeket. A kihordószalag egyaránt tölthet kisméretű rekeszeket és 500 kilogramm befogadóképességű tartályládákat. Teljesítményigénye 22 kW (30 LE).

A gép továbbfejlesztett változatai egy sor betakarítását végzik, úgy, hogy a terelőelemek a sort kettéválasztják és a két ferdén elhelyezett leválasztóhengerhez (1. ábra, b) irányítják. Itt két léces szállítószalag gyűjti és szállítja a gyümölcsöt két hátrafelé mozgó vízszintes szállítószalaghoz. Ennek megfelelően a termény fogadása kétoldali platformon történik.

1. ábra. Weremczuk gyártmányú vontatott betakarítógépek
1. ábra. Weremczuk gyártmányú vontatott betakarítógépek
Fotó: weremczukagro.pl

A kíméletesebb gyümölcskezelés érdekében az acélpálcás rázószerkezet műanyagpálcás rázóhengerekkel (1. ábra, c) is helyettesíthető. A leválasztóhengerek lehetnek függőleges elrendezésűek is (1. ábra, d). Ezt a cég a cseresznyebetakarító gépeknél alkalmazza.

A Weremczuk cég számtalan változatot készített bogyósgyümölcs-betakarító gépekből. Legújabb változataik, a Joanna Smart és a Joanna Karen (ez utóbbi málnához) a kis és közepes méretű ültetvényekhez alkalmasak. Hatékony a munka és jó a terményminőség velük.

A nagyobb területek hatékony betakarítására a Weremczuk cég magajáró gépet ajánl (2. ábra, a), amely egy bokorsort takarít be egyszerre. A bokorsort terelőelemek osztják ketté, majd a leválasztóhengerekhez vezetik. A forgó- és rezgőmozgást végző leválasztóhengerek lerázzák a bogyókat a bokorról, majd a termés ferde felhordón a gyűjtőszalagra, onnan pedig a göngyölegbe, vagy a mellette vontatott pótkocsiba jut. A könnyebb részeket ventilátor szívja el a termény közül. A hidrosztatikus hajtású gép erőforrása egy Perkins 74,5 kW (101 LE) teljesítményű motor, területteljesítménye óránként 0,3-0,6 hektár. Sebessége 0 és 25 km/h között fokozatmentesen változtatható. A magajáró gép előnye, hogy kiemelt vezetőfülkéjéből jó rálátás nyílik a sövénysorra, így könnyebb pontosan vezetni és csökkenthető a betakarítási veszteség. A könnyű irányítást a joystick segíti.

2. ábra. Weremczuk gyártmányú magajáró betakarítógép
2. ábra. Weremczuk gyártmányú magajáró betakarítógép
Fotó: weremczukagro.pl

Ezek a gépek a felhasználás céljától és a végfelhasználók igényeitől függően a gyümölcsöt 10-20 kilogrammos ládába (2. ábra, b), vagy 500 kilogrammos tartályládába gyűjtik (2. ábra, c). A kétoldali terménykezelés miatt a kezelői platformok a gép hátulján, kétoldalt helyezkednek el. Az egy sort betakarító gépeknél a terményt szalag juttatja a göngyölegbe (2. ábra, d). A telt göngyölegeket villás emelővel rakják a munkaállványról a szállítójárműre, de görgős pályán a talajra is ereszthetők.

Az Oxbo cég (USA) számos gyümölcsbetakarító gépet kínál, amelyek leválasztószerkezetét a gyümölcs jellemzőit figyelembe véve alakították ki. Az Oxbo 7440 típusú gépet az áfonya, málna stb. betakarításához szerkesztették. Leválasztószerkezete két forgó- és rezgőmozgást végző függőleges pálcás henger (3. ábra, a). A két henger közé bevezetett növénysorról lerázott gyümölcs tálcás gyűjtőre, onnan a vízszintes és a függőleges felhordóra jut.

3. ábra. Oxbo 7440 betakarítógép
3. ábra. Oxbo 7440 betakarítógép
Fotó: oxbocorp.com

A terményt ventilátor tisztítja. A betakarított gyümölcsöt a gépen felül vagy oldalt kialakított platformon (3. ábra, b) elhelyezett göngyölegekbe gyűjtik, közben válogatásra is lehetőség nyílik. A terményfelfogó tálcaelemek a növénysor tövénél, az esetleges oszlopoknál szétnyílnak (3. ábra, c), majd elhaladás után záródnak, így a leválasztott gyümölcs nem a földre hullik. A pontos zárást és a tövek sérülésének elkerülését az teszi lehetővé, hogy a tálcaelemeket szállító lánc a haladási sebességgel azonos tempóval hátrafelé mozog, tehát a növénysorhoz képest álló helyzetben van. A tálcás gyűjtőszalagokat ma már gyakran helyettesítik deformálódni képes, és ezzel a tövekhez jobban igazodó műanyagrekeszes gyűjtőhevederekkel, néha kefesorral.

