Back to top

Áfonyaszüret gépesítve

Előző számainkban a szőlőkombájnok működését és típusait mutattuk be. Azokhoz hasonló berendezésekkel takarítják be a bogyósgyümölcsök közül főként a ribiszkét és az áfonyát, illetve más fajok szüretére is kifejlesztettek gépeket.

A bogyósgyümölcs-betakarító gépeknél a rázóelem folyamatosan halad az ültetvényben, a rezgőpálcák vagy ujjak rezgésbe hozzák a gallyakat, ágakat, termőhajtásokat, és leválasztják a termést. Ezek a folyamatos üzemű rázógépek elsősorban a sövényformájú gyümölcsösökben alkalmazhatók eredményesen.

A bogyósgyümölcs-betakarító rázógép vontatott vagy magajáró kivitelű lehet. Hazánkban a lengyel Weremczuk gyártmányú rázógépeket alkalmazzák, amelyekből a cég különböző gyümölcsökhöz több típust is kínál.

A kisebb területek betakarításához célszerűen alkalmazhatók a vontatott gépek. Ezek korábbi változataiban (Joanna 3, 4) egy rázóhenger volt és fél sort kezeltek (1. ábra, a). Területteljesítményük óránként 0,15-0,25 hektár. A terelőelem itt a kettéválasztott bokor egyik oldalát vezeti a rázóegységhez, ahol pálcás rázószerkezet választja le a bogyókat. A ferde felhordószalagra juttatott gyümölcs közül ventilátor távolítja el a könnyebb részeket. A kihordószalag egyaránt tölthet kisméretű rekeszeket és 500 kilogramm befogadóképességű tartályládákat. Teljesítményigénye 22 kW (30 LE).

A gép továbbfejlesztett változatai egy sor betakarítását végzik, úgy, hogy a terelőelemek a sort kettéválasztják és a két ferdén elhelyezett leválasztóhengerhez (1. ábra, b) irányítják. Itt két léces szállítószalag gyűjti és szállítja a gyümölcsöt két hátrafelé mozgó vízszintes szállítószalaghoz. Ennek megfelelően a termény fogadása kétoldali platformon történik.

1. ábra. Weremczuk gyártmányú vontatott betakarítógépek
1. ábra. Weremczuk gyártmányú vontatott betakarítógépek
Fotó: weremczukagro.pl

A kíméletesebb gyümölcskezelés érdekében az acélpálcás rázószerkezet műanyagpálcás rázóhengerekkel (1. ábra, c) is helyettesíthető. A leválasztóhengerek lehetnek függőleges elrendezésűek is (1. ábra, d). Ezt a cég a cseresznyebetakarító gépeknél alkalmazza.

A Weremczuk cég számtalan változatot készített bogyósgyümölcs-betakarító gépekből. Legújabb változataik, a Joanna Smart és a Joanna Karen (ez utóbbi málnához) a kis és közepes méretű ültetvényekhez alkalmasak. Hatékony a munka és jó a terményminőség velük.

A nagyobb területek hatékony betakarítására a Weremczuk cég magajáró gépet ajánl (2. ábra, a), amely egy bokorsort takarít be egyszerre. A bokorsort terelőelemek osztják ketté, majd a leválasztóhengerekhez vezetik. A forgó- és rezgőmozgást végző leválasztóhengerek lerázzák a bogyókat a bokorról, majd a termés ferde felhordón a gyűjtőszalagra, onnan pedig a göngyölegbe, vagy a mellette vontatott pótkocsiba jut. A könnyebb részeket ventilátor szívja el a termény közül. A hidrosztatikus hajtású gép erőforrása egy Perkins 74,5 kW (101 LE) teljesítményű motor, területteljesítménye óránként 0,3-0,6 hektár. Sebessége 0 és 25 km/h között fokozatmentesen változtatható. A magajáró gép előnye, hogy kiemelt vezetőfülkéjéből jó rálátás nyílik a sövénysorra, így könnyebb pontosan vezetni és csökkenthető a betakarítási veszteség. A könnyű irányítást a joystick segíti.

2. ábra. Weremczuk gyártmányú magajáró betakarítógép
2. ábra. Weremczuk gyártmányú magajáró betakarítógép
Fotó: weremczukagro.pl

Ezek a gépek a felhasználás céljától és a végfelhasználók igényeitől függően a gyümölcsöt 10-20 kilogrammos ládába (2. ábra, b), vagy 500 kilogrammos tartályládába gyűjtik (2. ábra, c). A kétoldali terménykezelés miatt a kezelői platformok a gép hátulján, kétoldalt helyezkednek el. Az egy sort betakarító gépeknél a terményt szalag juttatja a göngyölegbe (2. ábra, d). A telt göngyölegeket villás emelővel rakják a munkaállványról a szállítójárműre, de görgős pályán a talajra is ereszthetők.

Az Oxbo cég (USA) számos gyümölcsbetakarító gépet kínál, amelyek leválasztószerkezetét a gyümölcs jellemzőit figyelembe véve alakították ki. Az Oxbo 7440 típusú gépet az áfonya, málna stb. betakarításához szerkesztették. Leválasztószerkezete két forgó- és rezgőmozgást végző függőleges pálcás henger (3. ábra, a). A két henger közé bevezetett növénysorról lerázott gyümölcs tálcás gyűjtőre, onnan a vízszintes és a függőleges felhordóra jut.

