0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Áfonyaszüret gépesítve

Előző számainkban a szőlőkombájnok működését és típusait mutattuk be. Azokhoz hasonló berendezésekkel takarítják be a bogyósgyümölcsök közül főként a ribiszkét és az áfonyát, illetve más fajok szüretére is kifejlesztettek gépeket.

A bogyósgyümölcs-betakarító gépeknél a rázóelem folyamatosan halad az ültetvényben, a rezgőpálcák vagy ujjak rezgésbe hozzák a gallyakat, ágakat, termőhajtásokat, és leválasztják a termést. Ezek a folyamatos üzemű rázógépek elsősorban a sövényformájú gyümölcsösökben alkalmazhatók eredményesen.

A bogyósgyümölcs-betakarító rázógép vontatott vagy magajáró kivitelű lehet. Hazánkban a lengyel Weremczuk gyártmányú rázógépeket alkalmazzák, amelyekből a cég különböző gyümölcsökhöz több típust is kínál.

A kisebb területek betakarításához célszerűen alkalmazhatók a vontatott gépek. Ezek korábbi változataiban (Joanna 3, 4) egy rázóhenger volt és fél sort kezeltek (1. ábra, a). Területteljesítményük óránként 0,15-0,25 hektár. A terelőelem itt a kettéválasztott bokor egyik oldalát vezeti a rázóegységhez, ahol pálcás rázószerkezet választja le a bogyókat. A ferde felhordószalagra juttatott gyümölcs közül ventilátor távolítja el a könnyebb részeket. A kihordószalag egyaránt tölthet kisméretű rekeszeket és 500 kilogramm befogadóképességű tartályládákat. Teljesítményigénye 22 kW (30 LE).

A gép továbbfejlesztett változatai egy sor betakarítását végzik, úgy, hogy a terelőelemek a sort kettéválasztják és a két ferdén elhelyezett leválasztóhengerhez (1. ábra, b) irányítják. Itt két léces szállítószalag gyűjti és szállítja a gyümölcsöt két hátrafelé mozgó vízszintes szállítószalaghoz. Ennek megfelelően a termény fogadása kétoldali platformon történik.

A kíméletesebb gyümölcskezelés érdekében az acélpálcás rázószerkezet műanyagpálcás rázóhengerekkel (1. ábra, c) is helyettesíthető. A leválasztóhengerek lehetnek függőleges elrendezésűek is (1. ábra, d). Ezt a cég a cseresznyebetakarító gépeknél alkalmazza.

A Weremczuk cég számtalan változatot készített bogyósgyümölcs-betakarító gépekből. Legújabb változataik, a Joanna Smart és a Joanna Karen (ez utóbbi málnához) a kis és közepes méretű ültetvényekhez alkalmasak. Hatékony a munka és jó a terményminőség velük.

A nagyobb területek hatékony betakarítására a Weremczuk cég magajáró gépet ajánl (2. ábra, a), amely egy bokorsort takarít be egyszerre. A bokorsort terelőelemek osztják ketté, majd a leválasztóhengerekhez vezetik. A forgó- és rezgőmozgást végző leválasztóhengerek lerázzák a bogyókat a bokorról, majd a termés ferde felhordón a gyűjtőszalagra, onnan pedig a göngyölegbe, vagy a mellette vontatott pótkocsiba jut. A könnyebb részeket ventilátor szívja el a termény közül. A hidrosztatikus hajtású gép erőforrása egy Perkins 74,5 kW (101 LE) teljesítményű motor, területteljesítménye óránként 0,3-0,6 hektár. Sebessége 0 és 25 km/h között fokozatmentesen változtatható. A magajáró gép előnye, hogy kiemelt vezetőfülkéjéből jó rálátás nyílik a sövénysorra, így könnyebb pontosan vezetni és csökkenthető a betakarítási veszteség. A könnyű irányítást a joystick segíti.

Ezek a gépek a felhasználás céljától és a végfelhasználók igényeitől függően a gyümölcsöt 10-20 kilogrammos ládába (2. ábra, b), vagy 500 kilogrammos tartályládába gyűjtik (2. ábra, c). A kétoldali terménykezelés miatt a kezelői platformok a gép hátulján, kétoldalt helyezkednek el. Az egy sort betakarító gépeknél a terményt szalag juttatja a göngyölegbe (2. ábra, d). A telt göngyölegeket villás emelővel rakják a munkaállványról a szállítójárműre, de görgős pályán a talajra is ereszthetők.

Az Oxbo cég (USA) számos gyümölcsbetakarító gépet kínál, amelyek leválasztószerkezetét a gyümölcs jellemzőit figyelembe véve alakították ki. Az Oxbo 7440 típusú gépet az áfonya, málna stb. betakarításához szerkesztették. Leválasztószerkezete két forgó- és rezgőmozgást végző függőleges pálcás henger (3. ábra, a). A két henger közé bevezetett növénysorról lerázott gyümölcs tálcás gyűjtőre, onnan a vízszintes és a függőleges felhordóra jut.