A leválasztóhengereket hidraulikus motor forgatja (3. ábra, d), ami a rezgőmozgását a kiegyenlítetlen tömegnek köszönheti. A leválasztópálcák acélból vagy műanyagból készülhetnek. A leválasztás mértékét a rázóhengerek kitérése (amplitúdója) és frekvenciája jelentősen befolyásolja. Az amplitúdó gépjellemző és nem állítható, a frekvencia a fordulatszámmal módosítható. Az optimális frekvenciatartomány 14-17 Hz.

A leválasztott és részben tisztított gyümölcs közvetlenül rekeszekbe (4. ábra, a) vagy tartályládákba, illetve válogatószalagra jut (4. ábra, b), ahol eltávolíthatók a gyümölcs között még meglévő szennyeződések. A gépek gyűjtőrendszerét az adott gyümölcs jellemzőinek figyelembevételével alakítják ki (4. ábra, c).

4. ábra. Oxbo 7440 betakarítógép válogató- és gyűjtőrendszere
4. ábra. Oxbo 7440 betakarítógép válogató- és gyűjtőrendszere
Fotó: oxbocorp.com

Az Oxbo betakarítógépek fejlesztett változatait könnyű kezelhetőség, alacsony zajszint, gazdaságos üzemanyagfelhasználás és kíméletes gyümölcskezelés jellemzi. Kiválóan megfelelnek fekete áfonya, málna, szeder stb. betakarításához. A kezelésüket botkormánnyal történő irányítás, könnyű rázófejsebességállítás, a beállított sebességet tartó sebességszabályozás, hektárszámláló, többnyelvű, 18 centiméteres kijelző könnyíti. A gépen elegendő fedélzeti tárolóhelyet (5 raklap) alakítottak ki. Cserélhetők a rázófejek, hogy az adott gyümölcs jellemzőinek leginkább megfelelő egységet lehessen kiválasztani. Erőforrásuk a megbízható és hosszú élettartamú Cummins motor.

A gyümölcsöt rekeszekben, tartályládákban gyűjtik, fontos a kevés mozgatás és a gyümölcs épségének megőrzése.

Alkalmaznak olyan szállítójárműveket is, ahol a rakfelületen raklapokra állított hengeres konténerek (pl. egy raklapon négy) helyezkednek el. A konténerek fölött a rakfelület méretének megfelelő méretű fedőlemez található, amely csak a konténerek fölött nyitott. A betakarítógép kihordószerkezete erre a felületre juttatja a gyümölcsöt (pl. ribiszkét), és onnan kézi úton terelik az anyagot a konténerekbe, közben tisztítják, válogatják is. A raklapokat villás emelővel szerelt traktor szállítja a feldolgozás helyére, ahol a konténereket lezárják, így további sérülés nélkül tárolják a gyümölcsöt a feldolgozás kezdetéig.

5. ábra. Samson betakarítógép
5. ábra. Samson betakarítógép
Fotó: fruitharvest.com
Univerzális az angol Samson cég betakarítógépe (5. ábra), amely a betakarítás mellett permetezőgépként is használható. Moduláris felépítése miatt könnyű átszerelni. Jellemző rá a rugalmas és hatékony működés, a jó manőverezési képesség, a nagy teljesítőképesség, a könnyű tisztíthatóság és karbantarthatóság, a megbízhatóság. A különböző gyümölcstípusokhoz igazítható a leválasztórendszere és a gépet kiszolgáló személyzet részére biztonságos a kezelőfelülete. Erőforrása négyhengeres vízhűtéses dízelmotor, amely a gép működő részeit hajtó hidraulikus szivattyút üzemelteti. A betakarítás hatékonyságát segítik a gyümölcsveszteség minimalizálására kialakított, rugalmas szállítószalagok.

Megfelelő koronakialakítással a folyamatos rázógépek alma betakarítására is alkalmazhatók (6. ábra).