3. ábra. Oxbo 7440 betakarítógép
3. ábra. Oxbo 7440 betakarítógép
Fotó: oxbocorp.com

A terményt ventilátor tisztítja. A betakarított gyümölcsöt a gépen felül vagy oldalt kialakított platformon (3. ábra, b) elhelyezett göngyölegekbe gyűjtik, közben válogatásra is lehetőség nyílik. A terményfelfogó tálcaelemek a növénysor tövénél, az esetleges oszlopoknál szétnyílnak (3. ábra, c), majd elhaladás után záródnak, így a leválasztott gyümölcs nem a földre hullik. A pontos zárást és a tövek sérülésének elkerülését az teszi lehetővé, hogy a tálcaelemeket szállító lánc a haladási sebességgel azonos tempóval hátrafelé mozog, tehát a növénysorhoz képest álló helyzetben van. A tálcás gyűjtőszalagokat ma már gyakran helyettesítik deformálódni képes, és ezzel a tövekhez jobban igazodó műanyagrekeszes gyűjtőhevederekkel, néha kefesorral.

A leválasztóhengereket hidraulikus motor forgatja (3. ábra, d), ami a rezgőmozgását a kiegyenlítetlen tömegnek köszönheti. A leválasztópálcák acélból vagy műanyagból készülhetnek. A leválasztás mértékét a rázóhengerek kitérése (amplitúdója) és frekvenciája jelentősen befolyásolja. Az amplitúdó gépjellemző és nem állítható, a frekvencia a fordulatszámmal módosítható. Az optimális frekvenciatartomány 14-17 Hz.

A leválasztott és részben tisztított gyümölcs közvetlenül rekeszekbe (4. ábra, a) vagy tartályládákba, illetve válogatószalagra jut (4. ábra, b), ahol eltávolíthatók a gyümölcs között még meglévő szennyeződések. A gépek gyűjtőrendszerét az adott gyümölcs jellemzőinek figyelembevételével alakítják ki (4. ábra, c).

4. ábra. Oxbo 7440 betakarítógép válogató- és gyűjtőrendszere
4. ábra. Oxbo 7440 betakarítógép válogató- és gyűjtőrendszere
Fotó: oxbocorp.com

Az Oxbo betakarítógépek fejlesztett változatait könnyű kezelhetőség, alacsony zajszint, gazdaságos üzemanyagfelhasználás és kíméletes gyümölcskezelés jellemzi. Kiválóan megfelelnek fekete áfonya, málna, szeder stb. betakarításához. A kezelésüket botkormánnyal történő irányítás, könnyű rázófejsebességállítás, a beállított sebességet tartó sebességszabályozás, hektárszámláló, többnyelvű, 18 centiméteres kijelző könnyíti. A gépen elegendő fedélzeti tárolóhelyet (5 raklap) alakítottak ki. Cserélhetők a rázófejek, hogy az adott gyümölcs jellemzőinek leginkább megfelelő egységet lehessen kiválasztani. Erőforrásuk a megbízható és hosszú élettartamú Cummins motor.

A gyümölcsöt rekeszekben, tartályládákban gyűjtik, fontos a kevés mozgatás és a gyümölcs épségének megőrzése.

Alkalmaznak olyan szállítójárműveket is, ahol a rakfelületen raklapokra állított hengeres konténerek (pl. egy raklapon négy) helyezkednek el. A konténerek fölött a rakfelület méretének megfelelő méretű fedőlemez található, amely csak a konténerek fölött nyitott. A betakarítógép kihordószerkezete erre a felületre juttatja a gyümölcsöt (pl. ribiszkét), és onnan kézi úton terelik az anyagot a konténerekbe, közben tisztítják, válogatják is. A raklapokat villás emelővel szerelt traktor szállítja a feldolgozás helyére, ahol a konténereket lezárják, így további sérülés nélkül tárolják a gyümölcsöt a feldolgozás kezdetéig.

5. ábra. Samson betakarítógép
5. ábra. Samson betakarítógép
Fotó: fruitharvest.com
Univerzális az angol Samson cég betakarítógépe (5. ábra), amely a betakarítás mellett permetezőgépként is használható. Moduláris felépítése miatt könnyű átszerelni. Jellemző rá a rugalmas és hatékony működés, a jó manőverezési képesség, a nagy teljesítőképesség, a könnyű tisztíthatóság és karbantarthatóság, a megbízhatóság. A különböző gyümölcstípusokhoz igazítható a leválasztórendszere és a gépet kiszolgáló személyzet részére biztonságos a kezelőfelülete. Erőforrása négyhengeres vízhűtéses dízelmotor, amely a gép működő részeit hajtó hidraulikus szivattyút üzemelteti. A betakarítás hatékonyságát segítik a gyümölcsveszteség minimalizálására kialakított, rugalmas szállítószalagok.