A terményt ventilátor tisztítja. A betakarított gyümölcsöt a gépen felül vagy oldalt kialakított platformon (3. ábra, b) elhelyezett göngyölegekbe gyűjtik, közben válogatásra is lehetőség nyílik. A terményfelfogó tálcaelemek a növénysor tövénél, az esetleges oszlopoknál szétnyílnak (3. ábra, c), majd elhaladás után záródnak, így a leválasztott gyümölcs nem a földre hullik. A pontos zárást és a tövek sérülésének elkerülését az teszi lehetővé, hogy a tálcaelemeket szállító lánc a haladási sebességgel azonos tempóval hátrafelé mozog, tehát a növénysorhoz képest álló helyzetben van. A tálcás gyűjtőszalagokat ma már gyakran helyettesítik deformálódni képes, és ezzel a tövekhez jobban igazodó műanyagrekeszes gyűjtőhevederekkel, néha kefesorral.

A leválasztóhengereket hidraulikus motor forgatja (3. ábra, d), ami a rezgőmozgását a kiegyenlítetlen tömegnek köszönheti. A leválasztópálcák acélból vagy műanyagból készülhetnek. A leválasztás mértékét a rázóhengerek kitérése (amplitúdója) és frekvenciája jelentősen befolyásolja. Az amplitúdó gépjellemző és nem állítható, a frekvencia a fordulatszámmal módosítható. Az optimális frekvenciatartomány 14-17 Hz.

A leválasztott és részben tisztított gyümölcs közvetlenül rekeszekbe (4. ábra, a) vagy tartályládákba, illetve válogatószalagra jut (4. ábra, b), ahol eltávolíthatók a gyümölcs között még meglévő szennyeződések. A gépek gyűjtőrendszerét az adott gyümölcs jellemzőinek figyelembevételével alakítják ki (4. ábra, c).

Az Oxbo betakarítógépek fejlesztett változatait könnyű kezelhetőség, alacsony zajszint, gazdaságos üzemanyagfelhasználás és kíméletes gyümölcskezelés jellemzi. Kiválóan megfelelnek fekete áfonya, málna, szeder stb. betakarításához. A kezelésüket botkormánnyal történő irányítás, könnyű rázófejsebességállítás, a beállított sebességet tartó sebességszabályozás, hektárszámláló, többnyelvű, 18 centiméteres kijelző könnyíti. A gépen elegendő fedélzeti tárolóhelyet (5 raklap) alakítottak ki. Cserélhetők a rázófejek, hogy az adott gyümölcs jellemzőinek leginkább megfelelő egységet lehessen kiválasztani. Erőforrásuk a megbízható és hosszú élettartamú Cummins motor.

A gyümölcsöt rekeszekben, tartályládákban gyűjtik, fontos a kevés mozgatás és a gyümölcs épségének megőrzése.

Alkalmaznak olyan szállítójárműveket is, ahol a rakfelületen raklapokra állított hengeres konténerek (pl. egy raklapon négy) helyezkednek el. A konténerek fölött a rakfelület méretének megfelelő méretű fedőlemez található, amely csak a konténerek fölött nyitott. A betakarítógép kihordószerkezete erre a felületre juttatja a gyümölcsöt (pl. ribiszkét), és onnan kézi úton terelik az anyagot a konténerekbe, közben tisztítják, válogatják is. A raklapokat villás emelővel szerelt traktor szállítja a feldolgozás helyére, ahol a konténereket lezárják, így további sérülés nélkül tárolják a gyümölcsöt a feldolgozás kezdetéig.

Univerzális az angol Samson cég betakarítógépe (5. ábra), amely a betakarítás mellett permetezőgépként is használható. Moduláris felépítése miatt könnyű átszerelni. Jellemző rá a rugalmas és hatékony működés, a jó manőverezési képesség, a nagy teljesítőképesség, a könnyű tisztíthatóság és karbantarthatóság, a megbízhatóság. A különböző gyümölcstípusokhoz igazítható a leválasztórendszere és a gépet kiszolgáló személyzet részére biztonságos a kezelőfelülete. Erőforrása négyhengeres vízhűtéses dízelmotor, amely a gép működő részeit hajtó hidraulikus szivattyút üzemelteti. A betakarítás hatékonyságát segítik a gyümölcsveszteség minimalizálására kialakított, rugalmas szállítószalagok.

Megfelelő koronakialakítással a folyamatos rázógépek alma betakarítására is alkalmazhatók (6. ábra).

A folyamatos működésű rázógépek munkaminőségét erősen befolyásolják az ültetvény jellemzői. A sortávolság legalább 2,5, a tőtávolság 0,6- 0,8 méter kell, hogy legyen, és a töveknek 30 centiméternél keskenyebb sávban kell elhelyezkedniük. A gyümölcsfasor hossza, valamint a termés mennyisége meghatározza a szállítandó göngyölegek számát. Ügyelni kell arra is, hogy a sorvégi fordulásra legyen elég terület, általában 6-8 méter széles fordulóút. A gépi betakarításnál előnyös az együtt érő fajta, amelyik nem érzékeny az ütésre, nyomásra. A sor- és tőközöket gyommentesen kell tartani, bakhát ne akadályozza a munkát. A haladási sebességet célszerű 0,9-1,3 km/h értéken tartani, azt meghaladó sebességnél az állomány mechanikai sérülése nő, romlik a leválasztás foka és nagyobb a földre hullásból eredő veszteség.

Forrás: Kertészet és Szőlészet