6. ábra. Oxbo 7440 almabetakarításban
6. ábra. Oxbo 7440 almabetakarításban
Fotó: oxbocorp.com
A folyamatos működésű rázógépek munkaminőségét erősen befolyásolják az ültetvény jellemzői. A sortávolság legalább 2,5, a tőtávolság 0,6- 0,8 méter kell, hogy legyen, és a töveknek 30 centiméternél keskenyebb sávban kell elhelyezkedniük. A gyümölcsfasor hossza, valamint a termés mennyisége meghatározza a szállítandó göngyölegek számát. Ügyelni kell arra is, hogy a sorvégi fordulásra legyen elég terület, általában 6-8 méter széles fordulóút. A gépi betakarításnál előnyös az együtt érő fajta, amelyik nem érzékeny az ütésre, nyomásra. A sor- és tőközöket gyommentesen kell tartani, bakhát ne akadályozza a munkát. A haladási sebességet célszerű 0,9-1,3 km/h értéken tartani, azt meghaladó sebességnél az állomány mechanikai sérülése nő, romlik a leválasztás foka és nagyobb a földre hullásból eredő veszteség.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2018/42 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ellenőrizetlen import

Spanyol- és Görögországból, illetve az EU-n kívüli országokból, közöttük főleg Albániából és Marokkóból tetemes mennyiségben özönlik olcsó szamóca az olasz piacra, ellehetetlenítve ezzel a délolasz termelőket.

Két évtizede együtt a korszerű mezőgazdaságért

Húsz esztendeje, azaz 1999. május 19-én alakult meg a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége. Jubileumi közgyűlésüket április 17-én Gödöllőn, a SZIE Gépészmérnöki Karának Tudástranszfer Központjában tartották.

Rekordszinten az európai almakészlet

Idén március elején 12 éve nem tapasztalt mennyiségű almakészlet volt még az európai tárolókban. Az Alma és Körte Világszövetség (WAPA) adatai szerint március elsején közel 3,1 millió tonna alma vár értékesítésre. Ez több mint másfélszer annyi, mint egy évvel korábban ugyanebben az időpontban, amikor csaknem 1,8 millió tonna alma maradt az európai termelők tárolóiban.

Tovább növelte teljesítményét a német mezőgépipar

A VDMA Landtechnik (Német Gépgyártók Szövetségének Mezőgépszekciója) által készített éves jelentés szerint a német mezőgépipar az elmúlt három évben jelentősen – évenként 9,6 százalékkal – növelte a termelését. Tavaly 8,628 milliárd euró értékben állított elő traktorokat és mezőgazdasági gépeket.

Jól jött a hétvégi csapadék a veteményeseknek és a gyümölcsösöknek

Az elvetett zöldségmagok kikelését és a gyümölcsök virágzását segítette a hétvégén esett csapadék, ugyanakkor az közel sem biztosította a szükséges mennyiséget - közölte Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az MTI érdeklődésére.

Tűzelhalás veszélye az almatermésűeknél

Idén a megszokotthoz képest kissé korábban virágoznak az almatermésűek, amihez kellemes meleg, és most már többnyire csapadékos idő is társul. Ha ezek a körülmények hosszabb távon is fennmaradnak, az kedvező feltételeket teremt az ervíniás betegséget, másnéven tűzelhalást okozó baktérium fertőzéséhez. Pontosan időzített és megfelelően elvégzett növényvédő szeres kezeléssel védekezhetünk ellene.

Már a fóliaalagutas dinnyéket is ültetik

A nagy légterű fóliasátrakba április első hetében kiültették a dinnyéket a hevesi, tolnai, békési gazdák, és megkezdték a palántázást a Békés és Baranya megyei fóliaalagutakba is.

Axiál Gyakorlati Akadémia

A hagyományokat folytatva, az idén immár 8. alkalommal rendezte meg a bajai székhelyű cég az AXIÁL Gyakorlati Akadémiát április 10-én Sárváron.

Tizenhét traktort kötöttek el Ausztriában tavaly, most kapták el őket

Négy román férfit vettek őrizetbe, akik tavaly március és december között tizenhét traktort loptak el Ausztriában. Erdőben rejtették el a gépeket, ott igyekeztek eltüntetni róluk mindent, ami nyomra vezethet.

Vigyázz, kész, almaritkítás!

A napokban kell elvégezni az alma vegyszeres termésritkítását, ha kiegyenlített méretű, darabos gyümölcsöt akarunk szüretelni. Intenzív ültetvényekben alapvető technológiai elem ez a beavatkozás, ami nagyrészt kiváltja a kézi ritkítás. Az Arysta LifeScience derecskei tanácskozásán a Bold Agro Kft. gyümölcsösében a helyi gyakorlatról is hallottunk részleteket.