Megfelelő koronakialakítással a folyamatos rázógépek alma betakarítására is alkalmazhatók (6. ábra).

6. ábra. Oxbo 7440 almabetakarításban
6. ábra. Oxbo 7440 almabetakarításban
Fotó: oxbocorp.com
A folyamatos működésű rázógépek munkaminőségét erősen befolyásolják az ültetvény jellemzői. A sortávolság legalább 2,5, a tőtávolság 0,6- 0,8 méter kell, hogy legyen, és a töveknek 30 centiméternél keskenyebb sávban kell elhelyezkedniük. A gyümölcsfasor hossza, valamint a termés mennyisége meghatározza a szállítandó göngyölegek számát. Ügyelni kell arra is, hogy a sorvégi fordulásra legyen elég terület, általában 6-8 méter széles fordulóút. A gépi betakarításnál előnyös az együtt érő fajta, amelyik nem érzékeny az ütésre, nyomásra. A sor- és tőközöket gyommentesen kell tartani, bakhát ne akadályozza a munkát. A haladási sebességet célszerű 0,9-1,3 km/h értéken tartani, azt meghaladó sebességnél az állomány mechanikai sérülése nő, romlik a leválasztás foka és nagyobb a földre hullásból eredő veszteség.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2018/42 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csonthéjba zárt egészség

Ki ne szeretne karcsú alakot, szép és egészséges hajat, selymes tapintású, rugalmas bőrt és friss memóriát? A csipszek, édességek és egyéb „rágcsák” helyett fogyasszanak dióféléket és olajos magvakat. Hogy melyek felelnek meg a legjobban a fent vázolt céloknak?

"Bébiétel minőségű" TÉSZ termelés: talpra állás a gáncs után

A Penta Família Szövetkezet bizonyára jól dolgozik. Tevékenységük hasznosságának talán az a legerősebb bizonyítéka, hogy a szövetkezetbe többen is szeretnének belépni – csakhogy erre nincs mód egy ideje. Nem zárkóznak el előle, de ahhoz ragaszkodnak, hogy az új jelentkezőnek két ajánlója legyen, és hogy meggyőződhessenek róla, hogy nem csupán afféle „támogatásvadász” a jelentkező, hanem valódi termelő.

Ipari mennyiségek: az almasűrítmény számai

A világon 1,6 millió tonna almasűrítményt készítenek, körülbelül a harmadát Európában. Kontinensünkön 12 millió tonna alma terem, annak a harmada ipari. A legnagyobb almatermést Lengyelország hozza, náluk 300-350 ezer tonna sűrítmény készül, hazánkban 50 ezer tonna. Ennek a mennyiségnek a gazdaságossági oldalát járta körül előadásában Apáti Ferenc a FruitVeB tanácskozásán, Mátraházán.

Dutra-találkozó lesz Komáromban

Az egykor Kispesten gyártott Dutra rakodók és traktorok rajongói tartanak találkozót szombaton a komáromi Petőfi Sándor Művelődési Házban.

Sok az alma és nem fogy

Az egy évvel ezelőttinél 30-50 százalékkal alacsonyabb árakon is a szokásosnál jóval kisebb ütemben fogy a hűtőházakból az étkezési alma, ráadásul nagy tételekről derül ki, hogy a minőségük romlása miatt már csak ipari célú felhasználásra alkalmasak - mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Világgazdaságnak.

Téli felkészülés a gyümölcsösökben

Még a tél közepén járunk, de a nagy kertekben megkezdődött a munka. Néhol még látni a száraz ágakon szüretkor fennmaradt almamúmiát, de az örök körforgás nem áll meg, sokfelé megkezdődött az idei termés előkészítése a gyümölcsösökben és a szőlőkben. A metszés.

Olcsóbb gyümölcs, drágább zöldség, és a munkaerőhiány

Tavaly sokféle nyavalya sújtotta a mezőgazdaságot és annak egyik nagyon fontos ágát, a kertészetet is. Az ezutáni kilátásokról foglaltuk össze szakértőnk, ifjabb Csizmadia György álláspontját.

Robotok szállítják a nassolnivalót a megfáradt egyetemistáknak

Télen-nyáron, esőben, lejtőn fel és le szállítják a finomságokat egy amerikai egyetemen a PepsiCo önjáró robotjai a tanulóknak és az iskola alkalmazottainak.

Jókor jött a hideg és a hó a gazdáknak

Jókor jött a hideg, állítják a mezőgazdasági termelők és ezzel egyetértenek Tolna megye méhészei is. Az őszi vetéseket vékony rétegben ugyan, de hó borította. A gazdák bíznak benne, hogy még jelentős mennyiségű hó vagy eső esik tavaszig, ugyanis legalább két havi mennyiségű csapadékkal „adós” a természet.

Technológiai újdonságok az AXIÁL standon, az AgrárgépShow szakkiállításon

A hagyományokhoz hűen az AXIÁL Kft. 2019. január 23. és 26. között ismét megrendezi 5-let Show névre keresztelt színpadi produkcióját, melyet naponta kétszer, 11:00 és 13:30 órai kezdettel tekinthetnek meg a látogatók a Hungexpo D pavilonjában.